Hoe benadruk je tijdens het solliciteren dat je een teamspeler bent?

  • Natasja van Wijk
  • 6 augustus 2024

Je hebt het vast wel eens in een vacaturetekst zien staan: “We zoeken voor deze rol een echte teamspeler”. Welke kwaliteiten heb je hiervoor nodig? Hoe laat je zien dat je een echte teamspeler bent?

Het lastig om tijdens een sollicitatiegesprek of in een motivatiebrief te bewijzen dat jij een goede teamspeler bent. Dit komt omdat het veelal soft skills zijn die van jou een goede teamspeler maken.

Soft skills zeggen iets over je sociale en emotionele intelligentie. Door de complexiteit ervan is lastig om ze concreet te beschrijven. Het zijn interpersoonlijke vaardigheden die onder andere bepalen hoe jij communiceert met anderen, hoe jij denkt over jezelf en hoe jij emotioneel reageert op bepaalde situaties.

Ondanks dat het lastig is om tijdens het solliciteren te laten zien dat je een echte teamspeler bent, is het niet onmogelijk. In dit blog vertellen we hoe je dat doet.

Wanneer ben je een goede teamspeler?

Dit is een lastige vraag, omdat er geen eenduidig antwoord op te geven is. Er zijn namelijk verschillende taken binnen een team, waar verschillende karaktereigenschappen voor nodig zijn.

Je kunt bijvoorbeeld een goede teamspeler zijn, omdat jij altijd het zonnetje in huis bent. Met jouw enthousiasme motiveer jij je teamgenoten om vol voor de einddoelstelling te gaan. Ben je juist ingetogen en gestructureerd? Ook dan ben jij een goede teamspeler, omdat jouw structuur voor rust en zekerheid zorgt binnen het team.

Hoewel er geen concrete definitie bestaat van een goede teamspeler, zijn er wel een aantal zaken die belangrijk zijn:

#1 Zelfkennis

Een goede teamspeler heeft een gezonde dosis zelfkennis nodig. Voordat je goed kunt functioneren in een team, moet je eerst weten wat je persoonlijke sterke en zwakke punten zijn. Zo weet je dat je bij bepaalde zaken het voortouw kan nemen en bij andere zaken juist jezelf op de achtergrond moet plaatsen. Bijvoorbeeld als ergens over gediscussieerd wordt waar jij niet veel verstand van hebt. Dan is het beter om je stem in deze discussie niet zo nadrukkelijk te laten horen en de beslissing over te laten aan de mensen die er wel verstand van hebben.  

#2 Flexibiliteit

Een goede teamspeler moet flexibel zijn. Je zult jezelf constant moeten aanpassen, omdat er verschillende meningen zijn binnen een team. Er worden gezamenlijk beslissingen gemaakt en daardoor is het mogelijk dat je bepaalde taken moet uitvoeren waar je niet helemaal achter staat.

#3 Communicatief sterk

Daarnaast is het belangrijk voor een teamspeler om communicatief sterk te zijn. Een goede communicatie binnen een team voorkomt miscommunicaties, versterkt het moraal en versnelt het algehele proces.

Bij de communicatie hoort ook het helpen van en luisteren naar teamgenoten. Bijvoorbeeld elkaar inspireren, motiveren en het geven van feedback. Iedereen binnen het team heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Door van elkaar te leren en elkaar aan te vullen komt het team het beste tot zijn recht.

#4 Verantwoordelijkheidsgevoel

Het vermogen om verantwoordelijkheid te nemen is cruciaal binnen een team. Dit betekent dat je de verantwoordelijkheid neemt voor je eigen taken en dat je niet wijst naar anderen wanneer het fout gaat.

Hierbij is het ook belangrijk om af en toe het teambelang boven het eigenbelang te stellen. Wanneer er deadlines zijn besproken en jij hebt deze niet gehaald omdat je prioriteit gaf aan je eigen project, heeft iedereen binnen het team daar last van.

Hoe toon je tijdens het solliciteren aan dat je een goede teamspeler bent?

Zoals we eerder al hebben beschreven bestaat er geen concrete definitie van een goede teamspeler. Daarnaast zijn het veelal soft skills die van jou een goede teamspeler maken. Deze redenen maken het lastig om te beschrijven waarom jij een goede teamspeler bent. Hieronder geven we een aantal tips en voorbeelden om je hierbij te helpen. 

#1 Gebruik relevante voorbeelden uit het verleden

Simpelweg zeggen dat je een teamspeler bent, is niet voldoende om de werkgever te overtuigen. Het is belangrijk om je uitspraken te onderbouwen met relevante praktijkvoorbeelden uit het verleden.

Gebruik daarom bij het omschrijven de STARR-methode. Hoe concreter de praktijkvoorbeelden zijn, hoe geloofwaardiger je overkomt. Gebruik bij het omschrijven wel relevante voorbeelden, want met relevante voorbeelden vertaal je jouw vaardigheden direct naar een voordeel voor de werkgever.

Een voorbeeld om te bewijzen dat je communicatief sterk bent:

“Bij mijn vorige werkgever was ik eindverantwoordelijke van team X binnen afdeling Y.  Het team bestond uit mensen met totaal verschillende persoonlijkheden. Op het begin was het een zooitje ongeregeld, dus toen ben ik met ze in een kamer gaan zitten en heb ervoor gezorgd dat er naar elkaar werd geluisterd. Hierdoor heb ik toch alle neuzen dezelfde kant op gekregen. Uiteindelijk zijn we met het team tot uitstekende resultaten gekomen.”

Je kunt de methode ook gebruiken om te omschrijven dat je flexibel bent:

“Bij mijn vorige werk had ik een chaotische baas. Een keer besloot hij, een dag voor een belangrijke deadline, om voor een andere strategie te kiezen. Het was mijn taak om het project in goede banen te leiden, dus ik moest flexibel zijn. Doordat ik dit vaker heb meemaakt, had ik ervoor gezorgd dat ik makkelijk van strategie zou kunnen wisselen. Hierdoor was alles uiteindelijk goed gekomen."

Bovendien bewijs je met deze voorbeelden dat je over veel zelfkennis bezit. Je kunt goed omschrijven wat je sterke en zwakke punten zijn.

#2 Speel in op je passie

Wanneer jouw passie te maken heeft met het werken in een team, is het makkelijker om de recruiters te overtuigen dat jij een echte teamspeler bent. Spreken en schrijven met passie zorgt automatisch voor enthousiasme. Wanneer je iets met passie beschrijft, bloei je helemaal op en ben je zichtbaar enthousiast. Dit associëren recruiters met motivatie. Als je bijvoorbeeld als hobby aan teamsport doet, kun je dit goed vertalen naar een voordeel voor de werkgever:

“Of het nu op het voetbalveld was of op het schoolplein, van kinds af aan is het mijn passie om samen met andere mensen te werken naar een bepaald doel. Het liefst motiveer ik mijn teamgenoten om nog meer uit zichzelf te halen. Omdat ik mijn passie als motiverende teamspeler graag wil volgen in de rest van mijn carrière, wil ik graag solliciteren op jullie openstaande functie.”

Vind je het lastig om je passie te verwoorden in een motivatiebrief? Lees dan dit blog!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Aantonen dat je een teamspeler bent tijdens een sollicitatie

Hoewel er dus geen concrete definitie bestaat van een goede teamspeler, zijn er wel een aantal vaardigheden die zeker nodig zijn: je hebt een gezonde dosis zelfkennis nodig, je moet flexibel zijn, je moet communicatief sterk zijn en je hebt een sterk verantwoordelijkheidsgevoel nodig.

Het is jouw taak om deze vaardigheden zo goed mogelijk te beschrijven en te laten zien dat jij een teamspeler bent. Zorg voor relevante voorbeelden uit het verleden en speel in op je passie.

Wil je meer tips over hoe je bepaalde vaardigheden het beste kan omschrijven tijdens het solliciteren? Bekijk dan eens onze andere blogs:

  Update: Dit blog over aantonen dat je een teamspeler bent verscheen voor het eerst op 12 december 2017 en werd op 6 augustus 2024 geactualiseerd.

Stelling: Iedereen kan een goede teamspeler zijn!

Eens of Oneens? Laat het ons weten in een reactie!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Hoe benadruk je tijdens het solliciteren dat je een teamspeler bent?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent