6 tips voor een goed beoordelingsgesprek
- Iris Douwes
- 15 december 2020
Aan het eind van het kalenderjaar staat meestal het beoordelingsgesprek op de planning. Je leidinggevende geeft tijdens het gesprek een mening over jouw functioneren van het afgelopen jaar of half jaar.
Het beoordelingsgesprek wordt ook wel het ‘veroordelingsgesprek’ genoemd, omdat het voornamelijk een eenrichtingsgesprek is. Toch kun je er veel uithalen, het is maar net wat je met de inhoud van het gesprek doet. Lees in ons blog 6 tips voor een goed beoordelingsgesprek!
Wat is een beoordelingsgesprek?
Er zijn twee verschillende soorten gesprekken op jouw werk, het functioneringsgesprek en het beoordelingsgesprek. Het verschil tussen deze twee is dat een functioneringsgesprek een tweerichtingsgesprek is en een beoordelingsgesprek een eenrichtingsgesprek. Tijdens het beoordelingsgesprek geeft jouw leidinggevende een mening over jouw werk in de afgelopen tijd.
Bij een beoordelingsgesprek is je eigen inbreng relatief klein. Je bent vooral aan het luisteren naar jouw leidinggevende. Er wordt een analyse gegeven over jouw prestaties. Het hoeft niet alleen over jouw prestaties te gaan, maar het kan bijvoorbeeld ook gaan over jouw voorkomen in het team en je eigen persoonlijke ontwikkeling.
Wat kan je verwachten tijdens een beoordelingsgesprek?
De inhoud van het beoordelingsgesprek hoeft in principe niet als verassing te komen. Gedurende het jaar is het belangrijk dat je regelmatig om feedback vraagt. Uit onderzoek blijkt dat 38%van de werkenden liever meerdere keren per jaar een kort gesprek heeft met de leidinggevende dan één beoordeling aan het eind van het jaar.
Het beoordelingsgesprek bestaat uit het beoordelen van jouw prestaties, jouw ontwikkelpunten en acties. Hierop wordt een eindbeoordeling gegeven. Lees hieronder in ons blog 5 tips voor jouw beoordelingsgesprek!
#1 Beoordelingsgesprek voorbereiden
Ga van tevoren na welke resultaten je dit jaar bereikt hebt en weeg af of dit in jouw ogen voldoende is. Kijk ook of je jezelf prettig voelt bij jouw werk- en privé balans. Zo kan je aangeven of de werkdruk goed is of juist te veel in tegenstelling tot je resultaten.
Tijdens het beoordelingsgesprek komt ook de leiderschapsstijl naar voren van jouw leidinggevende. Je hebt gedurende het jaar al kunnen ervaren hoe jouw leidinggevende functioneert. Zo is het tijdens jouw beoordelingsgesprek goed in te schatten hoe jouw leidinggevende de beoordeling gaat geven.
Heb je bijvoorbeeld een delegerende leidinggevende? Dan heb je het afgelopen jaar veel vrijheid ervaren en minimale sturing. Ga voor je jouw beoordelingsgesprek ingaat na of je die vrijheid het afgelopen jaar hebt genomen en genoeg initiatief hebt getoond. Vraag je daarnaast ook af of je genoeg gevraagd hebt om sturing.
Daarnaast kan het zo zijn dat je een steunende of begeleidende leidinggevende hebt. Deze leidinggevende overlegt veel samen met de werknemers en luistert ook goed naar de werknemers. Ook is deze leidinggevende te herkennen aan stimulerend gedrag. Door deze mensgerichte manier van werken kom je in je beoordelingsgesprek voor weinig verassingen te staan. Indien dit wel het geval is vraag dan waarom hij/zij dit niet eerder heeft aangegeven.
Tenslotte heb je ook nog de leidende leidinggevende. Deze leidinggevende streeft naar het beste resultaat, dit kan ervoor zorgen dat de werkdruk te hoog wordt. Over het algemeen spreekt deze leidinggevende weinig waardering uit. Mocht hij/zij dit doen tijdens het beoordelingsgesprek, waardeer dit!
Lees hier meer over hoe je omgaat met de leiderschapsstijl van jouw leidinggevende!
#2 Luister
Het is ten eerste belangrijk dat je luistert naar wat jouw leidinggevende te vertellen heeft. Jij bent in het beoordelingsgesprek zo min mogelijk aan het woord. Tuurlijk mag je vragen stellen, maar laat jouw leidinggevende altijd uitpraten.
Oefen daarom alle vaardigheden van een effectieve luisteraar, inclusief het gebruik van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen die de ander aanmoedigen om verder te praten. Luister naar wat ze écht zeggen, niet naar wat je denkt dat ze zullen zeggen!
#3 Houding
De inhoud van het gesprek is niet het enige wat belangrijk is, maar ook de non-verbale communicatie is belangrijk in een beoordelingsgesprek. Naast dat je goed luistert is het ook belangrijk dat je een goede houding aanneemt.
Ga met je benen naast elkaar zitten en leun voorzichtig achterover in je stoel. Blijf wel rechtop zitten, dit komt zelfverzekerder en intelligenter over. Indien je in jouw stoel gaat hangen, kan dit ongeïnteresseerd over komen. Je kan wel af en toe naar voren hangen, zo kom je juist wel geïnteresseerd over.
Tevens is het belangrijk dat je een open houding aanneemt. Ga niet met je handen over elkaar zitten, dit komt gesloten over. Je kan je handen op je schoot leggen of op de leuning van jouw stoel. Indien je jouw handen losjes in elkaar legt komt dit ontspannen over.
#4 Ontvang de feedback
Tijdens je beoordelingsgesprek zul je veel feedback ontvangen en wellicht ook kritiek. Feedback ontvangen is erg nuttig. Het is dé manier om in de toekomst situaties beter aan te pakken.
Zorg ervoor dat je benaderbaar bent voor je leidinggevende en een open houding aanneemt in het beoordelingsgesprek, schiet niet gelijk in de verdediging. Luister eerst!
Het is belangrijk dat je emoties onder bedwang houdt, indien je dit niet doet dan komt de boodschap niet goed aan. Als er iets niet duidelijk is, stel vragen ter verduidelijking! Feedback hoef je niet altijd te zien als negativiteit, maar het is aan jou hoe je de feedback oppakt.
Opbouwende kritiek waar jij je in kan vinden kun je oppakken om aan jezelf te werken. Zo verbeter jij jezelf. Dit is belangrijk om na je beoordelingsgesprek te gaan doen, verwerk de feedback. Dit geeft je persoonlijke ontwikkeling een boost.
Lees hier meer over hoe jij het beste feedback kan ontvangen!
#5 Denk aan je persoonlijke ontwikkeling
Het beoordelingsgesprek is een kans om te kijken naar je persoonlijke ontwikkeling. Na het beoordelingsgesprek is er tijd voor een zelfanalyse. Met de feedback die je hebt gehad weet je waar jouw minder sterke punten liggen, maar ook waar voor jou mogelijkheden liggen.
Door te zien waar je sterke of minder sterke punten liggen kun je doelen stellen voor het nieuwe jaar. Wanneer je weet waar je staat en waar je naartoe wilt kun je een plan gaan maken om dit te realiseren, dit wordt ook wel een POP genoemd. Zet aan de hand van je beoordelingsgesprek samen met je leidinggevende op papier wat haalbaar is en hoe je het plan gaat realiseren. Probeer het maximale uit jezelf te halen!
Lees hier meer over hoe je jouw persoonlijke ontwikkeling kan aanpakken!
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#6 Onderga een salaris onderhandeling
Het beoordelingsgesprek wordt ook vaak gebruikt om salarisverhoging te geven of een bonus. Je kan jouw werkgever overtuigen van jouw waarde. Wacht wel even totdat de feedback is gegeven, als deze negatief is kun je beter wachten met het vragen om een bonus of salarisverhoging.
Onderhandelen is niet verplicht, maar als je een hoger salaris wilt is dit wel aanbevolen. Als je niet onderhandelt over je salaris, kan dit ervoor zorgen dat je (veel) minder verdient dan je eigenlijk waard bent.
Om het optimale uit jouw gesprek te halen is het belangrijk om te weten welke primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden je hebt en wat voor arbeidsvoorwaarden je graag zou willen hebben. Zo weet je wat jouw doel is en waar je naartoe wilt. Onderbouw ook waarom jij vindt dat je deze arbeidsvoorwaarden waard bent!
Haal meer uit je beoordelingsgesprek!
Bij een beoordelingsgesprek is je eigen inbreng relatief klein. Je bent vooral aan het luisteren naar jouw leidinggevende. Luister naar welke feedback jouw leidinggevende heeft en doe hier jouw voordeel mee!
Denk na over jouw persoonlijke ontwikkeling, houd daarnaast wel rekening met welk soort leiderschapsstijl je te maken hebt en wat je hier wel of niet prettig aan vindt, maar ook wat jouw aandeel hier in kan zijn. Denk na het beoordelingsgesprek over de feedback die is gegeven en hoe je hier mee aan de slag gaat.
Indien jouw beoordelingsgesprek positief is kan je inzetten op een salarisonderhandeling waarin je vraagt om verhoging of een bonus. Onderbouw wat je waard bent!
Stelling: een beoordelingsgesprek is niet meer van deze tijd.
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties.
0 Reactie op "6 tips voor een goed beoordelingsgesprek"