Bore-out: wat is het en hoe voorkom je het?

  • Natasja van Wijk
  • 5 september 2023

We horen vaak over burn-outs, waarbij jij je uitgeput voelt door werkdruk en overmatige stress. Maar wat als je dezelfde symptomen ervaart terwijl jij je in een compleet andere situatie bevindt?

Een bore-out komt voort uit een gebrek aan uitdaging in het werk en demotivatie. Deze langdurige verveling lijkt dus een tegenhanger van een burn-out, maar met vergelijkbare mentale en fysieke gevolgen. In dit blog duiken we dieper in op wat een bore-out inhoudt, hoe je de signalen ervan herkent en welke stappen je kunt nemen om deze situatie te voorkomen of te doorbreken.

Een bore-out of een burn-out?

Een burn-out op het werk heeft verschillende oorzaken. Denk aan een hoge werkdruk, onrealistische verwachtingen en een gebrek aan rust en ondersteuning in je werk.

Een bore-out wordt veroorzaakt door langdurige verveling, bijvoorbeeld:

  • Je hebt te weinig te doen op het werk.
  • Je hebt het gevoel dat jouw werk niets bijdraagt.
  • Het werk is tè routinematig zonder voldoende uitdaging.

Ook al lijken deze twee situaties iets compleet anders, een bore-out heeft soortgelijke symptomen als een burn-out. Je voelt je prikkelbaarder, angstig en uitgeput. Lichamelijke symptomen van beide zijn hoofdpijn, slapeloosheid en een verzwakt immuunsysteem. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan deze signalen en tijdig te handelen, zodat jij jouw welzijn en passie voor het werk behoudt.

Hoe voorkom je een bore-out?

Merk je dat jij je al een langere periode op het werk verveelt? Wellicht herken je al de symptomen van een bore-out. Wij geven vijf waardevolle tips om een bore-out te voorkomen, of juist te herstellen als je al in deze situatie zit.

#1 Analyseer de situatie

Begin met het reflecteren op de situatie. Stel jezelf de vraag “Waarom voel ik me verveeld en gedemotiveerd op het werk?”.

Neem even de tijd om diep na te denken en eerlijk te zijn over je gevoelens. Vraag jezelf af waarom het werk jou niet langer enthousiast maakt. Zijn er bepaalde veranderingen op het werk gekomen? Zijn je taken en werkzaamheden té routinematig geworden? Misschien heb je het gevoel dat je vastzit in een eindeloze sleur zonder enige variatie. Identificeer de oorzaken van verveling om gericht aan oplossingen te werken.

Door je situatie grondig te analyseren en de oorzaken van je verveling te begrijpen, zet je de eerste stappen richting het voorkomen of tegengaan van een bore-out.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Praat er met iemand over

Of je er nu met een goede vriend(in) over praat, een familielid, collega of leidinggevende: doorbreek de stilte. Jezelf openstellen en je gedachten delen is een belangrijke stap op weg naar verandering. Als jij het gevoel hebt dat de dagen op het werk steeds eentoniger worden en je mentale gezondheid eronder begint te lijden, krop dan je gevoelens niet op.

Er moet iets veranderen in je werk om het uitdagender en boeiender te maken, zodat je werkplezier blijft ervaren en niet in een bore-out komt. Dit is echter niet iets wat je volledig in je eentje oplost. Door te praten met je leidinggevende, help je hem of haar de tekenen van verveling te begrijpen. Ook kan jouw leidinggevende jou helpen bij het genereren van voldoende werk en het meedenken over manieren waarop jij je werk leuker gaat vinden.

#3 Zorg voor een goede werk-privébalans

Het belang van een goede werk-privébalans kan niet vaak genoeg benadrukt worden, zowel bij het voorkomen van een burn-out als een bore-out.

In onze moderne werkomgeving wordt hybride werken steeds gebruikelijker. Wellicht heb je minder contact met collega's, voelt de werkdruk lichter aan of vervagen de grenzen tussen werk en privé. Hoewel deze ontwikkelingen positieve aspecten met zich mee kunnen brengen, zoals meer flexibiliteit, brengen ze ook risico's met zich mee.

Eén van de risico’s is verveling op het werk. In een omgeving waar je minder uitgedaagd wordt, kan onderstimulatie en een gebrek aan betrokkenheid ontstaan.

Ook kunnen de dagen in elkaar overlopen zonder interactie met collega’s of het (onbewust) langer doorwerken. Neem je pauzes, zorg voor een vaste begin- en eindtijd en zorg voor voldoende ontspanning in je privétijd. Zo voorkom je dat je in een sleur terechtkomt waarin je voortdurend aan het werk bent zonder tijd voor jezelf vrij te maken.

#4 Denk na over je doelen en motivaties

Bij een bore-out ben je minder gemotiveerd om doelen op het werk te behalen. Misschien merk je dat je geen duidelijk doel hebt om naartoe te werken. Neem de tijd om je doelen en motivaties te heroverwegen. Schrijf de stappen op die nodig zijn om deze doelen te bereiken, zodat je een helder pad hebt om te volgen.

Misschien betekent dit dat je nieuwe uitdagingen moet aangaan, zoals het volgen van een opleiding, het aanleren van een nieuwe vaardigheid, of jezelf storten in een nieuw project binnen je werkgebied.

Identificeer je sterke punten, ontdek wat je echt leuk vindt om te doen en bedenk op welke manieren je deze sterke punten en interesses kunt integreren in je huidige werk. Dit creëert nieuwe kansen om je werk leuker te maken.

bore-out - carriereswitch

#5 Een carrièreswitch

Soms is verveling op je werk een teken dat het tijd is om jouw loopbaan te heroverwegen. Past deze baan of sector wel echt bij je, ligt je passie ergens anders? Of zijn er nog steeds geen vooruitzichten in je huidige baan, waardoor de situatie niet verandert?

Het is waardevol om met vrienden, familie en loopbaanadviseurs te spreken en hun inzichten te horen, maar het is nog belangrijker om naar jezelf te luisteren. Onderzoek wat bij jou past, waar je energie van krijgt en wat je voldoening geeft in het werk.

Het is nooit te laat om een nieuwe baan te zoeken die beter bij jou past. In een ander blog geven wij je de 6 stappen waarin je een carrièreplan opstelt.

Bore-out op het werk

Het is van belang om zowel aandacht te besteden aan de signalen van een burn-out als een bore-out.

Merk je dat de dagen op het werk steeds eentoniger worden en je weinig uitdaging of voldoening in je werk ervaart? Analyseer de situatie: wat zorgt ervoor dat jij zo gedemotiveerd bent en weinig interesse hebt in je werk? Praat er met anderen over, maar denk zelf ook goed na over jouw ambities.

Merk je dat je rust nodig hebt? Gun jezelf die dan ook! Een bore-out kan ook een signaal zijn dat dit niet de juiste baan voor jou is. Verbreed je horizon en zoek naar nieuwe uitdagingen die beter passen bij jouw interesses en capaciteiten. Onthoud dat je zelf de regisseur bent van je carrière, en dat het nooit te laat is om een ander pad te kiezen.

Stelling: Een bore-out is net zo schadelijk voor je gezondheid als een burn-out.

Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Bore-out: wat is het en hoe voorkom je het?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent