Verbeter je werkplek: 20 praktische tips voor ergonomisch werken

  • Natasja van Wijk
  • 30 mei 2023

Heb je na jouw werkdag regelmatig last van nek- en rugpijn? Of voel jij je vaak gespannen en moe? Wellicht is het tijd om meer aandacht te besteden aan de ergonomie van je werkplek.

Het is belangrijk om jouw werkomgeving aan te passen, om zo lichamelijke klachten te voorkomen en productief de dag door te komen. In ons blog delen we praktische tips om ergonomisch te werken en jouw werkplek zo in te richten dat het past bij jouw lichaam en werkstijl.

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomie betekent dat de werkomgeving wordt aangepast aan de mens. Het is essentieel dat iedereen veilig en comfortabel kan werken. Daarom moet een werkomgeving zo ontworpen worden, dat deze voor maximale productiviteit en efficiëntie zorgt.

We geven in ons blog 20 tips die jij zelf kunt toepassen om ergonomisch te werken en zo de kans op lichamelijke klachten en vermoeidheid te verminderen.

#1 Ondersteun het gewicht van je armen

Zorg ervoor dat het gewicht van je armen altijd ondersteund wordt, bijvoorbeeld door een armleuning of bureaublad. Op deze manier verminder jij de spanning op je nek en schouders.

#2 Verbeter je zithouding

Om ergonomisch te werken, is een goede zithouding cruciaal. Ga in een neutrale lichaamshouding zitten, waarin jij je nek en schouders ontspant. Houd je hoofd direct boven je nek. Als jij je nek naar voren houdt, leidt dit mogelijk tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals overbelasting van je schouders, rug of nek. De natuurlijke positie van je wervelkolom heeft een S-curve. Houd deze ook aan om kwalen te voorkomen.

#3 Computerscherm recht voor je, op ooghoogte

Een andere manier om de spanning op je nek en schouders te verminderen, is door je beeldscherm(en) op de juiste hoogte te verstellen. De adresbalk van jouw webbrowser moet op ooghoogte zijn wanneer je rechtop in je stoel zit. Als je meer dan één computerscherm gebruikt, zorg er dan voor dat je beide schermen gemakkelijk ziet zonder je hoofd te draaien.

#4 Computerscherm minstens op armlengte afstand

Je computerscherm moet niet alleen op de goede hoogte staan, maar ook op de goede afstand. Wanneer je scherm te ver weg staat, moet jij je ogen samenknijpen om tekst te lezen. Maar als jouw scherm te dichtbij staat, krijg je last van vermoeide ogen. Voorkom dat jouw ogen overbelast raken en houd je computerscherm(en) minstens op armlengte afstand.

#5 Houd je telefoon niet tussen schouder en oor

Bel jij wel eens op het werk? Wellicht wil je tijdens het telefoongesprek notities maken op jouw computer. Door de telefoon tussen jouw schouder en oor te houden, belast je jouw nek en schouders. Kies daarom voor een headset. Niet alleen voorkom je zo lichamelijke klachten, maar het zorgt ook voor meer bewegingsvrijheid. Ook verhoogt het de productiviteit, omdat je tijdens het bellen gemakkelijk door kunt werken.

#6 Toetsenbord en muis dicht bij elkaar

Plaats het toetsenbord en de muis zodanig dat jouw ellebogen en polsen recht in één lijn blijven. Zo verminder je de spanning op je schouders. Als je in een slechte hoek naar de muis grijpt, verlies je jouw neutrale positie. Zorg er daarom voor dat het toetsenbord en de muis niet te ver uit elkaar staan.

#7 Voorkom schermverblinding

Zet jouw beeldscherm niet voor een raam of een heldere achtergrond. Plaats het scherm daarentegen in een rechte hoek ten opzichte van het raam, wat schittering vermindert. Als het niet mogelijk is om het scherm in een andere hoek te plaatsen, overweeg dan een zonnescherm of anti-schitteringsscherm te gebruiken. Op deze manier voorkom je vermoeide ogen en hoofdpijn.

#8 De 20/20/20 regel

Een andere manier om vermoeide ogen te voorkomen, is door ze af en toe rust te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op afstand naar voorwerpen te kijken. Hanteer hierbij de 20/20/20 regel: na 20 minuten kijken naar een computerscherm, kijk je 20 seconden naar iets anders, wat zich op 20 meter afstand bevindt.

#9 Jouw voeten stevig op de grond

Mensen die wat kleiner zijn, laten vaker hun voeten bungelen omdat ze deze niet stevig op de grond kunnen plaatsen. Deze houding is echter ongezond voor het lichaam. Verlaag jouw bureau en stoel. Is dat niet mogelijk? Gebruik dan een voetensteun.

#10 Gebruik een bureaustoel

Deze tip is met name bedoeld voor mensen die (gedeeltelijk) thuiswerken. Op kantoor heb je meestal wel je eigen bureaustoel, maar thuis is dat niet altijd het geval. Een bank of bed is geen werkplek! Naast het feit dat dit leidt tot een slechte lichaamshouding, zal je ook minder productief zijn als je geen geschikte werkplek hebt.

#11 Beweeg voldoende

Een hele dag achter jouw bureau zitten is niet goed voor je. Of je nu een rondje drinken voor je collega’s haalt of een korte wandeling maakt tijdens de lunchpauze, beweging is belangrijk voor een gezonde werkdag!

Naast wandelingen kun je ook oefeningen doen, zoals het strekken van de benen of het draaien van de schouders, om spierstijfheid te verminderen. Ook al heb je een zittend beroep, probeer voldoende te bewegen tijdens je werkdag om gezondheidsproblemen op lange termijn te voorkomen.

Ergonomische thuiswerkplek

#12 Eet en drink voldoende

Het overslaan van de lunchpauze omdat je zo eerder je taken hebt afgerond is niet aan te raden. Naast dat het je productiviteit vermindert, geeft het je geen gelegenheid om je ogen te laten rusten van je computerscherm en om even rond te lopen. Neem daarom de tijd voor je lunchpauze en gun jezelf even een moment van rust en ontspanning.

Eet tussen het werken door voldoende en drink genoeg water. Zo voorkom je uitdroging, hoofdpijn en vermoeidheid, en blijf je scherp tijdens je werkdag.

#13 Wissel je houding af

Te lang in één zithouding blijven kan leiden tot vele gezondheidsproblemen. Verander dus regelmatig jouw houding. Experimenteer met zitkussens en rugleuningen. Voorkom dat je te lang in dezelfde positie zit, zoals onderuitgezakt of met gekruiste benen.

#14 Voldoende vrije ruimte

Je werkplek moet voldoende ruimte bieden. Zorg voor genoeg beenruimte, om je knieën niet te belasten. Voorkom obstakels boven je hoofd, zodat jij je hoofd niet stoot. Houd ook voldoende ruimte achter je rug, zodat jij je stoel gemakkelijk naar achteren kunt bewegen. Door deze tips te volgen, kun je op een ergonomische en veilige manier werken.

#15 Een comfortabele omgeving

Bij ergonomisch werken hoort ook een comfortabele werkomgeving. Goede verlichting, een fijne temperatuur en een comfortabel geluidsniveau hebben een positief effect op jouw concentratie en productiviteit. Overmatig geluid, te veel/weinig licht en een te warme/koude werkplek leiden tot afleiding en ongemak.

#16 Verstelbare stoel en bureau

Een ergonomisch bureau en stoel bevorderen een goede houding tijdens het werken. Merk je dat je last hebt van lichamelijke klachten? Bespreek dan met jouw werkgever wat de mogelijkheden zijn wat betreft ergonomisch meubilair. Een verstelbare stoel kan worden afgesteld op jouw lichaam en zithouding, en een verstelbaar bureau geeft jou de mogelijkheid om af te wisselen tussen zitten en staan.

#17 Een muis die bij je hand past

Als je een muis gebruikt die niet goed past of niet goed is ontworpen, leidt dit tot belasting van jouw polsen en handen. Een ergonomische muis voorkomt ongemak en helpt jou comfortabeler te werken. Door het speciale ontwerp krijgen jouw onderarmen en polsen een natuurlijke positie.

#18 Ergonomische accessoires

Merk je dat je meer nodig hebt dan een verstelbaar bureau en stoel voor een comfortabele zithouding? Ergonomische accessoires helpen jouw werkplek comfortabeler te maken. Denk hierbij aan:

  • Een balstoel: naast dat het een leuke afwisseling is van een bureaustoel, helpt een balstoel bij het verbeteren van de zithouding.
  • Een rugsteun: dit geeft jouw rug een goede ondersteuning en vermindert rugpijn.
  • Een voetsteun: op deze manier ondersteun je jouw benen en verminder je de druk op jouw onderrug.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van accessoires die ergonomisch werken bevorderen. Investeer in de juiste ergonomische accessoires en zorg voor een gezonde en productieve werkdag!

#19 Alles wat helpt om stress te verminderen

Stress zorgt ervoor dat je spieren worden aangespannen. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel jouw mentale gezondheid als je productiviteit op het werk. Wat helpt jou om stress te verminderen? Een kamerplant, een noise cancelling koptelefoon, ademhalingsoefeningen of aromatherapie: alle kleine beetjes helpen.

#20 Negeer symptomen van pijn niet

Zelfs als je alle bovenstaande tips voor ergonomisch werken hebt toegepast, is het alsnog mogelijk dat pijn of ongemak voelt. Negeer deze symptomen niet, ook al gaat het om licht ongemak. Als je dit niet aanpakt, groeit dit mogelijk uit tot een groter probleem. Bespreek symptomen met een arts of ergotherapeut.

Het is van essentieel belang om symptomen van pijn tijdig aan te geven bij jouw werkgever. Naast het feit dat een gezonde werkomgeving voor alle werknemers van belang is, is het ook in het belang van de werkgever zelf. Het bevorderen van jouw welzijn en het verminderen van pijnklachten hebben namelijk directe voordelen voor de productiviteit op de werkvloer.

Ergonomisch werken

Het is van groot belang om comfortabel en veilig te werken. Door jouw werkplek in te richten naar jouw lichaam, verminder je de kans op lichamelijke klachten en ben je productiever. Om ergonomisch te werken, stel jij je computerscherm, bureaustoel en bureau op de juiste manier in, zodat je een goede houding behoudt en de spanning op je lichaam vermijdt.

Geef je ogen voldoende rust, beweeg voldoende en blijf gehydrateerd. Er zijn ergonomische accessoires en andere maatregelen die stress op jouw lichaam en geest verminderen. Zoek uit wat voor jou werkt en negeer de symptomen van stress of pijn niet!

Stelling: Een verstelbaar bureau is een must-have voor een ergonomische werkplek.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Verbeter je werkplek: 20 praktische tips voor ergonomisch werken"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent