Wat jij moet weten als je intern gaat solliciteren: 6 tips

  • Natasja van Wijk
  • 28 maart 2023

Intern solliciteren is niet iets wat je dagelijks doet, maar je ziet vast wel eens een interne vacature voorbijkomen. Stel je ziet iets wat jou direct aanspreekt, wat houdt jou dan tegen om intern te solliciteren? Dit is wellicht de kans voor jou om door te groeien binnen het bedrijf en jezelf verder te ontwikkelen!

Als je besluit intern te gaan solliciteren, waar moet je dan op letten? Aan de hand van 6 tips bespreken waar jij op moet letten bij een interne sollicitatie.

#1 Intern solliciteren: de procedure

De interne sollicitatieprocedure kan per bedrijf sterk verschillen. Soms is een kort gesprek met je werkgever voldoende, hoewel dit voornamelijk bij kleine bedrijven voorkomt. Vaak is de procedure ingewikkelder en vergelijkbaar met het gebruikelijke extern solliciteren.

Je dient in het laatste geval een motivatiebrief te schrijven en je cv mee te sturen. Vaak mogen ook externe kandidaten solliciteren. Je hebt dan het voordeel dat je over meer informatie beschikt dan mensen buiten het bedrijf. Dit betekent ook dat je over het algemeen eerder op de hoogte bent van de vacature dan mensen buiten het bedrijf.

Ga zorgvuldig met deze informatie om en probeer hier je voordeel mee te behalen!

#2 Hoe bereid ik mij voor?

De grootste fout die mensen maken bij het intern solliciteren en de voorbereiding ervan is dat ze er te makkelijk over denken. Je kent al een groot deel van de mensen en ze weten hoe je te werk gaat. Hierdoor heb je het idee dat je jezelf niet meer hoeft te bewijzen. Niets is minder waar!

Je moet net als alle andere sollicitanten jouw gesprekspartner(s) ervan overtuigen dat jij de juiste persoon bent. De manier waarop je jezelf dient voor te bereiden verschilt per bedrijf. Elk bedrijf heeft namelijk een eigen cultuur en manier van werken, wat leidt tot verschillende sollicitatieprocedures en eisen die worden gesteld aan de (interne) sollicitant.

Bij kleinere, informelere bedrijven is de kans groter dat jij jouw gesprekspartner al kent. Wellicht kan een formele toon dan afstandelijk overkomen. Iemand die jij al jaren aanspreekt met "je", ga je ook niet ineens met "u" aanspreken. Een motivatiebrief is vaak niet nodig en in één gesprek kan worden bepaald of je de functie krijgt of niet. Wanneer bij een klein, informeel bedrijf toch om een motivatiebrief wordt gevraagd, laat je de mate van formeel taalgebruik afhangen van de mate waarin je de persoon kent.

Bij grote bedrijven is door het grote aantal werknemers de concurrentie groter dan bij kleine bedrijven. Hoe groter het bedrijf hoe kleiner de kans dat je jouw gesprekspartner kent. Wanneer dit het geval is wordt een formele aanpak geadviseerd. Het is aan te raden een motivatiebrief te schrijven, netjes gekleed naar het gesprek te gaan en je competenties te onderbouwen met relevante voorbeelden.

De persoon kent jou niet dus het noemen van relevante voorbeelden is erg belangrijk! Bereid je hierop voor door de STARR-methode te gebruiken.

#3 Zorg ervoor dat jouw passies en ambities bekend zijn bij het bedrijf

Hoewel dit een tip is voor de lange termijn (en wellicht te laat komt voor jouw interne sollicitatie) is het een belangrijke tip die je in de toekomst kunt gebruiken. Jouw werkgever zou vanaf het begin op de hoogte moeten zijn van je intenties met betrekking tot doorgroeien binnen het bedrijf.

Heb je nooit laten weten wat jouw ambities zijn en nooit interesse getoond in eerdere doorgroeimogelijkheden? Dan komt jouw plotselinge interesse voor de vacature misschien wel niet geloofwaardig over.

Om je kansen bij intern solliciteren te vergroten, is het slim om vanaf de eerste werkdag duidelijk maken wat jouw intenties zijn en waar jouw interesses liggen. Laat jouw werkgever weten dat je jezelf wilt ontwikkelen en door wilt groeien. Zodra er dan een vacature vrijkomt weet hij of zij dat jij een gemotiveerd persoon bent die oprecht geïnteresseerd is in de vrijgekomen functie.

intern solliciteren - blogafbeelding

#4 Vertel ik het aan mijn collega’s?

Hoe reageren mijn collega’s als ik ze vertel dat ik op een andere functie ga solliciteren? Welke gevolgen heeft het voor de band met mijn collega’s?

Uit voorzorg kiezen sommige mensen ervoor om een interne sollicitatie te verzwijgen. Ze zijn bang dat in het geval van een mislukte sollicitatie de relatie met collega’s naderhand niet meer hetzelfde zal zijn. Collega’s kunnen bijvoorbeeld denken dat je niet graag met ze samenwerkt.

Ook kan het zo zijn dat je het liever niet aan je collega's vertelt, omdat je wilt voorkomen dat het nieuws zich verspreidt. Daarom is het altijd verstandig jouw werkgever als eerste te vertellen dat je intern gaat solliciteren. Als jouw werkgever van een ander hoort dat je aan het solliciteren bent op een andere functie, kan dit invloed hebben op je huidige functie.

Over het algemeen kan het nuttig zijn om het aan een aantal collega's te vertellen. Wellicht helpen zij je met het verkrijgen van informatie over de functie waarop je solliciteert. Kies je ervoor om het wel te vertellen? De beste manier om het te vertellen hangt af van de huidige situatie:

Heb je een slechte band met je collega’s en is dat de reden waarom op een andere afdeling wilt werken?

Om wrijving te voorkomen is het in dit geval verstandig de nadruk te leggen op bijvoorbeeld zelfontwikkeling. Zeg dat je ambities hoger liggen dan je huidige functie en dat je vaardigheden beter tot uiting komen op een andere afdeling. Ongeacht de reden van solliciteren, probeer te voorkomen dat je je negatief uitlaat over jouw collega’s.

Heb je een goede band met je baas en collega’s, maar wil je simpelweg doorgroeien?

Dan kun je aan de hand van duidelijke communicatie en een gegronde onderbouwing van jouw keuze zorgen voor begrip. Vertel dat het een logische stap is in jouw carrière. Collega’s zullen zich vinden in jouw keuze en een eventuele afwijzing zal dan geen negatieve gevolgen hebben voor de band met je collega’s.

#5 Het gesprek

Wanneer je jouw gesprekspartner niet kent zal het sollicitatiegesprek niet heel anders verlopen dan bij een externe sollicitatie. Waarschijnlijk wordt jou gevraagd om je competenties toe te lichten en te onderbouwen aan de hand van relevante voorbeelden.

Wanneer je de persoon aan de andere kant van de tafel wel kent wordt het allemaal anders. Dit kan zowel voordelen als nadelen met zich meebrengen. Het is mogelijk dat de recruiter op de hoogte is van jouw uitstekende werkzaamheden en getoonde inzet uit het verleden. Het is niet erg om hier kort naar te refereren, maar houdt wel in het achterhoofd dat de recruiter dit waarschijnlijk al weet.

Het kan ook zijn dat de werkzaamheden van de nieuwe functie niet overeenkomen met wat jij in het verleden hebt gedaan. Het is dus belangrijker om competenties toe te lichten die relevant zijn voor de nieuwe functie met voorbeelden waarvan de recruiter nog niet op de hoogte is. Dit maakt het gesprek interessanter voor de recruiter, wat jouw kans op de baan vergroot.

Een nadeel is dat de recruiter mogelijk bekend is met gemaakte fouten uit het verleden. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk dat je kunt verklaren waarom iets fout is gegaan, wat je ervan hebt geleerd en hoe je het in de toekomst kunt voorkomen.

Ten slotte dien je tijdens het gesprek eraan te denken dat de recruiter jouw collega blijft, ongeacht de uitkomst van de sollicitatie. Wanneer tijdens de sollicitatie een verkeerde indruk wordt gewekt, heeft dit ook nadelige gevolgen hebben voor de toekomst van je huidige baan. Het is daarom belangrijk dat je tijdens het solliciteren een beeld van jezelf schetst dat niet afwijkt van het beeld dat de organisatie van je heeft.

#6 Afwijzing na intern solliciteren

Ongeacht het type sollicitatie, een afwijzing is altijd vervelend. Ondanks de teleurstelling is het belangrijk een professionele houding aan te nemen. Bij een interne sollicitatie is dit nog belangrijker dan bij een externe sollicitatie.

De manier waarop je omgaat met een mogelijke afwijzing speelt een belangrijke rol bij toekomstige interne sollicitaties. Gedraag je professioneel en probeer elke sollicitatiepoging te zien als een leermoment. Vraag om feedback en stel goede inhoudelijke vragen.

Intern solliciteren

Wil jij doorgroeien binnen het bedrijf? Wanneer je intern gaat solliciteren, is het slim om je, net als bij een externe sollicitatie, voor te bereiden. Dit is echter afhankelijk van de sollicitatieprocedure en het type bedrijf. Zorg er in ieder geval voor dat jouw passie voor de functie en ambitie om door te groeien bekend zijn bij het bedrijf. Dit is iets wat je in het gesprek nog zeker naar voren kunt laten komen.

Heb je de functie niet gekregen? Houd altijd een professionele houding aan en gebruik deze feedback om jezelf te ontwikkelen, zodat je bij een eventuele interne sollicitatie in de toekomst kunt laten zien dat je geschikt bent voor de gewenste functie!

Update: Dit blog over intern solliciteren verscheen voor het eerst op 10 januari 2015 en werd op 28 maart 2023 geactualiseerd.

Stelling: intern solliciteren is lastiger dan extern solliciteren

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

4 Reacties op "Wat jij moet weten als je intern gaat solliciteren: 6 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Yvette
    • 10 februari 2017

    Dag,

    Op dit moment ben ik pionier binnen een zorgcentrum, ik werk aan de opzet van een nieuwe afdeling klantenservice.
    Voor deze afdeling heb ik gesolliciteerd op de functie Supervisor.
    Samen met een projectgroep werk ik al elf maanden intensief aan deze nieuwe afdeling. Tijdens deze periode heb ik ook wel met een aantal projectleden flinke discussies gehad om goals te behalen voor deze afdeling.

    Een aantal leden van deze projectgroep zitten ook in de sollicitatiecommissie. Ik vind het daarom ook moeilijk om het sollicitatiegesprek te voeren.

    Hebben jullie tips waar ik aan kan denken?

    Gr
    Yvette

      • Ivo Bourgondiën
      • 13 februari 2017

      Hallo Yvette,

      Ik vind het lastig om concrete tips te geven, omdat elke situatie anders is (denk bijvoorbeeld aan de band die je hebt met de verschillende leden van de sollicitatiecommissie). De mensen kennen je al dus in jouw geval zou ik me focussen op de competenties en vaardigheden die nodig zijn voor de betreffende functie. Bekijk de vacaturetekst (of vraag rond) en kijk of je aan alle functievereisten voldoet. Als je competenties ziet staan waarover je in mindere mate beschikt of waarvan de leden van de commissie niet weten dat jij erover beschikt, is er werk aan de winkel.

      In dat geval zou ik aantal scenario’s of praktijkvoorbeelden voorbereiden waarin de benodigde competenties naar voren komen. Gebruik vervolgens de STAR-methode om je verhaal geloofwaardig te maken en de commissie te overtuigen dat jij geschikt bent voor de functie.

      Succes!

    • Bovendaerde Ariane
    • 5 augustus 2017

    Hoi, ik werk al 9 jaar op hetzelfde bedrijf en heb al een paar keer meegedaan aan interne sollicitatie’s. Heb al testen moeten doen enz….maar telkens werd het een “neen” voor mij. Jullie moeten ook weten dat ik al eens ben doorgegroeid op het werk, maar door mensen waar ik toen mee werkte , die me het toen helemaal moeilijk maakte, moest ik terug degraderen. Ik heb dat toen gedaan en dacht om cursussen te volgen om me nog beter in het bedrijf in te leven. Ik heb nu terug een aanvraag ingediend voor een functie die open kwam in het bedrijf. Nu moet ik weer op gesprek komen en weet nu niet meer hoe ik mezelf nog kan verdedigen. Het is al de 8 keer dat ik op gesprek moet komen en ze weten nochtans wie ik ben en wat ik waard ben. Heb dat toen ook allemaal al gezegd en verteld aan de recuiter. Ik vraag me nu af hoe ik het nog moet aanpakken na zoveel interne sollicitatie’s. Weten jullie raad? ( ze blijven me wel vragen voor gesprekken)

    Mvg Ariane

    • Arah
    • 6 september 2018

    Ik heb intern gesolliciteerd maar ben nooit opgeroepen. Bij de aanstelling van een kandidaat begreep ik dus dat ik het niet was geworden pijnlijk!!