Solliciteren zonder de juiste opleiding? Zo doe je dat!

  • Natasja van Wijk
  • 7 februari 2023

Ben je geïnteresseerd in een baan, maar zie je in de vacature een opleidingseis staan waar jij niet aan voldoet? Zo ja, solliciteer je dan op de baan? Als je niet de juiste opleiding hebt, kan het demotiverend zijn om te solliciteren. 

Je opleiding is echter niet het enige waarmee jij uit kunt blinken in je functie. Er zijn veel manieren om je te presenteren als de geschikte kandidaat voor de functie, ongeacht je opleidingsachtergrond. In ons blog geven we 6 tips voor het solliciteren zonder de juiste opleiding, zodat jij meer kans maakt op de baan!

Kan ik wel solliciteren zonder de juiste opleiding?

Werkgevers zijn zich de laatste jaren steeds meer gaan richten op vaardigheden en vakkennis bij de zoektocht naar nieuwe werknemers. Opleiding en het aantal jaren werkervaring vinden ze daarentegen minder belangrijk, maar dit verschilt natuurlijk per functie. Solliciteren naar een baan zonder de juiste opleiding is voor de werkgever soms juist een pluspunt. Misschien zoekt de werkgever iemand met een frisse kijk op het werk en de sector die jij hem kunt bieden.

Wil je een baan waarin gespecialiseerde kennis of certificeringen vereist zijn? Dan is het vaak niet mogelijk om te solliciteren zonder de juiste opleiding. Denk aan bepaalde functies in de zorg of de technische sector, zoals chirurg of civiel ingenieur. Bedenk dus van tevoren of het mogelijk is om zonder de juiste opleiding te solliciteren. Ver boven je niveau solliciteren zal jou niet veel opleveren en is tijdverspilling. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

6 tips voor het solliciteren zonder de juiste opleiding

Voor veel werkgevers is de motivatie tegenwoordig belangrijker dan welke opleiding je hebt gevolgd. Maar als je niet over de juiste opleiding beschikt, is het belangrijk dat je in je cv, motivatie en het gesprek de focus op iets anders legt.

#1 Benadruk overdraagbare vaardigheden 

Overdraagbare vaardigheden zijn vaardigheden die je in verschillende beroepen gebruikt. Denk aan flexibiliteit, leiderschap, probleemoplossend vermogen en communicatievaardigheden. Beschik jij over dit soort vaardigheden? Zo ja, benadruk dit dan en leg vooral uit hoe je deze vaardigheden hebt ontwikkeld.

Heb je bepaalde overdraagbare vaardigheden ontwikkeld door werkervaring of vrijwilligerswerk? Of heb je een hobby waarbij je dit soort vaardigheden hebt opgedaan? Leg dit dan uit, bijvoorbeeld: muzikanten of kunstenaars hebben creatieve vaardigheden ontwikkeld zoals het genereren van nieuwe ideeën, aandacht voor detail en zelfexpressie. Deze vaardigheden komen van pas in een breed scala van beroepen.

#2 Bepaal en bewijs dat je de baan aankunt

Het is goed om te bepalen of je de baan wel aankunt. Is de functie niet te ver boven je niveau? Vraag jezelf af hoe graag je het wilt als de functie-eisen te hoog lijken.

Denk je de baan wel aan te kunnen door relevante vaardigheden en ervaring die je bezit? Compenseer dan in jouw cv en motivatiebrief het gebrek aan een specifieke opleiding. Benoem jouw successen en geef ze een prominente plek op je cv. Focus ook op je sterke punten. Door jouw kwaliteiten en motivatie concurreer je ondanks één klein nadeel toch nog steeds met andere kandidaten.

#3 Lieg nooit tegen de recruiter

Wees altijd eerlijk. Als je liegt over het gebrek aan de juiste opleiding, of het nou in je cv of tijdens het sollicitatiegesprek is, vroeg of laat val je door de mand. Eerlijkheid voorkomt dat je voor vervelende verrassingen komt te staan, zoals een vermindering van het salaris of zelfs ontslag op staande voet. Transparantie creëert een gevoel van vertrouwen tussen jou en de werkgever. Eerlijkheid in combinatie met een goed verhaal waarom jij gekwalificeerd bent voor de functie, vergroot jouw kans om aangenomen te worden.

#4 Wees positief

Zorg ervoor dat je in je motivatiebrief niet de nadruk legt op het gebrek aan de juiste opleiding. Bij zinnen als “Ik heb niet het gevraagde diploma, maar …”  richt jij je te veel op het negatieve. Vermijd dit soort negativiteit! Blijf positief en focus je op hetgeen wat je wel hebt. Geef pas in het sollicitatiegesprek aan dat je niet over de juiste opleiding beschikt.

#5 Bouw een netwerk op

Maak een goede eerste indruk bij je potentiële werkgever door je professionele netwerk uit te breiden. Doe onderzoek naar bedrijven waar je geïnteresseerd in bent en probeer te netwerken met werknemers binnen het bedrijf. Dit doe je bijvoorbeeld door deel te nemen aan netwerkbijeenkomsten. Maak ook connecties via social media, voornamelijk LinkedIn. Zo kom je in contact met mensen in de branche die jou wellicht verder kunnen helpen in je sollicitatieproces.

Ga een stap verder door deel te nemen aan werkgerelateerde beurzen, seminars of conferenties. Wellicht ontmoet je hier je potentiële werkgever en collega's. Door je interesse in de branche te tonen, presenteer je jezelf als een gemotiveerde kandidaat. 

#6 Laat zien dat je bereid bent om te leren

Als je geen diploma hebt, is het belangrijk dat jij laat zien zien dat je bereid bent om te leren en je te blijven ontwikkelen. Overweeg het volgen van cursussen of het volgen van een duale opleiding om naast het werk je kennis bij te spijkeren. Een leergierige werknemer is vaak gemotiveerd en betrokken bij het werk. Voor de werkgever dus een goede reden om iemand aan te nemen!

Zo solliciteer je zonder de juiste opleiding

Of jij kunt solliciteren zonder dat je de juiste opleiding hebt afgerond, hangt af van de functie. Denk je dat je de baan aankunt? Bewijs dit dan! Benadruk over welke overdraagbare vaardigheden jij beschikt en laat zien dat je leergierig bent. 

Het is een no-go om te liegen over je opleiding. Leg in je motivatie en het sollicitatiegesprek niet de nadruk op je niet-afgeronde opleiding. Door een professioneel netwerk op te bouwen, maak jij een goede indruk bij je potentiële werkgever en leer je de mensen in het vak kennen.

Stelling: Als de vacature om een bepaald diploma vraagt die ik niet bezit, demotiveert dit mij om te solliciteren.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Solliciteren zonder de juiste opleiding? Zo doe je dat!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent