Hybride werken: de voordelen en nadelen
- Lars Tertoolen
- 17 mei 2022
Inhoudsopgave
- Wat is hybride werken?
- Wat zijn de voordelen van hybride werken?
- #1 Minder reistijd en reiskosten
- #2 Betere werk-privé balans
- #3 Betere mentale gezondheid
- #4 Meer uit de tijd halen
- Wat zijn de nadelen van hybride werken?
- #1 De werkplek
- #2 Communicatie
- #3 Verschillende werkstijlen
- Wegen de de voordelen van hybride werken op tegen de nadelen?
Hybride werken is op het moment een ongekend populaire trend. Zo blijkt uit onderzoek dat veel mensen de voorkeur hebben deels thuis te werken. Waarom is dat? Wat zijn de voordelen van deze manier van werken waardoor de vraag hiernaar zo groot is? En zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden, voordat je bij je leidinggevende aanklopt? Om jou kennis te laten maken met dit arbeidsfenomeen gaan we in ons blog deze week dieper in op wat hybride werken precies is en of de voordelen opwegen tegen de nadelen.
Wat is hybride werken?
Hybride werken is een populaire trend, waarbij mensen deels op kantoor werken en deels op afstand. Bij deze hybride manier van werken is de werkweek opgedeeld in werkdagen thuis en op kantoor of op andere locaties. De verdeling van een hybride werkschema varieert, afhankelijk van de voorkeuren van de organisatie en de medewerker zelf.
Zo werken sommige hybride medewerkers vier dagen op kantoor en één dag op afstand, maar andere juist net weer omgedraaid. Veel medewerkers hebben de voorkeur aan een verdeling van ongeveer 50/50 tussen kantoor en werk op afstand. Sommige hybride werkschema’s zijn flexibeler dan andere. Zo krijgt de ene medewerker de mogelijkheid om te kiezen op welke dagen ze op afstand werken. Soms kiezen ze zelfs de uren die het beste bij hun levensstijl passen! Terwijl anderen een meer gestructureerd hybride model hebben waarbij werknemers op vaste dagen van de week naar kantoor moeten komen.
Deze vorm van werken komt samen met allerlei trends. Zo gaan mensen meer werken, want thuiswerken maakt het makkelijker om privé en werk te combineren. Ook gaat de focus bij veel bedrijven op het bewaken van de bedrijfscultuur voor thuiswerkers.
Hybride werken gaat steeds meer een rol spelen bij de eisen van een werkzoekende, maar ook bij de werkgever. Een werkgever gaat in eerste instantie sneller op zoek naar mensen die de skills bezitten om goed thuis te werken. Denk hierbij aan bepaalde technologische vaardigheden en zelfstandigheid.
Wat zijn de voordelen van hybride werken?
Hybride werken is een term die je steeds vaker hoort vallen in de arbeidsmarkt. Dat is niet zonder reden, want deze manier van werken komt met een aantal voordelen. We benoemen er vier.
#1 Minder reistijd en reiskosten
Minder werken op locatie, betekent minder reistijd en reiskosten. Dat is voor veel mensen een groot voordeel, want Nederlandse werknemers besteden gemiddeld 1 uur en 39 minuten per dag aan woon-werkverkeer. Daarbij weegt de reiskostenvergoeding die veel mensen krijgen niet meer op tegen de kosten die bij het reizen gemaakt worden.
Een extra pluspunt is dat minder reizen ook veel beter voor het milieu is. De afname van het woon-werkverkeer heeft een positieve impact op de Co2-uitstoot.
#2 Betere werk-privé balans
Door het thuiswerken ervaren veel mensen een betere werk-privé balans. Doordat je thuis werkt en geen reistijd hebt, ben je meer thuis. Op die manier komt er meer tijd vrij voor familie. Zo kun je 's middags samen lunchen, heb je minder kinderopvang nodig of ga je in de pauze even naar familie die vlakbij woont.
Thuiswerken geeft je wat meer vrijheid. Deel bijvoorbeeld je tijd anders in op de dagen dat je thuis aan de slag gaat. Als je geen ochtendmens bent, kun je later beginnen of juist eerder beginnen, zodat je eerder klaar bent. Neem daarnaast langere pauzes als je daar behoefte aan hebt. Op die manier is het mogelijk je dag meer naar jouw wensen in te plannen. Dit is een groot voordeel, want het vergemakkelijkt de combinatie tussen jouw privéleven en werk.
Dit geldt overigens niet voor alle hybride werkers. Sommige werkgevers verwachten van hybride werknemers dat ze dezelfde uren hanteren als de mensen die op kantoor werken. Desondanks heb je meer tijd over door het wegvallen van de reistijd.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#3 Betere mentale gezondheid
Verschillende mensen hebben verschillende behoeften voor hun mentale gezondheid. Wanneer jij zelf kan kiezen wat goed bij jou past, kun je een voor jou optimale balans vinden. Een goede mentale gezondheid kan jouw werktevredenheid sterk verhogen. Daarbij vermindert dit stress en helpt het een burn-out te voorkomen.
Eén van de grootste nadelen van thuiswerken is het gebrek aan menselijk contact. Een veelgenoemde irritatie op kantoor is het gebrek aan een rustige omgeving om te werken. Met hybride werken vind jij hier balans in.
#4 Meer uit de tijd halen
De dagen dat je niet fysiek samenwerkt met je collega’s haal je meer uit je werk. Zo verhoogt thuiswerken jouw productiviteit. Mensen die thuiswerken zijn zo’n 41% productiever dan collega’s die op kantoor werken. Dit komt doordat je minder snel afgeleid bent en je concentratie hoger is.
Zo hoef je geen rekening te houden met andere collega’s. Een voorbeeld hiervan is muziek. Sommige collega’s houden van muziek en hebben het liefst heel de dag muziek aan staan tijdens het werken terwijl andere het juist heel afleidend vinden. Op kantoor heb je daarnaast te maken met de muzieksmaak van jouw collega’s. Thuis vanzelfsprekend niet!
Een ander voorbeeld is de temperatuur. Mensen die een hoge mate van controle ervaren over het binnenklimaat zijn gemiddeld 6% productiever. Thuis bepaal jij de temperatuur.
Bovendien zijn de contacten met collega’s op afstand vaak efficiënter. Even snel iets vragen of vertellen aan een collega op kantoor wordt in de praktijk vaak een heel gesprek. Wanneer je schakelt via e-mail of Whatsapp, is de boodschap meestal compact en direct. Ook de meetings worden efficiënter. Videomeetings zijn over het algemeen straight-to-the-point.
Wat zijn de nadelen van hybride werken?
Ondanks de voordelen kleven er ook een aantal nadelen aan hybride werken. Een aantal lees je hieronder.
#1 De werkplek
Wanneer je hybride werkt, werk je regelmatig op een andere locatie dan op kantoor. Hierdoor heb je niet altijd de beschikking over de middelen die je op kantoor wel tot je beschikking hebt. Wanneer de juiste faciliteiten ontbreken, zorgt dit voor veel frustratie. Geen vaste werktelefoon, slecht internet of een ontbrekende printer maken je werk een stuk lastiger.
Daarbij zijn de werkplekken van thuiswerkers meestal ergonomisch gezien niet goed ingericht.
Doordat een werkplek niet goed is ingericht, neem je al snel een verkeerde houding aan, wat vervelende gevolgen kan hebben.
Een ander nadeel van hybride werken ten opzichte van volledig op kantoor werken óf volledig thuis, is dat je jouw werk mee moet nemen van de ene naar de andere locatie. Bijvoorbeeld documenten, een laptop of zelfs een hele computer met toebehoren. Wanneer je alles telkens moet verplaatsen leidt dit op den duur tot irritatie. Ook zorgt het ervoor dat je jouw werk niet goed uitvoert als je dingen vergeten bent.
#2 Communicatie
De afwisseling tussen de rust zonder en de gezelligheid met collega’s is voor veel mensen een groot voordeel van hybride werken. Toch komt de afwezigheid niet altijd even goed uit. Even naar je collega toelopen en wat vragen zit er niet in wanneer je vanuit huis werkt of jouw collega’s niet aanwezig zijn op kantoor. Je zal ze dus op andere manieren moeten bereiken, maar dat geldt ook andersom. Het is net zo belangrijk dat jouw collega’s jou kunnen bereiken.
Goede bereikbaarheid is belangrijk, omdat korte communicatielijnen bevorderlijk zijn voor een snelle besluitvorming binnen organisaties. De kans dat er afstand ontstaat tijdens het communiceren is enorm groot door een slechte bereikbaarheid.
Wanneer iemand volledig op kantoor werkt óf volledig thuis werkt, is het altijd duidelijk hoe je hem of haar moet bereiken. Bij hybride werken is dit een stuk onduidelijker, zeker als meerdere mensen binnen teams verschillende planningen hanteren. Goede afstemming en duidelijke afspraken zijn essentieel om de communicatie goed te laten verlopen.
#3 Verschillende werkstijlen
Wanneer een bedrijf de mogelijkheid biedt hybride te werken, zorgt dit voor verschillen tussen werknemers. Mensen kunnen zich niet gewaardeerd voelen in hun keuze van werkstijl.
Soms denken medewerkers op kantoor dat hun collega's op afstand niet zo hard werken, omdat er geen persoonlijk toezicht op hen gehouden wordt. Aan de andere kant denken mensen die vaker thuiswerken dat hun collega’s die fulltime op kantoor werken meer gewaardeerd worden en betere doorgroeimogelijkheden hebben. Deze vooroordelen hoeven helemaal niet waar te zijn. Toch komt het voor en dat zijn dan ook nadelen van hybride werken.
Mede door de lagere zichtbaarheid van leidinggevende op het werk en de prestaties van thuiswerkers, gaan sommige mensen vrijblijvender denken over hun werk. Dat levert problemen op. Ondanks dat er minder zicht is op jouw werk en prestaties, zul je toch gewoon je werk moeten uitvoeren. Aan de andere kant gaan er ook veel mensen overwerken. Dit omdat het gemakkelijker is om over te werken en uit angst dat mensen op kantoor denken dat er te weinig gedaan wordt.
Ook al werk je productiever en presteer je thuis beter dan op de werkvloer, word je simpelweg minder gezien. Mensen associëren prestaties, projecten, beroepen, producten en diensten met personen. Naarmate je meer thuis werkt, vergeten mensen sneller welke prestaties jij hebt geleverd of welke ideeën jij hebt geopperd. Dit kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jouw carrière, zoals het mislopen van kansen.
Wegen de de voordelen van hybride werken op tegen de nadelen?
Hybride werken is een populaire trend, waarbij mensen deels op kantoor werken en deels op afstand. Dat is niet zonder reden, want deze manier van werken komt met een aantal voordelen. Denk aan minder reistijd en reiskosten, een betere werk-privé balans, een betere mentale gezondheid en je haalt meer uit de tijd.
Ondanks de voordelen kleven er ook een aantal nadelen aan hybride werken. Neem bijvoorbeeld de werkplek die erg kan verschillen, gebrekkige communicatie en het hanteren van verschillende werkstijlen.
Of de voordelen opwegen tegen de nadelen is sterk afhankelijk van jouw situatie. Wat vind jij prettig? Welke mogelijkheden biedt jouw werkgever aan? Wat wel zeker is, is dat hybride werken door de coronacrisis een vogelvlucht heeft genomen en de trend groeiende is!
Stelling: de voordelen van hybride werken wegen op tegen de nadelen!
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "Hybride werken: de voordelen en nadelen"