Hoe beantwoord je sollicitatievragen gericht op competenties?
- Natasja van Wijk
- 16 mei 2023
Inhoudsopgave
- Wat zijn sollicitatievragen gericht op competenties?
- Voorbereiden op sollicitatievragen over jouw competenties
- #1 Bestudeer de functie
- #2 Onderzoek het bedrijf en de sector
- #3 Bereid je voor op de meest voorkomende competenties
- #4 Bedenk situaties waarin je deze competenties hebt aangetoond
- #5 Gebruik de STARR-methode
- #6 Vermijd te veel details
- Sollicitatievragen over jouw competenties
Bij een sollicitatiegesprek stelt jouw gesprekspartner verschillende vragen om erachter te komen of jij geschikt bent voor de functie èn of jij binnen het bedrijf past. Zo ook sollicitatievragen die gericht zijn op jouw competenties.
Het beantwoorden van dit soort vragen vergt enige voorbereiding en zelfreflectie, maar het is ook een kans om te laten zien wat je waard bent en waarom jij de juiste persoon bent voor de functie.
Wat zijn sollicitatievragen gericht op competenties?
Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden en persoonseigenschappen. Sollicitatievragen gericht op competenties zijn vragen die tijdens een sollicitatiegesprek gesteld worden om te beoordelen of een sollicitant de benodigde competenties bezit voor de functie waarop hij of zij solliciteert. Bijvoorbeeld: "Vertel eens over een situatie waarin je een probleem op een creatieve manier hebt opgelost?"
Competentiegerichte vragen kunnen gebaseerd zijn op gedrag, maar ook op een hypothetische situatie. Bijvoorbeeld: "Je hebt een deadline op het werk, maar je hebt nog een project lopen dat net zo belangrijk is. Wat doe je?”.
Voorbereiden op sollicitatievragen over jouw competenties
Om jou te helpen bij het voorbereiden en beantwoorden van competentiegerichte sollicitatievragen, geven wij je 6 tips die jouw kansen op het krijgen van de baan vergroten. We geven je voorbeelden van manieren waarop je deze vragen kunt beantwoorden, zodat je met meer vertrouwen het sollicitatiegesprek ingaat.
#1 Bestudeer de functie
De eerste stap in jouw voorbereiding op het beantwoorden van competentiegerichte sollicitatievragen, is het bepalen welke competenties wenselijk zijn voor de functie waarop je solliciteert. Hiervoor is het belangrijk dat je de vacature goed leest en begrijpt.
Haal uit de functieomschrijving en de functie-eisen welke competenties je moet bezitten. Zoek naar sleutelwoorden in de vacature die de competentie beschrijven. Maar hoewel het niet altijd letterlijk in de tekst staat, kun je de competenties er vaak wel uithalen. Een voorbeeld:
“Je gaat werken op onze afdeling verkoop en je bent verantwoordelijk voor het onderhouden van klantcontacten en het verwerken van orders. Je bent het aanspreekpunt voor onze klanten en zorgt voor een professionele afhandeling van hun vragen over de producten en diensten. Daarnaast werk je nauw samen met de buitendienst en rapporteer je aan de salesmanager.”Uit dit stukje vacaturetekst kun je de volgende competenties halen:
- Communicatieve vaardigheden
- Klantgerichtheid
- Samenwerken
Door de functie te bestuderen, kun je bepalen welke competenties nodig zijn om de functie succesvol uit te voeren.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#2 Onderzoek het bedrijf en de sector
In de voorbereiding op competentiegerichte sollicitatievragen helpt het om het bedrijf en de sector te onderzoeken. Bekijk de website van het bedrijf en begrijp wat het bedrijf doet. Wat is de missie en visie? En welke competenties zouden werknemers in dit bedrijf nodig hebben?
Nadat je deze informatie verzameld hebt, kun jij jouw antwoorden op de sollicitatievragen beter afstemmen. Een voorbeeld van een sollicitatievraag: “Kun je een voorbeeld geven van een situatie waarin je hebt bijgedragen aan een duurzaam initiatief?”
Door goed onderzoek te hebben gedaan naar het bedrijf, integreer je in jouw antwoord de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf. Door te laten zien dat je hiervan op de hoogte bent, vergroot je de kansen om aangenomen te worden.
"Bij mijn vorige werkgever was ik betrokken bij het opzetten van een recyclingprogramma op kantoor. We hebben afvalbakken geplaatst voor papier, plastic en ander afval, en hebben ervoor gezorgd dat er duidelijke instructies waren over wat wel en niet recyclebaar was. Dit heeft geleid tot een aanzienlijke afname van de hoeveelheid afval die we produceerden. Ik denk dat mijn ervaring met duurzaamheid en milieubewustzijn goed aansluit bij de missie en waarden van dit bedrijf, waarvan ik heb gezien dat het zich inzet voor het verminderen van de ecologische voetafdruk."
#3 Bereid je voor op de meest voorkomende competenties
Een aantal competenties komen bij vrijwel elke functie terug. Denk aan teamwork, probleemoplossend vermogen en timemanagement. Doe onderzoek naar de populairste competenties die je voor jouw vakgebied nodig hebt en neem deze mee in je voorbereiding.
Naast de voorbereiding op competentiegerichte vragen, is het ook belangrijk om andere sollicitatievaardigheden te oefenen en te verbeteren. Met onze gratis checklist weet je zeker dat je goed voorbereid het sollicitatiegesprek ingaat!
#4 Bedenk situaties waarin je deze competenties hebt aangetoond
Een belangrijk onderdeel van het beantwoorden van competentiegerichte sollicitatievragen, is het schetsen van situaties uit het verleden waar je de competenties hebt aangetoond. Bedenk, nadat je kerncompetenties hebt bepaald, concrete voorbeelden van situaties waarin je deze competenties hebt aangetoond.
Door hier voorafgaand aan het gesprek al over na te denken, heb je meer vertrouwen in je antwoorden.
#5 Gebruik de STARR-methode
Gebruik bij het beantwoorden van competentiegerichte vragen de STARR-methode, wat staat voor Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Met de STARR-methode laat je zien hoe je in een bepaalde situatie hebt gehandeld en hoe deze competentie heeft bijgedragen aan het behaalde resultaat.
Een voorbeeld van een competentiegerichte sollicitatievraag: “Hoe ga je om met tegenslag?”
Een voorbeeld van een antwoord met de STARR-methode:
Situatie: “In mijn vorige baan werkte ik aan een groot project met een strakke deadline. Op het laatste moment ging er iets mis in het project, waardoor ik veel tijd verloor.”
Taak: “Het was mijn taak als eindverantwoordelijke voor het project om de deadline alsnog te halen en het project succesvol af te ronden.”
Actie: “Ik ben eerst rustig na gaan denken over het probleem: waar komt het probleem vandaan en op welke manieren kan ik het oplossen? Met het team heb ik gebrainstormd over oplossingen, waarna ik een nieuwe planning heb gemaakt die binnen de deadline past.”
Resultaat: “Doordat ik kalm ben gebleven bij deze tegenslag, en met een goede planning en doorzettingsvermogen de verloren tijd heb ingehaald, is het project alsnog met succes afgrond.”
Reflectie: "Deze situatie heeft mij geleerd dat ik goed om kan gaan met tegenslagen en onder druk kan presteren. Ook heb ik geleerd dat teamwork en goede communicatie essentieel zijn bij het behalen van projectdoelen. In de toekomst zal ik deze ervaring meenemen en deze methodes toepassen bij vergelijkbare situaties.”
#6 Vermijd te veel details
Ondanks dat het slim is om een duidelijk, goed doordacht antwoord te geven, moet je niet te veel ingaan op achtergronddetails. Jouw gesprekspartner wil voornamelijk weten hoe jij deze competentie in het verleden hebt toegepast. Houd je aan de STARR-methode en probeer niet af te dwalen van het onderwerp.
Sollicitatievragen over jouw competenties
Om een beter beeld te krijgen of jij geschikt bent voor de functie, stellen recruiters en werkgevers competentiegerichte sollicitatievragen. Bereid je goed voor op dit soort vragen, door onderzoek te doen naar het bedrijf, de functie te bestuderen en de populairste competenties op te zoeken.
Bij het beantwoorden van sollicitatievragen over jouw competenties, gebruik je de STARR-methode, waar je vertelt over hoe je hebt gehandeld in een bepaalde situatie. Geef een zo compleet mogelijk antwoord, maar probeer te veel achtergronddetails weg te laten.
Stelling: Sollicitatievragen gericht op competenties geven een beter beeld of jij de geschikte kandidaat bent dan vragen over werkervaring.
Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!
0 Reactie op "Hoe beantwoord je sollicitatievragen gericht op competenties?"