Risico’s nemen om jouw carrière te boosten: durf jij het?

  • Pascal Joore
  • 15 december 2015

Heb jij er weleens over nagedacht om je eigen onderneming te beginnen? Om te verhuizen naar een ander land en je dromen te realiseren? Of om een carrièreswitch te maken en je passies te volgen?

Heb je het ook daadwerkelijk gedaan?

Een groot deel van ons zal helaas ‘nee’ antwoorden op de laatste vraag. Dat komt omdat mensen zich vaak te makkelijk laten ontmoedigen door de mogelijke risico’s van het nemen van een grote stap.

En dat is helemaal niet gek. Mensen zijn van nature namelijk risicomijdende wezens.

Risicomijdend gedrag kan grotendeels worden verklaard door verliesaversie. Verliesaversie zorgt ervoor dat mensen geneigd zijn meer te focussen op het vermijden van verliezen dan het verwerven van winsten. Wanneer we eenmaal een doemscenario in ons hoofd hebben, krijgen we dat er niet meer uit.

Oftewel, mensen zijn vaak onterecht te negatief. We laten ons bij het maken van beslissingen ontmoedigen door angst en kiezen daardoor liever voor de veilige optie. Terwijl het nemen van een grote stap in de realiteit vaak helemaal niet zo risicovol blijkt te zijn.

Iedereen die succesvol wil worden, zal tijdens zijn/haar carrière risico’s moeten nemen. Hoe bepaal jij of je een sprong in het diepe moet wagen?

#1 Persoonlijkheidstest

Ben je van nature iemand die onzekerheden uit de weg gaat? Geef jij de voorkeur aan routine? Word je al onzeker van het idee om ontslag te nemen of je eigen onderneming te starten?

Wanneer jouw antwoord op één of meerdere vragen ja is, moet je jezelf afvragen of het nemen van een grote stap een goed idee is. 

Het kan geen kwaad om uit je comfort zone te stappen, maar wanneer jij je er echt niet goed bij voelt, moet je jezelf afvragen of je er daadwerkelijk gelukkig van wordt.

Op lange termijn spelen vastberadenheid en zelfvertrouwen een belangrijke rol bij het behalen van succes. Als je besluit een risico te nemen is het belangrijk dat je dit met de juiste mindset doet!

#2 Duur van het idee

Heb je altijd al ondernemer willen worden, willen switchen van werkgever of naar het buitenland willen verhuizen? Of heb je dat idee pas sinds kort?

De keuze om een sprong in het diepe te maken mag niet gebaseerd zijn op iets uit het recente verleden, zoals een meningsverschil met je leidinggevende. Impulsiviteit zorgt ervoor dat we handelen uit opwelling en dat blijkt achteraf niet altijd de beste keuze.

Maar het idee negeren is ook niet de oplossing. Werk het idee uit, maar wacht nog even met het maken van de beslissing. Wellicht zijn de tijden over een aantal maanden weer gekeerd en zie je af van het nemen van de grote stap.

Pas wanneer je na verloop van tijd zeker bent dat het de juiste beslissing is, is het tijd om ermee aan de slag te gaan.

#3 Analyseer de voordelen

Bij elk risico dat je neemt is het belangrijk om te kijken naar de potentiële voordelen die er te behalen zijn. Maak een lijst en probeer zo realistisch mogelijk te zijn. Denk na over elke mogelijke positieve uitkomst die het risico met zich mee kan brengen.

Hierbij moet je verder kijken dan alleen de financiële voordelen. Het nemen van risico’s brengt namelijk ook emotionele voordelen met zich mee.

Risico’s nemen maakt je sterker. Door iets nieuws te proberen en uit je comfort zone te stappen leer je nieuwe vaardigheden en verbreed je jouw horizon.

Risico’s nemen hoort bij het leven. Het speelt een cruciale rol bij jouw ontwikkeling en dus jouw carrière. Door risico's te nemen maak je fouten en daar groei je van. Na verloop van tijd overkom je jouw angst om te falen en door nieuwe doelen te bereiken vergroot je het vertrouwen in jezelf en je vaardigheden.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#4 Analyseer de nadelen

Naast de voordelen kent het nemen van risico’s ook nadelen. Het heet niet voor niets een risico.

Maak ook hier een lijst van. Denk na over elk mogelijke nadeel en de bijhorende consequenties.

Vraag per nadeel af of je de consequenties ervan zou kunnen dragen? Let er wel op dat angst geen rol mag spelen bij het beoordelen van de consequenties.

Kun jij het permitteren een risico te nemen? Stel dat alles fout gaat, hoeveel tijd heb je voordat je de huur of hypotheek niet meer kunt betalen?

Hoeveel vraag is er naar jouw vaardigheden? Kun je een eventueel fiasco opvangen door snel weer aan de bak te komen? Hoe hoger de vraag naar jouw vaardigheden hoe lager het risico.

Vraag jezelf af wat je te verliezen hebt en welke invloed jouw keuze heeft op mensen in je omgeving.

Heb je niets te verliezen? Of juist te veel?

#5 Maak een balans op

Creëer een balans waarbij je de voor- en nadelen van het te nemen risico tegen elkaar afweegt. Doe vervolgens exact hetzelfde met de voor- en nadelen van het niet nemen van het risico.

Bekijk de korte en lange termijn impact die jouw beslissing kan/gaat hebben. Houd hierbij in het achterhoofd dat lange termijn doelen met betrekking tot jouw carrière over het algemeen zwaarder zouden moeten wegen.

Wees kritisch en laat jouw analyse beoordelen door anderen in jouw omgeving. Er zijn altijd zaken die je over het hoofd kunt zien.

#6 Was je angst terecht?

Nadat je een overzicht hebt gemaakt van alle voor- en nadelen blijkt het risico vaak veel minder groot te zijn dan op voorhand werd gedacht.

Je zult inzien dat de angst die je voelde, was gebaseerd op onzekerheid. Onzekerheid die grotendeels werd veroorzaakt door verliesaversie en onwetendheid: geen realistisch beeld hebben van de mogelijke voor- en nadelen, het vasthouden aan een doemscenario en het focussen op mogelijke verliezen in plaats van te behalen winsten.

Door je te verdiepen in de stap die je wilt nemen, het idee concreet uit te werken en alles op een rijtje te zetten kun je die onzekerheid deels wegnemen. Oftewel het risico verminderen.

Risico’s nemen om je carrière te boosten

Het nemen van risico’s hoort bij het leven. Wanneer je risico’s neemt, maak je fouten en daar leer je van. Het belangrijke is dat je leert van je fouten en blijft proberen.

Laat je niet ontmoedigen door angst en maak een rationele keuze. Vaak is een risico minder risicovol dan we denken. Onderzoek de voor- en nadelen en durf de (weloverwogen) gok te nemen.

Er zijn maar weinig mensen succesvol geworden zonder risico’s te nemen!

Stelling: Dromen realiseren zonder risico’s te nemen is onmogelijk!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie!

2 Reacties op "Risico’s nemen om jouw carrière te boosten: durf jij het?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Robert
    • 16 december 2015

    Ik ben het eens met de stelling. Door uit je comfort-zone te komen, begeef je je op terreinen die onbekend zijn. Het weloverwogen risico wil ik ook graag nemen en zorgt voor nieuwe doelen. Daarin valt mij op dat als ik niet oplet, terugval in oude gedragspatronen. Houd focus op je doelen!

    • Erwin Walk
    • 16 december 2015

    Beste Ivo Bourgondiën,

    De stelling “RISICO’S NEMEN OM JOUW CARRIÈRE TE BOOSTEN: DURF JIJ HET?” is 100% waar, dat kan ik nu uit eigen ervaring beamen. Al is het vaak een samenloop van omstandigheden als mensen wel dat “risico” nemen, zoals bij het verliezen van je baan, jezelf niet meer kunnen ontwikkelen in je huidige baan, geen plezier meer in je huidige werkzaamheden hebben enz. Het klinkt gek maar dan zie je eigenlijk geen risico’s maar juist alleen mogelijkheden, zelfs zodanig dat je grenzen gaat verleggen in branche, functie, bedrijfscultuur enz.

    Het zou dus goed zijn om elke 3 jaar eens voor jezelf te evalueren of “risico’s” zijn omgebogen naar mogelijkheden, en daar dan daadwerkelijk ook deze mogelijkheden in te gaan vullen. Match deze dan vooral met jouw competenties en niet alleen op basis je eigen inzicht, maar vooral ook op die van mensen direct om je heen of een carrièrecoach. Maak jezelf sterker in het benutten van deze mogelijkheden. Dan ervaar je zelf dat jouw werkervaring, levenservaring en kennis met veel mogelijkheden matchen waardoor het niet de vraag of, maar alleen de vraag is wanneer je invulling gaat geven aan deze mogelijkheden.

    Na 20 jaar werkzaam te zijn geweest voor dezelfde werkgever, met veel uitdagingen in die periode binnen deze organisatie, is het voor mij duidelijk dat: Ik mijn kennis en capaciteiten sterk heb vergroot, maar het is toch nog maar 75%, van wat ik kan benutten bij nieuwe mogelijkheden in een andere organisatie of functie.

    Daarnaast wordt stijgt je motivatie en werkplezier weer uit boven het routine matig niveau, waardoor succes binnen handbereik is.

    Met vriendelijke groet,

    Erwin Walk