Hoe ga je om met een bedrijfscultuur die niet bij je past?

  • Marjolein Gubbens
  • 13 april 2021

Tijdens een sollicitatiegesprek wordt er voornamelijk aandacht besteed aan de werkzaamheden van de functie en de arbeidsvoorwaarden. Echter, is de bedrijfscultuur ook heel erg belangrijk. Dit merk je vaak pas als je eenmaal aan de slag gaat. Lees in ons blog wat je moet doen als je terecht komt in een bedrijfscultuur die niet bij je past! 

Waarom is een passende bedrijfscultuur zo belangrijk? 

De bedrijfscultuur heeft een grote invloed op jouw werktevredenheid en werkplezier. Daarnaast ben je ook een stuk productiever wanneer je met plezier naar je werk gaat. Werk jij bij een bedrijf waar jouw werkzaamheden super goed bij je passen, maar waar je toch niet met plezier aan het werk bent? Dan is de kans groot dat dit aan de bedrijfscultuur ligt.

#1 Focus je op positieve dingen

Wanneer je ervoor kiest om bij een bedrijf te blijven waar de cultuur niet helemaal bij je past, komen er momenten waarin je een zware strijd met jezelf aangaat. 

Blijf jezelf motiveren en blijf positief. Mensen zijn snel geneigd om te denken aan de negatieve dingen in plaats van de positieve dingen. Dit kan ervoor zorgen dat jij je steeds meer gaat irriteren aan kleine dingen. 

Bekijk daarom elke keer aan het einde van een werkdag wat er juist positief was aan de dag. Dit zorgt ervoor dat jij jouw dag met een positief gevoel kunt afsluiten.

#2 Creëer een prettige cultuur binnen jouw team

Indien er een mismatch met de bedrijfscultuur is, betekent het niet dat je achterover moet leunen. Ga proactief aan de slag met het creëren van een eigen bedrijfscultuur. Let wel op dat je niet de gehele bedrijfsvoering gaat veranderen. 

Ga met je team aan tafel en maak de cultuur en sfeer bespreekbaar. Bespreek gezamenlijk wat jullie een prettige manier van samenwerken vinden. Jouw team is waarschijnlijk de groep mensen waar jij het meeste mee te maken krijgt. Zorg ervoor dat het daar dus goed zit.

Bespreekbaar maken van irritaties en problemen.

Naast het bespreekbaar maken van de gewenste cultuur en de sfeer is het net zo belangrijk om ook je irritaties en problemen uit te spreken. Zijn er dingen binnen jouw team waar je tegenaan loopt of waar jij je aan irriteert? Zorg dan dat dit wordt uitgesproken en kijk samen naar een oplossing. Zo voorkom je extra irritaties en hierdoor wordt de sfeer vanzelf beter.

Stel gezamenlijke doelen.

Het stellen van doelen zorgt voor duidelijkheid, motivatie en verantwoordelijkheden. Als je gezamenlijke doelen afspreekt, krijg je een duidelijke richting waar je naartoe wilt werken. Hier kun je altijd op terugvallen wanneer iets onduidelijk is. 

Wanneer je een doel hebt bereikt voel jij je nuttig en dat leidt tot tevredenheid. De teamband wordt verbeterd door hier samen aan te werken, je helpt elkaar naar successen toe. 

Vier successen samen.

Wanneer je met jouw team aan gezamenlijke doelen werkt, is het belangrijk om elk doel samen te vieren. Door het bereikte resultaat samen te vieren ontstaat er een groepsgevoel en een positieve sfeer. Nu weet je waarvoor je het doet. Dit stimuleert je de volgende keer weer om alles uit een project of opdracht te halen.

#3 Organiseer teambuildingsactiviteiten

Door middel van teambuilding creëer je een hechtere band met je team en wordt de sfeer automatisch ook beter. Er zijn veel verschillende manieren van teambuilding. Deze vormen van teambuilding hebben verschillende doelen. 

Zo kun je teambuilding inzetten voor het vergroten van vertrouwen, een betere samenwerking, betere inzichten in elkaars kwaliteiten en voor betere onderlinge communicatie.

#4 Blijven of verder zoeken

Merk je na een tijd dat je toch tegen bepaalde dingen aan blijft lopen en dat jouw werkplezier helemaal weg is? Overweeg dan om op zoek te gaan naar een andere baan. 

Bij het overwegen om op zoek te gaan naar een andere baan is het belangrijk om een aantal zaken tegen elkaar af te wegen. Jezelf gemotiveerd houden binnen een bedrijf waarbij je niet helemaal op je plek zit kost namelijk erg veel (negatieve) energie. Deze energie zou je binnen een ander bedrijf in kunnen zetten om jouw ambities na te jagen.

#5 Zoeken naar een passende bedrijfscultuur 

Indien je hebt besloten om op zoek te gaan naar een andere baan, is het belangrijk eerst te onderzoeken welke bedrijfscultuur bij je past. 

Lees hier meer over de verschillende bedrijfsculturen!

Na dit te hebben achterhaald, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de bedrijven waar je graag zou willen werken. Dit kun je doen door hun website of social media kanalen te bekijken. Lees berichten en let hierbij op de tone of voice en de uitstraling! 

Maak gebruik van connecties.

Bekijk je netwerk, wie weet is er een van jouw connecties werkzaam bij het bedrijf waar jij graag wilt werken. Sterker nog, misschien kan diegene wel een goed woordje voor je doen! Ga eerst in gesprek over de bedrijfscultuur, zodat er geen mismatch plaatsvindt!

Achterhaal de bedrijfscultuur tijdens het sollicitatiegesprek. 

Tevens is het goed om tijdens een sollicitatiegesprek alvast te achterhalen wat voor bedrijfscultuur er heerst. 

Doe dit door achteraf te bekijken hoe je bent ontvangen, hoe de sfeer tijdens het gesprek was en of er over de bedrijfscultuur gesproken is. 

Tijdens een sollicitatiegesprek hoeft het niet zo te zijn, dat er alleen door de gesprekspartner(s) gepraat wordt. Ook jij kunt vragen stellen. Stel vragen over de bedrijfscultuur! 

Stel bijvoorbeeld deze vragen:

  1. Wat zijn de missie en visie van het bedrijf?
  2. Hoe zou je in drie woorden de bedrijfscultuur omschrijven?
  3. Hoe ziet de werkomgeving eruit?
  4. Hoe gaan collega’s met elkaar om?
  5. Wat voor regels zijn er in het bedrijf?
  6. Wat maakt dit bedrijf anders dan de concurrentie?
  7. Waarom werken jullie hier graag?

Lees hier meer over hoe jij de bedrijfscultuur achterhaalt! 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Zo ga je om met een bedrijfscultuur die niet bij je past!

Ga zelf aan de slag met het creëren van een eigen bedrijfscultuur binnen jouw team, focus je daarnaast op de positieve dingen van het werk, stel doelen en vier successen samen. Zorg tevens voor het organiseren van verschillende teambuilding activiteiten! 

Mocht je nog steeds met tegenzin naar je werk gaan, zoek dan naar een bedrijfscultuur die beter bij je past! Maak gebruik van jouw netwerk, stel vragen tijdens het sollicitatiegesprek en onderzoek de website en de social media kanalen van het desbetreffende bedrijf. 

Stelling: als de bedrijfscultuur niet bij je past, moet je meteen op zoek naar ander werk.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "Hoe ga je om met een bedrijfscultuur die niet bij je past?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent