Een carrièreplan opstellen in 6 stappen

  • Natasja van Wijk
  • 29 november 2022

Of je nu aan het begin van je carrière staat of al jaren aan het werk bent, iedereen kan baat hebben bij een carrièreplan. In je carrièreplan ontdek je welke opleiding- en loopbaanmogelijkheden bij je interesses en doelen passen. 

Het maken van een carrièreplan is niet iets wat je in een dag hebt gedaan. Het is een proces dat veel denkwerk en tijd vergt. Om dit proces wat makkelijker te maken, hebben wij 6 stappen op een rijtje gezet die jou helpen met het opstellen van een goed carrièreplan.  

Waarom een carrièreplan?

Een groot deel van je leven besteed je aan je carrière. Dat maakt het belangrijk dat je iets zoekt wat goed bij je past. Het plannen van je carrière laat je nadenken over wat jij wilt in je loopbaan, welke werkstijl bij je past en welk vakgebied je het meest interessant vindt.

Een carrièreplan helpt je om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Je weet wat je kunt verwachten en wat er mis kan gaan. Dit voorbereidingsproces vermindert stress, omdat je vooruit hebt gepland mocht er iets anders gaan dan verwacht. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#1 Zelfevaluatie

De eerste stap van je carrièreplan is zelfevaluatie: denk na over wat jij belangrijk vindt. Kies verschillende invalshoeken om te beoordelen wat je zoekt in je carrière. Denk in ieder geval aan:

  • Interesses: wat vind je leuk om te doen en wat niet? Probeer dit heel breed te trekken, niet alleen op werkgebied. Merk je dat je interesses een bepaald thema hebben? Dan kun jij je carrièreplan daarop richten.
  • Waarden: welke waarden vind jij belangrijk binnen een organisatie? Door je kernwaarden voor ogen te hebben, kies jij een organisatie met een bedrijfscultuur die goed bij je past. 
  • Vaardigheden: Evalueer welke vaardigheden je hebt. Dit kunnen competenties zijn die je in de loop der jaren hebt ontwikkeld, of talenten waar je van jongs af aan al over beschikt. 
  • Voorkeuren: wat is de balans tussen werk en privé die je wilt hebben? Werk je liever op locatie of gedeeltelijk thuis? Stel jezelf dit soort vragen en bepaal je voorkeuren bij het maken van je carrièreplan.  

Om je zelfevaluatie te versterken, kun je een persoonlijkheidstest doen. Ook het praten met een coach is een goede manier om inzicht te krijgen in wie jij bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt in je carrière.

#2 Loopbaanonderzoek

Nadat je een duidelijk idee hebt van wie je bent, wat je wilt en waar je goed in bent, is de volgende stap het leren kennen van beroepen die goed bij je passen. Maak een lijst van de beroepen die je aanspreken op basis van jouw zelfevaluatie en onderzoek alle basisinformatie over elke carrière. Denk aan de taken binnen de functie, de salarissen en welke vooruitzichten er op de arbeidsmarkt zijn.

Nu je een lijst hebt van functies die jouw interesse wekken en binnen jouw carrièrewensen passen, is het goed om je netwerk in te schakelen. Ken je mensen die in functies of sectoren werken die op je lijstje staan? Overweeg om contact op te nemen met professionals uit het vakgebied op platforms zoals LinkedIn. 

#3 Experimenteer

Je hebt een aantal functies die jouw interesse hebben gewekt. Nu is het tijd om uit te vinden of je ze leuk vindt. Dit doe je het beste door de functie te ervaren. Doe dit bijvoorbeeld door mee te lopen met iemand die in de betreffende functie werkt. Je leert ook veel over de functie door stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen.

#4 De basisstappen

Nadat je hebt geëxperimenteerd met verschillende functies, heb je al een beter beeld van welke functies echt bij je passen. Hoe kom je vanaf je huidige functie bij de functie die je interesse het meest heeft gewekt? Na je loopbaanonderzoek en het experimenteren is de volgende stap het ondernemen van de basisstappen. 

Wat heb je nodig om in een bepaald vakgebied of een bepaalde functie te werken? Vrijwel elke functie vereist bepaalde kennis en vaardigheden om aan de functie te beginnen. Als je bijvoorbeeld chirurg wilt worden, heb je een universitair diploma geneeskunde nodig. Zoek uit wat de basisstappen zijn voor de functie waarin je geïnteresseerd bent. 

#5 Maak een actieplan

Verzamel alle informatie die je hebt en maak een actieplan. Dit plan bevat alle achtergrondinformatie, zoals je opleiding, werkervaring en andere ervaringen die je hebt opgedaan, en de resultaten van je zelfevaluatie en loopbaanonderzoek. Voeg aan dit actieplan ook je basisstappen toe die je in de vorige stap hebt bepaald.

Maak in je actieplan een gedetailleerde lijst van je doelen, zowel op korte als op lange termijn, die je moet bereiken voordat je je carrièredoel bereikt. Houd ook rekening met mogelijke obstakels op je carrièrepad, zoals financiële tegenslagen. Maak een realistisch plan en klim stap voor stap de ladder op. Het is bijvoorbeeld niet realistisch om helemaal aan het begin van je carrière een leidinggevende functie te vervullen.

Schrijf elke stap van je carrièreplan uit. Het is handig om dit ook te doen voor alternatieve opties, zodat je bent voorbereid als er belemmeringen zijn of er een andere reden is dat je carrièreplan niet loopt zoals je had gewild.

#6 Vind een baan

Nadat je grondig onderzoek hebt gedaan, de nodige basisstappen hebt uitgezocht en uitgevoerd en een actieplan hebt opgesteld, is het tijd om een baan te vinden. 

Ga op zoek naar het beroep dat je het meest aanspreekt, maar zorg ook voor één of twee alternatieven waar je op terug kunt vallen als je de eerste keuze niet kunt nastreven. Vergelijk je eisen en voorkeuren met de bedrijven en de functies waarop je wilt solliciteren. 

Je carrièreplan helpt je ook met het vergroten van de kansen op een baan. Je schrijft namelijk een effectievere motivatiebrief waarin jij je passie voor het bedrijf en de functie uitspreekt, als jij je hier al grondig in hebt verdiept. Ook tijdens je sollicitatiegesprek bewijs jij je interesse door aan te geven welke stappen jij hebt gezet in je carrièreplan. 

Stel een carrièreplan op

Bij het plannen van je carrière begin je met het doen van grondig onderzoek. Wat vind jij zelf belangrijk in een functie of bedrijf? Doe onderzoek naar functies die je interesse wekken en experimenteer, bijvoorbeeld door een stage te volgen of vrijwilligerswerk te doen. 

Zoek uit of er bepaalde opleidingen of cursussen nodig zijn om de functie die jou het meest aanspreekt uit te oefenen. Maak een actieplan waarin je ook nadenkt over mogelijke obstakels in je carrière. Na al dit onderzoek is het tijd om een baan te vinden die goed in je carrièreplan past. 

Stelling: zonder een carrièreplan is het moeilijk om te beslissen wat je wilt bereiken in je carrière. 

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Een carrièreplan opstellen in 6 stappen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent