Hoe solliciteer je zonder de gevraagde werkervaring?

  • Lars Tertoolen
  • 9 april 2019

Terwijl je aan het lezen bent, word je steeds enthousiaster. Dit is een vacature die perfect bij jou past! Alles klopt en je weet het zeker, hier ga jij werkgeluk vinden. Vervolgens kom je bij de profieleisen en dringt het tot je door; je mist de gevraagde werkervaring.

Ben je een starter, een junior die gaat voor een senior rol of wil jij een carrièreswitch maken? Je mist de jaren ervaring die duidelijk worden aangegeven in de vacature. Wat nu? Het is toch echt een perfecte baan voor jou. Ga je solliciteren of laat je deze baan aan je voorbij gaan?

Wanneer je solliciteert terwijl je de gewenste werkervaring niet hebt, moet je extra overtuigend zijn. In dit blog beschrijven we hoe je kunt solliciteren voor een baan zonder de gevraagde werkervaring.

Bepaal of het haalbaar is

Denk altijd eerst na over de haalbaarheid. Solliciteren kost nu eenmaal tijd en energie. Solliciteren voor een baan met weinig perspectief op succes is zonde. Toch betekent het echt niet altijd dat wanneer je de gevraagde werkervaring niet hebt, je kansloos bent voor de positie.

Bij sommige banen is het duidelijker dat bepaalde eisen vereist zijn. Wanneer bij een vacature van een multinational 10 jaar werkervaring als leidinggevende wordt gevraagd, dan is de kans groot dat dit een harde eis is en/of de concurrentie hier wel aan voldoet.

Realiseer je echter dat in de meeste gevallen een kandidaat echt niet aan alle vermelde functie-eisen hoeft te voldoen. Vaak is de jarenlange ervaring die vereist wordt een algemene richtlijn voor wat voor type kandidaten zouden moeten solliciteren. Wanneer je niet aan het aantal vereiste jaren komt, maar wel relevante werkervaring hebt, liggen er vaak toch mogelijkheden.

Voordat je ermee aan de slag gaat, is het dus verstandig om je sollicitatiekansen in te schatten. Is het waarschijnlijk dat het een harde eis is? Is het een populaire vacature? Hoe omvangrijk is het aanbod op de arbeidsmarkt? Kortom: maak je daadwerkelijk kans?

Motiveer

Wanneer je perspectief ziet en denkt een kans te maken kun je solliciteren. Op het moment dat de recruiters jouw cv zien, zal duidelijk worden of jij de gevraagde werkervaring mist. Als de vacature specifiek vraagt ​​om ervaring die je niet hebt, zul je het bedrijf ervan moeten overtuigen dat het in hun belang is om jou toch uit te nodigen.

Dit doe je door het schrijven van een krachtige motivatiebrief. Met een goede motivatiebrief overtuig je de werkgever van je toegevoegde waarde en onderscheid je jezelf van andere sollicitanten.

Ervan uitgaande dat de ontbrekende ervaring de werkgever is opgevallen is het verstandig dit in je brief toe te geven. Houd dit wel kort. Besteed vervolgens je aandacht aan het benadrukken van je competenties en vaardigheden die dit compenseren.

Maak je verhaal overtuigend, zodat de recruiters je cv nogmaals en aandachtig bekijken en je vervolgens uitnodigen.

Erken en compenseer

Je bent uitgenodigd! Dit betekent dat de recruiters openstaan voor een kandidaat met minder dan de gevraagde werkervaring. Indien dit niet zo was, zouden ze zowel jouw als hun eigen tijd niet verspillen aan een gesprek. Houd er wel rekening mee dat ze extra kritisch naar je kijken en je overtuigend moet zijn.

Wanneer de werkervaring ontbreekt, moet je beargumenteren dat jij desondanks de perfecte kandidaat bent. Verberg je gebrek aan werkervaring niet, maar compenseer dit met relevante kennis, competenties of ervaring op andere gebieden. Dat is lastig, maar zeker niet onmogelijk. 

Probeer een manier te vinden om jouw vaardigheden te koppelen aan de werkzaamheden die horen bij de vacature. Haal kennis en ervaringen uit het verleden naar boven en plaats ze in de context van de vacature.

Laat daarnaast zien dat je ambitieus bent. Toon de recruiter dat je leergierig bent en elke mogelijkheid zal aangrijpen om jezelf te verbeteren en te ontwikkelen.

Gebruik de Starr methode

Een handig hulpmiddel is de STARR-methode, Situatie, Taak, Actie, Resultaat en Reflectie. Hierbij toon je jouw competenties door situaties uit het verleden te beschrijven. Deze methode is uitermate bruikbaar als je specifieke ervaring mist. Op deze manier kun je aantonen dat je de competenties en vaardigheden die de recruiter zoekt in de werkervaring toch bezit.

Dit kunnen werkgerelateerde situaties zijn, waaruit blijkt dat jij de juiste persoon bent voor het bedrijf. Dit betekent echter niet dat het een werkgerelateerde situatie moet zijn. Competenties ontwikkel je bijvoorbeeld ook door te reizen, een conflict op te lossen of door nevenactiviteiten.

Het beschrijven van situaties geeft een goed beeld van de manier waarop jij (lastige) situaties in het verleden hebt aangepakt en in de toekomst aan gaat pakken. Door relevante situaties te beschrijven, overtuig jij recruiters ervan dat je ondanks het gemis van bepaalde ervaring toch geschikt bent.

Connect

Ondanks dat  je geen specifieke ervaring hebt in sommige gebieden, is de kans groot dat je om bepaalde redenen geïnteresseerd bent in de rol en het bedrijf. Een vacature is pas écht goed als het bedrijf waar de vacature openstaat, ook het bedrijf is waar je graag wilt werken.

Daarnaast ben je als werkzoekende op zoek naar een connectie met je werkgever. Vergeet niet dat ook je werkgever op zoek is naar een goede match. Je voelt je thuis en past in het team. Je gaat met plezier naar je werk, je bent gemotiveerd en je bent daardoor productiever. Een win-win situatie.

Mensen zijn vaak geneigd om formeel te acteren tijdens een sollicitatiegesprek en dit beperkt de uiting van enthousiasme. Dat is jammer en onnodig. Mensen die spreken met passie stralen enthousiasme uit en dat werkt aanstekelijk.

Probeer te omschrijven welke kenmerken van het bedrijf jou aanspreken en waarom jij daar goed bij past. Vind een manier om je passies en levenservaringen te verbinden met het bedrijf, je zult merken dat die link precies het soort ervaring is waar werkgevers naar zoeken.

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Overtuig je nieuwe werkgever!

Solliciteren voor een baan met weinig perspectief op succes is zonde. Toch betekent het echt niet altijd dat wanneer je niet voldoet aan de gevraagde werkervaring, dat je dan kansloos bent voor de positie.

Als de vacature specifiek vraagt ​​om ervaring die je niet hebt, zul je het bedrijf ervan moeten overtuigen dat het in hun belang is om jou toch uit te nodigen. Verberg je gebrek aan werkervaring niet, maar compenseer dit met relevante kennis, competenties of ervaring op andere gebieden.

Een handig hulpmiddel is de STARR-methode. Op deze manier kun je aantonen dat je de competenties en vaardigheden die de recruiter zoekt in de werkervaring toch bezit.

Vind een manier om je passies en levenservaringen te verbinden met het bedrijf, je zult merken dat die link precies het soort ervaring is waar werkgevers naar zoeken!

Stelling: Solliciteren op een vacature zonder de gevraagde werkervaring is zinloos!

Eens of oneens? Laat het ons weten in een reactie?

1 Reactie op "Hoe solliciteer je zonder de gevraagde werkervaring?"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent

    • Timmie Smet
    • 18 september 2020

    Ik heb in het verleden vaak vruchteloos gesolliciteerd met het uiteindelijke argument dat gebrek aan ervaring de doorslag geeft. Vandaar kijk ik meer en meer eerst naar de functievereisten. Eisen ze bijvoorbeeld 3 of meer jaar, heb ik het wel al gezien. Ik ervaar (no pun intended) dat, hoe sterk je de nadruk legt op je kwaliteiten, het gebrek aan relevante werkervaring een dooddoener is, en dat bij de meeste werkgevers. Knap frustrerend hoor!