Verbeter je sollicitatievaardigheden: vraag om feedback na een afwijzing
- Daan Panis
- 5 december 2017
Een afwijzing na een sollicitatieproces voelt als een echte nederlaag. Wat is er mis gegaan? Waarom heb je de baan niet gekregen? Zul je jouw droombaan ooit vinden?
Het is te begrijpen dat je op het eerste moment teleurgesteld bent en dat je even niks meer met de sollicitatie te maken wilt hebben. Toch zul je de motivatie moeten vinden om een paar laatste acties te ondernemen, voordat je definitief afscheid neemt van de sollicitatie.
Een afwijzing is namelijk om te zetten in kansen. Zo kun je de recruiter vragen om feedback. Het ontvangen van feedback is niet altijd even fijn, maar het kan zeker van toegevoegde waarde zijn. De feedback kun je gebruiken om je sollicitatiestrategie in de toekomst aan te passen.
In dit blog lees je waarom je feedback moet vragen, hoe je dit het beste kunt doen en hoe je het vervolgens in je voordeel gebruikt.
Waarom is het nuttig?
Vragen om feedback kan spannend zijn, toch raden wij aan om altijd feedback te vragen. Het is voor jou een kleine moeite. In het slechtste geval krijg je geen antwoord, maar in het beste geval leer je er iets van en heeft het positieve gevolgen voor de verdere zoektocht naar jouw droombaan.
Ten eerste kun je er veel van leren. Door de feedback krijg je inzicht in wat je fout hebt gedaan en hoe jij jouw sollicitatievaardigheden in de toekomst kan verbeteren. Misschien heb je in het verleden bepaalde dingen fout gedaan die je zelf over het hoofd zag. Deze verbeterpunten kun je verwerken in je sollicitatiestrategie en toepassen bij toekomstige sollicitaties.
Daarnaast laat je, door het vragen naar feedback, zien dat jij professioneel met de afwijzing omgaat en dat je gemotiveerd bent om van je fouten te leren. Hiermee maak je nog een laatste positieve indruk bij de recruiter. Dit kan altijd van pas komen. Als er bijvoorbeeld in de toekomst een vergelijkbare functie vrijkomt, zal je nog in de gedachte van de recruiter zitten en is de kans aanwezig dat hij/zij jou nogmaals uitnodigt voor een gesprek.
Hoe vraag je feedback?
Heb jij je aan de sollicitatie-etiquette gehouden, maar ben je niet aangenomen? Vond jij dat de sollicitatie goed verliep en is het voor jou een raadsel waarom je bent afgewezen? In deze gevallen weet je niet precies wat je verkeerd hebt gedaan. Door feedback te vragen kun je erachter komen wat jouw verbeterpunten zijn op het gebied van solliciteren. Het is jouw taak om deze informatie goed te verwerken, zodat je in de toekomst dezelfde fouten niet nog eens maakt.
Hoe vraag je nu op de juiste manier om feedback? Verwacht geen uitgebreid antwoord als je vraagt: “Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom heb ik de baan niet gekregen?” Wanneer je om feedback vraagt moet je beleefd zijn en doelgerichte vragen stellen.
Benader degene die je gesproken hebt. Vertel dat je het gesprek, ondanks de teleurstelling, een leuke ervaring vond en dat je de feedback wilt gebruiken voor sollicitatiegesprekken in de toekomst. Om je op weg te helpen, geven we hieronder een voorbeeld.
Voorbeeld:
Beste (Naam),
Bedankt voor de update. Ondanks dat ik teleurgesteld ben, vond ik het leuk om deel te nemen aan het sollicitatieproces en een beter beeld te krijgen van bedrijf X. Als het mogelijk is, zou ik feedback willen ontvangen, zodat ik het kan gebruiken om mijn sollicitatievaardigheden te verbeteren en in de toekomst meer kans te maken op een baan. Nogmaals bedankt voor de tijd en moeite!
Met vriendelijke groeten,
(Je naam)
Let op: dit is een voorbeeld in de vorm van een e-mail. Er zijn andere manieren waarop je om feedback kunt vragen. Als je wordt afgewezen via een telefonisch gesprek, kun je tijdens het gesprek bijvoorbeeld al om feedback vragen. Blijf dan wel beleefd en stel doelgerichte vragen. Mocht je door de teleurstelling vergeten zijn om feedback te vragen, kun je na het gesprek altijd nog een e-mail sturen.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Hoe verwerk je de feedback?
Het kan spannend zijn om feedback te vragen en te ontvangen. Niemand vindt het leuk om te horen dat ze iets niet goed hebben gedaan. Toch hoeft het in veel gevallen niet aan jou te liggen.
De recruiter kan bijvoorbeeld aangeven dat jouw vaardigheden en competenties uitstekend zijn, maar dat ze een andere kandidaat hebben gekozen omdat dat je niet goed in het team past. Als je het gevoel hebt dat jij het verknalt hebt, is het geruststellend om te horen dat het niet helemaal aan jou lag.
Bovendien is dit nuttige informatie voor de verdere zoektocht naar een baan. Je weet nu dat je in de toekomst meer aandacht moet besteden aan de bedrijfscultuur of dat je moet zoeken naar een bedrijf dat beter bij je past.
Het kan ook voorkomen dat de feedback niet positief is. Zorg ervoor dat je hierop voorbereid bent. Het is immers niet voor niets dat je bent afgewezen. Wanneer je zulke “negatieve” feedback ontvangt, zul je dit moeten incasseren en accepteren. Werk aan de verbeterpunten en gebruik ze in de toekomst.
Er is nog een belangrijk punt waar je aan moet denken wanneer je feedback ontvangt. Het heeft nooit zin om op feedback in te gaan. Het is geen persoonlijke aanval op jou. De recruiter bedoelt het goed en probeert jou te helpen. Het is dan niet gepast om daar negatief op te reageren. Respecteer de mening van de recruiter, ook al ben je het er niet mee eens.
Feedback vragen na een afwijzing
Het vragen om feedback is niet altijd even makkelijk, maar de toegevoegde waarde ervan is erg waardevol.
Je kunt veel van de feedback leren en je laat aan de recruiter zien dat je professioneel met de afwijzing omgaat. Blijf beleefd en stel doelgerichte vragen wanneer je om feedback vraagt.
Ten slotte is het belangrijk om goed met de feedback om te gaan. De recruiter bedoelt het goed en probeert jou te helpen, het heeft dus geen zin om negatief op de feedback in te gaan. Respecteer de mening van de recruiter en werk aan de verbeterpunten.
Stelling: Een afwijzing na een sollicitatie is altijd je eigen schuld.
Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!
Wil jij jouw sollicitatievaardigheden verbeteren? Bekijk dan ook eens onze andere blogs: Haal het maximale uit je sollicitatie met de STARR-methode Hoe schrijf je een goede bedankmail na een sollicitatiegesprek Sollicitatiegesprek gehad? 4 tips voordat je kunt ontspannen Out-of-the-box denken: een afwijzing omzetten in kansen Vergroot je zelfvertrouwen tijdens het sollicitatiegesprek: 6 tips Hoe toon je proactief gedrag tijdens het sollicitatiegesprek? 4 tips
0 Reactie op "Verbeter je sollicitatievaardigheden: vraag om feedback na een afwijzing"