De jacht op schaars talent: wat te doen als je wordt gehunt?
- Pascal Joore
- 4 juli 2017
Gelukkig is er weer volop beweging op de arbeidsmarkt! Door de toenemende krapte wordt de kans steeds groter dat je gehunt wordt. Hunten of gehunt worden, betekent dat je door een recruiter of werkgever wordt benaderd, omdat je in aanmerking komt voor een openstaande vacature.
Jaarlijks wordt één op de drie Nederlanders gehunt. Hunting vindt vooral plaats in de sectoren consultancy/advies, accountancy, directie/interm management, marketing en ICT/automatisering.
Hoe ga je te werk als je wordt gehunt? Wat doe je als je nog goed op je plek zit? En wat moet je vooral niet doen als je wordt gehunt? Om antwoord te geven op deze vragen, geven we drie essentiële tips. Tevens krijg je in dit blog een tip om je online vindbaarheid te vergroten, waardoor de kans om gehunt te worden toeneemt.
#1 Wijs de mogelijkheid niet per definitie af
Wanneer je goed op je plek zit, denk je helemaal niet na over een volgende stap in je carrière. Hierdoor ben je wellicht geneigd om een headhunter af te wimpelen zonder zijn/haar verhaal aan te horen.
Dit is zonde, want misschien kun je een grote stap voorwaarts maken. Daarnaast heb je een sterke positie tijdens het sollicitatieproces (en de salarisonderhandeling), omdat zij degene zijn die jou hebben benaderd. Het is dan ook aan te raden om elke mogelijkheid te zien als een nieuwe carrièrekans.
Afhankelijk van jouw situatie, kun je besluiten hoe je reageert. Hieronder worden enkele situaties omschreven:
- Je zit 100% op je plek en bent niet op zoek naar een nieuwe baan. Zelfs wanneer je niet geïnteresseerd bent en geen tijd hebt om met de headhunter te praten, kan het geen kwaad om te vragen of hij/zij de vacaturetekst wil doorsturen. Bekijk de vacature en laat het een dagje bezinken. Pas wanneer je zeker weet dat je niet geïnteresseerd bent, kun je dit doorgeven. Vermeld er eventueel bij dat je je aanbevolen houdt voor vrijkomende posities in de toekomst.
- Je denkt dat je op je plek zit. Je denkt op je plek te zitten en ineens ontvang je een bericht over een nieuwe uitdaging. Denk goed na waarom deze mogelijkheid jou aan het denken zet. Ben je toe aan een volgende stap in je carrière? Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Past de functie bij je 5-jarenplan? Als het antwoord op deze vragen "ja" is, kan het geen kwaad om een kennismakingsgesprek aan te gaan.
- Je bent passief op zoek naar een andere baan. De mogelijkheid bestaat dat je weet dat je (om bepaalde redenen) niet op je plek zit en daarom passief op zoek bent naar een andere baan. Hoe mooi is het dan als je wordt gehunt? Als de functie aansluit bij je wensen, is het zeker aan te raden om op gesprek te gaan.
- Je bent actief op zoek naar een nieuwe baan. Je zit al enige tijd niet goed op je plek en je bent op zoek naar een nieuwe baan. Tijdens je zoektocht ontvang je een bericht in je inbox met een uitnodiging. Ons advies is om in deze situatie altijd op gesprek te gaan. Zelfs wanneer de functie niet aansluit bij je wensen, kun je door het gesprek in aanmerking komen voor andere functies binnen het bedrijf of je kunt er waardevolle netwerkconnecties aan overhouden.
#2 Word niet overmoedig
Een veelgemaakte fout is dat mensen denken dat ze alleen nog maar “ja” hoeven te zeggen op het moment dat ze worden gehunt. Het is niet zo dat wanneer jij “ja” zegt dat er een kant en klaar aanbod voor je klaarligt.
Er zullen andere kandidaten zijn en je moet ervan uitgaan dat zij hun best gaan doen om de baan binnen te slepen. Als jij de baan graag wilt hebben, zul je daar dus ook naar moeten handelen. Update je cv, formuleer een ijzersterkte motivatie en breng je competenties in kaart.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#3 Bereid je voor op het gesprek
Wanneer je als gehunte kandidaat wordt uitgenodigd voor een gesprek, heeft de headhunter dit zorgvuldig afgewogen. Je bent benaderd voor de functie, omdat je ervoor in aanmerking komt. Dit betekent dat de headhunter/werkgever met hoge verwachtingen het gesprek in gaat. Het is aan jou de taak om tijdens het gesprek aan deze verwachtingen te voldoen.
Ga tijdens de voorbereiding op zoek naar informatie over het bedrijf. Dit helpt je niet alleen bij het bevestigen van je keuze om op gesprek te gaan, maar ook bij het formuleren van goede vragen. Pas jij binnen de betreffende bedrijfscultuur? Hoe kun jij je de komende jaren ontwikkelen binnen het bedrijf? Komt jouw visie overeen met die van de organisatie?
Daarnaast is het belangrijk om antwoord te kunnen geven op de vraag "Waarom wil je hier werken?". De drijfveren van een sollicitant zijn voor een werkgever ontzettend belangrijk. Het bepaalt onder andere hoe gemotiveerd, toegewijd en loyaal iemand gaat zijn.
Wanneer je bent gehunt, heb je zelf niet besloten om bij de betreffende werkgever aan te kloppen. Het is dus belangrijk om op voorhand een sterk antwoord op deze vraag te formuleren, omdat de werkgever hier nadrukkelijk op zal letten. Om je te helpen bij het beantwoorden van de vraag, geven we in dit blog een aantal tips.
Gehunt worden? Vergroot je vindbaarheid!
Als je de kans wil vergroten om gehunt te worden, dien je ten minste één Social Media account te hebben. 81% van de werkgevers gebruikt namelijk Social Media om te zoeken naar geschikte kandidaten. Het beste medium om je op te focussen is het zakelijke platform LinkedIn. 90% van de bedrijven gebruikt LinkedIn om nieuw personeel te werven.
Hieronder beschrijven we enkele stappen om je LinkedIn profiel zo volledig mogelijk in te vullen en daarmee de kans om gehunt te worden te vergroten:
- Gebruik sleutelwoorden
- Voeg een foto toe aan je profiel
- Schrijf een professionele kopregel
- Vul je contactgegevens in
- Verander je pagina URL
- Voeg onderdelen toe
- Schrijf een samenvatting
- Voeg werkervaring en opleidingen toe
- Presenteer vaardigheden
- Wees actief
- Word lid van groepen
- Volg bedrijven
In deze infographic vind je per onderdeel een uitgebreide toelichting.
Online voorkomen
Wanneer je online vindbaar bent, is het belangrijk dat jouw online voorkomen overeenkomt met de functie die je ambieert. De keuze van een werkgever om jou wel of niet uit te nodigen, hangt namelijk af van jouw online voorkomen. Jouw voorkomen wordt bepaald door verschillende factoren zoals je profielfoto, je reacties op Facebook en Twitter, posts waarin je bent getagd, de manier waarop je schrijft en van welke groepen je lid bent. Let dus goed op je online gedrag zodra je online vindbaar bent!Wat te doen als je gehunt wordt?
Wanneer je wordt gehunt, raden we je aan om de mogelijkheid niet per definitie af te wijzen. Ga voor jezelf na in welke van de beschreven situaties jij zit en besluit daarna hoe je reageert op de uitnodiging. Tevens is het goed om te weten dat wanneer je gehunt wordt, je er nog niet bent. Onderschat het sollicitatiegesprek niet en bereid je zorgvuldig voor op het gesprek!
Ben jij weleens gehunt? Wat heb jij gedaan om de baan binnen te slepen? Laat het ons weten in een reactie!
0 Reactie op "De jacht op schaars talent: wat te doen als je wordt gehunt?"