Wat is het belang van intrinsieke motivatie?
- Floor Noijen
- 29 september 2020
Inhoudsopgave
- Wat is intrinsieke motivatie?
- Wat is de invloed van intrinsieke motivatie op de werkvloer?
- De basisbehoeftes
- Luister naar onze podcast over intrinsieke motivatie!
- Intrinsieke motivatie in de praktijk
- Hoe achterhaal je jouw intrinsieke motivatie?
- Hoe breng jij in een sollicitatiegesprek je intrinsieke motivatie naar voren?
- Ga op zoek naar jouw intrinsieke motivatie!
Als je ergens voor gemotiveerd bent, gaat het je beter af dan wanneer de motivatie ver te zoeken is. Herken je dat zelf ook? Motivatie is een belangrijke bepaler voor het menselijke gedrag. Motivatie die van binnenuit komt en niet van buitenaf wordt bepaald, noemen we intrinsieke motivatie.
Waarom is dat zo belangrijk? En wat levert het je op als je aandacht geeft aan je intrinsieke motivatie? Mijn naam is Floor Noijen, Recruiter bij WETALENT. In dit blog neem ik je mee in mijn visie op intrinsieke motivatie en het belang daarvan.
Wat is intrinsieke motivatie?
Elk gedrag kent een interne en externe drijfveer. Bij de interne drijfveren kun je denken aan persoonlijke kenmerken, je eigen ervaringen en dingen die jou geleerd zijn. Bij de externe drijfveren kun je denken aan de reactie van anderen op jouw resultaten en gedrag.
Bij intrinsieke motivatie maak je de keuzes vanuit jezelf, omdat er positieve gevoelens voortvloeien uit de activiteit die je doet. Dit gevoel kan bijvoorbeeld ontstaan bij het koken van een lekkere maaltijd, het adviseren van een klant over een product waar je van overtuigd bent, of het telefonisch te woord staan van klanten. Bij het werk betekent dit misschien ook wel dat je liefde voor je werk voelt.Wat is de invloed van intrinsieke motivatie op de werkvloer?
Intrinsieke motivatie leidt tot betere prestaties en een verhoging van het welzijn en geluk van de mens. Verschillende onderzoekers, waaronder Deci & Ryan, hebben dit bevestigd. Het zorgt ervoor dat je je blijft inzetten om doelen te behalen. Organisatorisch gezien leidt dit tot een lager personeelsverloop en een hogere mate van inzet van de medewerkers. En wees eens eerlijk, wie wil dat niet?
Een werkgever wil niets liever dan gedreven medewerkers. Als jij gedreven bent, zal je je inzetten voor het bedrijf en je betrokken voelen. Je wilt bijdragen aan het succes van het bedrijf en je kunt je indenken dat dit betere resultaten oplevert. Als werknemer zorgt intrinsieke motivatie ervoor dat je met meer plezier naar je werk gaat en je je meer betrokken voelt bij de organisatie waarvoor je werkt.
Als je werkgeluk ervaart, zal dit ook een positieve invloed hebben op het welzijn buiten je werk. Denk aan bijvoorbeeld een beter humeur, meer energie om dingen te ondernemen en het gevoel van voldoening. Zoals al eerder in dit blog is gezegd, intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je je doelen wilt blijven halen. Voor je werkgever is dit natuurlijk waardevol en voor jou als medewerker net zo goed!
De basisbehoeftes
In psychologische termen kennen we drie basisbehoefte: Autonomie, Competentie en Verbondenheid. Wanneer deze drie basisbehoeftes in balans zijn, kan de motivatie vastgehouden worden.
Autonomie kunnen we ook wel lezen als keuzevrijheid in het handelen, zonder volledig afhankelijk te zijn van anderen. Dit stimuleert betrokkenheid.
Competentie vind je terug in het goed zijn in iets en het ontwikkelen van jezelf. Het is belangrijk om de ruimte te krijgen en pakken om jezelf te ontwikkelen.
Verbondenheid is een belangrijke factor om de intrinsieke motivatie te stimuleren. Hiermee bedoelen we verbonden zijn met de mensen om je heen en het bedrijf waarvoor je werkt.
Luister naar onze podcast over intrinsieke motivatie!
Intrinsieke motivatie in de praktijk
Dagelijks spreken we bij WETALENT verschillende kandidaten. Dit varieert van telefonische gesprekken tot afspraken bij ons op kantoor. Meerdere keren per dag stellen wij in onze gesprekken de vraag “Wat wil jij?”.
Ook bijna dagelijks krijgen wij het antwoord: “Ik wil een leuke baan, waar ik lekker mijn ding kan doen.” Ik geef toe dat het een generiek antwoord is, maar het geeft wel aan waar de behoefte voor de mens ligt. En dan doel ik dus op de behoefte die echt van binnenuit komt. We horen relatief weinig als drijfveer: “Ik wil alleen maar geld verdienen”, of “ik wil 80 uur per week werken”. Met deze vraag hebben we al een stukje van de intrinsiek motivatie boven kunnen krijgen, maar het is nog een wat generiek antwoord. Een leuke baan.. Maar wat is dan een leuke baan?
Om wat verder de diepte in te gaan, komen er vaak een aantal aspecten aan bod. Daar neem ik je graag in mee:- Wij geloven dat willen belangrijker is dan kunnen.
- Wij zijn benieuwd wat je daadwerkelijk motiveert als je je hart “open zet”, in plaats van je hoofd.
- Als je alles zou mogen kiezen in de wereld, zijn wij ook heel benieuwd wat jouw droombaan is.
Hoe achterhaal je jouw intrinsieke motivatie?
Wij zijn ervan overtuigd dat het goed is om eens te gaan zitten en voor jezelf een aantal dingen inzichtelijk te maken als het gaat om je werk:- Wanneer ging je voor het laatst met plezier naar je werk? En wat zorgde voor dat plezier?
- Wat wil je bereiken met jouw baan en wat is je drijfveer om daar naartoe te werken?
- Wat heb jij nodig om gestimuleerd te worden?
Hoe breng jij in een sollicitatiegesprek je intrinsieke motivatie naar voren?
Als je dit voor het gesprek in kaart hebt kunnen brengen, geeft het gesprek ruimte om verder op je intrinsieke motivatie in te gaan. Hoe doe je dat? Door als antwoord slechts “Een leuke baan” te noemen, kom je niet ver genoeg.
Vragen die je wel kunnen helpen om het inzichtelijk te krijgen: Waarom wil jij in deze positie werken, binnen dit bedrijf? En wat kom jij toevoegen binnen dit bedrijf? Het kan ook helpen om terug te denken aan een vorige functie waar je goed op je plek zat. Wat waren de factoren in die functie waardoor jij goed op je plek zat? De reflectie van je arbeidsverleden kan in zo’n geval een positieve invloed hebben in het gesprek.Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Ga op zoek naar jouw intrinsieke motivatie!
Intrinsieke motivatie komt vanuit jouw interne drijfveren. Als jouw basis behoeftes - autonomie, competenties en verbondenheid - in balans zijn, is het gemakkelijker om de motivatie vast te houden.
Bedenk goed wat jij wilt en wat je zoekt in een baan. Het beantwoorden van een aantal vragen kunnen je hierbij helpen. De belangrijkste tip die we je kunnen geven: Luister in deze zoektocht naar je hart en zet je hoofd even uit. Of je al werk hebt of werk zoekt, blijf achterhalen wat jij nodig hebt om gemotiveerd te zijn en te blijven. Als intrinsiek gemotiveerde medewerker zal je beter in je vel zitten, je meer verbonden voelen bij de organisatie en betere resultaten behalen. Ook zal het een positieve invloed hebben op het leven naast je werk. Ook de werkgever wil niets liever dan gemotiveerde werknemers, die bijdragen aan het succes van de organisatie.
Samenvattend kan ik zelf dus volmondig “ja” zeggen op de volgende uitspraak: “Intrinsieke motivatie is een essentieel onderdeel voor het ervaren van werkgeluk.”
Stelling: Intrinsieke motivatie is een essentieel onderdeel voor het ervaren van werkgeluk!
Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties.
0 Reactie op "Wat is het belang van intrinsieke motivatie?"