Hoe vermeld je cursussen en trainingen op je cv?

  • Lars Tertoolen
  • 24 november 2020

Cursussen en trainingen zijn toevoegingen op je cv die jou helpen met het maken van een goede indruk. Of je nu veel werkervaring hebt, verschillende opleidingen hebt afgerond of klaar staat om te beginnen aan je carrière, extra cursussen en trainingen kunnen helpen een werkgever te overtuigen. Let wel op dat je alleen relevante informatie op je cv vermeldt. Een veelgemaakte fout is het gebruik van onnodige informatie op jouw cv.

Weeg daarom goed af wanneer je jouw cursus of training wel vermeld op je cv. Indien je de juiste keuze maakt en het correct vermeldt wordt het niet gezien als overbodige informatie, maar als een pluspunt! In dit blog staat alles over het goed vermelden van cursussen en trainingen op je cv. Lees snel verder!

Waarom vermeld je cursussen en trainingen op je cv?

Cursussen en trainingen vermeld je op je cv om je toegevoegde waarde te laten zien op een bepaald gebied. Het laat namelijk zien dat je meer kennis en kunde hebt van een bepaald onderwerp/vak. Zo is het een uitstekende manier om op te vallen tussen de anderen sollicitanten!

Een afgeronde cursus of training zegt iets over je kwaliteiten. Het behalen van een certificaat is een bevestiging dat je in staat bent om een vaardigheid tot op een zeker hoogte te kunnen uitvoeren.

Ook laat het iets zien over je motivatie en interesses. Je onderneemt zo’n extra activiteit vaak, omdat je de wens hebt om als professional vooruit te gaan. Een werkgever ziet graag mensen met zo’n drive. Het hoeft niet altijd zo te zijn, maar meestal liggen de cursussen of trainingen in lijn met de dingen die je graag doet. Een werknemer met een passie voor wat hij of zij doet is goud waard binnen een organisatie!

Welke cursussen en trainingen staan goed op je cv?

Welke cursussen en trainingen goed op je cv staan is helemaal afhankelijk van jouw situatie. Wat voor de een het verschil maakt, is voor de ander juist overbodige informatie. Om na te gaan welke cursussen en trainingen je hebt gevolgd en op je cv moeten stel je jezelf de volgende drie vragen:

#1 Is het relevant voor de functie?

Een cursus die tijdens een sollicitatie bij bedrijf A relevant is, voegt wellicht bij bedrijf B helemaal niks toe. Hierdoor is het van belang om te kijken naar de relevantie van een cursus of training ten opzichte van een functie en bedrijf.

Heb je sterke twijfels over de relevantie? Laat ze dan weg! Als je nooit relevante cursussen of trainingen hebt gevolgd is het niet verstandig om deze te gaan verzinnen.

#2 Voegt het iets toe?

Voor een administratief medewerker is een éénmalige avondcursus Excel in het buurthuis misschien wel relevant, maar het is niet direct een toevoeging aan het cv.

In het voorbeeld is de cursus wel relevant, maar het voegt niet zoveel toe door de kwaliteit van de cursus. Een werkgever gaat ervan uit dat je kennis en kunde van Excel hoger is. Laat de cursus of training in dat geval weg, want dit brengt de lezer alleen maar aan het twijfelen.

Voegt de cursus niet direct iets toe voor de functie, maar heeft het wel waarde voor jouw vakgebied? Je zou dan de cursus wel kunnen vermelden. Het geeft namelijk aan dat je ontwikkelingen in je vakgebied bijhoudt.

#3 Is het up-to-date?

Als een cursus relevant is en écht iets toevoegt, dan rest er nog maar één vraag. Is de cursus of training nog wel actueel?

Ten eerste zijn er veel certificaten van cursussen of trainingen met een vervaldatum. Het is essentieel dat je de certificering vóór deze datum vernieuwt om het op je cv op te nemen. Vaak houdt dit in dat je de cursus opnieuw moet volgen. Het wordt sterk afgeraden om oude of verlopen certificeringen op een cv te vermelden.

Ten tweede heb je cursussen die ooit wel relevant waren, maar nu niet meer actueel zijn. Een cursus over bepaalde software zoals bijvoorbeeld Excel is relevant, maar is dit van 15 jaar geleden dan is dit natuurlijk weinig meer waard. Er is in de tussentijd te veel veranderd en de kennis en kunde is out-dated. Laat dit dan ook weg op cv!

Waar staan cursussen en trainingen op je cv?

Wanneer je weet welke cursussen en trainingen voor deze sollicitatie op jouw cv moeten gaan komen, heerst er nog de vraag waar je dit gaat doen. Dit is sterk afhankelijk van het aantal die je wilt vermelden.

Mocht je 1 of 2 relevante cursussen willen vermelden, dan is er de keuze om deze toe te voegen bij een van je bestaande cv onderdelen. Een voorbeeld hiervan is bij het kopje ‘opleiding’. Heb je een cursus gevolgd tijdens een opleiding, vermeld deze dan bij de omschrijving van een opleiding. Ook is het mogelijk de cursus als aparte opleiding te vermelden.

Het is gebruikelijk om bij meerdere cursussen en trainingen te kiezen voor een apart kopje. Dit is erg overzichtelijk en voor de lezer makkelijk scanbaar. Gebruik bij het vermelden dezelfde volgorde als bij de rest van het cv. Kies voor chronologisch, omgekeerd chronologisch of rangschik op basis van relevantie.

Op welke plaats je cursussen en trainingen op je cv vermeldt is niet bij ieder cv hetzelfde. Wat eerst komt ligt aan je persoonlijke situatie. Hoe relevanter het is, hoe hoger je het op je cv zet!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Hoe vermeld je cursussen en trainingen op je cv?

Hoe uitgebreid je op dit cv onderdeel in wilt gaan, is afhankelijk van hoeveel waarde het toevoegt aan jouw cv. Wat je in ieder geval moet vermelden zijn de volgende onderdelen:

  • Naam van de cursus
  • Naam van het instituut/platform
  • De duur (of het eindjaar)

Het is niet voor elke cursus of training van toepassing, maar indien er een certificaat/diploma behaald kan worden is het gebruikelijk om aan te geven of je deze behaald hebt.

Afhankelijk van de toegevoegde waarde van een cursus of training is er de mogelijkheid om extra uitleg te geven in de vorm van een korte beschrijving. Hierin kun je, indien relevant, informatie geven over waarom je de cursus gedaan hebt of wat je geleerd hebt.

Wanneer je cursussen of trainingen hebt die minder relevant zijn, benoem je alleen de bovengenoemde drie punten zonder extra beschrijving.

Voorbeelden van cursussen en trainingen op het cv

Voorbeeld 1

Cursussen-trainingen-op-cv
Op zoek naar deze of andere cv voorbeelden? Bekijk onze cv voorbeelden of gebruik onze snel en gemakkelijk aan te passen cv templates.

Voorbeeld 2

trainingen-cv
Op zoek naar deze of andere cv voorbeelden? Bekijk onze cv voorbeelden of gebruik onze snel en gemakkelijk aan te passen cv templates.

Voeg waarde toe aan jouw cv!

Indien je de juiste keuze maakt en de cursussen en trainingen correct vermeldt wordt het niet gezien als overbodige informatie, maar als een pluspunt!Om na te gaan welke cursussen en trainingen je hebt gevolgd en op je cv moeten stel je jezelf de volgende drie vragen: 1. Is het relevant voor de functie? 2. Voegt het iets toe? 3. Is het up-to-date?

Het is gebruikelijk om bij meerdere cursussen en trainingen te kiezen voor een apart kopje. Dit is erg overzichtelijk en voor de lezer makkelijk scanbaar. Wat je in ieder geval moet vermelden zijn de volgende onderdelen: 1. Naam van de cursus 2. Naam van het instituut/platform 3. De duur (of het eindjaar)

Zo voeg jij relevante waarde toe aan jouw cv!

 

Stelling: een cursus zonder certificaat/diploma vermeld ik niet op mijn cv!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie.

0 Reactie op "Hoe vermeld je cursussen en trainingen op je cv?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent