De kunst van het CV maken
- Pascal Joore
- 25 juni 2014
“Niemand is een kunstenaar voordat hij het idee in zijn hoofd schildert, zeker is van zijn methode, en zeker is van zijn compositie.”
~ Claude Monet
Wat bedoelt de schilder Monet met deze uitspraak?
Het kan toch niet zo zijn dat hij bedoelt dat je een schilderij eerst helemaal in je hoofd moet hebben voordat je daadwerkelijk aan het schilderen gaat? Dan zouden er maar heel weinig schilders daadwerkelijk kunstenaars zijn!
Gelukkig bedoelt hij het niet zo. Hij wil hier mee zeggen dat je met schilderen heel bewust aan de slag moet gaan. Je moet niet alleen nadenken over het schilderen zelf, maar ook over het hoe.
En laat dit nu ook het geval zijn wanneer je een CV wilt schrijven.
Het lijkt heel simpel: je maakt een lijstje met waar je gewerkt hebt, waar je op school hebt gezeten, plus misschien wat uitleg en je gegevens en klaar is Kees!
Helaas. Deze gedachte is een garantie om jouw CV in de papierbak te laten eindigen.
Het opstellen van een goed CV is een namelijk een flinke klus; een kunst.
En dus vereist dat aandacht en zorg aan hetgeen je aan het doen bent, aldus Monet.
Hier volgen een aantal tips waarmee jij jouw CV kunt omtoveren van voer voor de papierbak tot een persoonlijk kunstwerkje!
Elke sollicitatie een nieuwe
Misschien wel de belangrijkste les die wij je kunnen bieden is om elke keer origineel te zijn in jouw aanpak. Wat betekent dat? Dat je voor elke sollicitatie die je gaat versturen een nieuw CV maakt. Waarom? Geen enkele baan is identiek, en dus moet je ook geen identieke CV’s sturen. In een CV laat jij zien dat jij de bagage hebt om succesvol de vacature in te kunnen vullen. Als de vacature andere eisen heeft, vermeld jij ook andere dingen. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je op een specifiek type baan solliciteert, bij meerdere bedrijven. Kun je dan wel hetzelfde CV gebruiken? Ons advies is om dat niet te doen. Hoewel de vacatures waarschijnlijk veel op elkaar zullen, zoekt elk bedrijf toch een ander persoon, met andere ervaring. Dus zelfs als de vacatures veel op elkaar lijken, wil je dat andere dingen in het oog springen. Deze aspecten geef je vervolgens een (duidelijk zichtbaar) plekje op jouw CV.Wat vermeld je?
Wat vermeld je nu precies op jouw CV? Een standaard CV begint met jouw NAW gegevens, gevolgd door werkervaring, opleidingen, relevante activiteiten, cursussen, certificaten, diploma’s etc. Hier is niets verkeerds mee, maar het is en blijft standaard. Je zult er dus niet uit springen. Daarvoor zul je gebruik moeten maken van jouw persoonlijke hefbomen! Laten we ze even topeigenschappen noemen. Wat is jouw persoonlijke hefboom? Simpel: jouw topeigenschappen zijn dé redenen waarom een werknemer jou aan moet nemen. Hier kun je denken aan unieke werkervaring, een speciale opleiding, een gespecialiseerde cursus etc. Het zijn de aspecten die jou speciaal maken t.o.v. andere kandidaten. Maar hoe weet je nu wat jouw topeigenschappen zijn? Jouw topeigenschap is geen vast gegeven. Aangezien elke vacature anders is, zal ook jouw topeigenschap vaak verschillen. Je kunt jouw topeigenschappen ontdekken door het volgende te doen:- Pak de vacature erbij en maak een lijst van de belangrijkste eigenschappen die ze vragen (deze staan vaak al opgesomd). Let op: ze eisen vaak een hoop eigenschappen. Gebruik je inlevingsvermogen om te bepalen welke ze het liefst hebben.
- Leg dit lijstje vervolgens naast hetgeen jij te bieden hebt. Waar spring jij boven de vereisten uit? Als jij goed bij een functie past zal dit vaak op twee à drie punten het geval zijn.
- Verwerk deze punten centraal op jouw CV. Geef ze een vooraanstaande positie en zorg dat ze goed opvallen.
0 Reactie op "De kunst van het CV maken"