Waar moet je op letten tijdens het tekenen van een arbeidscontract?

  • Iris Douwes
  • 8 maart 2022

Wanneer je een nieuwe uitdaging hebt gevonden en je het sollicitatieproces goed bent doorgekomen, dan rest er vaak nog maar één ding: het tekenen van een arbeidscontract! Een mooi moment, maar daar komt vaak meer bij kijken dan je denkt.

In een tweede of derde gesprek heb je het vast gehad over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Echter, staat er meer in een arbeidscontract. In ons blog vertellen we waar je op moet letten tijdens het tekenen van een arbeidscontract!

Welke soorten arbeidscontracten zijn er?

Een arbeidscontract is een overeenkomst waarin afspraken staan tussen jou en de werkgever. Door het arbeidscontract te tekenen komen jullie overeen over het werk wat je als werknemer levert en welke arbeidsvoorwaarden je hiervoor krijgt. Deze definitie geld eigenlijk voor elk arbeidscontract.

Er zijn verschillende soorten contracten. Zo heb je een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Ook wel vast en tijdelijk contract genoemd. Daarnaast zijn er nog meer verschillende contracten, zoals een oproepcontract, nulurencontract, min-maxcontract, uitzendcontract, payroll contract of een detacheringscontract. Bekijk voordat je gaat tekenen wat voor contract je hebt!

Welke gegevens staan er in een arbeidscontract?

Bij het opstellen van een arbeidscontract zijn er verschillende gegevens nodig, maar niet iedereen weet welke dit precies zijn. Ten eerste zijn jouw persoonsgegevens nodig. Denk hierbij aan je naam, je woonplaats en je geboortedatum.

Daarnaast zijn er verschillende inhoudelijke functiegegevens nodig. Zoals de startdatum, de duur van de arbeidsovereenkomst, de duur van de opzegtermijn en de locatie(s) waar je komt te werken. Tevens staat ook jouw functienaam of het soort werk wat je doet in jouw arbeidscontract. Zorg ervoor dat je vóór het tekenen van je contract goed controleert of deze gegevens correct zijn genoteerd.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Welke onderdelen zitten er in een arbeidscontract?

Naast dat het arbeidscontract de hierboven besproken gegevens bevat, heeft het nog een aantal onderdelen. Zoals primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en optionele voorwaarden. Deze onderdelen van het arbeidscontract bespreken we hieronder.

Primaire arbeidsvoorwaarden in een arbeidscontract

De primaire arbeidsvoorwaarden bestaan voornamelijk uit de uren die je gaat werken, jouw salaris, vakantiedagen en de arbeidsduur van je contract. Hierover maak je met je werkgever duidelijke afspraken, dit komt dan vervolgens in jouw arbeidscontract te staan.

Salaris

Salaris is één van de primaire arbeidsvoorwaarden die wordt opgenomen in het contract. Je krijgt salaris voor het uitgevoerde werk. Hoeveel jouw salaris is, wordt vaak vermeld aan de hand van het aantal uur je werkt per maand.

Daarnaast moet er ook worden vermeld wanneer het salaris wordt uitbetaald. Gebruikelijke termijnen zijn eens per maand of om de vier weken, maar andere vormen zijn ook mogelijk. Kijk goed of alles wat je in een salarisonderhandeling hebt afgesproken, juist genoteerd staat.

Vakantiedagen

Ook vakantiedagen zijn onderdeel van de primaire arbeidsvoorwaarden. Het is van belang om rekening te houden met het aantal dagen wat je aangeboden krijgt. Zo weet je hoeveel dagen je per jaar kunt vrij kunt nemen. Vakantiedagen kunnen ook nog een onderhandelingspositie zijn. Naast het aantal vakantiedagen staan hier ook vaak de ADV-dagen die je hebt. Zo weet jij waar je aan toe bent met vakantiedagen en/of ADV-dagen.

Naast je vakantiedagen krijg je ook vakantiegeld, dit gaat meestal op één van de volgende twee vormen. Je krijgt het geld direct in je salaris toegekend of je bouwt het op en je krijgt je vakantiegeld in mei uitbetaald. Kijk bij het tekenen van het contract hoe dat bij jou zit.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast primaire arbeidsvoorwaarden bekijk je ook de secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit zijn de aanvullende afspraken die je maakt. Denk hierbij aan vergoeding van je reiskosten of een auto van de zaak. Verder kunnen jouw secundaire arbeidsvoorwaarden onder andere bestaan uit: ontwikkelingsmogelijkheden, communicatiemiddelen, vervoersmiddelen, extra inkomen, verlof- en extra vakantiedagen of bijzondere vergoedingen.

Alle afspraken die hierover worden gemaakt, staan ook in jouw contract. Zorg dat je dit ook naleest! Je kan er namelijk veel mee winnen als je goede secundaire arbeidsvoorwaarden hebt. Deze zijn vaak onderhandelbaar, net zoals je salaris.

Optionele voorwaarden van jouw arbeidscontract

Naast je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden heb je ook nog optionele voorwaarden in jouw arbeidscontract, denk hierbij aan jouw pensioensregeling en relatie- en concurrentiebeding.

Pensioensregeling

Wat vaak door jouw werkgever wordt geregeld is jouw pensioensregeling. Bij het tekenen van een arbeidscontract staat er dus vaak iets over jouw pensioensregeling. Je hebt namelijk alleen recht op pensioenopbouw als dit opgenomen is in je contract. Misschien is het nog ver weg, maar het is toch goed om op de hoogte te zijn hoe jij je pensioen opbouwt.

Concurrentie- en relatiebeding

Wanneer je een contract gaat tekenen, is een concurrentie- of relatiebeding niet het eerste waar je aan denkt. Echter, is het wel handig om te kijken waar je voor tekent en wat er voor gevolgen zijn als je het contract ontbindt. Vaak staat dit onder het kopje concurrentiebeding. Hier staat waar je na je baan wel of niet aan de slag mag. Dit geldt ook voor het relatiebeding, alleen hier is aangegeven welke relaties je niet mee mag nemen naar een nieuwe baan.

Geheimhouding

Naast een concurrentie- of relatiebeding kan er in jouw contract ook een geheimhoudingsbeding staan. Met een geheimhoudingsbeding kan de werkgever geheimhouding opleggen tijdens en na jouw dienstverband. Indien dit wordt overtreden krijgt de werkgever een schadevergoeding of moet jij een boete betalen. Mocht je er te laat achterkomen dat je vast zit aan een concurrentiebeding, ga dan in overleg met je werkgever, het is vaak mogelijk om tot een compromis te komen.

Proeftijd

Tijdens het tekenen van een contract is het mogelijk om samen met je werkgever een proeftijd af te spreken. De werkgever is dan verplicht om deze proeftijd schriftelijk vast te leggen. Een proeftijd is nooit langer dan twee maanden. Mocht je zelf ontslag nemen in je proeftijd dan hoef jij jezelf niet aan je proeftijd te houden. Echter, heb je dan geen recht op een uitkering.

Nevenactiviteiten

In principe mag je gewoon naast je werk nevenactiviteiten uitvoeren. Alleen als er een verbod op nevenactiviteiten in het contract is opgenomen dan geldt dat je geen ander werk uit mag voeren. Vaak gebeurt dit alleen als de werkzaamheden de onderneming van de huidige werkgever in gevaar brengen.

Toch is het zo dat als een verbod op nevenactiviteiten niet in de arbeidsovereenkomst is opgenomen dat je geen ander werk mag uitvoeren als dit jouw huidige werk belemmerd. Wees voorzichtig met het aantal nevenactiviteiten of overleg met je huidige werkgever wat wel en niet toelaatbaar is.

Ziekteregeling

Een ziekteregeling kan in je contract staan of valt onder een cao. In veel cao’s is het vastgelegd dat je het eerste jaar jouw salaris volledig uitbetaald krijgt en vanaf het tweede jaar wordt jouw salaris voor 70% uitgekeerd. Indien je niet onder een cao valt, dan moet de regeling in je arbeidscontract staan. Zo niet, dan moet je werkgever over al je ziektedagen loon uitbetalen.

Bekijk je arbeidscontract zorgvuldig!

Het tekenen van een arbeidscontract, er komt meer bij kijken dan je denkt. Het contract bestaat namelijk uit verschillende voorwaarden. Zo heb je primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden en optionele voorwaarden. Over deze verschillende voorwaarden is het belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met je huidige werkgever en dat dit wordt opgenomen in je contract. Zo heb je altijd een document waar je op terug kunt vallen als zich een bepaalde situatie voordoet.

Stelling: nalatigheid bij het tekenen van een contract heeft grote gevolgen. 

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Waar moet je op letten tijdens het tekenen van een arbeidscontract?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent