Hoe werk je aan je persoonlijke groei en ontwikkeling?
- Lars Tertoolen
- 28 januari 2020
Inhoudsopgave
- Wat is persoonlijke groei en ontwikkeling?
- Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk?
- Hoe versterk ik de groei van mijn persoonlijke ontwikkeling?
- 1. Zelfanalyse
- 2. Doelen stellen
- 3. Persoonlijk ontwikkeling plan
- Persoonlijke ontwikkeling in een sollicitatiegesprek
- Start met persoonlijke groei en ontwikkeling
Persoonlijke groei en ontwikkeling, een proces dat vandaag de dag ontzettend belangrijk is op de werkvloer.
Niet zonder reden, want stilstand in je persoonlijke ontwikkeling heeft veel negatieve gevolgen. Zo zorgt het vaak voor een gebrek aan uitdaging en voor desinteresse in je werk. Ook gaat het ten koste van je carrièremogelijkheden.
Wat is persoonlijke groei en ontwikkeling?
Persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei of zelfontwikkeling is het proces je vaardigheden en kwaliteiten te beoordelen, vervolgens je doelen te overwegen, op te stellen en te realiseren. Dit allen om uiteindelijk je potentieel optimaal te benutten. Kortom: het proces om het maximale uit jezelf te halen.
Naast persoonlijke ontwikkeling in je carrière, is deze ontwikkeling ook belangrijk in je privéleven. Groeien als persoon is in elk aspect van je leven waardevol.
Waarom is persoonlijke ontwikkeling belangrijk?
Persoonlijke ontwikkeling is cruciaal geworden op de werkvloer en het is dan ook niet voor niets zo belangrijk geworden in de arbeidsmarkt. Sollicitanten van tegenwoordig kijken scherp naar de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden.
Voor velen is de ontwikkelingsmogelijkheid een van de doorslaggevende factoren in de keuze voor een nieuwe baan. Waarom is het zo belangrijk?
Stilstaan
Wanneer jouw persoonlijke ontwikkeling stilstaat, ga je op den duur tegen een aantal zaken aanlopen.
Als je op je werk niet investeert in je ontwikkeling dan gaat dit uiteindelijk zorgen voor een gebrek aan uitdaging in je baan. Vaak gaat dit samen met desinteresse in je werkzaamheden en in de branche en betrokkenheid met je werkgever en je collega’s.
Verder is een stilstand in je zelfontwikkeling een flinke tegenvaller voor je carrièremogelijkheden. Werkgevers zijn steeds vaker opzoek naar werknemers die multi-inzetbaar zijn of net dat stapje extra kunnen. Niet doorontwikkelen gaat ten koste van je kennis, competenties en dus je carrièreperspectief.
Vooruitgaan
Wél investeren in je persoonlijke ontwikkeling is van grote waarden. Naast dat je de uitdaging in je baan blijft houden en je carrièrekansen vergroot, vergroot het je kennis en kwaliteiten. Hierdoor kun je beter en effectiever werken!
Het meest waardevolle aan jezelf blijven ontwikkelen is toch de toenemende energie en het plezier in hetgeen wat je doet. De groei die je met zelfontwikkeling doormaakt kan vervolgens zorgen voor een goed gevoel en meer voldoening. Je werkgeluk zal toenemen!
Hoe versterk ik de groei van mijn persoonlijke ontwikkeling?
Je persoonlijke ontwikkeling is zoals beschreven van groot belang, maar hoe begin je hieraan? We nemen de onderstaande drie stappen om je persoonlijke groei te versterken.
1. Zelfanalyse
De eerste stap is helder krijgen waar je nu staat. Doe dit doormiddel van een zelfanalyse. Hiermee krijg je inzicht je kernkwaliteiten, competenties en drijfveren. Daarnaast maakt het ook duidelijk waar je minder sterke punten liggen en waar mogelijkheden liggen.
Om een duidelijk beeld te krijgen van jezelf is het van belang om antwoord te krijgen op onderstaande vragen.
- Wie ben ik?
- Waar krijg ik energie van?
- Hoe maak ik keuzes en beslissingen?
- Wat zijn mijn kwaliteiten, vaardigheden en competenties?
- Wat zijn mijn sterke punten?
- Wat zijn mijn mindere punten?
- Welke resultaten heb ik geboekt?
- Wat denken anderen over mij?
- Wat zijn mijn ambities?
- Waar liggen mijn interesses?
- Wat wil ik van een werkgever?
- Wat zoek ik in een baan?
- Wat wil ik?
Bij een zelfanalyse ga je op zoek naar antwoorden op deze vragen. Je kunt dit achterhalen door naar het verleden te kijken. Daarbij kun je ook online testen te doen. Verder kun je in gesprek gaan met een expert, bijvoorbeeld een loopbaancoach.
Tevens is feedback van anderen ook heel waardevol. Wat denken anderen over mij? Het geeft nieuwe inzichten, leidt tot andere inzichten. Zie dit als een leermoment en een verrijking van jezelf.
2. Doelen stellen
De volgende stap is het opstellen van doelen. Wat ga je realiseren? Daarbij is het prettig om concrete doelen te hebben zodat je er aan kan werken en het achteraf inzichtelijk is of je deze behaald hebt.
Er zijn veel verschillende methoden en theorieën omtrent het stellen van doelen. Ondanks het grote aanbod komen de conclusies over het stellen van doelen overeen: een goed doel dient SMART te zijn. Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.
Persoonlijke ontwikkeling voorbeelden
Er zijn veel voorbeelden van doelen die je kunt stellen om de groei van je persoonlijke ontwikkeling te versterken. Hieronder staan een aantal voorbeelden van persoonlijke doelen en professionele doelen.
Persoonlijke doelen zijn doelen die betrekking hebben op jou als persoon. Deze zijn zowel in je privéleven als op de werkvloer erg waardevol. Professionele doelen stel je op om je carrière een boost te geven. Echter is ook de ontwikkeling op professioneel gebied uiteindelijk weer waardevol in je privéleven.
Persoonlijke doelen
- Word meer proactief
- Leer beter luisteren
- Word stressbestendiger
- Verbeter je empatisch vermogen
- Vergroot je zelfvertrouwen
Professionele doelen
- Bereid je takenpakket uit
- Bereid je netwerk uit
- Vergroot specifieke vakvaardigheden
- Rond een studie, cursus of training af
- Word een deskundige in je vakgebied of branche
3. Persoonlijk ontwikkeling plan
Wanneer je weet waar je staat en waar je naar toe wilt kun je een plan gaan maken om dit te realiseren. Door een persoonlijk ontwikkeling plan (POP) op te stellen, heb je een gestructureerd handvat om je ontwikkel gebieden vast te stellen en de manier waarop je dit gaat realiseren.
In een POP ga je geschikte ontwikkelingsactiviteiten selecteren om aan de vastgestelde doelen te voldoen. Maak een plan voor het komende jaar en de komende drie jaar.
De rol van de werkgever
Als je jezelf wilt ontwikkelen binnen jouw eigen functie is het belangrijk dat je uitzoekt of jouw werkgever ook hiervoor openstaat. Vaak kun je jouw werkgever bij je POP betrekken.
Werkgevers zijn zich steeds meer bewust van het belang van investeren in hun personeel en hebben vaak structuren en processen om kansen te bieden voor de opleiding en ontwikkeling van hun werknemers.
Zet samen met je leidinggevende op papier wat haalbaar is en hoe je het plan gaat realiseren. Het POP is dan de beschrijving van dit proces in de vorm van heldere afspraken waarmee zowel jij als leidinggevende akkoord is.
Door concrete afspraken te maken over de zaken die besproken zijn, worden de verwachtingen die je leidinggevende van je heeft overzichtelijker. Door afspraken te maken kun je verwachtingen meetbaar maken en ontwikkelingspunten vaststellen.
Het POP opstellen
Je kunt je POP eigenlijk opstellen hoe je dat zelf wilt. Een voorbeeld van onderdelen die terug kunnen komen op je POP formulier zijn:
- Ontwikkelingspunten
- Doelen
- Activiteit
- Planning
- Benodigdheden
- Afspraken
- Ondertekening (wanneer samen met de leidinggevende)
Online zijn ook veel POP-formulieren te vinden die je kunt gebruiken bij het opstellen van jouw plan. Sommige werkgevers hebben hier zelfs een eigen formulier voor. Ga daarom naar je leidinggevende of naar HR wanneer je de groei van je persoonlijke ontwikkeling wil versterken. Zij kunnen je zeer waarschijnlijk verder helpen.
Persoonlijke ontwikkeling in een sollicitatiegesprek
Zeker voor een sollicitant is een helder beeld van jezelf, inzicht in wat je kan én wilt onmisbaar. Je ontdekt welke factoren, waarden, aspecten voor jou een must zijn. Zonder deze inzichten weet je niet wat je intrinsiek motiveert en wat bij je past.
Ten eerste is het zo dat als je elke dag met plezier naar je werk wilt gaan, het belangrijk is om te focussen op intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie ontstaat uit gedrag dat wordt gestimuleerd door interne beloningen zoals plezier, blijdschap en voldoening.
Ten tweede kun je jouw motivatie om voor een bedrijf of functie te gaan nooit goed beargumenteren en verwoorden wanneer je niet weet waar je goed in bent en wat je belangrijk vindt.
De kans dat je sollicitatie effectief is én jij gelukkig wordt van je nieuwe baan is veel groter wanneer je van tevoren duidelijk hebt wat je wilt en waarom je dit wilt. Zodat de baan echt bij jou en je ambitie past.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
Start met persoonlijke groei en ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling, persoonlijke groei of zelfontwikkeling is het proces om het maximale uit jezelf te halen. Stilstand in je persoonlijke ontwikkeling zorgt vaak voor een gebrek aan uitdaging en voor desinteresse in je werk. Ook gaat het ten koste van je carrièremogelijkheden. Wél investeren in je persoonlijke ontwikkeling is van grote waarden. Naast dat je de uitdaging in je baan blijft houden en je carrièrekansen vergroot, vergroot het je kennis, kwaliteiten en het plezier in je werk! Er zijn drie stappen om je persoonlijke groei te versterken. De eerste stap is helder krijgen waar je nu staat. Doe dit doormiddel van een zelfanalyse. De volgende stap is het opstellen van doelen. Tot slot ga je een persoonlijk ontwikkeling plan (POP) opstellen. In een POP ga je geschikte ontwikkelingsactiviteiten selecteren om aan de vastgestelde doelen te voldoen.Stelling: zonder goede persoonlijke ontwikkelingsmogelijkheden is een werkgever niet interessant!
Eens of oneens. Laat het weten in onze reacties.
1 Reactie op "Hoe werk je aan je persoonlijke groei en ontwikkeling?"
Laat een reactie achter:
object(stdClass)#4102 (3) { ["status"]=> int(401) ["error"]=> string(8) "sequence" ["msg"]=> string(21) "Sequence is not valid" }
Reflectie op het eerste leerdomein; performance
[…] Tertoolen, L. (2020, 28 januari) Hoe werk je aan je persoonlijke groei en ontwikkeling? Geraadpleegd op 22 januari 2020 via https://www.wetalent.nl/sollicitatiehulp/blog/hoe-werk-je-aan-je-persoonlijke-groei-en-ontwikkeling/ […]