Jobhoppen: de voordelen vs de nadelen
- Iris Douwes
- 17 maart 2020
Tegenwoordig is het voor jongeren ongebruikelijk om lange tijd bij dezelfde werkgever te blijven. Dit was vroeger echter wel zo. Werknemers wisselden gemiddeld zo’n twee keer van werkgever, nu komt dit veel vaker voor.
Het maken van vele overstappen staat vaak niet goed op je cv. Bij een potentiële werkgever roept het vragen op waarom je zo vaak gewisseld bent van baan. Daarentegen kan jobhoppen ook voordelen met zich mee brengen. Lees in ons blog de voordelen en de nadelen van jobhoppen!
Wat is jobhoppen?
De betekenis van jobhoppen is het regelmatig veranderen van baan. Je ‘verspringt’ als het ware vaak van banen in een relatief korte periode.. Een persoon die dit doet wordt ook wel een ‘jobhopper’ genoemd.
Niet iedereen die veel verschillende banen heeft gehad is een jobhopper. Iemand is een jobhopper als de intentie van het wisselen van banen bij de werknemer zelf ligt en niet bij de werkgever. Het motief om van baan te wisselen is vaak een hoger loon en/of een betere functie.
De voordelen van jobhoppen
Ondanks dat jobhoppen vaak geassocieerd wordt met iets negatiefs, kan het voor je carrière juist goed zijn om te wisselen van baan. Zeker aan het begin van je carrière kan het positief uitpakken. Lees hieronder de voordelen van jobhoppen!
#1 Je blijft uitgedaagd
Door elke keer te beginnen aan een nieuwe uitdaging blijf je gemotiveerd. Je persoonlijke ontwikkeling blijft groeien. Je moet jezelf weer bewijzen, een werkrelatie opbouwen met je nieuwe collega’s en leren omgaan met een nieuwe bedrijfscultuur.
Jobhoppen triggert jou om het beste uit jezelf te blijven halen. Vaak als je een lange tijd in dezelfde functie blijft hangen raak je vastgeroest in je baan. Daag jezelf uit en blijf je ontwikkelen door te jobhoppen!
#2 Je beschikt over een dynamische ervaring
Doordat je vele banen hebt gehad heb je verschillende werkervaringen opgedaan. Je hebt veel geleerd in verschillende functies en bedrijven. Het is waardevol om deze opgedane ervaring te hebben, gebruik dit bij je sollicitatie om te laten zien waar je kennis ligt.
Ook als je er achter bent gekomen dat je bepaalde ervaringen niet zo leuk vond. Je laat zo zien dat je veel geleerd hebt van jouw verschillende ervaringen. Breng dit ook positief naar voren op je cv!
Tevens ben je als jobhopper enorm flexibel, je hebt geleerd om te gaan met veel verschillende situaties. Hierdoor heb je een flexibele werkstijl ontwikkeld, dit is vaak een positieve eigenschap voor werkgevers.
#3 Het helpt je in de zoektocht naar werkgeluk
Als starter is het vaak moeilijk om te kiezen wat voor baan bij je past of waar je nu echt gelukkig van wordt. Indien je een aantal keer van baan wisselt leer je verschillende bedrijven en functies kennen. Hierdoor kom je er achter wat je wel of niet leuk vindt in een baan, zo kan je uiteindelijk gerichter zoeken naar een baan die echt bij je past.
Het is erg belangrijk om er achter te komen wat voor baan bij jou past. Je werk speelt namelijk een grote rol in je leven. Wanneer je jouw werk niet meer lief hebt en er geen energie meer uithaalt is het onmogelijk om jouw werk op de lange termijn vol te houden. Investeer om er achter te komen wat bij jou past en word verliefd op je werk.
Nadat je er achter bent gekomen wat echt bij je past heb je een doelgerichte motivatie. Je weet echt wat je wilt door de verschillende ervaringen die je hebt opgedaan, benoem dit in je sollicitatiegesprek!
#4 Groot netwerk
Door het jobhoppen vergroot je jouw netwerk enorm. Je hebt bij meerdere bedrijven gewerkt en hebt veel ‘oud’ collega’s, doe daar je voordeel mee!
Met een groot netwerk creëer je jouw eigen gemeenschap van mensen die elkaar helpen en adviseren. Jouw netwerk stelt jou op de hoogte van ontwikkelingen binnen jouw branche.
Jouw eigen gecreëerde gemeenschap kan jouw emotionele ondersteuning bieden, maar ook jou aandragen voor een andere baan of functie. Het kan jouw leven significant veranderen. Lees hier hoe je jouw netwerk inzet op zoek naar een nieuwe baan!
#5 Jobhoppen zorgt voor een hoger salaris
Bij sommige werkgevers wordt loyaliteit niet veelvuldig beloond met financiële vooruitgang. Als je vaker wisselt van baan dan heb je meer kans op een hoger salaris.
Wanneer het bij je huidige werkgever niet mogelijk is verder te groeien en een hoger salaris belangrijk voor je is, kan je er voor kiezen om te gaan jobhoppen om jouw salaris te gaan verhogen. Lees hier tips voor een succesvolle salarisonderhandeling!
De nadelen van jobhoppen
Een werkgever kan twijfelen om iemand aan te nemen die regelmatig van baan is verwisseld. De traditionele werkgever vraagt een grotere mate van loyaliteit aan de werknemer, maar wat zijn nou eigenlijk nog meer nadelen van het jobhoppen?
#1 Minder kans op promotie
Door het opdoen van kennis en ervaring in een bedrijf groei je door, niet alleen in je functie, maar ook in het bedrijf. Jouw bevlogenheid en betrokkenheid bij een bedrijf zorgen ervoor dat je meestal binnen een aantal jaar een promotie kan maken.
Je leert het bedrijf beter kennen naarmate je langer voor hetzelfde bedrijf werkt, hierdoor kan je sneller doorgroeien. Dit gaat niet als je om de twee jaar van baan wisselt.
#2 Minder verantwoordelijkheid
Het vertrouwen met je werkgever opbouwen kost tijd. Een goede werkrelatie zorgt ervoor dat je meer verantwoordelijkheid krijgt.
Indien je maar een korte tijd werkzaam bent zal het vertrouwen nooit optimaal worden en krijg je dus ook geen grotere verantwoordelijkheden. Lees hier hoe je de werkrelatie met je werkgever kan verbeteren!
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#3 Vooroordelen
Het komt voor dat werkgevers jobhoppers niet eens uitnodigen op gesprek. Er heerst dan het idee dat je niet toegewijd bent aan je baan of dat je geen duidelijk doel voor ogen hebt. Werkgevers nemen liever iemand aan die intrinsiek gemotiveerd is en die weet wat hij of zij wilt.
Hoe moeten werkgevers er in geloven dat je wel loyaal bent aan hun bedrijf? Werkgevers willen vaak niet investeren in iemand die snel weer weg gaat. Het inwerken van een werknemer kost veel tijd en geld, dit risico weiden ze dan liever aan iemand die een loyale werknemer is.
Daarnaast kunnen werkgevers twijfelen of jij wel genoeg doorzettingsvermogen hebt om een baan helemaal te begrijpen. Dit kan ook leiden tot het eerder ontslaan van iemand die jobhopt. Werkgevers behouden liever iemand waarbij de kans groter is dat hij of zij loyaal is aan het bedrijf.
#4 Oppervlakkige kennis
Indien je elke keer maar twee jaar bij een bedrijf blijft heb je ook niet de kans gehad om het bedrijf helemaal te leren kennen. Laat staan dat je jouw functie volledig kent en onder de knie hebt. Dit is dan vaak niet het geval.
Jouw competenties zijn dan in de basis ontwikkeld, maar niet volledig. Competenties zijn noodzakelijk om jouw werkzaamheden succesvol uit te voeren. Zorg er dus voor dat je het maximale uit je competenties haalt.
Indien je gaat solliciteren is het noodzakelijk dat je jouw competenties presenteert in de juiste context en de toegevoegde waarde vergroot voor de werkgever, laat zien dat jouw competenties niet te oppervlakkig zijn.
Ga jij jobhoppen?
Jobhoppen heeft dus enkele voordelen aan het begin van je carrière. Je blijft uitgedaagd waardoor je gemotiveerd blijft om kennis en ervaring op te doen. Daarnaast leer je veel mensen kennen en weet je uiteindelijk goed wat voor baan bij jou past. Tevens zal je salaris grotere sprongen maken indien je jobhopt.
Echter kan jobhoppen op de langere termijn leiden tot het hebben van een mindere kans op promotie, je kennis blijft hierdoor ook oppervlakkiger. Indien je wilt switchen van baan zal een werkgever ook twijfelen aan je loyaliteit en je minder verantwoordelijkheden geven, dit komt doordat werkgevers vaak vooroordelen hebben over jobhoppers!
Stelling: Jobhoppen staat negatief op je cv. Eens of Oneens?
Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "Jobhoppen: de voordelen vs de nadelen"