5 tips voor het tonen van jouw eigenschappen in een sollicitatiegesprek
- Iris Douwes
- 20 juli 2021
Tijdens het sollicitatiegesprek is het van belang dat jij jezelf verkoopt en de beste kant van jezelf laat zien. Soms kan dit lastig zijn, doordat je niet goed weet wat je juist wel of niet moet benoemen. Aan de hand van de volgende 5 tips toon jij jouw eigenschappen op een sterke manier in het sollicitatiegesprek!
Tip 1: Jouw eigenschappen, competenties en vaardigheden in het gesprek tonen
Om een functie goed uit te voeren heb je bepaalde kennis en kunde nodig. Daarnaast spelen ook je karaktereigenschappen en persoonlijkheid een belangrijke rol in hoeverre je bij de functie, maar zeker ook bij het bedrijf past. Jouw kwaliteiten maken vaak het verschil!
Jouw kwaliteiten kunnen we verdelen drie onderdelen: eigenschappen, competenties en vaardigheden.
- Eigenschappen zijn kenmerken die je karakter beschrijven.
- Vaardigheden zijn taken en activiteiten die je nodig hebt om een functie goed uit te kunnen voeren.
- Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheid en talent.
Het is ontzettend belangrijk dat je deze eigenschappen, competenties en vaardigheden goed weet over te brengen. Ze zijn namelijk niet zichtbaar en een werkgever kan niet in je hoofd kruipen om vast te stellen dat je bijvoorbeeld resultaatgericht bent. Dit maakt de communicatie van je kwaliteiten net zo belangrijk als de competenties zelf. Beantwoord voor jezelf de vraag: ‘Welke eigenschappen, competenties en vaardigheden wil ik eigenlijk benoemen?’ en neem dit mee je sollicitatiegesprek in!
Tip 2: Maak de koppeling
Vaak weet je wat jouw kracht is. Dit zijn de dingen die je van nature goed kan of die je hebt aangeleerd. Je kunt deze kwaliteiten benoemen in je sollicitatiegesprek, maar de vraag is of je hiermee jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf laat zien. Dit lukt alleen wanneer je écht relevante eigenschappen, competenties en vaardigheden naar voren weet te brengen. Om dit te doen zul je de koppeling moeten maken met de functie en het bedrijf. Zo kunnen gesprekspartners kijken of jij passend bent binnen het bedrijf en de functie.
Tip 3: Koppel jouw eigenschappen aan de functie
Om de kans op een baan te vergroten, dien je de vaardigheden die je hebt zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de taken en werkzaamheden die je gaat uitvoeren. Het is voor je gesprekspartner erg belangrijk om te weten of jij geschikt bent voor deze specifieke functie en of jij voldoet aan de behoeften van het bedrijf.
Analyseer hiervoor de vacaturetekst en maak een lijst van de competenties die onmisbaar zijn voor de functie. Bekijk ook een aantal vergelijkbare vacatures om uit te sluiten dat je belangrijke competenties over het hoofd ziet. Een vacaturetekst is een samenvatting van de functie en is dus niet allesomvattend.
Maak tevens een lijst van de competenties waarover je beschikt en houd de lijsten naast elkaar. Selecteer daarna de competenties die je gaat benadrukken tijdens het sollicitatiegesprek.
Tip 4: Koppel jouw eigenschappen aan de bedrijfscultuur
De bedrijfscultuur bepaalt onder andere wat de afstand is tussen afdelingen, hoe werknemers met elkaar omgaan en hoe beslissingen worden genomen. Analyseer de vacaturetekst, bezoek de bedrijfswebsite en bekijk de social media kanalen van het bedrijf waar je gaat solliciteren.
Heerst er een formele of informele sfeer? Komt het bedrijf conservatief of progressief over? Zijn er overeenkomsten tussen jou en de cultuur die er heerst? Als het antwoord op de laatste vraag ja is, kun je dit gebruiken om indruk te maken op de werkgever!
Als je geen overeenkomsten kunt vinden tussen de functie, de bedrijfscultuur en jezelf, moet je jezelf afvragen of je er überhaupt wilt werken. Op een plek waar jij je kwaliteiten niet kunt benutten is de kans groot dat je weinig plezier in je werk vindt.
Tip 5: Onderbouw het tonen van jouw eigenschappen
Door het tonen van je eigenschappen laat je zien wie je bent en of je bij de functie en de bedrijfscultuur past, maar het alleen vermelden van een eigenschap is vaak niet genoeg. Probeer jouw eigenschappen dan ook te onderbouwen met de STARR-methode. Zo laat je zien hoe jij jezelf hebt gedragen in een bepaalde situatie en hoe de desbetreffende eigenschap dan naar voren komt in deze situatie.
0 Reactie op "5 tips voor het tonen van jouw eigenschappen in een sollicitatiegesprek"