Om loonsverhoging vragen? Zo doe je dat!

  • Natasja van Wijk
  • 21 februari 2023

Je werkt hard, levert mooie prestaties, pakt steeds meer verantwoordelijkheden op en toch voelt het dat jouw loon niet met je meegroeit. Op een bepaald moment in je carrière is het wellicht tijd voor een loonsverhoging. Een beoordelingsgesprek is daar een goed moment voor, maar ook op andere momenten kun je om meer loon vragen. Hoe pak je dat het beste aan? 

In ons blog geven we 6 tips die jou helpen bij het vragen van loonsverhoging op een effectieve manier!

Salarisonderhandeling of loonsverhoging?

Stap je over naar een nieuwe baan? Dan gaat dit gepaard met salarisonderhandelingen. Deze onderhandeling vindt vaak in het tweede sollicitatiegesprek of het arbeidsvoorwaardengesprek plaats. Maar ook als je al een tijd in dienst bent kunnen er salarisonderhandelingen plaatsvinden. Het resultaat van deze onderhandeling waarbij je salaris wordt verhoogd is de loonsverhoging. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Succesvol om loonsverhoging vragen: 6 tips

Als je vindt dat je recht hebt op een loonsverhoging is het een goed idee om met je werkgever te onderhandelen. Wij geven 6 tips die jou een handje helpen bij het vragen om loonsverhoging. 

#1 Zorg voor de juiste timing 

Je timing is cruciaal. De beste timing om loonsverhoging te vragen verschilt per bedrijf, maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Slechte momenten om loonsverhoging te vragen zijn:

  • Tijdens een financiële crisis wanneer het bedrijf aan het bezuinigen is.
  • Als je net nieuw bent binnen het bedrijf. De werkgever heeft nog niet genoeg inzicht in jouw prestaties.
  • Direct voor een belangrijke deadline. Je werkgever heeft waarschijnlijk niet veel ruimte in zijn of haar agenda.
  • Tijdens een bezuiniging op personeelskosten. Het bedrijf is nu niet in staat om te investeren in zijn werknemers.
  • Als je werkgever een slechte dag heeft.

Goede momenten om loonsverhoging te vragen zijn:

  • Als je meer verantwoordelijkheden hebt gekregen.
  • Nadat je een belangrijk project hebt afgerond.
  • Na het binnenhalen van een belangrijke klant.
  • Het bedrijf is financieel gezond.
  • Je collega’s hebben een loonsverhoging ontvangen.
  • Tijdens jouw functioneringsgesprek.
  • Je hebt een interessant aanbod gekregen voor een andere baan. 

Dit zijn slechts voorbeelden. Vind jij dat je een loonsverhoging verdient en denk je dat het een goed moment is om het te vragen? Ga er dan voor! 

#2 Om hoeveel loonsverhoging vragen?

Heb je een bepaald bedrag in je hoofd? Noem niet zomaar een bedrag zonder onderbouwing. Onderzoek eerst de salarisgegevens van soortgelijke functies bij andere bedrijven, bijvoorbeeld door vacatures te checken. Het is niet slim om in het gesprek zomaar een bedrag te benoemen, zonder dat je weet wat je waard bent. Een realistische verwachting helpt jou bij het onderbouwen van je verzoek tot loonsverhoging.   

Kijk ook eens goed naar de salarisstructuur van het bedrijf zelf. De salarisstructuur bevat bijvoorbeeld de minimale en maximale salarissen voor de verschillende functies binnen het bedrijf. Maar ook hoe ervaring, opleiding en verantwoordelijkheden het salaris beïnvloeden en welke bonussen en extra vergoedingen de werkgever biedt. Houd dus ook rekening met de salarisstructuur van je eigen werkgever voordat je om loonsverhoging vraagt!

#3 Onderbouw je loonsverhoging met prestaties

Wat heb je de afgelopen periode of jaren gepresteerd binnen het bedrijf? Geef voorbeelden van jouw prestaties en benadruk waarom jij die loonsverhoging verdient. Maak deze voorbeelden specifiek, bijvoorbeeld: “In het afgelopen kwartaal heb ik 1.200 leads voor het bedrijf gegenereerd, wat een stijging is van 10% ten opzichte van het kwartaal ervoor”. Objectieve informatie, zoals concrete percentages van jouw prestaties, helpen jouw werkgever te overtuigen. Je toont zo aan dat je waardevol bent voor het bedrijf en dat een loonsverhoging rechtvaardig is. 

Gebruik dus jouw prestaties als een argument bij je loonsverhoging. Stel jezelf de volgende vragen om jouw waardevolle bijdragen in kaart te brengen: 

  • Hoe heeft het bedrijf direct voordeel gehad van jouw werkzaamheden?
  • Heeft jouw werk geleid tot verbeterde interne processen of samenwerkingen?
  • Welke positieve feedback heb je het afgelopen (half) jaar ontvangen?
  • Heb je extra verantwoordelijkheden op je genomen?
  • Was je betrokken bij belangrijke projecten?
  • Heb je bijgedragen aan bedrijfsdoelstellingen of -prestaties?
  • Heeft jouw inzet geleid tot tijd- of kostenbesparingen voor het bedrijf?

#4 Wat zit er voor jouw werkgever in?

Niet alleen je voorgaande prestaties, maar ook de waarde die je nog gaat toevoegen is van belang. Laat zien wat je gaat bijdragen aan de groei en prestaties van het bedrijf. Wat zijn jouw plannen en doelen voor de komende periode en hoe ga je die realiseren? Denk er goed over na waar je met je carrière naartoe wilt. 

Heb je nog geen carrièreplan? Lees hier hoe je een carrièreplan opstelt in 6 stappen!

#5 Bereid je voor op een “nee”

Gaat jouw werkgever direct met jouw vraag om loonsverhoging akkoord? Gefeliciteerd! Het gaat echter niet bij elke werkgever zo gemakkelijk. Bereid je dus ook voor op een “nee”. Als het vragen om loonsverhoging afgekeurd wordt, is het goed om naar de redenering erachter te vragen. Misschien is het antwoord wel gebaseerd op factoren waar jij geen controle over hebt. Wees open voor feedback.

Bereid ook alternatieven voor. Zijn er nog andere opties waar jij content mee bent? Denk aan extra verlofdagen of opleidingsmogelijkheden. Of is het mogelijk dat je in de toekomst opslag krijgt? Zorg ervoor dat je een goed beeld hebt van je toekomstperspectief over een eventuele loonsverhoging.

#6 Bedank je werkgever

Ongeacht wat het antwoord is: blijf professioneel en bedank je werkgever voor zijn of haar tijd. Op deze manier laat je zien dat jij jouw werkgever waardeert en houd je de relatie op de werkvloer positief. Ga dus altijd respectvol en professioneel om met de situatie, ook al ben jij het niet eens met de uitkomst. 

Effectief om loonsverhoging vragen

Als je om opslag vraagt, is het belangrijk om dit goed te timen. Doe onderzoek naar salarissen voor vergelijkbare functies, en krijg inzicht in de salarisstructuur van het bedrijf waar je werkt. Geef tijdens het gesprek specifieke voorbeelden van prestaties die je hebt behaald en bijdragen die je in de toekomst gaat leveren om je salarisonderhandeling te ondersteunen. 

Ook al is jouw redenering perfect, het is altijd mogelijk dat je een “nee” krijgt. Bereid je hier dus ook op voor en bedank je werkgever voor zijn tijd, ongeacht het antwoord. 

Stelling: Het moment waarop je om loonsverhoging vraagt, heeft grote invloed op het antwoord van je werkgever.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Om loonsverhoging vragen? Zo doe je dat!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent