5 tips voor 50-plussers bij de zoektocht naar een baan

  • Natasja van Wijk
  • 26 april 2022

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is het voor 50-plussers nog steeds lastig om een baan te vinden. Echter is het niet onmogelijk. Wees niet bang om op zoek te gaan naar een baan, omdat je denkt dat je ‘te oud’ bent voor de arbeidsmarkt. Als 50-plusser heb je namelijk al veel ervaring op de arbeidsmarkt, wat je juist in een positieve zin onderscheidt van een jongere sollicitant. In ons blog geven wij je 5 tips om de zoektocht naar een baan gemakkelijker te maken als je 50-plusser bent.

#1 Heroverweeg wat jij belangrijk vindt 

In de loop der jaren kunnen je waarden veranderd zijn. Zo ben je misschien wel op zoek naar een baan waarin je meer vrije tijd hebt, om bijvoorbeeld meer tijd te spenderen met je (klein)kinderen of om je passie uit te voeren. Wellicht was dit nog niet zo belangrijk toen je solliciteerde bij je vorige baan, maar deze waarden zijn misschien in de loop der jaren veranderd. Bij het zoeken van vacatures is het goed om jezelf hier op te focussen. Is de functie fulltime of parttime? Hoeveel vakantiedagen krijg je? Is er een mogelijkheid om gedeeltelijk vanuit huis te werken? 

Het is ook mogelijk dat je vorige baan mentaal of fysiek te veeleisend voor je is geworden. Heroverweeg of je hetzelfde soort werk wilt doen, of dat je liever wat minder verantwoordelijkheden wilt in je toekomstige baan. 

Gebruik je veranderde waarden bij je zoektocht naar een baan om type functies en organisaties te vinden die bij je nieuwe waarden passen. Als werkzoekende boven de 50 is het volkomen normaal dat je op zoek bent naar iets anders dat past bij je veranderde leven en interesses. 

Ons boek ‘Jouw sollicitatieproces - De route naar werkgeluk’ helpt jou door middel van tips, opdrachten en voorbeelden bij het vinden van de baan die bij je past. 

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Maak gebruik van LinkedIn

De manieren om te netwerken zijn niet meer dezelfde als vroeger. Hoewel je persoonlijke netwerk de beste manier is om een baan te vinden en leeftijdsdiscriminatie te vermijden, is dit niet altijd mogelijk. Tegenwoordig verloopt bijna alle communicatie online. Een tip voor alle werkzoekenden - als je dat nog niet gedaan hebt - is om een LinkedIn-profiel aan te maken. Dit sociale media kanaal is gericht op professionals. Dit maakt het medium waardevol voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe baan. Op LinkedIn kun je onder andere in contact komen met potentiële werkgevers. Ook is er de mogelijkheid om vacatures te zoeken en hier direct op te solliciteren. 

Daarnaast geeft LinkedIn je de mogelijkheid om je kennis en ervaringen te delen. Hoe completer jouw profiel is, hoe beter werkgevers jou vinden. Plaats een recente foto, deel je professionele vaardigheden en je talenten. Dit geeft werkgevers en recruiters een beter beeld van wie je bent en wat je kunt, waardoor je interessant voor hen bent en de recruiter of werkgever eerder geneigd is contact met je op te nemen.

Hoe groter je netwerk, hoe groter de kans dat je een nieuwe baan vindt. Daarom is het belangrijk om je huidige netwerk te onderhouden én te vergroten. Het aanmaken van een LinkedIn-profiel is een juiste stap in dit proces.

#3 Update je cv

Het is misschien al een tijdje geleden dat je een cv hebt opgestuurd. Misschien was het helemaal niet nodig om een cv te maken bij je vorige functie. Het maken van een mooi en onderscheidend cv zorgt ervoor dat je een stapje voor bent in je sollicitatie. Op je cv plaats je diverse onderdelen die het voor de recruiter of werkgever makkelijk maken om een goed beeld te krijgen van wie je bent en wat je kwaliteiten zijn. In een eerdere blog hebben we al beschreven hoe je op de juiste manier je cv opstelt. 

In je zoektocht naar een baan wil je niet afgewezen worden vanwege je leeftijd. Denk er daarom goed over na of je jouw leeftijd vermeldt in je cv. Het weglaten van je leeftijd heeft zowel voordelen als nadelen. Het ontbreken van je leeftijd laat de focus meer liggen op je ervaringen en vaardigheden. Een goede match tussen jou en de vacature is natuurlijk cruciaal en je mag niet afgewezen worden om je leeftijd. Het nadeel van het weglaten van je leeftijd is dat de recruiter of werkgever je leeftijd hoger inschat. Dit heeft een negatief effect op de eerste indruk tijdens je sollicitatiegesprek. Kies je ervoor om je leeftijd weg te laten? Plaats dan in ieder geval een professionele, recente foto van jezelf. Een belangrijke tip: leg nooit onnodig de nadruk op je leeftijd. Dit is namelijk niet waar jij de aandacht op wilt vestigen.  

Zet daarnaast alleen relevante ervaringen op je cv. Het vermelden van een bijbaantje van 30 jaar geleden is onnodig, aangezien de informatie verouderd is. Voor oudere functies die nog wel relevant zijn maak je een extra sectie met additionele ervaring, zonder in details te treden. Pas de functietitels aan naar de functie waar je op solliciteert. Let wel op dat de betekenis van beide benamingen hetzelfde is. Een senior accountmanager werd vroeger bijvoorbeeld vertegenwoordiger genoemd. 

Verder is het belangrijk om een goede samenvatting te schrijven. Focus hierbij op de behoeften van je toekomstige werkgever. Geef aan waarom je een meerwaarde voor het bedrijf bent door relevante ervaringen en vaardigheden te benoemen. 

Bij WETALENT ondersteunen we je bij het maken van een perfect cv. Wil je advies ter optimalisatie van jouw cv? Of wil je jouw cv in een professioneel jasje steken? Raadpleeg onze cv-hulp! Wij helpen je graag bij je zoektocht naar een baan. 

#4 Blijf leren

Heb je jouw cv bijgewerkt? De volgende stap is het zoeken van vacatures. Check per vacature welke ervaringen en vaardigheden er voor de functie gevraagd worden. Mis je een bepaalde expertise? Blijf jezelf ontwikkelen! Door middel van het volgen van (online) cursussen of trainingen laat je aan jouw toekomstige werkgever zien dat je je hebt verdiept in de vaardigheden die belangrijk zijn voor de desbetreffende functie. 

Wanneer je er voor openstaat, kun je ook naast je baan je kennis uitbreiden. In een andere blog bespraken we al 8 manieren hoe jij jezelf kunt ontwikkelen naast je baan. 

#5 Vraag om feedback

Heb je de bovenstaande stappen uitgevoerd, maar word je alsnog afgewezen bij een baan die je leuk lijkt? De laatste tip die we je willen geven is het positief blijven na een afwijzing. Kies na een afwijzing niet direct voor een baan die je wat minder ligt. Vraag na waarom je niet bent gekozen. Door middel van deze feedback kun jij je sollicitatievaardigheden verbeteren. In een andere blog gaven wij al 8 tips hoe je met een afwijzing op jouw sollicitatie omgaat. 

50-plus en op zoek naar een baan?

Als 50-plusser heb je misschien het gevoel dat het onmogelijk is om een baan te vinden. Echter is dat niet het geval. Het is belangrijk om te heroverwegen wat jij zoekt in een baan, aangezien je waarden in de afgelopen jaren veranderd kunnen zijn. 

Door een LinkedIn-profiel aan te maken vergroot jij als 50-plusser je kansen op een baan, omdat je via dit medium gemakkelijk in contact komt met potentiële werkgevers. Bij het netwerken is het belangrijk om een professioneel en onderscheidend cv op te stellen dat de nadruk legt op je vaardigheden en ervaringen. Mis je bepaalde expertises voor een functie? Dan is het goed om je te blijven ontwikkelen. Vraag daarnaast altijd om feedback bij een afwijzing op je sollicitatie. 

Stelling: het weglaten van je leeftijd op je cv is een goede manier om leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

1 Reactie op "5 tips voor 50-plussers bij de zoektocht naar een baan"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Liek
    • 28 april 2022

    ik ben helemaal vóór anoniem solliciteren. Dus óók zonder naam of gender. Het gaat er immers om de beste kandidaat te kiezen voor de vacature. Met de huidige werkwijze voor solliciteren is er te veel kans op (onbewuste) discriminatie. Dat betekent wel een ander format, want in de gebruikelijke CV’s is makkelijk te zien of het een jong, danwel ouder iemand betreft. Creativiteit is gewenst dus!