Lees deze 4 tips voordat je een werkaanbod aanvaardt!

  • Pascal Joore
  • 23 juni 2015
Gefeliciteerd! Je hebt een werkaanbod gekregen. Je bent enthousiast en wilt het lieft zo snel mogelijk beginnen. Hopelijk maandag al! Of heb je zelfs van meerdere bedrijven een werkaanbod gekregen? Het is verstandig de kalmte nog even te bewaren en te wachten met de champagne. Want weet jij eigenlijk wel wat jouw dagelijkse werkzaamheden gaan zijn als je het werkaanbod aanvaardt? Sluit de inhoud van de functie wel aan op jouw carrièreplan? Heb je enig idee met wat voor type mensen je gaat samenwerken? Er zijn veel zaken die je moet overwegen voordat je een werkaanbod accepteert. Ook wanneer je maar één aanbod hebt gehad! Naast financiële voordelen moet werk veel meer bieden. Je gaat namelijk voor een lange periode werken bij het bedrijf. Vijf dagen per week zul je op moeten staan om naar je nieuwe werk te gaan. Of je dit met plezier doet of met tegenzin, is allemaal afhankelijk van de keuze die je maakt. Om jou te helpen bij het maken van een goede keuze geven we deze week 4 tips!

#1 Weet wat je gaat doen!

Environmental Maintenance Officer  of Director of Operational Excellence  Iedereen komt ze tegen tijdens hun zoektocht naar werk: functietitels waarvan we eigenlijk niet goed weten wat we ervan moeten denken. De titels klinken vaak indrukwekkend, maar geven niets bloot over de inhoud ervan. Als ik het werkaanbod aanvaard, hoe ziet mijn maandag er over 3 maanden dan uit? Veel mensen kunnen deze vraag op voorhand niet beantwoorden. Soms komt dat omdat je in jouw nieuwe functie veel vrijheid krijgt om zelf invulling te geven aan jouw werkzaamheden. Vaker nog is het simpelweg onwetendheid. Een goede manier om te achterhalen wat jouw nieuwe baan inhoudt, is om tijdens het sollicitatiegesprek, of een telefoongesprek naderhand, door te vragen op de taken en verantwoordelijkheden die in het functieprofiel worden genoemd. Vaak zijn de omschrijvingen abstract geformuleerd, als: “Je bent verantwoordelijk voor het opstellen van de inkooptargets in ons grootste kanaal” “Je onderhoudt de huidige klantenrelaties” Door verder te vragen over de targets, het grootste kanaal, de huidige klanten en andere taken en verantwoordelijkheden kun je voor jezelf een duidelijk beeld schetsen van de werkzaamheden die jij gaat verrichten. Pas wel op dat je jezelf niet in de vingers snijdt! Soms dien je als deskundige op het vakgebied op de hoogte te zijn van bepaalde termen en bijhorende werkzaamheden. Als jij vragen gaat stellen over de taken en verantwoordelijkheden, waarvan je eigenlijk al moeten weten wat ze inhouden, maak je geen goede indruk! Een andere creatieve manier om meer informatie te krijgen over de werkzaamheden is het benaderen van mensen die dezelfde functie hebben. Mocht je niet de juiste connecties hebben, kun je ook op LinkedIn een functietitel invoeren in de zoekbalk. Je krijgt vervolgens een hele lijst van mensen met een vergelijkbare functie. Wanneer je iemand benadert kun je vertellen dat je op het punt staat een belangrijke keuze te maken in je carrière en dat je graag wilt weten wat zijn/haar werkzaamheden inhouden. De kans is groot dat de betreffende persoon jou een handje wilt helpen.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

#2 Weet met wie je gaat samenwerken

Wanneer je de komende jaren het grootste deel van de dag door gaat brengen met andere mensen, is het wel van belang dat die mensen bij jou passen en vice versa. Het zijn mensen waar je mee gaat werken in goede, maar ook in slechte tijden. Een begripvolle baas en een ondersteunend netwerk van collega’s maken jouw werk een stuk makkelijker. Het is natuurlijk lastig om op voorhand te bepalen wat voor persoonlijkheid jouw baas heeft. Laat staan, die van jouw toekomstige collega’s. Je moet in dit geval vertrouwen op jouw intuïtie. Wanneer je op sollicitatiegesprek komt, kun je de sfeer al een beetje proeven. Je ontmoet wellicht al een aantal medewerkers bij binnenkomst of wanneer je aan het wachten bent. Daarnaast is er de spreekwoordelijke klik die wel of niet aanwezig is tijdens een sollicitatiegesprek. Naast jouw profiel en competenties kijken recruiters, managers of andere aanwezigen ook naar jouw persoonlijkheid. Zij zijn op zoek naar een persoon die bij het team past. Jij moet voor jezelf het omgekeerde doen. Gebruik de mensen die aanwezig zijn als referentiekader. Pas jij bij de mensen die aan de andere kant van de tafel zitten? Als het antwoord ja is, is de kans groot dat er ook een klik zal zijn met de overige werknemers.

#3 Onderzoek de bedrijfscultuur

Elk bedrijf heeft zijn eigen persoonlijkheid. Formeel of informeel, conservatief of vooruitstrevend, rustig of dynamisch, passief of proactief en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Voordat je besluit om het werkaanbod te aanvaarden is het jouw taak om te achterhalen wat de bedrijfscultuur is en of jij je daarin thuis voelt. In een eerder blog hebben we al behandeld hoe jij voor of na een sollicitatiegesprek de bedrijfscultuur kunt onderzoeken aan de hand van de indeling van het kantoor en de kleding die men draagt. Mochten die tips te laat komen, omdat je bijvoorbeeld al op gesprek bent geweest, kun je vaak op de bedrijfswebsite informatie vinden over de visie en missie van het bedrijf. Het is hierbij wel verstandig kritisch te zijn, omdat de informatiestroom in dit geval vanuit één kant komt.  Misschien wordt er een beeld geschetst dat niet overeenkomt met de realiteit of misschien is de website simpelweg verouderd. Het belangrijkste is dat de bedrijfscultuur overeenkomt met jouw persoonlijkheid en jouw normen en waarden. Wanneer je ergens niet thuis hoort verlies je snel je motivatie en dat is funest voor onder andere jouw productiviteit en werktevredenheid.

#4 Denk na over de toekomst

Waarschijnlijk heb je tijdens het sollicitatiegesprek gesproken over doorgroeimogelijkheden, jouw carrièreperspectief en de toekomst. Waar wil je over 5 of 10 jaar zijn? Door goede vragen te stellen kun je veel over jouw eigen toekomst ontdekken. Welke vragen jij moet stellen tijdens een sollicitatie gesprek lees je hier. Vraag jezelf af, voordat je het werkaanbod aanvaardt, hoe lang werknemers op dezelfde positie blijven zitten totdat ze een promotie krijgen. Hoeveel routes zijn er naar de top? Hoe lopen die routes? Ben jij bereid die route te belopen? Biedt de nieuwe baan veel uitdaging? Met andere woorden, ga jij jezelf ontwikkelen of blijf je ‘goed in wat je doet’? De ene persoon heeft meer ambities dan de ander. Probeer zelf in te schatten wat voor bedrijf goed bij jouw toekomstplannen past. Een groot bedrijf biedt misschien meer trainingen en opleidingen, maar je loopt ook het risico om ‘één van de velen’ te worden. Een kleiner bedrijf kan betekenen dat je meer verantwoordelijkheden krijgt en meer invloed uitoefent op het beslissingsproces. Aan de andere kant kan een klein bedrijf ook betekenen dat je een minder brede keuze hebt in trainingen en opleidingen. Als jouw prioriteit ligt bij het beklimmen van de ladder  moet je weten wat je moet doen om promotie te krijgen. Over het algemeen geldt: hoe hoger de competitie, hoe harder je moet werken om te promoveren. Vraag jezelf af of je dat wilt. Afhankelijk van jouw doel moet je bepalen of je de voorkeur geeft aan stabiliteit of aan progressie. Kijk vervolgens of jouw toekomstige werkplek daarbij past. Wat is de omloopsnelheid van de afdeling waarin je gaat werken? Wat is gebruikelijk in mijn branche? Het kan geen kwaad zelf op onderzoek uit te gaan en aan mensen te vragen hoe lang men gemiddeld op dezelfde positie zit. We kunnen concluderen dat het aanvaarden van een werkaanbod een weloverwogen keuze moet zijn. Ben je echt enthousiast over de baan of ben je enthousiast over het krijgen van het aanbod zelf? Kun jij jouw talenten en vaardigheden benutten in jouw nieuwe baan? Draagt jouw nieuwe baan bij aan het bereiken van jouw carrièredoel? Zodra jij antwoord kunt geven op deze vragen, kun je het aanbod aanvaarden, of juist niet. Vergeet nooit dat, hoe slecht de arbeidsmarkt ook is, je niet zomaar elk aanbod moet aanvaarden. Het is een keuze die je leven kan veranderen. Zorg er dan ook voor dat het jouw leven positief verandert! Heb je het werkaanbod aanvaard? Lees hier hoe je de juiste toon zet op jouw eerste werkdag! Heb jij wel eens een werkaanbod afgewezen? Sta jij voor een moeilijke keuze? Laat het ons weten in een reactie!

0 Reactie op "Lees deze 4 tips voordat je een werkaanbod aanvaardt!"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent