Hoe koppel je jouw cv aan een vacature?
- Lars Tertoolen
- 22 juni 2021
Inhoudsopgave
Een goed cv is vanzelfsprekend belangrijk, maar jouw perceptie van een goed cv is niet altijd hetzelfde als die van een werkgever. Daarbij denken ook veel sollicitanten dat wanneer je eenmaal een mooi cv gemaakt hebt, je klaar bent met dit onderdeel voor al je sollicitaties.
In de praktijk werkt dit vaak anders. Een goed en mooi cv is zeker de basis, maar per sollicitatie is het verstandig om je cv te herzien en goed aan te sluiten op de vacature waarop je solliciteert. Lees in ons blog hoe je jouw cv koppelt aan de vacature!Waarom is een passend cv belangrijk?
Veel werkzoekenden stellen een cv op met de intentie om een document te maken dat de ervaringen en kennis zo goed mogelijk weergeeft. De veelgemaakte fout is dat ze proberen al hun ervaringen en kennis te vermelden. Ze hebben de neiging om heel hun verhaal te vertellen in het kleine document.
Een werkgever staat er echter anders in, deze is op zoek naar de juiste persoon voor de functie en het bedrijf. Vaak is niet het hele verhaal relevant, maar een klein (relevant) deel.
Door je cv op maat te maken scant een recruiter meteen relevante punten en zal hij of zij aandachtiger naar het cv kijken. Een generiek cv wordt direct herkend en vaak na de scan onder op de stapel gelegd. Daarbij laat je met een passend cv zien dat je een serieuze kandidaat bent!
De werkgever kijkt dus met een andere bril naar jouw cv. Om deze te helpen en daarmee jouw kansen te vergroten, is het goed om het ze makkelijk te maken. Een werkgever krijgt namelijk elke dag meerdere cv’s voor ogen. Om succesvol te zijn zul je jouw cv aan de vacature moeten koppelen!
7 tips om je cv aan de vacature te koppelen
Om jou te helpen je cv af te stemmen op de vacature geven we hieronder 7 tips.
#1 Analyseer de vacature
De eerste stap om te nemen, is bepalen wat de werkgever precies zoekt in zijn droomkandidaat. Om dit te bereiken, scan je de vacature op trefwoorden die zowel belangrijk zijn voor de functie als voor jouw eigen ervaring en vaardigheden. In de vacaturetekst staan meestal opleidingseisen, ervaringseisen en vaardigheidseisen. Het is belangrijk om te kijken of je aan deze eisen voldoet.
Zo worden er verschillende vaardigheden gevraagd in een vacaturetekst. Vaak kun je de reeks met vaardigheden en eigenschappen onderscheiden tussen eis en wens. Wat is het verschil? De vereiste punten moet je hebben, van de gewenste punten wordt gehoopt dat je ze hebt. Vraag jezelf eens af: als jij deze functie al zou hebben, wat zijn volgens jou dan de belangrijkste vaardigheden en eigenschappen om te hebben?
Kijk ook verder dan het onderdeel waarin de vereiste vaardigheden worden opgesomd. Stel jezelf vragen zoals:
- Welke werkzaamheden ga je uitvoeren?
- Welke vaardigheden zijn noodzakelijk om deze werkzaamheden succesvol uit te voeren?
- Welke rollen ga je vervullen?
- Kom je in een groot of klein team te werken?
- Hebben jouw toekomstige collega’s dezelfde achtergrond als jij of moet je samenwerken met mensen uit verschillende disciplines?
De antwoorden op de bovenstaande vragen bepalen grotendeels welke vaardigheden nodig zijn om de functie succesvol uit te voeren. Wanneer in de vacaturetekst staat dat je als vertegenwoordiger regelmatig klanten gaat bezoeken met je collega, kun je de conclusie trekken dat je de behoeften van de klant moet begrijpen (inlevingsvermogen) en dat je goed overweg moet kunnen met je collega (samenwerken). Zorg ervoor dat je volledig begrijpt wat de werkgever zoekt en wat de functie vereist.
#2 Onderzoek het bedrijf
Neem naast de vacaturetekst ook de organisatie onder de loep. Bijvoorbeeld om vast te stellen wat de kernwaarden zijn, of de missie en visie bij jou passen en wat voor bedrijfscultuur er heerst. De bedrijfscultuur bepaalt namelijk wat de afstand is tussen afdelingen en hoe mensen met elkaar communiceren. Om in een cultuur te passen, moet je op emotioneel en sociaal gebied (enigszins) overeenkomen met je collega’s. Hier zullen de recruiters zeker rekening mee houden!
Indien er te weinig informatie in de vacaturetekst staat of je vindt het lastig om de juiste informatie er uit te halen, dan is het verstandig om de bedrijfswebsite of werken-bij pagina te bekijken. Lees alles over het onderzoeken van de website van een bedrijf.
#3 Maak een selectie trefwoorden
Nu je de vacature en de organisatie hebt onderzocht, kun je vaststellen wat de belangrijkste punten zijn die het bedrijf zoekt in de perfecte kandidaat. Markeer specifieke vaardigheden, eisen en bedrijfseigenschappen. Stel aan de hand van de gemarkeerde punten een uitgebreide lijst op.
Deze lijst ga je vervolgens vergelijken met jouw ervaring en vaardigheden waarover je beschikt. Welke punten komen overeen met jouw profiel? Wees hier eerlijk in, want zonder deze match zal je nooit écht gelukkig worden in de baan. Daarbij prikt een recruiter snel door deze leugens heen tijdens een gesprek.
De volgende stap is het maken van een selectie trefwoorden die je gaat gebruiken in je cv. Het is belangrijk dat je in deze selectie dezelfde benaming gebruikt van functietitels, vaardigheden en competenties (als deze overeenkomen) die gevraagd worden in de vacature. Dit sluit beter aan op de zoektocht van de werkgever. Op deze manier zal jouw cv beter passen bij de verwachtingen van de recruiter en zul je vaker de initiële scan overleven.
Daarbij gebruiken veel werkgevers nu ATS-software om applicaties te scannen, voordat ze door menselijke ogen worden gezien. ATS-software scant cv's op specifieke trefwoorden of woordgroepen die verband houden met de functie. Als je cv deze woorden niet bevat, komt het waarschijnlijk niet verder dan dit stadium.
#4 Verwerk de trefwoorden in jouw cv
Nu is het tijd om de relevante trefwoorden terug te laten komen op jouw cv. Jouw cv bestaat uit verschillende onderdelen. Belangrijke onderdelen waarbij je de trefwoorden kunt laten terugkomen zijn bijvoorbeeld persoonlijk profiel, competenties, vaardigheden, opleiding en werkervaring.
Pak de belangrijkste competenties en vaardigheden uit de selectie en verwerk ze in je cv. Nogmaals, dit zijn alleen de competenties die je daadwerkelijk bezit! Sla hier ook niet in door. Wanneer er in de vacature 5 specifieke vaardigheden worden gevraagd en jij zet bij het onderdeel vaardigheden exact die 5 vaardigheden neer, staat dit erg ongeloofwaardig. Je kunt verder gaan dan alleen het benoemen van de competenties. Het is nog effectiever om voorbeelden van deze competenties te benoemen of de competentie toe te lichten.
Kies ervoor om de trefwoorden te verwerken in de beschrijving van je opleiding of je werkervaring. Bij het vermelden van je voormalige werkgevers heb je, naast de basisinformatie (functietitel, werkgever en periode), ruimte om de werkgever te laten zien dat jij de beste kandidaat bent. In een kort stukje tekst kun je bijvoorbeeld beschrijven wat je verantwoordelijkheden waren, welke prestaties je hebt geleverd of welke competenties je hebt ontwikkeld. Zorg dat de beschrijvingen aan zoveel mogelijk functievereisten voldoet en gebruik de trefwoorden.
Gebruik daarnaast, wanneer het kan, functietitels uit de vacature op je cv. Het gaat hier vooral om synoniemen. Als jij jezelf omschrijft als accountmanager, terwijl in de vacaturetekst de term vertegenwoordiger wordt gebruikt, dan kun je beter de term vertegenwoordiger overnemen.
#5 Laat het belangrijkste opvallen
Als je een cv opstuurt, zorg dan dat relevante informatie over jou (met betrekking tot de baan waarop je solliciteert) in je cv bovenaan staat en gelijk opvalt. Door die relevante informatie die gezocht wordt gelijk beschikbaar te maken, zal een recruiter genoeg aanknopingspunten zien om door te lezen.
Pas de volgorde van je cv aan, zodat je meest relevante punten direct zichtbaar zijn. Het op maat maken van je cv zal iets meer tijd kosten, maar op deze manier vergroot jij je kansen aanzienlijk! Vanzelfsprekend hoef je niet bij iedere sollicitatie helemaal opnieuw te beginnen. Vaak is het verplaatsen van de meest relevante punten per onderdeel op het cv genoeg.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#6 Verwijder irrelevante informatie
Welke informatie is relevant en schrijf je op? Een veelvoorkomende fout op cv’s is het gebruik van onnodige informatie. Door de eerste drie tips heb je precies in kaart wat relevant is. Hierdoor weet je ook meteen wat niet relevant is. Laat de irrelevante informatie dan ook weg, want dit verbergt de informatie die wel gezien moet worden!
Daarnaast is het overbodig om hele lange teksten op je cv te zetten. Recruiters zien vele cv’s op een dag en je weet het: ‘you never have a second chance to make a first impression!’. Een recruiter moet snel kunnen zien of jij de geschikte kandidaat bent. Zorg ervoor dat je kort en zakelijk schrijft, noteer alleen de meest relevante informatie en wees concreet.
#7 Stem de opmaak af op de vacature
Dit is niet voor iedereen mogelijk, maar voegt wel iets extra’s toe aan jouw sollicitatie. Wanneer je de opmaak van jouw cv kan koppelen aan het bedrijf, branche of functie scoor je extra punten. Denk hierbij aan een cv in de kleuren van het bedrijf of vergelijkbare lettertypes als het bedrijf zelf gebruikt op hun website. Een ander voorbeeld is wanneer je solliciteert bij een bedrijf dat bepaalde producten verkoopt, je die producten laat terug komen op je cv. Bijvoorbeeld in de vorm van een subtiele afbeelding of icoon. Deze extra’s laten jou extra opvallen!
Stelling: met een generiek cv heb je net zo veel kans op een baan als met een passend cv!
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "Hoe koppel je jouw cv aan een vacature?"