Is flexibel werken iets voor jou?

  • Lars Tertoolen
  • 27 februari 2019

Onafhankelijkheid, vrijheid en zeeën van tijd. Dat is wat veel mensen denken bij het horen van de woorden flexibel werken. Hoewel je tot op zekere hoogte meer vrijheid hebt, is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

Als je (toekomstige) werkgever flexibel werken toestaat, moet je eerst goed nagaan of het bij je past. In dit blog leggen we uit wat flexibel werken precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn zodat je beter kunt inschatten of het bij je past.

Wat is flexibel werken?

Op het internet worden de termen flexwerken en flexibel werken veelal door elkaar gebruikt. Volgens het CBS omvat de term flexwerken alle arbeidsrelaties die flexibel zijn. Dit zijn relaties waarop geen contract voor onbepaalde tijd van toepassing is. Hieronder vallen dus mensen met een tijdelijk contract, zzp’ers, uitzendkrachten en seizoensarbeiders.

In dit blog gebruiken we de term flexibel werken. Hiermee bedoelen we de werkstijl waarin werknemers meer inspraak hebben op de tijd, duur en plaats van de werkzaamheden.

Voordelen van flexibel werken

#1 Tijd besparen

Nederlandse werknemers besteden gemiddeld 1 uur en 39 minuten per dag aan woon-werkverkeer. Dankzij flexibel werken, kun je de reistijd verminderen door buiten de spits te reizen of op een flexplek dichtbij huis te werken.

#2 Vrijheid

Flexibel werken zorgt voor meer vrijheid. Als je geen ochtendmens bent, kun je later beginnen. Daarnaast kun je langere pauzes inplannen als je daar behoefte aan hebt. Door de duur van je pauzes af te stemmen op je behoeften, vergroot je je productiviteit.

#3 Minder stress

Files, volle treinen en vertragingen zorgen allemaal voor stress. Geen of minder reistijd vermindert deze stress. Stress kan een grote impact hebben op je privé- en werkleven. Zo kan te veel stress leiden tot een burn-out.

Wanneer je stressgevoelig bent, kan flexibel werken een ideaal middel zijn om stress te verminderen en een burn-out te voorkomen.

#4 Betrokkenheid

Door zelf je werktijden en -locatie te kiezen, krijg je meer controle over de invulling van je dag. Als je dit goed doet, zul je met meer plezier gaan werken.

#5 Beter voor het milieu

Misschien is dit niet voor iedereen even belangrijk, maar flexibel werken is beter voor het milieu. De afname van het woon- en werkverkeer heeft een positieve impact op de Co2-uitstoot.

De bovenstaande voordelen van flexibel werken hebben ook betrekking op de werkgever. Zo heeft een werkgever minder ruimte nodig, lagere vaste lasten en is het personeel over het algemeen productiever en gelukkiger wanneer ze flexibel mogen werken.

Nadelen van flexwerken

#1 Vrijheid

De vrijheid die komt kijken bij flexibel werken heeft allerlei voordelen, maar zeker ook nadelen. Niet iedereen kan omgaan met de vrijheid die ze krijgen. Zo kan het verleidelijk zijn om ’s ochtend wat langer in bed te blijven liggen, waardoor je later op de dag problemen krijgt met je planning. Daarnaast kan het op externe locaties verleidelijk zijn om vaker op je telefoon te kijken of met iets anders bezig te zijn.

#2 Afwezigheid van bedrijfsmiddelen

Als je thuiswerkt, ben je verantwoordelijk voor je eigen werkomgeving. Slecht internet, een ontbrekende printer of een storende omgeving maken je werk een stuk lastiger. Ook flexplekken zijn niet altijd even goed ingericht.

#3 Onderschatting

Mede door de voordelen van flexibel werken gaan sommige mensen luchtiger denken over hun werk. Ondanks de vrijheid die je krijgt, zul je toch gewoon je werk moeten uitvoeren. Een werkgever vertrouwt je wanneer hij/zij je laat thuiswerken. Maak daarom geen misbruik van dit vertrouwen en zorg ervoor dat je je werkzaamheden naar behoren uitvoert.

#4 Gemis van collega’s

Wanneer aan mensen wordt gevraagd wat zij het leukst vinden aan hun werk, worden collega’s regelmatig als eerste genoemd. Als je flexibel werkt dan werk je over het algemeen minder vaak met je collega’s samen. Dit komt bijvoorbeeld omdat je buiten de reguliere tijden of vanuit huis werkt.

Het gebrek aan contact met je collega’s kan het werk beïnvloeden, omdat de drempel hoger ligt om een vraag te stellen of om hulp te vragen. Daarnaast groeit de afstand tussen jou en je collega’s wanneer je ze niet vaak spreekt. Je zult dus meer moeite moeten doen om de relatie met je collega's te onderhouden.

Ook voor werkgevers zijn er nadelen aan flexwerken verbonden. Zo zijn flexwerkers over het algemeen minder betrokken bij een bedrijf en is het verloop groter dan bij vaste medewerkers.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Is flexwerken iets voor jou?

Om te bepalen of flexibel werken iets voor jou is, moet je verder kijken dan de voor- en nadelen ervan. De kenmerken van flexibel werken moeten bij jouw situatie en persoonlijkheid passen. Hieronder lichten we een aantal punten toe.

Zelfstandigheid en discipline

Flexibel werken vergt zelfstandigheid en discipline. Een werkgever vertrouwt je en gaat ervan uit dat je je werk uitvoert. Als je het lastig vindt om te functioneren zonder sturing of toezicht dan kan het lastig zijn om op een externe locatie te werken.

Daarnaast ben je tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor de indeling van je eigen werkdag. Wanneer je moeite hebt met prioriteiten stellen en het organiseren van je werkzaamheden, is flexibel werken af te raden.

Woon-werk afstand

Wanneer je dicht bij je werk woont en niet afhankelijk bent van het verkeer, kun je jezelf afvragen of thuiswerken van toevoegde waarde is. De kans op afleiding is groter wanneer je thuiszit en een goede band met je collega’s is belangrijk. Vraag jezelf dus af of de voordelen opwegen tegen de nadelen.

Faciliteiten

Als je thuis of op een flexplek niet over voldoende middelen beschikt, denk aan de juiste hardware of software, dan loop je het risico dat je je werk niet goed kunt uitvoeren. Bekijk op voorhand dus goed wat je nodig hebt en of de situatie het toelaat om flexibel te werken.

Flexibel werken

Flexwerken heeft allerlei voor- en nadelen. Bekijk je persoonlijke situatie en kijk of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Ben je zelfstandig en beschik je over een gezonde portie discipline? Bespaar je veel reistijd als je buiten de spits kunt reizen of heb je voldoende middelen tot je beschikking om thuis te werken? Dan past flexibel werken perfect bij jou!

Stelling: de voordelen van flexibel werken wegen niet op tegen de nadelen!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

0 Reactie op "Is flexibel werken iets voor jou?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent