20 creatieve vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek

  • Lars Tertoolen
  • 23 juni 2020

Veel sollicitanten stellen in hun interviews dezelfde generieke vragen. Deze zijn meestal niet verkeerd, maar echt indruk maak je er ook niet mee. Wanneer je écht wilt opvallen tijdens je sollicitatiegesprek, moet je de werkgever een aantal creatieve vragen stellen die anderen niet stellen.

In dit blog geven we 20 creatieve vragen die je kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek!

Waarom is het stellen van creatieve vragen tijdens je sollicitatiegesprek zo belangrijk?

Vragen stellen in je sollicitatiegesprek is enorm waardevol. Je bent het sollicitatiegesprek aangegaan met als doel te achterhalen of deze functie en het bedrijf goed bij jou passen. De kans is klein dat al jouw vragen in het eerste gesprek beantwoord worden. Stel daarom aanvullende vragen.

Door het stellen van vragen toon je oprechte interesse. Zodra jij de ruimte krijgt om vragen te gaan stellen, krijg jij ook gelijk de ruimte om te laten zien dat jij écht geïnteresseerd bent in de functie, dat je weet waar je het over hebt en dat je een connectie kunt vormen met de mensen binnen de organisatie.

Let er wel op dat je nooit feitelijke vragen gaat stellen (bijvoorbeeld: hoeveel vestigingen heeft het bedrijf?).

Dit soort vragen kun je zelf makkelijk beantwoorden door van tevoren onderzoek te doen. Voor de recruiter kan dit een teken zijn van een gebrekkige voorbereiding. Dit kan overkomen als gebrek aan interesse voor het bedrijf en/of de functie.

Stel daarom altijd open vragen en zorg ervoor dat je op gestelde vragen door kunt vragen.

Sollicitatievragen stellen over de functie

1. Hoe ziet de ideale kandidaat eruit voor de functie?

Deze creatieve vraag verleidt je gesprekspartner om precies te onthullen waarnaar hij op zoek is en laat je beter begrijpen of jij de juiste persoon bent of niet.

Als er kwaliteiten of vaardigheden worden genoemd die je in het gesprek nog niet hebt behandeld, is dit je kans om ze te benadrukken voordat het sollicitatiegesprek is afgelopen.

 

2. Wat is het meest uitdagende aspect van de functie?

Deze vraag is uitstekend om aan je mogelijke werkgever te stellen. Ten eerste laat het zien dat je gefocust bent om aangenomen te worden.

Ook laat het zien dat je aan de slag wilt gaan met de echte uitdagingen en niet alleen met de routine werkzaamheden. Door deze vraag te stellen laat je blijken dat je proactief bent!

 

3. Wat zijn enkele dingen waardoor iemand niet geschikt zou zijn voor deze functie?

Dit is een originele sollicitatievraag, want deze vraag wordt niet altijd gesteld. Zo onderscheid jij jezelf van andere kandidaten. Daarnaast laat je zien dat je op zoek bent naar de juiste match. Je pakt niet de eerste baan die je wordt aangeboden, maar gaat voor een baan die echt bij jou past.

 

4. Wat is de leiderschapsstijl waarmee ik te maken krijg in deze functie?

Stel deze vraag om erachter te komen of je onder deze werkomgeving en leiderschapsstijl wilt werken.

Je kunt deze vraag ook aan meerdere mensen binnen de organisatie stellen. Mocht het antwoord erg verschillen dan moet je jezelf misschien afvragen of het wel helemaal klopt.

 

5. Waarom staat de vacature open?

Het is altijd interessant om te weten waarom de functie beschikbaar is gekomen. Is de vorige werknemer vertrokken, doorgegroeid of is het een nieuw gecreëerde rol? De opgegeven reden geeft je aanwijzingen over mogelijke uitdagingen in de rol, evenals over de organisatiecultuur en het carrièrepad.

Sollicitatievragen stellen over jou

6. Wat zijn de aspecten op mijn cv waardoor er een goede aansluiting wordt gezien met deze functie?

Dit is een zeer creatieve vraag die je aan de interviewer kunt stellen! Het antwoord zal onthullen welke aspecten van je achtergrond de aandacht hebben getrokken.

Daarbij achterhaal je wat er belangrijk gevonden wordt. Vervolgens kun je deze aspecten extra benadrukken in het vervolg van het gesprek.

 

7. Is er iets in mijn achtergrond of op mijn cv waardoor je je afvraagt of ik wel goed bij deze functie pas?

Deze vraag laat zien dat je zeer geïnteresseerd bent in de functie en vastbesloten bent om alle twijfels over jou weg te nemen. Zo biedt het je de mogelijkheid om te reageren op mogelijke onzekerheden.

Let wel op dat je jezelf voorbereidt op mogelijke antwoorden. Wanneer je geen argumenten hebt om deze onzekerheden te weerleggen dan versterkt het de twijfel alleen maar meer.

 

8. Wanneer ben ik succesvol in deze rol en hoe wordt succes gemeten?

Deze vraag zal ook onthullen hoe de organisatie succes meet. Gaat het om het behalen van KPI's of waarderen ze andere kwaliteiten en prestaties? Hoe en hoe vaak worden ze gemeten? Als potentiële werknemer is het belangrijk om te begrijpen wat de verwachtingen van de organisatie zullen zijn.

Daarbij geef je aan dat je bent gekomen om succesvol te zijn!

Sollicitatievragen stellen over het bedrijf

9. Waar liggen op dit moment de grootste kansen voor het bedrijf?

Deze vraag toont jouw drive om kansen te grijpen en kan je helpen meer te leren over waar het bedrijf zich de komende periode op zal concentreren. Mocht je zelf kansen zien waar je gesprekspartner niet over begint, dan is het de ideale mogelijkheid om jouw visie en toegevoegde waarde te laten zien.

 

10. Wie beschouw je als de grootste concurrent en waarom?

Vanzelfsprekend heb je zelf al opgezocht wie de concurrenten zijn en heb je al een idee wat de belangrijkste concurrent van het bedrijf is.

Toch kan het handig zijn om je gesprekspartner om een mening te vragen. Zij kunnen je inzicht geven dat je nergens anders vindt. Daarbij is het een mooi gespreksonderwerp en is het een kans om je eigen mening hierover te geven. Hiermee laat je zien dat jij je voorbereid hebt, de markt kent en een visie hierop hebt.

 

11. Wat is het belangrijkste concurrentievoordeel van het bedrijf?

Deze vraag ligt dicht bij de vorige vraag, alleen bij deze vraag ga je direct in op het onderscheidende vermogen. Je laat zien dat je een grootbeelddenker bent. Door een inhoudelijk gesprek te voeren laat je zien dat je in staat bent om het grotere geheel te zien en denkt op een hoger niveau.

 

12. Waar denk je dat het bedrijf in de komende vijf jaar naartoe gaat?

Het antwoord geeft je inzicht in de voortgangsplannen van het bedrijf, de plaats in de markt en een algemeen idee over werkzekerheid. Ook kom je vaak meer te weten over aankomende projecten. Vragen naar toekomstplannen toont echte interesse in de organisatie.

 

13. Wat zijn de meest gewaardeerde karaktereigenschappen binnen het bedrijf?

Je vraagt in essentie wat men het liefst ziet in jou als persoon en tegelijkertijd wat de overeenkomst zal zijn met veel van jouw nieuwe collega’s.

Het antwoord op deze vraag is vrijwel altijd een karaktereigenschap waarvan men, op basis van jouw sollicitatie, verwacht dat jij die bezit (waarom zouden ze je anders uitnodigen voor een gesprek?). Dit is dus gelijk ook een mogelijkheid om verder in te gaan op dit onderdeel van jouw karakter.

Sollicitatievragen stellen over ervaringen

14. Hoe zou jij de bedrijfscultuur omschrijven?

Dit is niet per definitie een hele creatieve vraag om te stellen, want er wordt vaker gevraagd naar de bedrijfscultuur. Leg daarom de nadruk op wat jouw gesprekspartner zelf vindt en hoe de bedrijfscultuur het beste omschreven kan worden. Vraag of er voorbeelden gegeven kunnen worden. Dit kan weleens afwijken van wat er in het algemeen uitgestraald wordt.

Stel deze vraag om te kijken of jij je prettig voelt in deze werkomgeving.

 

15. Waarom zou je ‘ja’ zeggen tegen de functie die je nu bekleedt, als deze je nu zou worden aangeboden?

Dit is een van de meest creatieve vragen die je kunt stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Je slaat twee vliegen in één klap. Zo stel je een persoonlijke vraag aan je gesprekspartner en iedereen praat graag over zichzelf. Daarnaast kom je meer te weten over wat er zo gaaf is om bij het bedrijf te werken en waar waarde aan gehecht wordt.

Tot slot is het een prettige vraag om bij de hand te houden, want je kunt deze aan verschillende mensen stellen. Zo heb je altijd een creatieve vraag klaar liggen.

 

16. Wat is volgens jou dé reden dat werknemers het werk hier leuk vinden?

Deze vraag is een combinatie van twee veelgestelde vragen:

  • Wat vindt jouw gesprekspartner het leukste aan zijn/haar werk?
  • Wat wordt gezien als de grootste drijfveer om voor deze organisatie te werken?

De combinatie vereist van de gesprekspartner een spontaner en meer waarheidsgetrouw antwoord, aangevuld met een vleugje subjectiviteit met hetgeen wat hij/zij het leukste vindt aan zijn/haar werk.

Er is dan ook geen juist antwoord op deze vraag, het gaat meer over de manier waarop de vraag beantwoord wordt.

Als de gesprekspartner vlot en met enthousiasme antwoordt, dan weet je dat het wel goed zit (mits het antwoord jou aanstaat). Moet deze persoon daarentegen goed en diep nadenken? Dan is dat mogelijk een slecht teken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Sollicitatievragen stellen over de toekomst

17. Zijn er mogelijkheden voor professionele ontwikkeling? Zo ja, hoe zien die eruit?

Wanneer je deze vraag stelt, kom je er achter wat de groeimogelijkheden zijn. Daarbij geef je aan dat je jezelf wilt doorontwikkelen. Stagnatie is een red flag, dus wees alert!

Ga niet alleen akkoord met een bevestiging dat er groeikansen liggen, maar ga er dieper op in. Hiermee laat je zien dat je dit serieus neemt, iets wat een bedrijf ook goed vindt en kan waarderen in een werknemer.

 

18. Hoe zou succes er in de eerste 90 dagen uitzien?

Deze vraag laat zien dat je gefocust bent op succes in de rol en al vooruit denkt over hoe je dit gaat realiseren.

Dat zal hen enthousiast maken over jou als kandidaat, omdat het laat zien dat je om hun bedrijf geeft, niet alleen om betaald te worden. Ook geeft het aan dat je grondig te werk gaat en jezelf voorbereidt.

 

19. Wat hebben mensen na deze (of vergelijkbare) functie(s) in het bedrijf gedaan?

Dit is belangrijk om te weten voor je toekomstige carrièregroei. Wat geeft beter aan wat mogelijk is binnen de organisatie dan voorbeelden uit de praktijk.

Wanneer je dit vraagt, wordt het de interviewer ook duidelijk dat je doelgericht en gemotiveerd bent. Ieder bedrijf ziet dit graag terug in hun kandidaten.

 

20. Wat zijn de volgende stappen in de sollicitatieprocedure?

Dit is een uitstekende vraag om mee af te sluiten. Het laat zien dat je enthousiast bent voor de rol en klaar bent om door te gaan naar de volgende fase. De interviewer kan een indicatie geven van waar ze zich bevinden in de procedure.

Ook zal het je helpen je verwachtingen te managen en te weten wanneer je moet reageren als je niks meer hoort.

Creatieve vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek!

Wanneer je écht wilt opvallen tijdens je sollicitatiegesprek, moet je de werkgever een aantal creatieve vragen stellen die anderen niet stellen!

Stelling: hoe creatiever de vragen zijn die je stelt hoe meer een recruiter dit zal waarderen!

Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.

0 Reactie op "20 creatieve vragen om te stellen tijdens je sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent