Vormt thuiswerken een bedreiging voor jouw carrière?

  • Pascal Joore
  • 22 december 2015

Heerlijk, een half uurtje later uit bed, geen file en rustig vanaf je eigen bureaustoel beginnen aan je werkdag.

Je kunt je beter concentreren, je hebt meer flexibiliteit om andere zaken te regelen en je kunt eventueel je kinderen thuis opvangen.

Het is wel duidelijk, thuiswerken biedt veel voordelen.

Daar komt nog eens bovenop dat mensen die thuiswerken beter presteren.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat thuiswerkers 13% beter presteren en daarnaast ook 9% langer werken dan mensen die op kantoor werken (bron). Dat komt omdat thuiswerkers minder pauze nemen en minder vaak ziek zijn. Het is dus ook voor de werkgevers interessant.

De populariteit van het thuiswerken wordt bevestigd door de meest recente cijfers van het CBS die aantonen dat het aantal thuiswerkers exponentieel groeit.

Maar… niet alles is rozengeur en maneschijn. Er zijn wel degelijk nadelen. Nadelen die bepalend kunnen zijn voor het verloop van je carrière en die niet verwaarloosd mogen worden.

Afhankelijk per sector, bedrijf en functie moet je jezelf afvragen of de mogelijke nadelen voor jou gelden. Zo ja? Dan is thuiswerken misschien toch niet zo’n goed idee.

(On)meetbaarheid van prestaties

In de theorie presteert 13% van de thuiswerkers beter dan de mensen die elke dag op het werk verschijnen. Dat is een leuk gegeven voor je werkgever, maar het is natuurlijk niet van toepassing op elke denkbare functie of werknemer.

Niet alle prestaties kunnen in de praktijk nauwkeurig gemeten worden. Dit kan onder andere komen door een beperkt budget of de (on)meetbaarheid van bepaalde prestaties. Zo is het voor een leidinggevende bijvoorbeeld makkelijker om de prestaties te meten van een administratief medewerker dan van een psychiater. 

Wanneer je werk doet waarvan prestaties moeilijk meetbaar zijn en je nog geen tijd hebt gehad om een sterke reputatie op te bouwen, is het soms beter om nog even te wachten met thuiswerken.

De onmeetbaarheid kan zorgen voor wantrouwen en dat is iets wat je te allen tijde moet vermijden. Ervan uitgaande dat je een harde werker bent en goed werk levert, is het beter om naar je werk te gaan en het te laten zien.

Mensen met een bewezen staat van dienst hoeven zich hier vanzelfsprekend minder zorgen over te maken.

Professioneel en sociaal isolement

Eén van grootste nadelen van thuiswerken is het gebrek aan menselijk contact. Dit brengt zowel praktische als psychologische nadelen met zich mee.

Mensen die je snel nodig hebben, kunnen niet even naar je toe lopen, maar moeten je eerst zien te bereiken.

Daarnaast is het voor sommige situaties beter (of zelfs noodzakelijk) om face-to-face gesprekken te kunnen voeren. Wanneer er bijvoorbeeld een conflict opgelost moet worden, komt het nogal raar over wanneer je dit via een videogesprek doet. Jouw collega's kunnen dit zien als een teken van desinteresse. 

Bovendien vindt veel communicatie plaats op de werkvloer. Wanneer je veel thuis werkt, bestaat de kans dat je allerlei ontwikkelingen misloopt. Je weet niet meer wat je collega’s in het weekend hebben gedaan, je ontmoet geen nieuwe mensen meer en je krijgt het gevoel dat je er niet meer bij hoort. Naar mate je vaker thuis werkt, wordt dit gevoel alleen maar sterker.

Fysieke afwezigheid leidt tot vergetelheid

Ook al presteer je thuis beter dan op de werkvloer, wanneer je thuis werkt, word je simpelweg minder gezien.

Mensen associëren prestaties, projecten, beroepen, producten en diensten met personen. Als je het woord kapper of tandarts hoort, heb jij daar direct een beeld bij (waarschijnlijk van je eigen kapper of tandarts).

Een groot deel van deze herkenning (van prestaties) vindt plaats op visueel gebied. Hoe minder vaak jij wordt gezien, hoe minder sterk de associaties.

Naar mate je vaker thuis werkt, vergeten mensen sneller welke prestaties jij hebt geleverd of welke ideeën jij hebt geopperd. Dit kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jouw carrière, zoals het mislopen van kansen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Het mislopen van kansen

Het risico om promoties of andere kansen mis te lopen is groter voor thuiswerkers dan voor de andere meer zichtbare werknemers die dagelijks op het werk verschijnen.

Dit klinkt wellicht oneerlijk, maar er tellen meer dingen mee dan alleen prestaties.

Directe communicatie met het management en een regelmatig bezoek aan het kantoor zijn cruciaal bij het tonen van toewijding en inzet.

Daarnaast vergroot je met thuiswerken het risico dat je jouw top-of-mind status kwijtraakt. Oftewel, wanneer jouw leidinggevende iemand een promotie mag geven, ben jij niet de eerste die bij hem/haar te binnen schiet.

In het geval van een bezuiniging of reorganisatie kan dit er ook toe leiden dat jij degene bent die het minst gemist gaat worden.

Balans tussen werk en privé

Mochten de bovenstaande punten geen belemmering vormen voor jou, is het altijd nog maar de vraag of je in staat bent een duidelijke lijn te trekken tussen werk en privé.

Allereerst is het minder duidelijk wanneer een werkdag begint of eindigt. In de ochtend is er geen kantoor om binnen te gaan en aan het einde van de dag zijn er geen collega’s die vertrekken en je een fijne avond wensen. Je hebt dus niet alleen discipline nodig om ’s ochtend aan het werk te gaan, maar ook om ’s avonds op tijd te stoppen.

Daarnaast heb je te maken met allerlei andere soorten afleiding dan op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan spelende kinderen, buren die lawaai maken, familie die langskomt of de tv die je aan staat te loeren. Het kan verleidelijk zijn om ‘eventjes’ met de kinderen te gaan spelen of een serie te kijken.

Tot slot neemt de verleiding om huishoudelijke taken te verrichten toe. Je zit immers de hele dag thuis. Je voelt je al snel verplicht om even te stofzuigen, de vaatwasser uit te ruimen en boodschappen te doen. Voordat je het weet somt de duur van dergelijke karweitjes op tot aantal uur per dag.

De vraag is of jij voldoende discipline hebt om een duidelijke lijn te trekken tussen werk en privé.

Vormt thuiswerken een bedreiging voor jouw carrière?

Om te bepalen of thuiswerken een bedreiging vormt voor jouw carrière is het belangrijk om de genoemde voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en hierbij te kijken welke gevolgen het heeft op de korte en lange termijn.

Over het algemeen zijn de voordelen van thuiswerken gevolgen voor de korte termijn. Je hoeft voor de periode dat je bij deze werkgever werkt niet in de file te staan, je hebt de flexibiliteit om privé zaken te regelen en eventueel je kinderen thuis op te vangen.

Maar wanneer je kijkt naar de langetermijngevolgen neemt vooral het gewicht van de nadelen toe. Het sociale en professionele isolement kunnen ervoor zorgen dat je buitengesloten wordt en carrièrekansen misloopt.

Vraag jezelf af hoe belangrijk thuiswerken daadwerkelijk voor jou is en of de nadelen van toepassing zijn op jouw specifieke situatie. Er zijn mensen die beweren dat ze gelukkiger zijn wanneer ze vanuit hun eigen huis kunnen werken en dat is zeker niet onbelangrijk. 

Waar sta je in jouw carrière en waar wil je naar toe? Past thuiswerken bij de carrièredoelstellingen die jij voor jezelf hebt gesteld?

Stelling: Door thuis te werken mis je het menselijke aspect van werken en daardoor heeft het een negatief effect op je carrière!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "Vormt thuiswerken een bedreiging voor jouw carrière?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Wouter
    • 23 december 2015

    Mijn ervaring strookt volledig met de inhoud van dit artikel. Een van mijn collega’s kon uitstekend werken vanuit huis. Zij maakte afspraken voor de accountmanagers n deed andere marketingindersteunende werkzaamheden. Op,termijn waren er twijfels wat ze eigenlijk deed en hoe productief zij was. Dat resulteerde in een conflict en uiteindelijk ontslag. Als zij de flexibiliteit had opgebracht 1 of 2x per week naar de zaak te komen, was dit niet gebeurt.

    • Peter
    • 23 december 2015

    Traditionele organisaties zijn niet ingesteld op thuiswerken. Daarnaast zijn weinig managers thuis op het gebied op “output managen”. Je dient meetpunten in de organisatie in te bouwen. Thuiswerken wordt eerder succesvol toegepast binnen jonge “platte organisaties.” Banen waarbij de output makkelijk getoetst kunnen worden lenen zich meer voor het nieuwe werken, zoals verkoop-, administratie en bijvoorbeeld inpakwerkzaamheden. Medewerkers die zich makkelijk kunnen aanpassen en “zichzelf elke keer kunnen opladen ” die redden het. Medewerkers die gericht zijn op collega’s die kunnen redden het niet in het nieuwe werken. Het klopt dat het wel zinvol is om ca. 2 x 1/2 dagdelen per week aanwezig op de zaak aanwezig te zijn voor overleg. Organisaties doen er goed aan om ca. 1 x per maand personeelsevenementen te organiseren voor motivatie en betrokkenheid. Organisatiestructuur dient bij het nieuwe werken wel aangepast te worden, dan werken via de traditionele organisatiestructuur. Ervaring leert wel dat als er reorganisaties plaatsvinden en je bent als thuiswerker geen netwerker, hoofd personeelszaken neigt om eerder deze doelgroep te ontslaan bij middelmatige resultaten..