Hoe gebruik je small-talk tijdens je sollicitatiegesprek? 7 tips

  • Karlijn van der Bruggen
  • 16 november 2021

Voordat je op sollicitatiegesprek gaat is een goede voorbereiding het halve werk. 

Zo is het goed om antwoorden voor te bereiden op de standaard vragen die worden gesteld tijdens een sollicitatiegesprek. Tevens bereid je vragen voor die je kan stellen over de functie en over het bedrijf. 

Echter, is dit niet het enige wat je voor kunt bereiden. Een sollicitatiegesprek begint vaak met een kort informeel gesprekje, ook wel small-talk genoemd. Tijdens deze small-talk laat jij jouw eerste indruk achter. Lees in ons blog 7 tips hoe jij dit het beste voorbereidt! 

Waarom is small-talk zo belangrijk?

Een goede eerste indruk maken is ontzettend belangrijk! Deze maak je natuurlijk maar één keer. Stel je daarom netjes voor als je op de bestemming aankomt. Geef aan waar je voor komt en neem vervolgens plaats in de ruimte waar je wacht op jouw gesprekspartner of waar ze jou naartoe begeleiden. Wacht rustig af en neem een open houding aan.  

Als je eenmaal plaats hebt genomen en je gesprekspartner is gearriveerd start het sollicitatiegesprek meestal met small-talk. Dit is het eerste gesprek wat jij met je potentiële werkgever voert, dit is dus een belangrijk moment. 

Sollicitanten die tijdens small-talk moeite hebben om over iets algemeens te praten, laten een minder goede indruk achter dan sollicitanten die dat wel kunnen. 

#1 Zoek een gemeenschappelijk onderwerp waar jullie beide in geïnteresseerd zijn

Een goede binnenkomer is om het ijs te breken met iets waar jullie beide graag over praten. Zoek naar overeenkomende interesses en activiteiten. Bekijk hiervoor de LinkedIn pagina van jouw gesprekspartner en kijk of een van jouw interesses overeenkomt met die van jouw gesprekspartner. Tevens kun je kijken wat jouw gesprekspartner heeft gedaan in zijn/haar arbeidsverleden, hierover kun je dan ook een gesprek aanknopen.  

Geef tijdens het gesprek aan dat je op LinkedIn hebt gezien wat de interesses zijn van jouw gesprekspartner. Hierop kun je inhaken dat dit ook overeenkomt met jouw interesses. Dit is een goede start van de small-talk! 

#2 Toon intresse in je gesprekspartner

Wanneer je niet achter de interesses van je gesprekspartners kunt komen via LinkedIn, toon dan interesse in het gesprek naar jouw gesprekspartner toe. Zorg dat dit oprecht overkomt! 

Door tijdens jouw binnenkomst te kijken naar het kantoor, kom je misschien wel achter persoonlijke interesses. Vaak bevinden zich in het kantoor ook persoonlijke dingen, zoals foto’s van het gezin of de familie. Tevens kunnen er foto’s staan van de hobby’s van jouw gesprekspartner. 

Probeer de interesses te koppelen aan je eigen interesses. Uit onderzoek blijkt dat wij mensen aardig vinden die op ons lijken! 

#3 Actualiteiten

Wanneer je geen persoonlijke raakvlakken kan vinden met je gesprekspartner , ga dan op zoek naar actualiteiten. Praat over het dagelijkse nieuws of nog beter, ga op zoek naar raakvlakken met het bedrijf waar je solliciteert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan investeringen en ontwikkelingen.

Let bij het praten over actualiteiten op dat je eerst de gesprekspartner pijlt op neutraal niveau, voordat je je eigen mening geeft. Je wilt je sollicitatiegesprek natuurlijk niet beginnen met een discussie of meningsverschil.

#4 Laat de gesprekspartner aan het woord

De kans dat de gesprekspartner met de small-talk begint is aanwezig. Ga dan mee in dat onderwerp en probeer niet van onderwerp te veranderen. 

Probeer niet de hele small-talk zelf aan het woord te zijn, want dit kan egoïstisch overkomen. Pas wanneer beiden in het gesprek aan het woord komen, kun je een connectie vormen. Alleen dan kom jij erachter of de functie en het bedrijf bij jou passen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#5 Laat niet té lange stiltes vallen

Stiltes laten vallen is oké, maar wanneer er te lange stiltes vallen, voelen mensen zich vaak ongemakkelijk. Wanneer je een lange stilte aan voelt komen kun je die proberen te omzeilen door een volgende vraag te stellen of om in te haken op een volgend onderwerp. 

Onthoud dat stiltes oké zijn. In een stilte kun je even nadenken over jouw antwoord, maar laat deze niet te lang duren. 

#6 Denk het gesprek niet op voorhand helemaal uit

De voorbereiding van de small-talk bestaat uit het zoeken van gemeenschappelijke interesses, zodat je zelf een onderwerp aan kan snijden, maar het is niet de bedoeling dat je een script in je hoofd hebt. Hierdoor kan het gebeuren dat je in paniek raakt als er van dit script wordt afgeweken. Als dit gebeurt laat je geen goede indruk achter tijdens jouw sollicitatiegesprek. Probeer daarom het gesprek vloeiend te laten verlopen en raak vooral niet in paniek. 

De gesprekspartner moet ook het idee hebben dat hij of zij dingen kan inbrengen in het gevolg van het gesprek, zo is het gesprek evenwichtig en voelen beide gesprekspartners zich gelijk aan elkaar. 

#7 Overgang naar de sollicitatie

Het sollicitatiegesprek kan natuurlijk niet alleen maar uit small-talk bestaan. Op een gegeven moment ga je van de small-talk over naar de kern van het gesprek, hetgeen waarvoor je gekomen bent. De kans dat de gesprekspartner hier het voortouw in neemt is groot, omdat hij of zij de sollicitatie moet leiden. 

Toch zijn er een aantal momenten waarbij het verstandig is om de small-talk op zijn eind te laten lopen. 

Bijvoorbeeld wanneer de small-talk overgaat in een discussie waarin jullie niet hetzelfde standpunt hebben. Een sollicitatie kan niet slechter beginnen dan wanneer jullie niet op één lijn liggen. Vermijd onderwerpen zoals vaccinatie, zwarte piet en het klimaat. Dit zijn onderwerpen waar de meningen over zijn verdeeld en waar verhitte discussies uit kunnen voortkomen. 

Tevens is het goed om de small-talk te beëindigen wanneer het te persoonlijk wordt. Door bepaalde vragen of onderwerpen kan jouw gesprekspartner emotioneel geraakt worden. Toon interesse, maar ga er niet té diep op in. Wanneer de small-talk wordt beëindigd kan het sollicitatiegesprek echt beginnen. 

Versterk jouw sollicitatiegesprek met small-talk! 

Wanneer jij wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wil je dit natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden. Naast de algemene voorbereiding voor het sollicitatiegesprek, is het ook verstandig om de small-talk voor te bereiden. 

Ga hiervoor na welke raakvlakken je hebt met de persoon die het sollicitatiegesprek voert. Zoek op LinkedIn waar de interesses liggen en bedenk hoe je het daar over kan hebben tijdens het gesprek.

Toon tijdens de small-talk interesse in je gesprekspartner en zorg ervoor dat je niet alleen aan het woord bent. Wanneer iemand interesse toont in de ander, word je automatisch als meer sympathiek gezien.

Wanneer je geen raakvlakken kan vinden, kan je op zoek gaan naar actualiteiten in de branche waar het bedrijf mee te maken heeft gehad. Denk het gesprek niet helemaal uit. De kans dat er dan van het script afgeweken wordt, is groot. 

Stelling: small-talk is een cruciaal onderdeel van een succesvolle sollicitatie. 

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "Hoe gebruik je small-talk tijdens je sollicitatiegesprek? 7 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Robert Vergeer
    • 19 november 2021

    Vanochtend had ik een gesprek met Pascal en Jelle. Solliciteren is gelukkig niet iets wat ik regelmatig doe. Dus liep ik vast in de vragen die werden gesteld. Dankzij dat gesprek. Heb ik veel op gestoken en deze 7 tips gaan mij ook zeker verder helpen met mijn doelen.

    Bedankt daarvoor en wie weet spreken we elkaar snel weer.