6 tips om gemotiveerd te blijven tijdens het solliciteren
- Marjolein Gubbens
- 24 maart 2020
Inhoudsopgave
- Veelvoorkomende redenen voor afwijzing
- Gemotiveerd blijven solliciteren na een aantal afwijzingen
- #1. Neem zo nu en dan wat rust
- #2. Leer van je afwijzingen
- #3. Gebruik je omgeving om gemotiveerd te blijven solliciteren
- #4. Eet gezond, slaap en beweeg voldoende
- #5. Blijf op de hoogte
- #6 Volg een sollicitatietraining
- De perfecte baan vinden door gemotiveerd te blijven solliciteren
Je start heel gemotiveerd met solliciteren in de zoektocht naar een nieuwe baan. Je bent toe aan een volgende stap in je carrière en je kijkt uit naar de toekomst.
Dacht je eindelijk de baan van je dromen te hebben gevonden, krijg je een afwijzing. Dit is natuurlijk een flinke teleurstelling.
Wanneer de zoektocht vervolgens langer duurt dan verwacht en je al een paar keer bent afgewezen wordt je motivatie en zelfvertrouwen steeds minder.
Het is verleidelijk om te blijven uitstellen of zaken af te raffelen wanneer het solliciteren niet wil lukken. Zodra je gedemotiveerd bent om te solliciteren, wordt de kans op een nieuwe baan dus alleen maar kleiner. Lees in ons blog 6 tips om gemotiveerd te blijven tijdens het solliciteren.
Veelvoorkomende redenen voor afwijzing
Wanneer je afgewezen wordt, ga je aan jezelf twijfelen. Ligt het aan jou? Ben je niet goed genoeg Heb je te weinig werkervaring? Een afwijzing is een goed moment om te leren. Vaak wordt vergeten dat het niet altijd aan jezelf ligt.
#1. Fouten in je cv of motivatiebrief Ben je al afgewezen voordat je een sollicitatiegesprek hebt gehad? Het zou kunnen dat je cv en/of motivatiebrief hier de oorzaak van zijn. Wanneer hier fouten in staan zal een recruiter of werkgever gaan twijfelen aan je nauwkeurigheid. Laat dus altijd je cv en motivatiebrief door iemand anders nalezen.
#2. Je past niet in het profiel Soms is een werkgever op zoek naar een bepaald type persoon. Het hoeft dus niet te betekenen dat jij niet goed genoeg bent voor die baan, maar dat dit niet het bedrijf voor jou is.
Vaak staan er in de vacaturetekst al bepaalde eisen waar je aan moet voldoen. Pas je perfect in het profiel, maar mis je een eis? Beschrijf dan waarom je toch geschikt bent voor deze baan en het bedrijf en dat je bereid bent bij te leren om ook aan die laatste eis te kunnen voldoen. Neem vacatures dus altijd goed door en bedenk voor jezelf hoe je aan alle eisen kunt voldoen, dit om wederzijdse teleurstelling te voorkomen.#3. Communicatieve vaardigheden en uitstraling Veel mensen zijn zenuwachtig als ze op gesprek mogen komen. Wanneer zenuwen je de baas worden, kun je minder goed overkomen. Laat de zenuwen niet de overhand nemen. Zoek de juiste balans tussen het zenden en ontvangen van informatie. Let daarnaast op je lichaamstaal. Zit met rechte rug, twee benen op de grond en kijk je gesprekspartner aan tijdens het gesprek.
Als jij met volle overtuiging vertelt wat jou uniek maakt, zal de werkgever ook enthousiast raken over jou. Laat je negatieve energie van eerdere afwijzingen thuis en ga vol positiviteit dit nieuwe gesprek in.#4. Kwaliteiten niet duidelijk in beeld gebracht Je kunt nog zo goed bij de functie passen, maar als je jouw zelfbeeld niet duidelijk in beeld hebt gebracht zal een recruiter of werkgever je misschien toch afwijzen. Het is dus belangrijk dat jij heel duidelijk jouw sterke en minder sterke kanten kunt benoemen, maar ook hoe jij jouw toekomst voor je ziet. Bereid het gesprek goed voor en denk van te voren na wat je hierover kunt vertellen.
#5. Te weinig ervaring Je bent net afgestudeerd en op zoek naar een baan of je werkt al jaren in een andere branche dan waarvoor je nu wil solliciteren. Een veel voorkomende reden voor afwijzing in dit geval is te weinig werkervaring in een bepaalde branche. Vaak wordt er al beschreven in de vacature dat ze op zoek zijn naar iemand met ervaring in die branche. Mocht je niet voldoen aan die eis, hou dan in je achterhoofd dat de kans op afwijzing groter is en zorg dat je motivatie extra sterk is.
#6. Goede concurrentie Een afwijzing hoeft niet meteen te betekenen dat jij niet goed genoeg bent of niet voldoet. In dit geval is iemand anders net even wat beter. Je hoeft het dus niet altijd bij jezelf te zoeken. Ga na wat de reden voor afwijzing is en leer daar van.
Gemotiveerd blijven solliciteren na een aantal afwijzingen
Wanneer je al een tijd aan het solliciteren bent en de ene na de andere afwijzing hebt gekregen, ga voor jezelf dan na wat hiervan de reden is. Het is mogelijk dat het dus niet eens aan jou ligt dat je werd afgewezen. Misschien zijn het wel redenen die heel makkelijk te verbeteren zijn waardoor je de volgende keer bij een ander bedrijf wel wordt aangenomen.
Geef de moed dus niet meteen op. Er wordt niet voor niets gezegd dat op ieder potje een dekseltje past. Zolang je gemotiveerd blijft solliciteren vind je echt wel de baan die bij jou past. Wij geven 6 tips om ervoor te zorgen dat je gemotiveerd blijft solliciteren.
#1. Neem zo nu en dan wat rust
Je bent je misschien wel alleen aan het focussen op het vinden van een nieuwe baan. Als je geen vacatures aan het zoeken bent, ben je wel bezig met je cv, het schrijven van je motivatiebrief of aan het fantaseren over je droombaan.
Wanneer dit niet wil lukken, denk dan aan je gezondheid en laat jezelf niet gek maken. Neem genoeg rust en voorkom dat het een wanhopige zoektocht wordt. Zorg ervoor dat je je normale werkritme aanhoudt. Plan van te voren wanneer je op zoek gaat naar vacatures, wanneer je motivatiebrieven gaat sturen en wanneer je deze kunt laten controleren door iemand in je omgeving. Door dit te plannen kan je omgeving hier rekening mee houden en zul je het solliciteren minder snel uitstellen, omdat je altijd een stok achter de deur hebt.Neem tussen het solliciteren door, ook vooral de tijd om leuke en ontspannende dingen te doen. Zorg voor sociale activiteiten, ga sporten of maak een rustgevende wandeling om je hoofd leeg te maken.
#2. Leer van je afwijzingen
Er zijn bedrijven die een automatisch antwoord sturen bij een afwijzing. Hierdoor zul je sneller aan jezelf gaan twijfelen en leer je er niks van voor een volgende sollicitatie.
Wanneer niet duidelijk is waarom je bent afgewezen, is het slim om dit te vragen. Je zou heel gericht kunnen vragen wat voor tips zij hebben voor je cv of motivatiebrief. Daarnaast kun je het ook algemeen houden en vragen wat je had moeten doen om wel kans te maken.Je zult een afwijzing dan minder snel persoonlijk op hoeven vatten en zult dit meer gaan zien als leermoment voor de volgende sollicitatie.
#3. Gebruik je omgeving om gemotiveerd te blijven solliciteren
Zoek iemand in je omgeving die jou kan helpen gemotiveerd te blijven tijdens het solliciteren. Wanneer het dan even niet lukt of je het solliciteren begint uit te stellen, kan diegene je een steuntje in de rug geven.
Vraag diegene waar je goed in bent en waar jouw kracht ligt. Hierdoor kun je in jezelf blijven geloven en zul je een afwijzing niet als een persoonlijke afwijzing zien. Door je te focussen op jouw sterke punten, word je automatisch zelfverzekerder, positiever en gemotiveerder. Je kunt jouw omgeving ook inzetten voor het vinden van een nieuwe baan. Blijf je dus niet blindstaren op die online vacaturebanken. Slechts 30% van alle vacatures wordt ingevuld door een geplaatste vacature, de overige 70% wordt ingevuld door netwerk van werknemers of kennissen. Netwerken is dus erg nuttig en vaak ook leuker dan het online zoeken van nieuwe vacatures. Laat je omgeving weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan, wat je precies zoekt en wat jouw sterke punten zijn.#4. Eet gezond, slaap en beweeg voldoende
Je gezondheid is belangrijk, het kan zelfs je kans op een nieuwe baan beïnvloeden.
Wanneer je al een tijd op zoek bent naar een nieuwe baan, wat maar niet wil lukken, is het moeilijk de moed erin te houden. Misschien ga je wel denken dat je niet goed genoeg bent voor een baan. Die gedachte kan de boventoon voeren, waardoor je steeds minder energie krijgt. Je zult dan snel de neiging hebben om minder te gaan sporten en ongezonder te eten, wat ervoor zorgt dat je een nog groter gebrek aan energie krijgt. Het is belangrijk om dit proces te doorbreken. Wanneer je ongezond leeft straal je onbewust ook uit dat het even minder goed loopt. Dit verkleint jouw kans op een nieuwe baan. Zodra je dit herkent, moet je aan de rem trekken en dit actief veranderen. Zorg dat je gezond eet, genoeg beweegt en voldoende slaap krijgt. Je zult je dan veel energieker voelen en positiever in het leven staan.#5. Blijf op de hoogte
Als je even wat anders wilt doen dan solliciteren is het slim om op de hoogte te blijven van wat er in jouw vakgebied gebeurt of je kennis te verbreden.
Lees artikelen over nieuwe trends of volg een cursus. Hierdoor blijf je op de hoogte en laat je zien dat je gemotiveerd en enthousiast bent tijdens het solliciteren. Daarnaast staan cursussen ook altijd goed op je cv waardoor je jouw kans op een nieuwe baan vergroot.#6 Volg een sollicitatietraining
Twijfel je aan jezelf en wil je weten of jij op de juiste manier aan het solliciteren bent? Volg dan een sollicitatietraining of gebruik weer jouw omgeving bij het oefenen.
Er zijn diverse instanties en organisaties die dit aanbieden. Misschien krijg je daar nog interessante tips die je verder kunnen helpen of juist bevestigen dat je al goed bezig bent, maar dat je gewoon nog even geduld moet hebben voor die perfecte match.Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
De perfecte baan vinden door gemotiveerd te blijven solliciteren
Solliciteren kost meestal veel tijd en het komt voor dat hier afwijzingen bij komen kijken. Ga voor jezelf na wat de reden hiervoor is en leer daarvan. Wissel het solliciteren met leuke dingen af waardoor je gefocust en met goede moed verder kunt zoeken. Maak bij je omgeving bekend dat je op zoek bent naar een nieuwe baan zodat zij ook rond kunnen kijken voor je.
Gezond leven is ook erg belangrijk tijdens het solliciteren. Door voldoende te bewegen, genoeg nachtrust te krijgen en gezond te eten krijg je meer energie en je staat positiever in het leven. Dit zul je dan onbewust ook uitstralen.Om je kans te vergroten op een nieuwe baan kun je jouw kennis verbreden en op de hoogte blijven van wat er in jouw vakgebied gebeurt. Lees bijvoorbeeld artikelen met nieuwe trends of volg een cursus. Hierdoor laat je zien dat je gemotiveerd en enthousiast bent tijdens het solliciteren.
Daarnaast is het soms ook slim om een sollicitatiecursus te volgen. Hierdoor kun je gerichte tips en feedback krijgen waarmee je het solliciteren kunt verbeteren. Maar misschien krijg je wel bevestiging dat je al heel goed bezig bent en dat het een kwestie van geduld is tot je de perfecte match gaat vinden voor jouw droombaan.Stelling: wanneer je verschillende afwijzingen krijgt op je sollicitaties ga je aan jezelf twijfelen of je wel goed genoeg bent.
Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.
0 Reactie op "6 tips om gemotiveerd te blijven tijdens het solliciteren"