10 vragen die je nooit moet stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek

  • Lars Tertoolen
  • 14 december 2021

Het stellen van vragen is misschien wel het belangrijkste onderdeel om een goede indruk te maken tijdens een sollicitatiegesprek. Echter, wanneer je de verkeerde vragen stelt, is dit hét onderdeel waarbij jij de kans op de baan juist verspeeld. Met sommige vragen sla je de plank zo hard mis, dat je wenste dat je ze nooit gevraagd had. Om je hiervoor te behoeden, lees je in ons blog 10 vragen die je nooit moet stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek!

Wat moet je nooit vragen tijdens jouw sollicitatiegesprek?

We hebben vaak blogs geschreven die je zeker wel moet stellen tijdens je sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld:

Daarentegen zijn er vragen die je juist niet moet stellen! Lees de onderstaande vragen en voorkom dat je deze stelt tijdens jouw sollicitatiegesprek.

#1 Wat voor diensten/producten bieden jullie aan?

Deze vraag stellen is een hele grote fout. Óf je bent zo arrogant dat je denkt dat het voor jou niet nodig is research te doen óf je bent zo lui en ongemotiveerd dat het voor jou te veel werk was om je in het bedrijf te verdiepen. In beide gevallen is het voor recruiters vaak een dealbreaker. Dit geldt overigens voor alle vragen zonder diepgang die je van tevoren gemakkelijk had kunnen achterhalen. Denk hierbij aan: 

  • Wie is jullie concurrent?
  • Wat doen jullie hier precies?
  • Waar zit jullie hoofdkantoor?

Bereid je daarom altijd goed voor door onderzoek te doen naar het bedrijf! Lees in dit blog hoe je goed onderzoek doet.

#2 Wat staat er precies op mijn cv?

Het is erg vreemd als jij je eigen cv niet kent. Dit kan geïnterpreteerd worden als een gebrek aan motivatie, een slechte voorbereiding en/of leugens. Lieg nooit op je cv, dit kan tijdens het sollicitatiegesprek of later binnen de functie tegen je gaan werken.

Zorg er dus voor dat je weet wat er op je cv en in je motivatiebrief staat en dat je in staat bent dit toe te lichten. Verwijs ook nooit naar je cv tijdens een gesprek, “dat vind je terug in mijn cv". De recruiter wil graag een persoonlijke toelichting horen, dus wees hierop voorbereid.

#3 Hoeveel ga ik verdienen?

Een nieuwe baan komt samen met een nieuw salaris. Toch zijn salarisbesprekingen onderwerpen die je beter kunt vermijden zolang je gesprekspartners er niet over beginnen in je sollicitatiegesprek. Het salaris zelf benoemen in het gesprek staat onprofessioneel. Een salarisonderhandeling is iets voor later in het sollicitatieproces.

Het kan zijn dat je werkgever er niet over begint in het gesprek, maar je er wel meer over wilt weten. Wat je dan kunt doen, is je huidige salaris evalueren en bespreken. Bespreek of je de ervaring en vaardigheden bezit om dit te kunnen evenaren in de rol waarvoor je solliciteert. Toch kun je het beter even uitstellen, dit is meer een onderwerp voor het tweede sollicitatiegesprek.

#4 Gaan jullie referenties checken?

Referenties kunnen een belangrijke rol spelen in het wel of niet bemachtigen van een nieuwe baan. Toch raden we af om zelf over dit onderwerp te beginnen. De vraag stellen of een potentiële werkgever referenties checkt, kan overkomen of je iets te verbergen hebt. Het lijkt dan alsof je bang bent dat jouw referenties nagelopen worden.

“Willen jullie mijn referenties checken?” Te vroeg je referenties aanbieden, kan ook een verkeerd effect hebben. Zo kan het een gevoel van wanhoop overbrengen. Een gevoel dat je jouw motivatie zelf niet kan onderbouwen en dat anderen jou moeten helpen. Ga van je eigen kracht uit en laat het initiatief van een referentiecheck bij je gesprekspartners.

#5 Hoe houden jullie thuiswerkenden in de gaten?

Ondanks dat je een goede reden kan hebben om deze vraag te stellen, kan het een verkeerde indruk geven. Het kan erop wijzen dat je niet te vertrouwen bent. dat je van plan bent ergens misbruik van te maken of ongewenst gedrag gaat vertonen. Vergelijkbare vragen zijn:

  • Houden jullie het e-mailgebruik en de browser geschiedenis bij?
  • Controleert iemand mijn werk?
  • Houden jullie goed in de gaten wanneer ik begin en stop?

Misschien is je vraag ontstaan uit een vervelende ervaring in het verleden. Als je een goede reden hebt om deze vragen te stellen, leg dan goed uit waarom je de vraag stelt. Pas daarbij op dat je een voormalige werkgever niet te veel afkraakt of te veel informatie deelt.

#6 Hoe lang duurt het voordat ik gepromoveerd ben?

Zelfvertrouwen en ambitie zijn uitstekende eigenschappen om te laten zien in jouw sollicitatiegesprek. Echter, de grens met arrogantie wordt bij deze vraag overschreden. En dit is zeker een ongewenste eigenschap. Daarbij geef je door deze vraag te stellen, de indruk dat je niet gefocust bent op de baan waarvoor je solliciteert. Je kijkt alweer verder dan deze baan. Hoe gemotiveerd ben je dan voor deze baan?

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#7 Welke andere banen hebben jullie nog beschikbaar?

Deze vraag is overduidelijk een teken dat je niet intrinsiek gemotiveerd bent voor deze specifieke baan. En een werkgever wil niets liever dan gedreven medewerkers. Als jij gedreven bent, zul jij je inzetten voor het bedrijf en je betrokken voelen. Vragen over andere banen of mogelijkheden binnen het bedrijf zullen dus niet in de smaak vallen. Stel deze daarom ook niet!

#8 Is het altijd zo koud hier?

Het antwoord op een vraag zoals hierboven, kan voor sommigen heel belangrijk zijn. Over het algemeen zal dit echter niet essentieel zijn voor de keuze voor een baan. Daarbij komt het zeurderig over. Het kan een indicatie geven dat je veel dingen graag anders ziet of zelfs veel gaat klagen. Denk hierbij ook aan vragen zoals:

  • Is het hier altijd zo rumoerig?
  • Ik hou niet van werken op een Apple computer. Kan ik een ander soort computer gebruiken?
  • Is het oké om vroeg te vertrekken als mijn werk erop zit?

Probeer daarom zoveel mogelijk weg te blijven van dit soort vragen, tenzij je een goede uitleg hebt waarom je het vraagt.

#9 Hoe lang gaat dit gesprek duren?

Vanzelfsprekend is dit erg onprofessioneel. Hieruit blijkt dat je ongemotiveerd bent en het is niet respectvol naar de recruiter die tijd en energie in jou steekt. Het kan ook zijn dat je erg slecht bent in plannen, ook iets wat je liever niet in je sollicitatiegesprek wilt laten zien. Een bepaalde mate van fatsoen is vereist voor iedere functie! Laat de volgende en vergelijkbare vragen achterwege:

  • Vind je het erg als ik deze even opneem?
  • Wanneer spreek ik met iemand die meer ervaring heeft?
  • Ga je even mee roken?

#10 Wat doe je na het werk?

Een van de grootste blunders die je kunt maken is té persoonlijke vragen stellen. Wanneer je te persoonlijk wordt, daalt je kans om de baan te krijgen direct naar nul. Ook persoonlijke vragen stellen over anderen is (Is hij/zij getrouwd?) onacceptabel. Blijf daarom weg bij vragen die, op welke manier dan ook, te persoonlijk zijn. Het gaat je niks aan en het is funest voor je gesprek!

Stelling: persoonlijke vragen stellen in een sollicitatiegesprek is nooit een goed idee!

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "10 vragen die je nooit moet stellen tijdens jouw sollicitatiegesprek"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent