Doelen stellen en mindmaps maken: hoe het jouw leven kan veranderen

  • Daan Panis
  • 3 april 2018

Heb jij ook weleens het gevoel dat je geleefd wordt? Dat je op de automatische piloot jouw leven leidt?

Geen doel hebben in het leven zorgt ervoor dat je doorgaat met wat je altijd al hebt gedaan, wat resulteert in minder motivatie en energie. Op lange termijn kan dit tot gevolg hebben dat je geen zin meer hebt in het leven en voor je gevoel nergens meer plezier uit kan halen.

Om dit te voorkomen of te verhelpen, leggen we uit hoe het stellen van doelen en het maken van mindmaps jouw leven kan veranderen.

Wat zijn doelen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat doelen precies zijn. Een doel is een gewenste situatie die je graag wilt bereiken. Ieder persoon heeft eigen doelen die hij/zij nastreeft. Het stellen van doelen zorgt ervoor dat je dingen kunt bereiken die je eerst niet voor mogelijk zag. Je kunt doelen zowel op privé als zakelijk gebied realiseren.

Belangrijke vragen om jezelf te stellen:

  • ‘Wat is je passie?’
  • ‘Wat is hetgeen waar je het meeste energie van krijgt? Waar wordt jij in het dagelijks leven superblij van?’
  • ‘Wat wil je nou echt in het leven?’
  • ‘Wat zijn dingen die je wilt behouden in het leven?’
  • ‘Wat wil je nu écht anders in het leven?'

Hoe stel je doelen en hoe bereik je ze?

Het stellen van doelen klinkt wellicht niet als een heel ingewikkelde taak, maar niets is minder waar. Als je doelen wilt stellen over jouw persoonlijke leven of over je loopbaan, is het van belang dat je jezelf erg goed kent. Jezelf goed kennen is voor veel mensen al een grote uitdaging, laat staan het opstellen van (levens)doelen.

Om je op weg te helpen met het opstellen van doelen, kun je onderstaande stappen volgen:

1. Creëer een doel waar je achter staat

Het klinkt misschien heel logisch, maar als mensen zijn wij heel beïnvloedbaar. We worden constant beïnvloed door alles wat er om ons heen gebeurt. We luisteren naar ouders, vrienden, familie, coaches en mentoren. Hierdoor is het heel makkelijk om ideeën van hen over te nemen en hier persoonlijke doelen van te maken.

Wat er bijvoorbeeld vaak rond de jaarwisseling gebeurt is dat mensen als goed voornemen hebben dat ze het komende jaar meer willen sporten. Veel mensen nemen dit idee over en ineens is het ook jouw doel om meer te gaan sporten komend jaar. Maar is dit écht wat JIJ wilt? Of ga je gewoon mee met wat de rest zegt?

Uit onderzoek blijkt dat 95% van de mensen die als goed voornemen hebben om af te vallen, het niet volhouden. Dat komt omdat mensen niet intrinsiek gemotiveerd zijn om écht af te vallen. Door een doel te stellen waar je écht achter staat, is de kans veel groter dat je je doel wel haalt!

2. Durf groot te denken en te dromen

Soms stellen we doelen die helemaal niet zo uitdagend zijn voor onszelf. Een voorbeeld hiervan is een doel waarvan je al weet dat je het gaat halen. Leg de lat eens hoger! Dit is wel spannend, want wat nou als je je doel niet haalt? Je kunt dan altijd je doel wat verlengen, zodat je het doel bijvoorbeeld na een langere tijd wel haalt.

Mensen hebben veel potentie, dus als je de lat hoger legt en dat doel dan haalt, geeft dat veel voldoening. Veel meer voldoening dan wanneer je een makkelijk doel haalt.

3. Durf ook realistisch te zijn

Buiten het feit dat je groot moet durven denken, is het natuurlijk wel van belang om realistisch te blijven. Als je bijvoorbeeld zegt: ik wil 1 miljoen volgers op mijn blog binnen 1 maand terwijl je er momenteel 0 hebt, is in de meeste gevallen niet realistisch.

4. Maak een plan!

Je kunt wel doelen opstellen voor jezelf, maar als je geen plan hebt dan worden die doelen geen werkelijkheid. Denk er niet alleen over na wat je doelen zijn, maar maak ook een duidelijk plan. Wat ga je wanneer doen? Hoe lang heb je daarvoor nodig? Maak daar specifieke actiestappen van.

5. Deel je doelen met anderen

Als je je doelen voor jezelf houdt, is het heel makkelijk om jezelf te saboteren en tegen jezelf te zeggen: “ik ga het niet doen, het is te moeilijk”. Er is immers toch niemand aan wie je verantwoording moet afleggen als je je doel niet haalt. Maar op deze manier houd jij vaak alleen maar jezelf tegen, in dat opzicht zijn wij zelf onze grootste vijand.

Als je je doelen deelt met anderen, heb je ‘geen weg meer terug’. Je kunt dan niet na een paar uur tegen jezelf zeggen: ik stop ermee. Het is een extra stok achter de deur om je doelen wél te realiseren.

6. Bekijk je doel dagelijks

Als je een doel stelt maar deze vervolgens op een papiertje schrijft dat onderaan je stapel met papieren beland, ben je al snel vergeten wat je doel ook alweer was. Door je doelen op te schrijven op een plek waar je het dagelijks kunt bekijken, wordt je constant herinnerd aan jouw doel. Door elke dag naar jouw doel te kijken, behaal je je doelen sneller.

Een manier waarop je je doelen visueel inzichtelijk kan maken, is door een mindmap te maken. Wat een mindmap is en waarom het jou gaat helpen om je doelen te bereiken, wordt uitgelegd in de rest van dit blog.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Wat zijn mindmaps?

Een mindmap is een creatieve en effectieve manier om dingen op papier te zetten. Je begint vanuit een centraal onderwerp, welke je midden op het papier zet. Vanuit het centrale onderwerp trek je gebogen lijnen naar buiten toe. Aan het einde van de lijnen zet je subonderwerpen neer, waarna die weer gesplitst worden in meerdere lijntjes.

 

Enkele tips voor het maken van mindmaps:

  • Gebruik kleuren
  • Gebruik afbeeldingen/icoontjes
  • Gebruik kernwoorden, geen hele zinnen
  • De takken van de mindmap zijn gebogen/krom.

Ons brein werkt in kleuren, vormen en woorden. Daarom is mindmapping effectiever voor het onthouden van doelen dan het gebruik van geschreven doelstellingen.

Hoe gebruik je mindmaps precies?

Een mindmap gebruik je om op een overzichtelijke, maar creatieve manier dingen te noteren. Dit kan van alles zijn: van samenvattingen tot notulen en van presentaties tot persoonlijke doelstellingen.

Je kunt mindmaps zowel analoog als digitaal maken. Het enige wat je nodig hebt om het analoog te maken is papier, een pen en verschillende kleuren stiften/potloden. Mocht je een digitale mindmap willen maken, dan kun je dat bijvoorbeeld doen op de volgende websites:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar er zijn ontelbaar veel mindmap softwareprogramma’s. Als je geen van bovenstaande programma’s fijn vindt werken, kun je dus gemakkelijk andere software vinden.

Er kan heel veel gebeuren naar aanleiding van zo’n mindmap, neem er dus goed de tijd voor om hem te maken! Sommige mensen nemen zelfs ontslag of stoppen met hun eigen onderneming na het maken van een mindmap, omdat ze er bijvoorbeeld achter zijn gekomen dat ze momenteel werk verrichten waar ze niet gelukkig van worden.

Als je mindmap af is, hang hem dan op een prominente plek waar je hem dagelijks kan zien. Hierdoor blijven je doelen ‘in je systeem’ zitten en worden je doelen sneller gerealiseerd. Verstop hem dus niet ergens in een mapje op je computer of in een bureaulaatje.

Doelen stellen en mindmaps maken: hoe het jouw leven kan veranderen

Het stellen van doelen zorgt ervoor dat we vooruit komen, dat we altijd beter willen worden. Het maken van een mindmap kan je helpen bij het inzichtelijk maken van jouw persoonlijke of zakelijke doelen. Door regelmatig je mindmap erbij te pakken, kom je weer op nieuwe ideeën. Bewaar hem dus goed en vul hem aan!

Wanneer je je doelen bereikt, heb je ook een moment om stil te staan bij wat je behaald hebt. Als je een doel bereikt hebt, is dat iets waar je trots op mag zijn. Vier deze overwinningen, want dat motiveert je om je volgende doel ook weer aan te pakken. Kook bijvoorbeeld je lievelingsdiner of trek een flesje wijn open.

 

Wat zijn doelen die jij voor jezelf hebt gesteld en met ons wilt delen?

Heb je die doelen ook behaald? Zoja, hoe heb je dat aangepakt?

0 Reactie op "Doelen stellen en mindmaps maken: hoe het jouw leven kan veranderen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent