Lakse collega’s: zo ga je er het beste mee om!
- Daan Panis
- 27 februari 2018
Voor 73% van de mensen zijn lakse collega’s een grote ergernis op het werk (bron). Ze zorgen voor frustratie en demotiveren de rest van het team. In het slechtste geval gaan anderen het gedrag kopiëren, waardoor de productiviteit en werktevredenheid van het hele team in gevaar komt. Het is dus belangrijk om op een goede manier om te gaan met een lakse collega. Hoe je dat doet, leggen we uit aan de hand van 6 tips.
#1 Laat je niet afleiden van je eigen werk
Als je geïrriteerd bent door het feit dat je collega een groot deel van de dag niks aan het doen is, heeft dat invloed op jouw eigen productiviteit. Doordat je veel met die andere collega bezig bent in je hoofd, ben je afgeleid van je eigen werk. Laat dit niet gebeuren! Een manier om dit te voorkomen is om ervoor te zorgen dat je jouw collega niet ziet vanaf jouw plek. Hierdoor zie je niet dat je collega vaak niks aan het doen is, waardoor je minder snel afgeleid wordt.
#2 Laat hun werk niet jouw verantwoordelijkheid worden
Als je in een team zit met een lakse collega, neem dan niet het werk op je wat hij of zij eigenlijk zou moeten doen. Je kunt deze collega er beter aan herinneren wat hij/zij nog moet doen, zodat je collega geconfronteerd wordt met het feit dat hij/zij nog niet veel heeft gedaan. Het helpt om hierbij aan te geven wat de gevolgen zijn van het lakse gedrag. Bijvoorbeeld: ‘omdat jouw werk nog niet af is, kunnen wij niet verder met ons werk en loopt het project vertraging. Dit kan ervoor zorgen dat de opdrachtgever stopt met de samenwerking en naar onze concurrent overstapt.’
Wanneer je toch het werk van je collega op je neemt, loop je het risico dat je omkomt in het werk en niet genoeg tijd hebt om alles af te ronden. Uiteindelijk ben jij daar dan de dupe van en wordt jij er op aangesproken terwijl het eigenlijk niet jouw schuld is.
#3 Communiceer
Je weet niet wat de reden is dat je collega zijn/haar werk niet doet. Misschien zijn er wel persoonlijke problemen waardoor je collega een lakse houding heeft. Het beste wat je in zo’n situatie kan doen is communiceren. Vraag bijvoorbeeld aan je collega: ‘Waarom presteer je niet optimaal op het werk? Hoe voel je je? Gaat thuis alles goed?’.
Als je erachter gekomen bent wat de oorzaak is, kun je goed inspelen op de situatie. Als je collega niet lekker in zijn of haar vel zit, dan kun je een luisterend oor bieden en samen nadenken over een oplossing. Als je collega niet gemotiveerd is, kun je samen erachter komen hoe je collega weer gemotiveerd wordt en plezier krijgt in zijn of haar werk.
#4 Roddel of klaag niet bij anderen
Het staat onprofessioneel als je klaagt over een lakse collega bij andere collega’s. Dit kan ervoor zorgen dat er misverstanden ontstaan of dat je iemand kwetst. Als je het vanaf de andere kant bekijkt: jij zou het ook niet fijn vinden als collega’s over jou roddelen.
#5 Vermijd kopieergedrag
Als je ziet dat er collega’s zijn die weinig uitvoeren op een dag, is de verleiding groot om in dat gedrag mee te gaan. Zorg ervoor dat je in je eigen routine blijft en dat je goed blijft presteren. Het is verleidelijk om het gedrag van je lakse collega te volgen als ze ermee wegkomen, maar zorg ervoor dat je niet in die val trapt.
Als een lakse collega bijvoorbeeld met je wilt praten over privézaken onder werktijd, laat dan duidelijk weten dat je het druk hebt en geen tijd hebt om te praten. Daarmee laat je je collega eens goed naar zijn/haar eigen gedrag kijken, aangezien hij/zij waarschijnlijk niet de druk voelt om te presteren.
#6 Geef een waarschuwing
Het lijkt misschien de beste optie om direct naar de leidinggevende te stappen als je te maken hebt met een lakse collega, maar dat is niet altijd het geval. Het kan ervoor zorgen dat je als klikspaan overkomt bij je leidinggevende.
Als je van plan bent om het tegen je leidinggevende te zeggen, is het netjes om de collega eerst een waarschuwing te geven. Geef hierbij duidelijk aan dat wanneer hij of zij het getoonde gedrag niet verandert, je geen andere oplossing ziet dan naar de leidinggevende te stappen.
Als je bij je leidinggevende aangeeft dat een collega een lakse houding heeft kunnen sommige leidinggevenden zeggen ‘dankjewel voor het doorgeven, ik zal het in de gaten houden’. Maar anderen kunnen zeggen ‘het is niet jouw taak om op je collega’s te letten”. Dit kan een verkeerde indruk wekken bij de leidinggevende. Wat je wel zou kunnen doen is naar je leidinggevende gaan en zeggen: ‘Ik ben op een punt aangekomen waarop ik nu niet verder kan met dit project, omdat ik wacht totdat Tim zijn onderdeel af heeft. Wat kunnen we hieraan doen?’. Dit komt al beter over bij je leidinggevende, omdat je niet gelijk oordeelt maar wel duidelijk aangeeft dat het lang duurt voordat je collega zijn taken afgerond heeft.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Zo ga je om met lakse collega’s!
Collega’s die de kantjes ervan aflopen is nooit fijn. Het belangrijkste is dat je er goed mee omgaat. Als je last hebt van een lakse collega kun je dat gelijk melden bij je leidinggevende of je kunt je collega er ook persoonlijk op aanspreken. Wat het beste werkt hangt af van het bedrijf waar je werkzaam bent. Het belangrijkste is om niet mee te gaan in het gedrag van je collega.
Stelling: als je last hebt van een lakse collega kun je deze persoon het beste er eerst zelf op aanspreken!
Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!
B
Goede notering van hoe het in theorie allemaal zou moeten verlopen…