Talen op je cv: juist vermelden van jouw talenkennis

  • Lars Tertoolen
  • 3 december 2019

Talen op je cv vermelden, doe je het wel of niet?

In de ene vacature wordt er duidelijk naar je taalkennis gevraagd, bij de volgende staat er helemaal niks over de vereiste beheersing van talen.

Bij banen waarbij het niet direct duidelijk is of je communicatievermogen in verschillende talen van belang is kun je gaan twijfelen om het te vermelden op je cv.

Om effectief te solliciteren wil je natuurlijk een zo relevant mogelijk cv hebben. Wanneer zijn talen relevant en zet je ze op je cv? En dan, je maakt de keuze om je talen te vermelden. Hoe beschrijf je jouw taalvaardigheden?

Al deze vragen over talen op je cv worden in dit blog over het juist vermelden van jouw talenkennis beantwoord!

Talenkennis wel of niet op je cv vermelden?

Het antwoord: Ja! Het is bijna altijd verstandig om je talenkennis op je cv te zetten.

Er wordt naar gevraagd in de vacature

Heel erg voor de hand liggend, maar wanneer in de vacature naar talenkennis gevraag wordt moet je ze opnemen. Vanzelfsprekend alleen als je de talen ook daadwerkelijk beheerst, ga er niet over liegen.

Het is relevant voor de functie

Ook wanneer de gewenste taalmogelijkheden niet in de functiebeschrijving zijn opgenomen, is het slim om ze te vermelden wanneer het relevant kan zijn voor de functie. Denk bijvoorbeeld na over het aantal landen waarin het bedrijf is gevestigd en over het communiceren met klanten of partners.

Om extra waarde toe te voegen

Taalkennis is goed voor het toevoegen van skills en talent aan je cv. Zeker als je je eerste cv samenstelt, tonen taalvaardigheden ook je vermogen om snel te leren en je vermogen om kennis toe te passen op praktijksituaties.

Niet vermelden: wanneer je maar een taal beheerst

Er is één situatie wanneer het verstandiger is het niet te doen. Wanneer je slechts één taal spreekt, is het misschien het beste om je taalvaardigheid uit je cv te laten. Één taal zal extra opvallen, en waarschijnlijk niet als iets super positiefs.

Wanneer beheers je een taal?

Hoeveel talen beheers je eigenlijk? Een taal beheersen bestaat uit verschillende vaardigheden:

Spreekvaardigheid

Spreekvaardigheid is het spreken van een taal op zo'n manier dat je boodschap duidelijk gehoord en begrepen word. Er zijn twee hoofdelementen om effectief te spreken: wat je zegt en hoe je het zegt. Erg belangrijk in functies waarbij je regelmatig persoonlijk en/of telefonisch contact hebt in een andere taal.

Schrijfvaardigheid

Schrijfvaardigheid is het overbrengen van boodschappen in schrift. Zo kun je duidelijk en gemakkelijk communiceren met een veel groter publiek dan via persoonlijke gesprekken en telefoongesprekken. Bijvoorbeeld bij banen waarin veel mail contact plaatsvindt is dit belangrijk. Ook wanneer je veel content creëert in een andere taal is dit een onmisbaar onderdeel.

Luistervaardigheid

Luisteren is de mogelijkheid om berichten in het communicatieproces nauwkeurig te ontvangen en te interpreteren. Zonder de mogelijkheid om effectief te luisteren, worden berichten gemakkelijk verkeerd begrepen. Voor banen waarbij je veel persoonlijk of telefonisch contact hebt met ander talig sprekende mensen is dit essentieel.

Leesvaardigheid

Leesvaardigheid is de kunst om teksten en geschreven boodschappen te lezen en begrijpen. Het is een belangrijke skill bij banen waarbij je veel schriftelijk correspondeert, of informatie moet verwerken uit teksten in een andere taal.

In hoeverre je deze taalvaardigheden aangeeft op je cv is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, voorkeur en de functie waarop je solliciteert.

Hoe geef je talenkennis aan op je cv?

Om te beginnen zijn er een paar richtlijnen om je altijd aan te houden wanneer je talen op je cv vermeldt.

Houd voor het onderdeel talen altijd een apart kopje aan. Het is een volledig onderwerp van je cv net als personalia, werkervaring, opleidingen enz. Mocht je een taalcursus gevolgd hebben plaats deze dan bij het onderdeel “cursussen”.

Begin daarnaast altijd met je moedertaal gevolgd door de talen die je daaropvolgend het best beheerst. Zo staat de meest relevante informatie bovenaan. Wees tot slot ten alle tijden eerlijk over het niveau van je taalvaardigheid.

Hoe verder? Talen kun je op verschillende manieren op je cv vermelden. In Nederland is het gebruikelijk om een van de volgende drie manieren te gebruiken:

  1. Standaard terminologie
  2. Internationale standaarden
  3. Grafische weergave

1. Standaard terminologie

Een veel gebruikte manier van noteren is doormiddel van de standaard terminologie. Hierbij wordt je taalvaardigheid met de onderstaande niveaus aangegeven.

  • Moedertaal
  • Vloeiend
  • Uitstekend
  • Goed
  • Redelijk
  • Matig

Voorbeelden van talen op het cv

In de meest eenvoudige manier geef je op deze manier aan op welk niveau je een taal beheerst.

Het is zeer ongebruikelijk om talen te vermelden die je redelijk, matig of nog slechter beheerst. Je kunt deze dan beter niet op je cv zetten.

Je bent ten slotte bezig om jezelf te verkopen en een zo goed mogelijke indruk te maken!

talen op je cv

Het voordeel van de standaard terminologie is dat je de verschillende onderdelen van taal kunt opsplitsen. Zo kun je voor spreekvaardigheid, schrijfvaardigheid, luistervaardigheid en leesvaardigheid apart je niveau aangeven.

taalvaardigheden-tabel Het is verstandig om je talenkennis af te stemmen op de functie waarop je solliciteert. Welk deel van de taal is relevant om te vermelden? Sommige sollicitanten kiezen ervoor om alleen een relevant deel van de bovenstaande onderdelen te vermelden. tabel-talenkennis  

2. Internationale standaard

Een andere manier om je taalkennis weer te geven op je cv is door middel van de internationale standaarden.

Deze internationaal erkende standaard voor taalniveau-aanduiding, het Common European Framework of Reference (CEFR) ook wel het Europees referentiekader for Languages (ERK), wordt wereldwijd gebruikt voor het aangeven van taalvaardigheidsniveau. Hierbij zijn 6 niveaus:

Het A-Niveau: basisgebruiker

  • A1: Volledige beginner
  • A2: Beginner

Het B-Niveau: onafhankelijke Gebruiker

  • B1: Half gevorderd
  • B2: Gevorderd

Het C-Niveau: vaardige gebruiker

  • C1: Vergevorderd
  • C2: (Bijna) moedertaal 

Zeker bij internationale sollicitaties is dit de beste optie. Ook kun je op deze manier je cv erg overzichtelijk houden, omdat het weinig ruimte in beslag neemt.

3. Grafische weergave van je talenkennis

Een andere en vrij moderne manier om je talenkennis te verwerken op je cv is doormiddel van een rating systeem. Vaak is dit op een basis van een beoordeling van 1 t/m 5(van laag naar hoog).

Het grote voordeel van dit systeem is dat het de mogelijkheid geeft het creatief weer te geven. Door een grafische verwerking van de rating op je cv kun je het onderdeel vaak mooier weergeven dan op de eerste twee manieren.

Voorbeeld talen op het cv: grafische weergave

cv-grafisch-bolletje
cv-grafisch-ster
Ga jij voor de grafische weergave? Bovenstaande en meer manieren van weergave zijn makkelijk en mooi weer te geven met onze cv templates!

Het nadeel van dit systeem is wel dat het minder duidelijk is hoe goed je een taal daadwerkelijk beheerst. Omdat er geen algemene richtlijnen in zitten en de rating subjectief is, is het bij een werkgever niet direct duidelijk op welk niveau je een taal spreekt, schrijft en leest.

Houd hier wel rekening bij wanneer je voor deze manier van presenteren kiest.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Jouw taalniveau bepalen?

Het kan lastig zijn om te bepalen in welke mate je een taal beheerst. Beheers je een taal vloeiend, uitstekend, goed of eigenlijk maar redelijk?

Om je te helpen bij het achterhalen van je niveau kun je een (online) taaltest maken. Je vindt verschillende soorten taaltesten op het internet. 

Ook geven diploma’s/certificeringen van opleidingen soms aan op welk niveau je afgestudeerd bent.

Stelling: De standaard terminologie is de beste manier om je talen te vermelden op je cv!

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties.

0 Reactie op "Talen op je cv: juist vermelden van jouw talenkennis"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent