4 Redenen om ‘NIET’ te stoppen met je huidige baan
- Pascal Joore
- 10 februari 2015
Vrijwel elke week zeggen we het wel een keertje: je moet op zoek gaan naar een baan waar jij gelukkig in bent.
Het gevaarlijke hiervan is dat men het kan interpreteren als een oproep om naar een andere baan op zoek te gaan.
Misschien ook wel wat je zou verwachten van een recruiter…
Maar dat is niet onze bedoeling!
Wat wij bedoelen als we zeggen dat je op zoek moet gaan naar een functie waarin jij je gelukkig voelt, is dat je hier vooral actief mee bezig moet zijn: je moet eens in de zoveel tijd nadenken of dat je tevreden bent op je huidige plek.
Is er nog voldoende uitdaging? Kan ik als persoon nog groeien? Is er iets wat ik wil veranderen?
Een aantal weken geleden hebben we het er al over gehad over wanneer het tijd is om te vertrekken. In het artikel van vorige week hebben we je ook uitgelegd hoe je er achter kunt komen wat jouw droombaan is.
De focus lag toen op hoe je dit in een andere baan zoekt. Maar wat als je nu gelukkig bent in je huidige functie? Dan is het natuurlijk onzin om ergens anders te gaan kijken.
En stel nu eens dat je op dit moment niet heel tevreden bent, moet je dan gelijk weg?
Om de situatie eens van de andere kant te bekijken: wanneer moet je juist NIET stoppen met je huidige werk?
Je hebt geen plan
Stel je de volgende situatie eens voor: Je bent niet gelukkig met je huidige baan. Je hebt vastgesteld dat het tijd is voor een verandering. Je hebt zelfs al bepaald wat je nou wél zoekt in een baan. Wat doe je dan? Je gaat natuurlijk op zoek naar die baan waarvan jij gelukkig wordt. Waar vind je die? Hoe kom je binnen? Kom je er überhaupt voor in aanmerking? Is het allemaal wel haalbaar? De clou van dit verhaaltje: als je zomaar gaat stoppen met je huidige baan, dan kun je maar beter een plan hebben. Je moet namelijk beseffen dat je een tijd van ernstige onzekerheid tegemoet gaat. Je kunt namelijk nooit zeker weten dat je ook daadwerkelijk in een droombaan terecht komt. Daarnaast is er ook de financiële onzekerheid. Hoelang ga ik geen inkomen hebben? Wat ga ik verdienen zodra ik iets nieuws gevonden heb? Nu heb je nog een inkomen, straks niet meer. De combinatie van al deze onzekerheid kan zelfs zorgen voor stress. Je kunt daarom maar beter zoveel mogelijk voorbereiding treffen nu je nog een baan hebt, en zo lang mogelijk genieten van de financiële zekerheid. Dus nog even wachten met je contract inleveren!Het gras is altijd groener
Zoals we hebben vastgesteld: je bent op dit moment niet gelukkig. Wat is hier de oorzaak van? Is het een probleem met een persoon, een situatie, of misschien een taak die je niet bevalt? Of is het een structureel iets? Pas je niet goed in het bedrijf, of is het simpelweg niet het pad dat je wilt bewandelen? Wanneer het een structureel iets is, dan is het inderdaad tijd om verder te gaan kijken. Is het daarentegen een situatie die mogelijk op korte termijn, of met een simpele aanpassing opgelost kan worden, dan moet je nog even goed nadenken. Als dit namelijk het geval is, dan is het wellicht zonde om die onzekerheid tegemoet te gaan. Daarnaast moet je rekening houden met het volgende: de neiging van vrijwel ieder persoon om te denken dat een ander het beter heeft, of dat een ander bedrijf leuker is. De ervaring leert dat dit niet het geval is; dat iedere plek zijn eigen nadelen heeft, en dat elke baan minder leuke aspecten heeft. Helaas zien we vaak alleen de leuke aspecten ervan, ook omdat bedrijven dit graag zo hebben; dan is het immers makkelijker om nieuwe mensen aan te trekken. Dat, in combinatie met een situatie waarin jij je niet goed voelt, zorgt ervoor dat het ergens anders snel beter lijkt. Vaak zal dit echter tegenvallen. Is de oorzaak van jouw huidige ontevredenheid daarom een kwestie die je zelf of met behulp van anderen kunt oplossen? Gooi dan niet direct de handdoek in de ring.Slecht voor je CV
Stel je bent een recruiter en hebt voor een bepaalde vacature nog twee kandidaten over. De één heeft een aantal periodes van 3-5 jaar bij een reeks werkgevers gewerkt. De tweede heeft in een periode van 8 jaar voor een tiental werkgevers gewerkt. Voor wie zou jij dan gaan? De kans is groot dat de meerderheid van de recruiters gaat voor de kandidaat die heeft bewezen een langere tijd voor een werkgever te kunnen werken. (full disclosure: dit heeft vaak ook te maken met het feit dat een recruiter na een bepaalde periode nog vaak een bonus krijgt.) Als jij dus niet gelukkig bent met een baan die je nog niet zo lang hebt (wat geen schande is, dit kan iedereen overkomen), dan is dit wel een overweging die je mee moet nemen in jouw beslissing. Een vergelijkbare overweging is dat recruiters vaak zoeken naar mensen die op dat moment een vergelijkbare functie uitoefenen (Zie ook ons artikel over LinkedIn hierover). Als jij dus in aanmerking wilt komen om gevonden te worden door recruiters, dan kun je jouw kansen groter houden door gewoon bij je huidige baas te blijven.Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Nog niet uitgeleerd
Tot op dit punt hebben we het eigenlijk vooral gehad over argumenten die jou aanmoedigen om voorlopig nog niet weg te gaan bij jouw huidige werkgever. Is er echter wel genoeg reden om ook daadwerkelijk te vertrekken? We hebben eerder in dit artikel al gesproken over de aard van het probleem: is het een structureel iets, of is het een probleem dat recent is ontstaan in de vorm van een persoon, situatie, of taak? In andere woorden: in hoeverre is het een probleem dat je kunt oplossen? Als jij namelijk zelf een probleem kunt oplossen (indien nodig met wat hulp van anderen), dan is dat te prefereren boven de onzekerheid die werkeloosheid en een banenjacht met zich meebrengen. Weggaan kun je namelijk altijd nog! Misschien nog wel een belangrijkere vraag om jezelf te stellen: ben je al wel klaar bij dit bedrijf? Een functie is namelijk niet alleen een last, maar ook een kans om nieuwe dingen te leren en jouw netwerk uit te breiden. Ga jij deze kans door een probleem laten dwarsbomen? Ben jij bereid die kans om iets op te steken (en jouw waarde in de toekomst te vergroten) te laten liggen, omdat je tegen een probleem aanloopt? Wij denken dat als het antwoord hier volmondig ‘ja’ op is, dat je dan pas een legitieme reden hebt om ook echt weg te gaan (als het al niet verstandiger is om nog even te blijven, terwijl je zoekt). Dus vraag jezelf goed af: is het al tijd om een vertrek te overwegen? Is het echt wel een legitieme reden? En is dit wel de juiste timing om ook daadwerkelijk mijn contract op te zeggen? Als jij drie maal ‘ja’ kan antwoorden, dan is het wellicht tijd om iets anders te gaan doen. Wat zijn volgens jou nog meer redenen om niet zomaar weg te gaan? Of ben je het niet met ons eens, en zeg je: mijn problemen zijn substantiëler? Laat het ons weten via een reactie!5 Reacties op "4 Redenen om ‘NIET’ te stoppen met je huidige baan"
Laat een reactie achter:
object(stdClass)#4061 (3) { ["status"]=> int(401) ["error"]=> string(8) "sequence" ["msg"]=> string(21) "Sequence is not valid" }
Reinier Roos
Ik werk met opzet voor een technisch uitzendbureau – altijd werk, altijd afwisseling.
In 2013 ben ik ziek genoeg geworden dat de Arbo mij niet meer in mijn huidige functie aan het werk laat gaan. In het 1e spoor van de wet Poortwachter is voor mij geen werk, dus nu zit ik in het 2e spoor. Eind september ben ik twee jaar ziek thuis. Ik wil niet weg, ik moet, want als ik niet op tijd weg ben, dan ben ik werkeloos. Mijn antwoord op jullie stellingen is dan ook vier keer nee.
Mijn groet,
R. Roos
Tom van Pinxteren
Beste Reinier,
Allereest vinden we het verschrikkelijk dat ziekte zulke drastische gevolgen heeft voor je. Des te meer omdat je nu noodgedwongen afscheid moet nemen van een situatie waar je je goed in voelt. Bij het schrijven van dit artikel heb ik inderdaad geen rekening gehouden met zaken die we niet in eigen handen hebben.
Enorm veel sterkte toegewenst!
Peter
Allemaal heel mooi en begrijpelijk. Echter is er een hele industrie die draait op tijdelijke functies. Bij het merendeel van de uitzendbureaus is hete vacature aanbod voor 80% tijdelijk werk van 6 tot 12 maanden.
Ik heb mij omgeschoold en via uitzendwerk ervaring opgedaan. Ik kon niet aan de bak omdat ik geen ervaring had, dus pak ik een 6 maanden opdracht, en nog een en nog een om ervaring op te dien en aan het werk te zijn. Nu heb je een jobhopper cv terwijl het aanbod er is en als werkzoekende pak je uiteindelijk die korte opdrachten toch aan. Daarnaast leven we niet (meer) in een maatschappij waarbij je eerste werkgever ook de laatste is. “Je hebt geen plan” Een plan hebben en je plan kunnen uitveren is nogal een verschil. Mijn plan is een vaste baan om mijn gezin te onderhouden. Deze banen zijn er amper, tijd om je plan te veranderen en inkomste te creeeren dmv tijdelijk werk. Maar dat is “slecht voor je CV” Maar dat is een gat van een half jaar ook, of uit te moeten leggen waarom je na 8 jaar wel vertrok. Of het gras altijd groener is weet je pas als je ergens bent. Daarnaast kunnen omstandigheden verandere waardoor dat gras bij jou niet meer zo mooi is. Moet je koste wat kost ergens blijven zitten? En een mens is nooit uitgeleerd, maar kan je meer leren dan je nu doet op je huidige plek? Ik heb meer kunnen leren door een andere opdracht aan te pakken. Uiteindelijk is het een kwestie van vraag en aanbod. Als er voor het merendeel korte functies zijn zal je veel functies op je CV hebben.
Tom van Pinxteren
Beste Peter,
Allereerst natuurlijk dank voor je reactie!
Wat betreft uitzend-en korte termijnwerk heb je natuurlijk helemaal gelijk; hier heb je geen controle over, en je krijgt onvermijdelijk een jobhopper CV. Wat je dan echter kunt doen is het ofwel verpakken als één functie in de zin van uitzendkracht, en vervolgens dieper ingaan op wat je precies gedaan hebt, voor wie, en wat je geleerd/bereikt hebt. Een andere mogelijkheid is om het als projecten te behandelen en de meest relevante ervaringen uitkiezen en beschrijven. Dit is een situatie waar werkgevers en recruiters echt wel begrip voor hebben!
Over het plannen: ik geloof dat het Eisenhower was die ooit zei “Plans are nothing; planning is everything”. Wat het plan betreft heb je gelijk; hier ga je je nooit aan kunnen houden. Daarentegen is een planning wel belangrijk, want je wilt weten waar je uiteindelijk naartoe wilt, en voor jezelf duidelijk hebben hoe je er ongeveer terecht gaat komen. Als jouw doel is om jouw gezin te onderhouden middels een baan (dit is een doel, geen plan), dan plan jij dit te doen via een carrière waar jij het beste bent, en om het te blijven doen, wat je ook kunt blijven doen. Dit ga je vervolgens verder uiteenzetten hoe ongeveer. Je hebt waarschijnlijk al een idee hierover, maar dit moet je wel duidelijk voor jezelf hebben om doelgericht aan de slag te gaan.
Tot slot over dat ‘het gras altijd groener is bij de buren’: Dat weet je natuurlijk pas achteraf. Het punt dat ik hier probeer te maken is dat mensen neigen recentere gebeurtenissen zwaarder laten wegen dan gebeurtenissen die wat langer zijn geleden (zie: recentheidseffect). Als dit betekent dat je een recente negatieve gebeurtenis meer waarde geeft dat positieve gebeurtenissen die langer geleden zijn, kun je wel eens onterecht besluiten dat het tijd is voor iets nieuws. Voor dit menselijk trekje moet je behoedzaam zijn.
Niels
Mijn vader heeft me altijd geleerd, gooi nooit je schoenen weg voordat je een goed nieuw paar hebt. Dat geldt voor een baan mijns inziens net zo. Ben je niet tevreden, ga dan na wat maakt dat je dat gevoel hebt, maar stop niet met je baan voordat je een alternatief hebt gevonden. Ik stel me zo voor dat het vanuit een werkloze situatie alleen maar moeilijker is om ‘rustig’ en bewust rond te kijken. De noodzaak is dan vaak hoger, waardoor je mogelijk iets accepteert wat minder goed bij je past.