Hoe ga je om met een afwijzing op jouw sollicitatie? 8 tips

  • Lars Tertoolen
  • 22 maart 2022

Een afwijzing op jouw sollicitatie kan keihard aankomen. Het is begrijpelijk dat de teleurstelling groot is, wanneer jij de baan niet krijgt die je zo graag wilt en waarvoor je erg je best hebt gedaan tijdens de sollicitatie. Hoe ga je hier mee om? 

Waarschijnlijk zou je het liefst meteen reageren om aan te geven dat je het er niet mee eens bent. Toch is dit niet de verstandigste aanpak. Om een afwijzing op jouw sollicitatie goed af te handelen, geven we deze week 8 tips om hier op een juiste manier mee om te gaan!

#1 Realiseer dat je afgewezen kan worden

Vóór jouw sollicitatie is het belangrijk dat jij je realiseert dat je mogelijk afgewezen wordt. Dagelijks worden er duizenden mensen afgewezen, dit hoort nu eenmaal bij het proces. Daarnaast is het goed om te beseffen dat de best gekwalificeerde kandidaat niet altijd de baan krijgt. 

Zelfs wanneer je over de benodigde vaardigheden beschikt en in het verleden succesvolle prestaties hebt geleverd, zijn er allerlei manieren waarop je de baan toch kunt mislopen. Aan de hand van het sollicitatieproces proberen recruiters een kandidaat te vinden die niet alleen geschikt is op papier, maar ook daadwerkelijk bij het bedrijf past, de visie van het bedrijf deelt, passie toont en intrinsiek gemotiveerd is. Je kunt dus op papier de perfecte kandidaat zijn, maar toch een afwijzing krijgen op je sollicitatie. 

#2 Neem de tijd

Na een afwijzing op jouw sollicitatie heb je waarschijnlijk veel verschillende emoties. Om te voorkomen dat je te emotioneel reageert, is het verstandig om even de tijd te nemen om je gevoelens te verwerken. Neem daarom altijd minimaal een uur de tijd voordat je een reactie geeft aan degene die jou heeft afgewezen.

#3 Vat het niet persoonlijk op

Beschouw een afwijzing op jouw sollicitatie niet als een persoonlijke aanval. In de arbeidsmarkt  moeten werkgevers nou eenmaal keuzes maken tussen meerdere sollicitanten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je de baan niet krijgt doordat degene die erover gaat jou niet mag. De kans is groter dat de ervaring of persoonlijke eigenschappen van een andere kandidaat beter aansluiten bij het gezochte profiel en de organisatie.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Accepteer de beslissing

Wanneer je jouw emoties hebt laten bezinken en je de afwijzing niet persoonlijk opvat, kun je de beslissing gaan accepteren. Acceptatie dat een baan het niet gaat worden is een belangrijk moment tijdens het solliciteren. 

Een valkuil bij een afwijzing is het niet kunnen accepteren en op een offensieve manier contact opnemen voor uitleg. Op deze manier weet je zeker dat je deze baan, maar ook andere posities bij het bedrijf kunt vergeten. Wat je wel kunt doen, is op een rustige en professionele manier vragen naar verduidelijking waarom jij het niet geworden bent en/of vragen of er feedback gegeven kan worden op jouw sollicitatie.

#5 Vraag om feedback

Het is te begrijpen dat je op het eerste moment teleurgesteld bent en dat je even niks meer met de sollicitatie te maken wilt hebben. Toch zul je de motivatie moeten vinden om een paar laatste acties te ondernemen, voordat je definitief afscheid neemt van de sollicitatie. Zo is het heel waardevol om te vragen naar feedback. Het ontvangen van feedback is niet altijd even fijn, maar het kan zeker van toegevoegde waarde zijn. 

De feedback kun je gebruiken om je sollicitatiestrategie in de toekomst aan te passen. Door de feedback krijg je inzicht in wat je fout hebt gedaan en hoe jij jouw sollicitatievaardigheden in de toekomst kunt verbeteren. Misschien heb je in het verleden bepaalde dingen fout gedaan die je zelf over het hoofd zag. Deze verbeterpunten kun je verwerken in je sollicitatiestrategie en toepassen bij toekomstige sollicitaties.

#6 Benut de mogelijke kansen

Of je nu vraagt naar feedback of niet, het is zeer belangrijk om op zijn minst te reageren op een afwijzing. Hoewel het onnatuurlijk is om iemand te bedanken voor een afwijzing, kan het veel opleveren. Zelfs wanneer het geen directe baankansen oplevert, draagt een professionele reactie bij aan een goede reputatie en de relatie tussen jou en de mensen die betrokken waren bij het sollicitatieproces.

In het geval van een tegenvaller met de kandidaat die wel doorging of verschuivingen intern, kijkt men vaak naar de andere (afgewezen) kandidaten die in aanmerking kwamen voor de functie. Wanneer je een goede indruk hebt gemaakt, zullen ze je eerder herinneren. Een professionele reactie op een afwijzing draagt hieraan bij.

#7 Reflecteer

Met of zonder feedback op jouw sollicitatie, het is van belang dat je reflecteert op jouw sollicitatie. Met feedback weet je specifiek waar het op stuk gelopen is. De feedback kan bijvoorbeeld zijn dat jouw vaardigheden en competenties uitstekend zijn, maar dat ze een andere kandidaat hebben gekozen, omdat deze nog beter in het team past. Als je het gevoel hebt dat jij het verknald hebt, is het geruststellend om te horen dat het niet helemaal aan jou lag.

Bovendien is dit nuttige informatie voor de verdere zoektocht naar een baan. Je weet nu dat je in de toekomst meer aandacht moet besteden aan de bedrijfscultuur of dat je moet zoeken naar een bedrijf dat beter bij je past.

Het kan ook voorkomen dat de feedback niet positief is. Zorg ervoor dat je hierop voorbereid bent. Het is immers niet voor niets dat je bent afgewezen. Wanneer je zulke “negatieve” feedback ontvangt, zul je dit moeten incasseren. Werk aan de verbeterpunten en gebruik ze in de toekomst.

Je kunt ook ten rade gaan bij jezelf. Wat was niet goed? Waar liggen verbetermogelijkheden? Dit zijn allemaal belangrijke vragen, maar vergeet ook zeker niet de positieve dingen uit een sollicitatie te halen! Geef eerlijke feedback aan jezelf. Het hele punt van reflecteren, is om beter te worden. Durf kritisch te zijn, maar boor jezelf niet de grond in.

#8 Blijf actief doorgaan

Het is geen onlogische gedachte dat je, na een afwijzing op jouw sollicitatie, het zoeken naar een baan even uit wilt stellen. Toch moet je deze gedachte uit je hoofd zetten en actief blijven zoeken. 

Er zijn genoeg banen in de huidige arbeidsmarkt en de beste manier om je teleurstelling te boven te komen is de focus op een volgende baan. Goede dingen zijn altijd het wachten waard en doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft! Lees hier 6 tips om gemotiveerd te blijven tijdens het solliciteren!

Stelling: waneer ik afgewezen word voor een rol wil ik per definitie weten waarom!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe ga je om met een afwijzing op jouw sollicitatie? 8 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent