Terug naar je oude werkgever? Zo maak je de juiste keuze!
- Lars Tertoolen
- 5 juli 2022
“Ga ik terug naar mijn oude werkgever?” Een lastige vraag waar behoorlijk veel mensen tegenaan lopen. In de huidige arbeidsmarkt zijn er veel banen beschikbaar en veel mensen hebben een stap gemaakt. Hierbij is niet iedereen op de juiste plek terecht gekomen.
Bevalt jouw nieuwe baan niet zo goed en twijfel je hierdoor om terug te gaan? Of zit je prima op je plek, maar smeekt jouw oude werkgever je om terug te komen? Wat de reden ook is, wel of niet teruggaan naar het oude bekende is een keuze die niet altijd gemakkelijk is. Om je bij deze kwestie te helpen geven we in ons blog 7 tips over de keuze om terug te gaan naar je oude werkgever!
#1 Een eerlijke kans
Stel jezelf de vraag: heb ik deze nieuwe baan en dit bedrijf een eerlijke kans gegeven? Het is wellicht anders dan wat je gewend bent, maar is het echt zo slecht? Soms kost het even wat tijd om je draai te vinden, het werk onder de knie te krijgen of je collega’s goed te leren kennen. Wees hier eerlijk in naar jezelf. Het is zonde als je potentieel werkgeluk laat lopen door te snel de handdoek in de ring te gooien.
Geef de baan daarom écht een kans. Hoe lang dit precies is, is voor iedereen anders. Doe ook echt je best. Werk hard en stel jezelf open voor je collega’s. Op die manier kun je achteraf terugkijken met het gevoel dat jij een eerlijke poging gedaan hebt om te slagen in de baan.
#2 Reden van vertrek
Mocht je jouw nieuwe baan een echte kans gegeven hebben, maar merk je dat je liever wilt vertrekken dan is het tijd om vooruit te kijken. Mocht je overwegen terug te gaan naar je oude werkgever, dan is de eerste stap echter om grondig terug te blikken.
Ben je destijds vertrokken om ergens van weg te gaan of ergens naartoe te gaan? De meeste mensen veranderen van baan omdat ze ergens ontevreden over zijn of omdat ze toe zijn aan een volgende stap.
Zorg dat je helder hebt waarom je destijds vertrokken bent! Waren er dingen waar je tegenaan liep? Miste je uitdaging? Stond je ontwikkeling stil? Zocht je een grotere of juist kleinere organisatie? Het is essentieel dat je alle redenen van vertrek in beeld krijgt. Hiermee kun je vervolgens aan de slag. Wees hierin eerlijk naar jezelf! Mocht je bij een terugkeer weer tegen dezelfde dingen aanlopen, dan heb je alleen jezelf ermee.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#3 Wat mis je?
Er zijn wat redenen waarom je weg bent gegaan, maar er zijn ook positieve kanten aan je oude werkgever, anders twijfel je niet om weer terug te gaan. Wat mis je? En hoe belangrijk is dit?
Mis je minder ingrijpende dingen zoals kort woon-werkverkeer, flexibiliteit of goed eten in de kantine? In dat geval moet je jezelf sterk afvragen of een terugkeer naar je oude werkgever de juiste is. Dit zijn zaken die relatief minder impact hebben op jouw werkgeluk en deze zaken zijn over het algemeen bij veel andere werkgevers ook te vinden.
Mis je relatief grote zaken zoals de bedrijfscultuur, de maatschappelijke bijdrage van het bedrijf of de voldoening van het werk zelf? Ook deze dingen zijn vast bij andere werkgevers te vinden, maar zijn over het algemeen specifieker aan bedrijven gekoppeld.
Overigens bepaal jij wat écht belangrijk is voor jou! Bedenk wat het belangrijkst is en of de dingen die je mist groot of klein zijn in verhouding tot jouw prioriteiten.
#4 Doe je onderzoek
De volgende stap is om op onderzoek uit te gaan. Het is belangrijk om te achterhalen of er dingen veranderd zijn. Dit is belangrijk voor zowel de redenen van vertrek, als de dingen die je mist.
Zijn de dingen waar je tegenaan liep veranderd? Is er een positie beschikbaar waar je wél de uitdaging in vindt? Stelt het bedrijf zich flexibeler op? Ben jij misschien anders gaan kijken naar de redenen van vertrek door je nieuwe ervaringen?
Kijk daarnaast ook naar de dingen die je zo mist. Zijn hierin dingen veranderd? Werken de collega’s waar je het zo goed mee kon vinden er nog wel? Is de werkdruk nog steeds op een prettig niveau?
Op al deze vragen wil je graag antwoord krijgen, want op basis hiervan kun je een goede inschatting maken of het verstandig is om terug te gaan naar je oude werkgever. Dit onderzoek kan online, bijvoorbeeld op de bedrijfswebsite, op LinkedIn of op overige sociale media kanalen. Ga ook het gesprek aan met oud collega’s! Er zullen vast nog wel een aantal oude bekenden werken die jou kunnen helpen met jouw vragen.
De vragen waar je geen antwoord op kunt krijgen neem je mee naar een eventueel sollicitatiegesprek of arbeidsvoorwaardengesprek.
#5 Onderzoek al je opties
Het kan verleidelijk zijn om door een roze bril naar jouw vorige werkgever te of om met oogkleppen op te focussen op je oude werkgever. Zeker als het je bij je huidige werk niet lukt om bepaalde doelen te realiseren gebeurt dit snel.
Indien je al besloten hebt weg te gaan, bekijk dan meer opties dan alleen je oude werkgever. Momenteel zijn er zoveel banen beschikbaar dat je meer dan genoeg interessante vacatures naast elkaar kunt leggen. Ga gerust ergens het gesprek aan, wellicht kom je iets tegen wat nog veel beter aansluit bij jouw wensen dan werken bij jouw oude werkgever. Mocht dit niet het geval zijn, dan onderbouwt dit ook een eventuele terugkeer naar je oude werkgever.
#6 Wees niet te trots of angstig
Mocht je steeds meer het idee krijgen dat je het liefst terug wilt naar je oude werkgever, laat je dan niet tegenhouden door trots. Veel mensen vinden het lastig om terug te keren naar een voormalig werkgever, omdat ze bang zijn dat het gezien wordt als een stap achteruit. Een andere reden is de angst dat collega’s je zien als iemand die hun ooit de rug heeft toegekeerd.
Wat de reden ook is, trots of angst mag nooit een reden zijn om jouw werkgeluk in de weg te staan. Bij een terugkeer heb je alle opties weloverwogen en is het voor jou de juiste stap. Daarbij collega’s zullen het alleen maar waarderen dat jij terug bent gekeerd.
#7 Wees niet terughoudend
Het feit dat je een terugkerende werknemer bent, betekent niet dat je terughoudender moet zijn in gesprekken. Zorg dat je helder communiceert over wat jij zoekt en wat je van hen verwacht.
Geef eerlijk aan waarom je ooit bent vertrokken, wat je zocht en waarom je graag terug wilt komen. Transparantie hierover wordt gewaardeerd en het zal er alleen maar voor zorgen dat ze jou een omgeving kunnen bieden waar je wél op je plek zit.
Zorg dat je in de sollicitatiegesprekken antwoord krijgt op vragen die je hebt. Ligt dit in lijn met jouw verwachtingen? Zijn er zaken die je écht anders wilt zien als je terugkomt? Ook in het arbeidsvoorwaardengesprek moet jij je niet anders opstellen, omdat je er al gewerkt hebt. Net als bij een normale sollicitatie is het voor jou dé mogelijkheid om de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden te krijgen die je graag wilt. Kijk hierbij niet te veel terug naar wat je vroeger kreeg. Nieuwe ronde nieuwe kansen!
Terug naar je oude werkgever!
“Ga ik terug naar mijn oude werkgever?” Een lastige vraag waar behoorlijk veel mensen tegenaan lopen. Stel jezelf de vraag: heb ik deze nieuwe baan en dit bedrijf een eerlijke kans gegeven? Bedenk wat het belangrijkst is en of de dingen die je mist groot of klein zijn in verhouding tot jouw prioriteiten.
De volgende stap is om op onderzoek uit te gaan. Het is belangrijk om te achterhalen of er dingen veranderd zijn. Indien je al besloten hebt weg te gaan, bekijk dan meer opties dan alleen je oude werkgever. Mocht je steeds meer het idee krijgen dat je het liefst terug wilt naar je oude werkgever, laat je dan niet tegenhouden door trots. Het feit dat je een terugkerende werknemer bent, betekent niet dat je terughoudender moet zijn in gesprekken. Nieuwe ronde nieuwe kansen!
Stelling: terug naar je oude werkgever is altijd een stap achteruit!
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "Terug naar je oude werkgever? Zo maak je de juiste keuze!"