De meest efficiënte dag voor het zoeken naar een baan: 6 tips

  • Marjolein Gubbens
  • 6 september 2022

Een van de drukste sollicitatiemaanden komt er weer aan. Iedereen heeft in zijn of haar vakantie na kunnen denken over wat ze nou precies willen en zijn misschien wel tot de conclusie gekomen dat ze willen switchen van baan. 

Het zoeken van de baan die echt bij je past kost best wat inspanning en tijd. Wij geven je in ons blog 6 tips voor de meest efficiënte baan-zoek-dag.

 
baan-zoek-dag  

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#1 Hét beste moment voor een efficiënte baan-zoek-dag

Augustus en december zijn de twee rustigste maanden op sollicitatie gebied. In de maand augustus zijn veel mensen op vakantie en in december leeft iedereen naar de feestdagen toe. Hierdoor hebben kandidaten het zoeken naar een baan op een lager pitje staan en werkgevers zijn minder actief op zoek naar een geschikte kandidaat. 

Dit is een voordeel. Zodra er maar weinig kandidaten reageren op een vacature wordt de concurrentie een stuk lager en maak jij dus meer kans om de baan te bemachtigen.

In januari wil iedereen weer een nieuwe start maken. Ze hebben nagedacht over hun goede voornemens en zijn misschien wel tot het besluit gekomen om op zoek te gaan naar een andere baan. Dit is ook een periode nadat veel bedrijven vakanties hebben gehad. Bedrijven hebben in januari vaak nog wat tijd nodig om vacatures online te zetten. Februari en maart zouden daarom geschiktere momenten zijn voor de beste baan-zoek-dag. Bedrijven hebben hun vacatures online kunnen zetten en veel kandidaten zullen in januari al begonnen zijn met solliciteren waardoor de concurrentie misschien lager zal zijn.

September is ook een goede maand voor jouw baan-zoek-dag. Bedrijven tillen hun vacatures over de vakanties heen en zetten ze vervolgens begin september online. Mensen hebben in de vakantie goed na kunnen denken wat ze nu precies willen waardoor er veel mensen gaan solliciteren. Dit geldt ook voor starters. Net afgestudeerden gaan meestal eerst op vakantie na hun studie en solliciteren vervolgens in september. 

#2 Goede start van de dag

Jij hebt zelf in de hand hoe actief je de dag begint. Sta op tijd op zoals je ook op een werkdag zou doen. Vermijd joggingbroeken en andere relaxte kleding. Hoe meer jij je gedraagt zoals je op een werkdag zou doen, hoe fitter jij je voelt. 

Sta vroeg op, douche jezelf, kleed je aan zoals je dat naar kantoor ook zou doen, ontbijt en start de dag. Hoe actiever jij de dag begint hoe productiever en efficiënter je te werk gaat en des te eerder heb je tijd om andere leuke dingen te gaan doen.

Voel jij je niet helemaal fit in de ochtend? Begin de dag met sporten. Tijdens het sporten komt er een gelukshormoon vrij die ervoor zorgt dat je actief en positief bent. Die positiviteit en energie kun je wel gebruiken tijdens het solliciteren, want dit straal je ook uit naar buiten. 

Naast dat je er energiek en vrolijk van wordt haalt het hormoon dat vrijkomt tijdens het sporten ook de stress weg. Merk jij dus dat je erg gespannen bent voor het solliciteren dan is het heel verstandig om de dag te beginnen met een work-out. De work-out hoeft niet lang te duren, want na 15 minuten komt het hormoon al vrij.

#3 Bepaal de doelen van jouw baan-zoek-dag

Doelen helpen je richting te geven. Wanneer je jouw gestelde doelen hebt bereikt krijg je een gevoel van vooruitgang en zelfvertrouwen. Bij solliciteren komt veel kijken. Bedenken wat je precies wilt, cv opmaken of bijwerken, motivatiebrieven sturen, op zoek naar een geschikte vacature en noem maar op. Dit is erg veel om allemaal op een dag te doen. 

Maak een planning per dag wat je wilt bereiken aan het einde van de dag. Dit motiveert je om aan de slag te gaan en het geeft je een duidelijk overzicht. Staat er in de planning dat jij vandaag alleen gaat beschrijven wat je precies wilt, het bijwerken van je cv en het op zoek gaan naar geschikte vacatures? Dan hoef jij aan het einde van de dag niet te balen dat je er niet meer aan toe bent gekomen om te solliciteren, maar sluit je de dag met een voldaan gevoel af.

#4 Wat voor werk wil je doen en waar?

Voor je op zoek gaat naar een baan is het belangrijk te achterhalen wat je precies wilt gaan doen. Waar ben jij goed in? Waar ben je juist niet goed in of vind je echt niet leuk? Wat zijn je hobby’s en wil je daar misschien jouw werk van maken? 

Dit zijn hele belangrijke vragen om jezelf te stellen voor je op zoek gaat. Daarnaast is het slim om voor jezelf na te gaan of er bedrijven zijn waar jij graag zou willen werken. Ga dan specifiek op zoek bij die bedrijven naar een functie die bij jouw wensen aansluit.

#5 Start de zoektocht

Nu je weet waar je naar op zoek moet gaan kun je de zoektocht starten. Begin bij het onderzoeken welke vacatures er uitstaan bij de bedrijven waar jij graag zou willen werken. Hiervoor kijk je op de websites van de bedrijven zelf, op hun social media of via vacaturebanken. 

Vervolgens gebruik je jouw netwerk. Vertel binnen je netwerk dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en naar wat je precies op zoek bent. Zet daarnaast ook een bericht op bijvoorbeeld LinkedIn posten. Hierin stel je jouw netwerk de vraag of zij een geschikte vacature weten. 

Het kan zijn dat mensen binnen jouw directe netwerk geen geschikte vacature hebben, maar dat ze wel iemand kennen die bij een bedrijf werkt waar je zou passen. Je netwerk gebruiken is dus altijd verstandig! Zo blijf jij altijd op de hoogte van wat er overal speelt. 

Heeft dat nog geen resultaat opgeleverd? Ga op zoek naar jouw droombaan via vacaturebanken.

#6 Cv en motivatiebrief op maat

Heb je jouw droombaan gevonden tijdens jouw baan-zoek-dag? Dan is het tijd om te solliciteren! In de meeste gevallen wordt er gevraagd om jouw cv en motivatiebrief. Vooral in periodes zoals september en januari is er veel concurrentie op de markt. Onderscheidend zijn van andere kandidaten is daarom erg belangrijk! 

In jouw cv en motivatiebrief laat je zien wie je bent en wat je allemaal hebt gedaan. Wees hierin dus onderscheidend. Echter kost het erg veel tijd om elke keer als je solliciteert met je cv en motivatiebrief opnieuw te beginnen. Stel daarom een basis brief en cv op die je steeds aanvult of aanpast zodra je gaat reageren op een vacature. 

Zorg ervoor dat je jouw cv en motivatiebrief zo persoonlijk mogelijk maakt en laat ze aansluiten op de vacature. Worden er belangrijke eisen gevraagd in de vacature? Beschrijf dan met voorbeelden op welke manier je over deze eisen beschikt en hoe je dat terug ziet in je werk. 

Solliciteer op jouw droombaan op de beste baan-zoek-dag!

Je hebt jouw droombaan vacature gevonden en jouw cv en motivatiebrief zijn onderscheidend en persoonlijk. Dan is het nu tijd om te solliciteren! Controleer alles nog even op spelling en of er eventueel nog dingen missen en dan kun je jouw sollicitatie versturen. Nu alleen nog duimen op goed bericht!

Stelling: het maakt een heel groot verschil in welke periode van het jaar jij op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Plaats deze infografic op je website (kopieer de code hieronder):

0 Reactie op "De meest efficiënte dag voor het zoeken naar een baan: 6 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent