15 uitspraken die je nooit moet doen tijdens je sollicitatiegesprek

  • Lars Tertoolen
  • 20 november 2018

Daar waar je bij een cv en motivatiebrief veel tijd krijgt om na te denken over je uitspraken, wordt tijdens een sollicitatiegesprek elke opmerking direct gehoord en geïnterpreteerd. Een verkeerde opmerking kan daarom veel invloed hebben op je gesprek. Je zult niet de eerste zijn die de kans op een uitnodiging voor een tweede gesprek met één uitspraak terugbracht tot nul.

Of je een misplaatste uitspraak doet door de zenuwen, overmoedigheid of gewoonweg onwetendheid, de gevolgen kunnen groot zijn. Daarom geven we hieronder 15 uitspraken die je beter niet kunt doen tijdens je sollicitatiegesprek, zodat je hier rekening mee kunt houden tijdens de voorbereiding.

#1 “Omdat jullie veel betalen”

De reden dat je voor een bepaalde organisatie gekozen hebt is belangrijke informatie voor een recruiter. Daarom is de kans groot dat hiernaar gevraagd wordt. Als je aangeeft dat salaris je grootste drijfveer is dan wordt het voor een recruiter meteen duidelijk dat je niet intrinsiek gemotiveerd bent voor deze baan.

Intrinsieke motivatie ontstaat uit gedrag dat wordt gestimuleerd door interne beloningen zoals plezier, blijdschap en voldoening. Extrinsieke motivatie is veel minder krachtig. Een financiële beloning (extrinsieke motivatie) zal niet voldoende zijn om je te motiveren op de lange termijn of in zware tijden. Daarom zoekt een recruiter altijd werknemers die intrinsiek gemotiveerd zijn.

#2 “Staat dat op mijn cv ja?’

Het is erg vreemd als je je eigen cv niet kent. Dit kan geïnterpreteerd worden als een gebrek aan motivatie, een slechte voorbereiding en/of leugens. Lieg nooit op je cv, dit kan tijdens het sollicitatiegesprek of later binnen de functie tegen je gaan werken.

Zorg er dus voor dat je weet wat er op je cv staat en dat je in staat bent dit te kunnen toelichten. Verwijs ook nooit naar je cv tijdens een gesprek, “dat vind je terug in mijn cv". De recruiter wil graag een persoonlijke toelichting horen, dus wees hierop voorbereid.

#3 “Mijn vorige baas was verschrikkelijk”

Het is zeer onprofessioneel om je negatief uit te laten over je vorige werkgever of oud-collega’s. Je laat ermee blijken dat je geen mensen spaart als je spreekt over het verleden. Hier houdt je potentiële werkgever rekening mee, omdat de kans bestaat dat hij/zij op een dag ook een oud-werkgever van jou is.

Lees in dit blog hoe je een (negatieve) reden van vertrek bij je vorige werkgever formuleert.

#4 ’Wat doen jullie hier precies?”

Deze vraag is waarschijnlijk een van de grootste blunders die je kunt maken. Óf je bent zo arrogant dat je denkt dat het voor jou niet nodig is research te doen óf je bent zo lui en ongemotiveerd dat het voor jou te veel werk was om je in het bedrijf te verdiepen. In beide gevallen is het voor recruiters vaak een dealbreaker.

Bereid je daarom altijd goed voor door onderzoek te doen naar het bedrijf! Lees in dit blog hoe je goed onderzoek doet.

#5 “Ik heb zo nog een afspraak, hoe lang gaat dit gesprek duren?"

Vanzelfsprekend is dit erg onprofessioneel. Hieruit blijkt dat je ongemotiveerd bent en is het niet respectvol naar de recruiter die tijd en energie in jou steekt. Het kan ook zijn dat je erg slecht bent in plannen, ook iets wat je liever niet in je sollicitatiegesprek wil laten zien.

#6 “Mijn zwakke punt is dat ik te perfectionistisch ben”

"Wat zijn je zwakke punten?". Het beantwoorden van deze vraag kan lastig zijn. Laten we vooropstellen dat het niet strategisch is om een hele waslijst van zwakke punten op te noemen. Een andere valkuil is beweren dat je eigenlijk helemaal geen zwakke punten hebt.

Kandidaten geven daarom vaak een eigenschap dat zowel een negatieve als positieve invalshoek heeft. Ik ben té perfectionistisch of ik werk té hard. Deze uitspraken hebben recruiters al zo vaak gehoord dat het erg afgezaagd is.

Je moet niet ontkennen dat je zwakke punten hebt, maar laten zien dat je er op een rationele manier mee omgaat. Hoe je dat doet lees je in dit blog.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#7 “Sh*t, *@#$%^&!”

Vermijd het gebruik van scheldwoorden en vloek niet tijdens een sollicitatiegesprek. Ook al voel je je nog zo op je gemak tijdens een gesprek, het komt onprofessioneel over. Er zijn bepaalde normen en waarden waaraan je je moet houden en het gebruik van scheldwoorden valt daar niet onder.

#8 “Ik weet het niet”

Als je een vraag krijgt en deze niet meteen weet te beantwoorden schiet dan niet direct in de verdediging. Ook als er een lange stilte valt. We zijn van nature geneigd om stiltes te vermijden, omdat we er ons ongemakkelijk bij voelen. Dit ongemak wordt veroorzaakt door de onzekerheid die we ervaren als er een stilte valt.

Maar stiltes zijn niet per definitie slecht, je kan ze zelfs in je voordeel gebruiken. Geef daarom nooit meteen aan dat je het antwoord niet weet, maar neem even de tijd om na te denken. Werkgevers zullen het altijd waarderen als je nadenkt, voordat je antwoordt. Door even de tijd te nemen, kom je kalm, professioneel en gestructureerd over. Vraag eventueel of ze de vraag willen toelichten.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je echt geen antwoord hebt op de vraag. In dit blog kun je lezen hoe je in dat geval moet reageren.

#9 “Over vijf jaar heb ik deze baan natuurlijk”

“Waar zie jij jezelf over 5 jaar?” Een recruiter stelt deze vraag om er achter te komen waar je ambities liggen. Het komt erg arrogant over als je aangeeft dat je de baan hebt waarvoor je nu aan het solliciteren bent.

Maar zoals altijd zijn er meerdere foute antwoorden. Zo is het nadrukkelijk aangeven dat je dit echt als tussenstap ziet niet echt strategisch. Hoe gemotiveerd ga je dan zijn voor deze functie?

Het benoemen van een totaal andere functie is een ook een misser. Waarom solliciteer je voor dit vakgebied als je ambities ergens anders liggen?

#10 “Mijn jeugd was verschrikkelijk, toen ik zes was…’

“Vertel eens wat meer over jezelf?” Een vraag die vaak terugkomt in het sollicitatiegesprek. Recruiters stellen deze vraag om jou de kans je te geven te vertellen over je sterke kanten en relevante interesses. Het is dus geen uitnodiging je levensverhaal te vertellen. Tenzij het relevant is voor de functie waarop je solliciteert.

#11 “Omdat ik goed ben”

Waarom zouden we voor jou moeten kiezen? Nog een veelvoorkomende vraag in een sollicitatiegesprek. Uitspraken als “Omdat ik geschikt ben” of “Omdat ik een aanwinst ben voor jullie bedrijf”, geven niet voldoende antwoord op de vraag.

Ze willen argumenten horen wáárom jij geschikt bent voor de functie en wat jouw toegevoegde waarde gaat zijn. Oftewel welke eigenschappen van jou maken dat jij goed bij deze functie past én wat levert het concreet op?

Om deze vraag beter te begrijpen én te beantwoorden kun je meer lezen in dit blog.

#12 “Nee ik heb geen vragen"

Zorg altijd dat je vragen hebt! Als je geen vragen hebt dan zal je gesprekspartner dit opvatten als desinteresse of een gebrek aan motivatie. Zet van te te voren een aantal vragen voor jezelf op papier, zodat je niet met een mond vol tanden komt te staan.

Let op: bereid geen vragen voor die je al had kunnen weten via je vooronderzoek naar het bedrijf. Ook kunnen er tijdens het gesprek vragen opkomen die op dat moment niet relevant zijn, maar waar je het antwoord wel op wilt weten. Probeer deze dan te onthouden en stel ze aan het einde van het gesprek.

Lees in dit blog meer over vragen die je moet stellen tijdens het sollicitatiegesprek.

# 13“Nou, mijn stem gaat altijd naar …..”

Politiek is een vaak irrelevant onderwerp. Een werkgever mag hier niet naar vragen en het wordt ook sterk afgeraden zelf over dit onderwerp te beginnen.

Of je gesprekspartner(s) het politiek met je eens zijn of niet, het komt onprofessioneel over wanneer je je politieke voorkeur door laat schemeren. Houd daarom in gedachten; wat niet relevant is is niet professioneel en kan je beter achterwegen laten.

#14 “Ik heb deze baan echt hard nodig”

Wanhopig overkomen is iets wat je niet wilt tijdens een sollicitatiegesprek. Ook al wil je de baan nog zo graag of heb je het heel hard nodig, blijf professioneel.

Als je laat doorschemeren dat je bereid bent elke baan aan te nemen, dan kan dat door de werkgever geïnterpreteerd worden als een gebrek aan intrinsieke motivatie. Hiermee kun je je eigen ramen ingooien. Wees daarom altijd klaar om uit te leggen waarom jij zo goed bij de baan past.

#15 “Vind je het erg als ik deze even opneem?”

Wat valt hier nog over te zeggen? Schakel je telefoon uit of activeer de vliegmodus! Mocht je dit vergeten zijn en gaat hij toch af, bied dan je excuses aan en zet het direct uit. Probeer niet stiekem te kijken wie het is. Houd je focus op het gesprek!

Denk na over wat je zegt!

Vanzelfsprekend zijn er nog veel meer uitspraken die je beter niet kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek. We kunnen natuurlijk niet alle onderwerpen bespreken, maar de bovenstaande opmerkingen kun je in ieder geval beter vermijden. Deze kunnen je de baan kosten!

Vraag: Mis jij nog uitspraken die goed binnen dit rijtje passen?

Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "15 uitspraken die je nooit moet doen tijdens je sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent