Laat een goede laatste indruk achter met jouw vertrek!

  • Natasja van Wijk
  • 12 december 2023

Iedere arbeidsrelatie kent een laatste werkdag. Het vertrek bij je huidige werkgever kan voor de nodige stress zorgen. Het is een ongebruikelijke situatie waar je niet dagelijks mee te maken hebt. Enerzijds wil je de tijd nemen om netjes afscheid te nemen. Anderzijds wil je voorbereid zijn op wat hierna komt, bijvoorbeeld je volgende baan of opleiding.

Net als bij de eerste indruk, speelt de laatste indruk een belangrijke rol. Het bepaalt onder andere hoe je binnen het bedrijf zal worden herinnerd en het draagt bij aan het behoud van de reputatie die je hebt opgebouwd. Om ervoor te zorgen dat jij een goede laatste indruk achterlaat, benadrukken we het belang ervan en geven we vervolgens 5 tips.

Het belang van een goede laatste indruk

#1 Netwerken

Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten. De contacten die je hebt gelegd tijdens jouw dienstverband kunnen in de toekomst veel waard zijn. Als je werkzaam blijft in dezelfde branche is er namelijk een kans dat je jouw oud-collega’s vroeg of laat tegen het lijf gaat lopen.

Als jij tot op de laatste dag hard werkt en klaarstaat voor je collega’s en leidinggevende, staan zij in de toekomst ook eerder voor jou klaar. Ze zullen bereid zijn om je iets extra’s te gunnen of een stap extra te zetten. Dit komt goed van pas tijdens een onderhandeling, sollicitatiegesprek of toekomstige samenwerking.

Zorg ervoor dat je jouw collega's in de (nabije) toekomst kunt benaderen door je netwerk uit te breiden vóórdat je daadwerkelijk vertrekt. Help je collega's waar nodig, bouw een persoonlijke band op en maak een connectie op social media.

#2 Referenties

Jouw imago bij je werkgever en collega’s is onder andere het resultaat van de werkzaamheden die je hebt geleverd. Zeker de diensten en daden op je laatste werkdagen, zullen niet snel vergeten worden. Ze zullen bepalend zijn voor de manier waarop jij wordt herinnerd.

Door een goede laatste indruk achter te laten, creëer je een goed imago. Een goed imago draagt op zijn beurt bij aan het verkrijgen van goede referenties. Als je weet dat jouw werkgever tevreden over je is, kun je hem/haar vragen om een referentie op je cv of LinkedIn profiel te schrijven.

Deze referenties op je cv of je LinkedIn profiel, vormen een mooi visitekaartje voor jouw persoonlijkheid. Ze bewijzen immers dat je in het verleden een goede werknemer was.

Daarnaast wil je binnen je netwerk van collega’s, kennissen en vrienden ook niet bekend staan als een ondankbaar en onvriendelijk persoon. Door op een goede manier afscheid te nemen, verklein je de kans op een slechte reputatie.

#3 Houd de opties open

Keer je huidige werkgever niet de rug toe en houd alle opties open. Het kan zo zijn dat je na een aantal jaren geen werk meer hebt of heimwee krijgt naar je vorige werkgever. Hierdoor kun je besluiten om terug te gaan naar je vorige werkgever. Door een goede indruk te maken tijdens je laatste dag(en), zal je werkgever in de toekomst ook eerder bereid zijn om je weer in dienst te nemen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Laat een goede laatste indruk achter met jouw vertrek!

#1 Meld je vertrek op tijd

Laat je collega’s niet op het laatste moment weten dat je gaat vertrekken. Een haastig vertrek komt onbeleefd en slordig over. Je geeft anderen hiermee het gevoel dat het je weinig doet. Terwijl je collega’s wellicht altijd voor je klaarstonden en het lastig vinden dat je vertrekt.

Stel je leidinggevende als eerste op de hoogte van je vertrek. Het is erg onprofessioneel als jouw leidinggevende via een ander krijgt te horen dat je het bedrijf verlaat. Daarnaast geef je een leidinggevende hiermee de kans om op jouw vertrek te reageren. Wellicht kan hij/zij een interessant voorstel doen, waardoor je besluit te blijven.

#2 Bedank je collega's

Bedank altijd je collega’s en leidinggevenden met een dankwoord! Kies hiervoor de dag waarop de meeste werknemers aanwezig zijn (bij voorkeur op je laatste werkdag). Hiermee verklein je de kans dat je mensen over het hoofd ziet en (onbewust) vergeet om te bedanken.

Je hebt veel tijd met je collega's doorgebracht, daarom is het belangrijk om de tijd te nemen om afscheid van hen te nemen. Enkele leuke manieren om dit te doen, zijn bijvoorbeeld door iets lekkers mee te nemen naar het werk of ergens te gaan borrelen.

#3 Individueel gesprek

In de loop der tijd heb je waarschijnlijk met verschillende collega’s een goede band opgebouwd. Ga voor jezelf na wie er altijd voor je klaar hebben gestaan en met wie je altijd een goed praatje kon maken. Deze personen hebben je geholpen en verdienen een individueel gesprek. In dit individuele gesprek bedank je jouw collega voor de fijne samenwerking. Door oprechte dankbaarheid te tonen en je collega te complimenteren, zal hij/zij een goed gevoel overhouden aan je vertrek.

#4 Blijf altijd professioneel

De reden van vertrek is wellicht negatief, bijvoorbeeld door ontevredenheid over bepaalde werkzaamheden en/of collega’s. Het afscheidsmoment is echter niet de gelegenheid om uitgebreid te benadrukken hoe vervelend iemand of iets was.

Vooral bij een ongewenst vertrek kan er sprake zijn van frustratie. Hoe lastig het ook is, je moet proberen om boven deze emoties te staan. Wanneer jij je negatief uitlaat of met woede de deur achter je dichtgooit, beschadig je jouw reputatie. De (negatieve) gevolgen hiervan kunnen extra groot zijn als je in een lokale of niche markt werkzaam bent.

#5 Laat geen werk liggen

Zodra mensen weten dat ze gaan vertrekken, hebben ze mentaal vaak al afscheid genomen van het werk dat ze op dit moment nog doen. Dit kan ten koste gaan van je motivatie, je productiviteit en de kwaliteit van je werk.

Als collega’s vervolgens je onafgeronde werk moeten oppakken, zorgt dit voor veel frustratie, met alle nadelige gevolgen van dien.

Het is dus belangrijk om je bewust te zijn hiervan en te blijven presteren. Als je alles netjes achterlaat, voelt dit niet alleen goed voor jezelf, maar behoud je tevens je goede reputatie.

Hoe laat je een goede laatste indruk achter bij je werkgever?

De periode waarin je je werkgever verlaat, kan erg lastig zijn. Toch moet je ervoor zorgen dat je een goede indruk achterlaat. Een goede laatste indruk draagt namelijk bij aan de manier waarop jij herinnerd zal worden en is bevorderlijk voor het onderhouden van je netwerk. Daarnaast garandeer je jezelf van positieve referenties die bijdragen aan het vinden van je volgende baan. Om een goede indruk achter te laten, moet je je vertrek op tijd melden, je collega’s bedanken, professioneel blijven handelen en tot op de laatste dag hard werken! Update: Dit blog over een goede laatste indruk verscheen voor het eerst op 24 januari 2017 en werd op 12 december 2023 geactualiseerd.  

Vraag? Wat voor indruk liet jij achter bij jouw vertrek? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "Laat een goede laatste indruk achter met jouw vertrek!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Petra Snoeren
    • 24 januari 2017

    Goed getypt Mark 🙂 en goed over nagedacht. Succes !!!