12 tips om effectief te leren netwerken
- Lars Tertoolen
- 8 september 2020
Inhoudsopgave
- Voordelen van een netwerk
- Effectief leren netwerken
- #1 Wees proactief
- #2 Contact, contact, contact
- #3 Wees zelfverzekerd
- #4 Verwacht ongemakkelijkheid
- #5 Toon enthousiasme
- #6 Bereid een elevator pitch voor
- #7 Neem niet te veel tijd in beslag
- #8 Zorg voor een effectieve gespreksvoering
- #9 Help anderen!
- #10 Maak gebruik van sociale media
- #11 Gebruik je lichaam
- #12 Netwerken in tijden van corona
- Start met netwerken!
Netwerken, vaak wordt het geassocieerd met opdringerig naar een baan vragen. Niks is minder waar. Een goed netwerk kan op allerlei manieren het succes van je carrière bepalen! Helaas is netwerken niet voor iedereen even makkelijk. Netwerken is namelijk een doorlopend proces. Het vereist doorzettingsvermogen, aandacht, organisatie en goede wil.
Iedereen bouwt in de loop van de tijd een netwerk op, maar effectief leren netwerken en een succesvol netwerk optimaal benutten is lastiger dan vaak gedacht. In dit blog lees je 12 tips om effectief te leren netwerken!
Voordelen van een netwerk
Netwerken heeft veel voordelen die cruciaal kunnen zijn in het succes van jouw carrière. Je creëert jouw eigen gemeenschap van mensen die elkaar helpen en adviseren.
Een gemeenschap die jou op de hoogte stelt van ontwikkelingen binnen jouw branche: van nieuwe producten, bedrijven, projecten, ontwikkelingen en banen. Een gemeenschap die emotionele ondersteuning kan bieden. Een gemeenschap die jouw leven richting geeft, maar ook een gemeenschap waarbinnen jij het leven van andere mensen significant kan beïnvloeden.
Lees in dit blog meer over waarom netwerken zo belangrijk is!
Effectief leren netwerken
Lees hieronder 12 tips om effectief te leren netwerken en bouw jouw netwerk op!
#1 Wees proactief
Niet voor niets zit het woord werken in netwerken. Het kost nou eenmaal tijd en energie om een netwerk op te bouwen en bij te houden. Wees actief in je netwerk en houd je bewust bezig met netwerken.
Het nemen van initiatief staat in direct verband met proactief gedrag. Signaleer kansen en speel hier direct op in.
#2 Contact, contact, contact
Netwerken draait om contact. Face-to-face contact, telefonisch contact, social media contact en e-mail contact. Dit is cruciaal in een goed netwerk, want zonder contact zal er niemand in je netwerk komen. Daarnaast zal je netwerk ook leeglopen als je het contact niet onderhoudt.
Wanneer je actief wil blijven in je netwerk is het slim om elke dag een paar minuten in te plannen om te investeren in je netwerk. Schrijf bedankjes, feliciteer contacten of deel relevante informatie. Allerlei manieren om in contact te blijven met je netwerk.
#3 Wees zelfverzekerd
De kans is groot dat je het spannend vindt om vreemden te ontmoeten en om het gesprek met ze aan te gaan. De beste manier om met deze spanning om te gaan, is te begrijpen dat anderen dit ook ervaren. Probeer tijdens het gesprek jezelf, maar ook de ander te helpen met ontspannen. Zo haal je meer uit het gesprek.
Probeer daarnaast zelfverzekerdheid op te bouwen. Zelfverzekerd zijn helpt je om succesvol door gesprekken te komen en een veel betere band te creëren.
#4 Verwacht ongemakkelijkheid
Tijdens ontmoetingen en gesprekken met mensen die je niet (goed) kent, zul je wel eens lastige gesprekken moeten doorstaan. Belangrijk is dat je jezelf daar niet door uit het veld laat slaan en stopt met netwerken.
Houd er rekening mee dat een gesprek een ongemakkelijke wending kan nemen. Het is dan belangrijk dat je het gesprek doorzet. Uiteindelijk zul je jezelf meer op je gemak voelen en zien dat het blijven proberen zijn vruchten afwerpt.
#5 Toon enthousiasme
Een goede netwerker toont enthousiasme tijdens een gesprek. Enthousiasme werkt namelijk aanstekelijk en draagt bij aan een goede eerste ontmoeting. Dergelijke positieve associaties leiden vaak ook tot een vervolgcontact.
#6 Bereid een elevator pitch voor
De perfecte elevator pitch is een korte toespraak die je helpt anderen op een boeiende manier kennis te laten maken met jouw toegevoegde waarde. Door de pitch goed voor te bereiden, maak je veel kans om een goede eerste indruk achter te laten en een nieuw persoon aan je netwerk toe te voegen!
De perfecte elevator pitch bevat een idee waarmee je de luisteraar nieuwsgierig maakt. Wanneer het moment daar is, moet je slechts een aantal details geven waarmee je interesse wekt. De luisteraar zal geïnteresseerd zijn in jou en jouw idee. Hiermee vergroot je de kans op een tweede ontmoeting.
#7 Neem niet te veel tijd in beslag
Tijd is een belangrijke factor in een dag van een professional. Mensen zijn nooit blij met iemand die teveel van hun tijd in beslag neemt. Door je interactie van tevoren te plannen en je focust op wat je wilt bereiken kun je tijd besparen van je gesprekspartner, maar ook je eigen tijd! Hoe waardevol netwerken ook kan zijn, zorg dat je niet al jouw waardevolle uurtjes er mee kwijt bent!
#8 Zorg voor een effectieve gespreksvoering
Zorg ervoor dat je tijdens het netwerken niet de enige bent die praat. De sleutel om een goede gesprekspartner te zijn, is door goed te luisteren. Het is altijd goed om iemand zijn/haar behoefte te kennen, omdat je dan je hulp kunt aanbieden. Anderzijds kun je door te luisteren betere vragen stellen, waardoor het gesprek meer diepgang krijgt.
Als je een band met iemand anders wilt opbouwen, bedenk dan een reden om de relatie gaande te houden. Zorg daarom voor een aantal mogelijkheden om opnieuw contact te zoeken.
Ten slotte is het wel zo professioneel om je netwerk te bedanken voor de hulp die ze je bieden!
#9 Help anderen!
Netwerken wordt veelal geassocieerd met het zelf benutten van de voordelen die het jou kan bieden. Toch is er een heel belangrijk aspect van netwerken, die mensen vaak over het hoofd zien. Dat aspect is dat je andere mensen in je netwerk kan helpen!
Iemand helpen met zijn of haar carrièredoelen is echt de moeite waard. Denk bijvoorbeeld aan het helpen van iemand om de eerste baan te krijgen, kennis en informatie delen of een goed woord doen om iemand te helpen een promotie te krijgen. Deze persoon staat in de toekomst vast en zeker klaar om jou te helpen!
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#10 Maak gebruik van sociale media
Hoewel het offline ontmoeten van nieuwe mensen over het algemeen leidt tot sterkere relaties, kan het zeker geen kwaad om online je netwerk uit te breiden. Zeker nu veel mensen thuiswerken sinds de uitbraak van het coronavirus.
Door te participeren in groepen of discussies in vakgerelateerde onderwerpen, kun je relatief makkelijk mensen vinden met dezelfde kennis, vaardigheden en interesses als jij. Zodra je online een discussie hebt gehad of een connectie hebt gemaakt, kun je in de toekomst de betreffende persoon face-to-face te ontmoeten.
#11 Gebruik je lichaam
Met lichaamstaal kun je bewust en onbewust ontzettend veel signalen afgeven. Met de juiste houding, handgebaren en gezichtsuitdrukkingen neem je mensen mee in jouw verhaal. Hanteer de volgende tips:
- Vermijd een gesloten houding (armen of benen over elkaar).
- Knik zo nu en dan met je hoofd. Hiermee laat je de andere persoon weten dat je mee bent met het verhaal.
- Houd regelmatig oogcontact zonder te staren.
- Ontspan je schouders. Als jij ontspannen bent is je gesprekspartner dat ook.
- Breng je lichaam in lijn met die van je gesprekspartner. Hiermee toon je betrokkenheid.
- Knik en glimlach als je het ergens mee eens bent.
#12 Netwerken in tijden van corona
Veel mensen werken tijdens de coronacrisis noodgedwongen thuis. Er zijn mensen die bang zijn dat dit de band met collega’s en mensen uit het netwerk verslechtert. Ondanks dat het niet altijd even makkelijk is een band in stand te houden op afstand, is het zeker niet onmogelijk.
Het is belangrijk om te blijven communiceren. Vooral online liggen hier voldoende mogelijkheden. Events gaan niet door, maar er zijn ook online events. Daarnaast is het actief zijn op sociale media een uitstekend middel om te laten zien aan je netwerk dat je nog relevant bent.
E-mail en instant messaging zijn handig, maar ze stellen je niet in staat om een persoonlijke verbinding te maken. Het zien van de gezichten van mensen, zelfs via een scherm, is essentieel voor het opbouwen van een goede band. Plan daarom virtuele afspraken in!
Start met netwerken!
Effectief leren netwerken heeft veel voordelen die cruciaal kunnen zijn in het succes van jouw carrière. Je creëert jouw eigen gemeenschap van mensen die elkaar helpen en adviseren. Het kost nou eenmaal tijd en energie om een netwerk op te bouwen en bij te houden. Wees actief in je netwerk en houd je bewust bezig met netwerken.
Netwerken draait om contact. Zelfverzekerd zijn helpt je om succesvol door gesprekken te komen en een veel betere band te creëren. Door je interactie van tevoren te plannen en je focust op wat je wilt bereiken kun je tijd besparen van je gesprekspartner, maar ook je eigen tijd! Met lichaamstaal kun je bewust en onbewust ontzettend veel signalen afgeven. Met de juiste houding, handgebaren en gezichtsuitdrukkingen neem je mensen mee in jouw verhaal.Stelling: een netwerk bijhouden is moeilijker dan een netwerk opbouwen!
Eens of Oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "12 tips om effectief te leren netwerken"