Hoe gebruik je zoekmachines (Google) tijdens het zoeken naar een baan?

  • Lars Tertoolen
  • 3 augustus 2021

Het internet is een informatiebron geworden, die niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken is. We gebruiken het voor alles en nog wat, zo ook voor het zoeken naar een baan. Dit is hartstikke logisch, want het internet is een altijd toegankelijke bron van informatie en kansen. 

De zoektocht naar vacatures en bedrijven begint dan ook bijna altijd online. Het internet is echter een zo’n grote database geworden, dat we bepaalde middelen nodig hebben om hierin goed te kunnen zoeken. Hiervoor gebruiken we zoekmachines. In dit blog gaan we in op hoe je zoekmachines optimaal inzet op zoek naar een nieuwe baan!

Wat zijn zoekmachines?

Een zoekmachine is een online platform waar je informatie kan vinden. De informatie die gevonden wordt komt uit een database die voor iedereen bekend is: het internet. 

Zoekmachines zijn tools die de inhoud van webpagina’s doorzoeken en rangschikken, overeenkomstig met de zoekopdracht van jou als gebruiker. Zoekmachines maken het mogelijk het internet te doorzoeken met behulp van trefwoorden. Hoewel het grootste gedeelte van de mensen alleen de meest bekende zoekmachines gebruiken, zijn er toch veel verschillende keuzemogelijkheden. Voorbeelden van populaire zoekmachines zijn Google, Bing en Yahoo.

Zoekmachines veranderen vaak hun algoritmen (de programma's die de resultaten rangschikken) om de gebruikerservaring te verbeteren. Ze proberen te begrijpen hoe gebruikers zoeken en geven dan het beste antwoord op hun vraag. Dit betekent voorrang geven aan de pagina’s met de beste kwaliteit en de meeste relevantie. 

Als je iets zoekt, bijvoorbeeld openstaande vacatures, is het op het internet natuurlijk onmogelijk om alle pagina's af te gaan en ze allemaal te bekijken. Dat is de reden waarom bijna iedereen zoekmachines gebruikt.

Hoe gebruik je zoekmachines?

Iedereen gebruikt wel eens zoekmachines. Echter, veel mensen weten niet dat er een aantal manieren zijn om jouw zoekopdrachten sterk te verbeteren. Omdat 9 van de 10 Nederlanders Google gebruikt als zoekmachine, richten we ons in de tips voornamelijk op het gebruik van deze zoekmachine.

#1 Weet wat je zoekt

Voordat we beginnen met de echte tips voor het gebruik van de zoekmachine, is het van belang dat je weet wat je zoekt. Een veelvoorkomend probleem bij mensen is het gebrek aan oriëntatie. Lukraak op zoek gaan naar vacatures en allerlei functietitels in de zoekmachines slingeren heeft weinig zin. Deze methode is niet alleen tijdrovend, maar vergroot ook nog eens de kans dat je op een plek belandt waar je helemaal niet thuishoort.

Wanneer je uitvoerig achterhaald hebt wie je bent en wat je zoekt, kun je gericht zoeken. Dat je na het zelfonderzoek niet exact weet wat je zoekt, is vanzelfsprekend geen probleem. Je weet dan wel in welke richting je wilt zoeken. Je hebt een goed doordacht uitgangspunt om te zoeken op bijvoorbeeld branche, functiegroep, vaardigheden of ervaring.

#2 Gebruik de juiste instellingen

Wanneer je gaat zoeken in Google is het verstandig om de juiste instellingen te gebruiken. Via de knop instellingen (op de startpagina onderin of na een zoekopdracht onder de zoekbalk) kun je allerlei voorkeuren aangeven. Onder andere de taal, zoekregio en het aantal resultaten per pagina kun je wijzigen. Wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een rol als Sales Manager in Nederland, is het prettig te voorkomen dat de resultaten uit Engelstalige landen te voorschijn komen.

#3 Tabbladen apart openen

Zodra je op een van de resultaten van de zoekmachine klikt, dan ga je via hetzelfde tabblad naar de website waar je op klikt. Je verlaat dan je zoekresultaten om de pagina te bezoeken. Mocht je hier niet de informatie vinden die je zoekt, heb je meer informatie nodig of wil je deze pagina openhouden voor later, dan moet je terug naar je zoekresultaten. Dit is een tijdrovend en omslachtig proces.

Door tijdens het klikken de ctrl-toets (command-toets voor Apple gebruikers) in te drukken, open je de pagina in een apart tabblad. Hetzelfde kan door met de rechtermuisknop op de link te klikken en dan ‘open in nieuw tabblad’ te selecteren. Je kunt dan op ieder moment terug naar de pagina met zoekresultaten. Ook kun je zo veel pagina’s tegelijkertijd openen en deze daarna rustig doorzoeken.

#4 Genegeerd door Google

Bepaalde aspecten van woorden en zinnen hoef je niet mee te geven aan je zoekopdrachten, want Google negeert ze. Zo hoef je geen hoofdletters te gebruiken. Ook interpunctie is niet nodig. Het intypen van punten en komma's is zonde van je tijd.  Ook woorden die Google niet relevant vindt in de zoekopdracht worden automatisch weggelaten. Bijvoorbeeld woorden zoals 'de’, 'en' en 'van'.

#5 Exacte zoekopdrachten

Wanneer de woorden zoals 'de', 'en' en ‘van’ wel belangrijk zijn voor je opdracht kun je het negeren van Google omzeilen. Door jouw zoekopdracht tussen aanhalingstekens te zetten, zoek je naar exacte woorden of woordgroepen. Dit is ook handig tijdens een gerichte zoekopdracht voor een bepaalde vacature. (voorbeeld: “vacature Accountmanager Utrecht”).

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#6 Gebruik het zoeken op synoniemen

Soms kan een bepaalde functie omschreven worden aan de hand van verschillende titels (bijvoorbeeld Accountmanager, Commercieel Medewerker, Vertegenwoordiger of Verkoper). Je kunt deze zoekwoorden allemaal zelf intikken, maar dit vergt veel tijd en er zijn vast een aantal synoniemen die je niet kent. 

Voeg een ~ toe aan een woord om ook op synoniemen te zoeken (voorbeeld: “vacature ~Accountmanager”). Dan neemt Google automatisch allerlei synoniemen mee in de zoekopdracht!

#7 Extra inspiratie

Je kunt een * gebruiken wanneer je niet goed weet welk woord je moet gebruiken voor een zoekwoord of wanneer je simpelweg op zoek bent naar inspiratie. Door een asterisk (sterretje) toe te voegen, geef je aan dat daar eventueel extra woorden mogen voorkomen. Google vult dan de meest gebruikte zoekwoorden in (voorbeeld: “* assistent”). In dit geval moet er een spatie tussen het leesteken en het woord worden gezet.

#8 Website doorzoeken

Niet elke website heeft een eigen zoekfunctie. Het komt ook voor dat je er wel kunt zoeken, maar niet door de volledige website. Met Google kun je ook binnen een specifieke website zoeken. Gebruik “Site:” om te zoeken binnen een bepaalde website (voorbeeld: “site:wetalent.nl vacature accountmanager”).

#9 Woorden uitsluiten

Het komt regelmatig voor dat je een zoekopdracht uitvoert, maar de resultaten niet helemaal aansluiten. Dit omdat er populaire woorden gebonden zijn aan je zoekopdracht, maar die voor jou niet relevant zijn. Met een minteken kun je woorden uitsluiten, zodat je zoekresultaten met het betreffende woord weg kunt filteren (voorbeeld: “administratieve baan -receptionist”).

#10 Google for Jobs

Google heeft een aantal hulpmiddelen klaar staan, direct voor jouw gebruik. Sommigen zullen je vast wel bekend voorkomen: Afbeeldingen, Shopping, Video's en Nieuws bijvoorbeeld. Je zoekt op deze manier direct binnen een bepaalde soort content. Sinds kort biedt Google dit ook aan bij vacatures. Deze tool heet Google Jobs. Ondanks dat dit nog niet helemaal geïntegreerd is in de menubalk van de zoekmachine, kom je er niet onderuit bij je zoekresultaten.

Wanneer je een zoekterm gerelateerd aan de zoektocht naar werk intypt (voorbeeld: “accountmanager vacature”), dan krijg je bovenaan je resultaten een gedeelte met vacatures. Wanneer je dit vak aanklikt kom je binnen de vacature zoekmachine van Google. Hier kun je specifiek en gericht zoeken naar vacatures.

Vind jouw baan met zoekmachines!

Zoekmachines zijn tools die de inhoud van webpagina’s doorzoeken en rangschikken, overeenkomstig met de zoekopdracht van jou als gebruiker. Zoekmachines maken het mogelijk het internet te doorzoeken met behulp van trefwoorden. 

Veel mensen weten niet dat er een aantal manieren zijn om jouw zoekopdrachten sterk te verbeteren. Het gebruik van slechts één leesteken kan voor totaal verschillende zoekresultaten zorgen. Gebruik de mogelijkheden van Google in jouw voordeel!

Stelling: mijn zoektocht naar een nieuwe baan begint bij zoekmachines!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

2 Reacties op "Hoe gebruik je zoekmachines (Google) tijdens het zoeken naar een baan?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Elke Geeraerts
    • 8 september 2022

    niet altijd, soms ben je op het goede moment op de juiste plaats..

    • Elke Geeraerts
    • 8 september 2022

    niet altijd, soms ben gewoon
    je op het goede moment op de juiste plaats..