7 vragen die je kan stellen om de bedrijfscultuur te achterhalen

  • Iris Douwes
  • 17 november 2020

Tijdens je sollicitatiegesprek is het belangrijk om te achterhalen met wat voor bedrijfscultuur je te maken hebt. Je komt tenslotte elke dag in aanraking met de bedrijfscultuur, indien je gaat werken bij het bedrijf waar je solliciteert.

Je brengt meer tijd door op je werk dan thuis. Indien je in een onprettige bedrijfscultuur terecht komt voel jij je na een tijd niet meer gelukkig op je werk. Bedenk dus goed in wat voor bedrijfscultuur je wilt werken. Zorg ervoor dat jij in je sollicitatiegesprek achterhaalt wat voor bedrijfscultuur er heerst in het bedrijf.

Wat is de betekenis van ‘bedrijfscultuur’?

De bedrijfscultuur zijn de normen en waarden in een organisatie. Ook hoe de afdelingen samen functioneren en communiceren vallen onder de bedrijfscultuur. Hoe mensen met elkaar omgaan en hoe ze naar elkaar toe communiceren. De bedrijfscultuur bestaat tevens uit hoe het bedrijf of merk zich profileert, maar ook wat voor groep mensen er bij het bedrijf werkt.

De invloed van de bedrijfscultuur is groot, je brengt tenslotte meer tijd door op je werk dan thuis. Zo maakt de bedrijfscultuur het verschil of mensen graag bij een bedrijf willen werken of juist helemaal niet. Een positieve bedrijfscultuur is dan ook een groot onderdeel van betrokken en productieve werknemers. Tevens draagt het bij aan een hecht team en zelfs hoe succesvol het bedrijf is.

In ons blog bespreken we 7 vragen die je kan stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek om achter de bedrijfscultuur te komen!

#1 Wat zijn de missie en visie van het bedrijf?

De missie en visie zijn voor jou als sollicitant belangrijk om te weten. De missie en visie vertellen waar het bedrijf voor staat. Als je jezelf hier in kan vinden, dan zou het bedrijf bij jou kunnen passen.

Om de toekomstvisie te bewerkstelligen heeft een bedrijf een bepaalde bedrijfscultuur nodig waarnaar wordt gehandeld. Indien jij je inbeeldt wat voor bedrijfscultuur er past bij de toekomstvisie, kun je je ook beter verplaatsen in het bedrijf en jezelf de vraag stellen of je hier tussen past.

Vaak kan je de missie en visie al terug vinden op de website. Als dit niet terug te vinden is of als je er meer over wilt weten, vraag dit dan zeker tijdens je sollicitatiegesprek! Als het wel op de website te vinden is, vraag dan aan je gesprekspartners vragen hoe zij de missie en visie terug zien in het bedrijf.

#2 Hoe zou je in drie woorden de bedrijfscultuur omschrijven?

Vraag tijdens het sollicitatiegesprek hoe jouw gesprekspartners het bedrijf omschrijven. Zo hoor je van anderen hoe ze de bedrijfscultuur ervaren. Dit wijkt wel eens af van wat er in het algemeen uitgestraald wordt.

Op de website kunnen andere kernwaarden worden geuit dan daadwerkelijk ervaren wordt. Zo kun je ook voorbeelden vragen hoe dit wordt ervaren en op welke momenten. Op deze manier kom je te weten welke drie woorden belangrijk zijn voor de organisatie. Vraag jezelf af of jij hetzelfde belangrijk vindt. 

#3 Hoe ziet de werkomgeving eruit?

Als je op sollicitatiegesprek gaat kijk dan alvast naar de werkomgeving waar je terecht komt, mocht je de baan krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens wat de afstand is tussen verschillende afdelingen of kijk hoe verschillende bureaus in een ruimte staan. Staan ze ver uit elkaar of juist dicht bij elkaar?

Indien ze wat verder uit elkaar staan kan het zo zijn dat de bedrijfscultuur wat afstandelijker is. Staan ze juist dichtbij elkaar dan is de bedrijfscultuur gemoedelijk. Tijdens de coronacrisis is dit natuurlijk niet het geval. 

Als je tijdens jouw sollicitatiegesprek niet veel kan zien van de afdeling of het gebouw waar je in komt werken, vraag dan aan je gesprekspartners iets over de werkomgeving. Je kan zelfs op het einde van het gesprek om een rondleiding vragen als je een goed gevoel hebt over het gesprek.

#4 Hoe gaan collega’s met elkaar om?

Door de omgang van collega’s kom je er al vaak achter wat voor bedrijfscultuur er heerst. Als je de vraag: ‘’Hoe gaan collega’s met elkaar om?’’ stelt, vraag je indirect ook welke eigenschappen ze graag in jou als persoon zien en wat de overeenkomst is tussen veel van jouw nieuwe collega’s. Hieruit kan je ook concluderen wat voor personen er binnen het bedrijf werken en wat voor bedrijfscultuur er is. 

Vraag daarnaast bijvoorbeeld hoe collega’s lunchen. Als ze achter hun bureau blijven zitten hebben ze waarschijnlijk weinig aandacht voor teambuilding. Indien er in de pauze wordt gewandeld, een activiteit wordt gedaan of gezamenlijk wordt geluncht dan is het bedrijf wel veel bezig met teambuilding.

Lees hier meer over hoe belangrijk teambuilding is voor de band met je collega’s!

#5 Wat voor regels zijn er in het bedrijf?

Door de regels in een bedrijf te achterhalen kan je ook een inschatting maken betreft de bedrijfscultuur. Wat zijn bijvoorbeeld de regels over kledingvoorschriften? Moeten alle collega’s in pak lopen of mag het meer casual? Casual geklede collega’s ogen vaak toegankelijker dan iemand die die strak in het pak gekleed is. Lees hier welke associaties je kan maken met verschillende kledingkleuren!

Vraag wat voor regels er zijn over werktijden of over thuis werken. Bij sommige bedrijven heb je geen vaste begin- en eindtijd,  maar mag je zelf beslissen wanneer je begint of stopt. Daarnaast kan het zo zijn dat het geen probleem is om thuis te werken. Uit deze manieren van werken concludeer je of de bedrijfscultuur flexibel is of juist punctueel.

#6 Wat maakt dit bedrijf anders dan de concurrentie?

Deze vraag ligt dicht bij de vorige vragen, alleen bij deze vraag ga je direct in op het onderscheidende vermogen. Je laat zien dat je een grootbeelddenker bent. Door een inhoudelijk gesprek te voeren laat je zien dat je in staat bent om het grotere geheel te zien en denkt op een hoger niveau.

Zo kunnen je gesprekspartners aspecten benoemen die buiten de regels en de omgang om gaan. Ze kunnen de sterke en zwakke punten van de concurrentie benoemen, maar ook van het bedrijf zelf. Daarnaast worden kansen voor het bedrijf besproken, waar je uit kunt opmaken hoe ambitieus het bedrijf is.

Vraag hoe er wordt gedacht over persoonlijke ontwikkeling, scholing of cursussen. Indien het bedrijf hiervoor open staat of het zelf in huis heeft weet je dat het bedrijf bezig is met de ontwikkeling van hun personeel.

#7 Waarom werken jullie hier graag?

Geen bedrijfscultuur komt beter naar voren dan dat iemand die er werkt het ook daadwerkelijk vertelt. Wanneer je de vraag ‘’Waarom werken jullie hier graag?’’ stelt aan jou gesprekspartner(s) kom je te weten wat diegene zo leuk vindt aan het werk, maar ook welke drijfveer wordt gezien om voor deze organisatie te werken.

Een gesprekspartner geeft hier vaak een spontaan, waarheidsgetrouw en subjectief antwoord op. Op deze vraag is vaak geen juist antwoord, maar je kan wel het enthousiasme proeven van hoe iemand het antwoord vertelt. Als de persoon het met enthousiasme verteld dan zit het wel goed. Moet deze persoon daarentegen goed en diep nadenken? Dan is dat mogelijk een slecht teken. 

Om hierop door te vragen stel je de vraag: ‘Wat zou je aan dit bedrijf willen veranderen?’ Zo kom je ook achter de minder leuke kanten van het bedrijf. De zwakke punten van een bedrijf zijn ook onderdeel van de bedrijfscultuur!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Na het sollicitatiegesprek

Als je thuis bent gekomen van je sollicitatiegesprek probeer voor jezelf te bedenken of je jezelf ziet werken in het bedrijf.  Mocht je nog steeds geen duidelijk beeld hebben van de bedrijfscultuur, dan zijn er ook nog vragen die je jezelf kan stellen na het sollicitatiegesprek.

Hoe goed ben je behandeld?

Als je na je gesprek thuis komt met een prettig gevoel over hoe je bent behandeld is dit ook iets waard. Ben je fijn welkom geheten of waren ze geïnteresseerd naar jou als persoon? Grote kans dat dit ook zo is als je bij het bedrijf gaat werken.

Mocht je na het gesprek al nare gevoelens hebben over hoe ze jou hebben behandeld, vraag jezelf dan af hoe dit terug komt in de bedrijfscultuur. Vraag je daarom goed af wat voor gevoel je hebt overgehouden aan het gesprek.

Hoe goed waren je gesprekspartners voorbereid?

Tevens is het goed om jezelf af te vragen of jouw gesprekspartners zichzelf verdiept hebben in jouw cv en motivatiebrief. Vroegen ze ook door op bepaalde dingen of wisten ze niet eens wat er in jouw cv of motivatiebrief stond? Dit kan een teken zijn van desinteresse. Dit is geen fijn gevoel, omdat jij ook energie steekt in jouw sollicitatie. Je verwacht dan ook serieus genomen te worden. Probeer er achter te komen of ze goed voorbereid zijn.

Zou je in dit bedrijf willen werken?

Zet alle sterke en zwakke punten over de bedrijfscultuur voor jezelf op een rijtje. Vraag jezelf af of je binnen deze bedrijfscultuur zou kunnen werken en zou passen. Kijk ook terug naar je arbeidsverleden om te kijken in welke bedrijfscultuur jij jezelf het prettigst voelde. Lees hier meer over het reflecteren op jouw arbeidsverleden!

Stelling: de bedrijfscultuur beïnvloedt jouw werkgeluk?

Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "7 vragen die je kan stellen om de bedrijfscultuur te achterhalen"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent