6 tips om goed te luisteren tijdens een sollicitatiegesprek!
- Lars Tertoolen
- 1 februari 2022
Luisteren klinkt heel simpel, maar kan een bepalende factor spelen in jouw sollicitatiegesprek. Tijdens jouw gesprek wil jij een zo goed mogelijke indruk maken. Om dit te doen is een goede voorbereiding belangrijk. Denk aan dingen als veelgestelde vragen voorbereiden, vragen bedenken om te stellen, alles over het bedrijf te weten komen en verzorgd voor de dag komen. Allen heel belangrijk. Echter, wanneer je tijdens je sollicitatiegesprek niet goed luistert kan het allemaal voor niks zijn geweest.
Om te voorkomen dat je de plank misslaat tijdens jouw sollicitatiegesprek bespreken we deze week het belang van goed luisteren en 6 tips om dit tijdens jouw gesprek toe te passen!
Het belang van luisteren in een sollicitatiegesprek
Luisteren is een interpersoonlijke vaardigheid die hand in hand gaat met goede communicatie. Goed luisteren zorgt ervoor dat anderen zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Niet goed luisteren naar je gesprekspartner(s), kan op verschillende manieren jouw gesprek verpesten.
Het gebeurt regelmatig dat sollicitanten gesprekspartners onderbreken. Sommige sollicitanten zijn zo met zichzelf bezig dat ze alleen luisteren om vervolgens zo spoedig mogelijk zelf weer aan het woord te komen. Iemand die geen kans krijgt om uit te praten, heeft het idee dat er niet naar hem/haar geluisterd wordt. Dit zorgt ervoor dat je gestrest of asociaal overkomt.
Ook is het zo dat wanneer jij niet goed naar anderen luistert, je de ander niet snel zult begrijpen en veel informatie mist. Op die manier krijgt je gesprekspartner geen antwoord op de vragen die hij of zij heeft. Dit kan er voor zorgen dat de voorkeur naar andere kandidaten gaat.
Daarnaast kan het zijn dat je door niet goed te luisteren een ongeïnteresseerde indruk maakt. Je slaat ten slotte achteloos vragen over of neemt niet de moeite om antwoord te geven op de vraag die écht gesteld wordt.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
6 tips om goed te luisteren in een sollicitatiegesprek
Het belang om goed te luisteren naar je gesprekspartners tijdens je sollicitatiegesprek is dus groot. Om je hier op voor te bereiden geven we hieronder 6 tips!
#1 Denk niet vooruit
Een valkuil tijdens een gesprek is dat je te veel met jezelf bezig bent. Wat wil ik vertellen? Wat wil ik vragen? Hoe kom ik over? Ondanks dat het goed is om op voorhand hier mee bezig te zijn, is het tijdens het gesprek wel belangrijk dat je met het “nu” bezig bent. Wanneer je alleen maar vooruit aan het denken bent en bezig bent met wat je allemaal besproken wilt hebben tijdens het gesprek, komt dit het gesprek niet ten goede.
Focus je daarom op het onderwerp dat je op dat moment aan het bespreken bent. Aan het einde van het gesprek is er tijd om overige vragen te stellen. Je kunt dan rustig de onderwerpen die je nog niet besproken hebt aanhalen. Desnoods pak je jouw notities erbij om te kijken of je nog vragen had die niet besproken zijn. Dit is geen enkel probleem. Sterker nog, op deze manier kom je geïnteresseerd en goed voorbereid over.
#2 Luister aandachtig
Het ervaren van stress is niet heel vreemd tijdens een sollicitatiegesprek. Je moet dit echter wel in de hand weten te houden. Een ongewenste bijkomstigheid van stress is dat je niet meer goed in staat bent om écht te luisteren. Je bent dan wel aanwezig, maar het dringt niet goed tot je door wat je verteld wordt. Het gevolg kan dan zijn dat je een antwoord geeft dat niet bij de vraag past.
Om dit te voorkomen moet jij je extra focussen op het luisteren. Wees bewust van wat er besproken wordt, denk hierover na en neem de tijd met antwoorden.
#3 Laat je gesprekspartners uitpraten
Dit spreekt eigenlijk voor zich. Toch gebeurd het regelmatig dat een sollicitant de ander onderbreekt. Dit kan gebeuren door een hoge mate van enthousiasme. Een keertje kan gebeuren, maar let er op dat je de ander laat uitspreken. Luister naar wat ze écht zeggen, niet naar wat je denkt dat ze zullen zeggen. Dit kan voorkomen dat je een antwoord geeft wat totaal niet bij de vraag van de ander past. Wacht totdat de ander klaar is met spreken, dan is het jouw moment.
#4 De juiste houding
Om goed te kunnen luisteren is het belangrijk dat je een houding aanneemt, die dat mogelijk maakt. De houding tijdens jouw sollicitatiegesprek ontstaat uit de algemene positie van het lichaam. Je benen, hoofd, schouders en armen nemen een positie aan.
Ga met je benen naast elkaar zitten en leun voorzichtig achterover in je stoel. Blijf wel rechtop zitten, dit komt zelfverzekerder en intelligenter over. Indien je in jouw stoel gaat hangen, komt dit ongeïnteresseerd over. Je kan wel af en toe naar voren hangen, zo kom je juist wel geïnteresseerd over.
Tevens is het belangrijk dat je een open houding aanneemt. Door een open houding aan te nemen ben je benaderbaar voor de ander en heeft jouw gesprekspartner meer het idee dat je actief aan het luisteren bent. Leg je handen op je schoot of op de leuning van je stoel. Indien je jouw handen losjes in elkaar legt komt dit ontspannen over. Ga niet met je handen over elkaar zitten, dit komt gesloten over.
#5 Luister actief
Naast je houding speelt non-verbale communicatie een grote rol in de indruk die je maakt. Non-verbale communicatie is het communiceren zonder taal te gebruiken. Ben je bewust van alle vaardigheden van een effectieve luisteraar, inclusief het gebruik van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen die de ander aanmoedigen om verder te praten.
Kijk je gesprekspartner aan, maak oogcontact! Voorkom wel dat je gaat zitten staren. Vind hier een balans in. Geef daarnaast seintjes dat je luistert. Knik bijvoorbeeld als je hem of haar begrepen hebt. Lach zo nu en dan of laat je gezicht “spreken” door emoties te tonen.
Ten slotte kun je door korte geluiden laten doorschemeren dat je actief luistert. Denk hierbij aan hummen of het gebruik van “ja” of “nee”.
#6 Begrijpend luisteren
Een sollicitatiegesprek is een tweerichtingsgesprek. Om een vraag of een stelling van de ander te begrijpen, zul je soms aanvullende informatie nodig hebben. Schroom niet om extra uitleg of verheldering te vragen. Dit stelt je niet alleen in staat om een goed antwoord te geven, maar laat ook zien dat je actief luistert en oprecht interesse toont.
Een andere manier om te laten zien dat je luistert, is door hetgeen wat je gesprekspartner zegt, samen te vatten. Door aan te geven hoe jij de stelling of vraag interpreteert, laat je de ander zien dat je betrokken bent bij het gesprek.
Goed luisteren in een sollicitatiegesprek!
Niet goed luisteren naar je gesprekspartner(s), kan op verschillende manieren jouw gesprek verpesten. Het gebeurt regelmatig dat sollicitanten gesprekspartners onderbreken. Dit zorgt ervoor dat je gestrest of asociaal overkomt.
Focus je op het onderwerp dat je op dat moment aan het bespreken bent. Wees bewust van wat er besproken wordt, denk hierover na en neem de tijd met antwoorden. Wacht totdat de ander klaar is met spreken, dan is het jouw moment. Om goed te kunnen luisteren is het belangrijk dat je een houding aanneemt, die dat mogelijk maakt. Ben je bewust van alle vaardigheden van een effectieve luisteraar, inclusief het gebruik van lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen die de ander aanmoedigen om verder te praten.
Stelling: Wanneer jouw gesprekspartner het idee heeft dat je niet goed luistert, heb je geen kans meer op een succesvol sollicitatiegesprek!
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "6 tips om goed te luisteren tijdens een sollicitatiegesprek!"