5 Trends op de arbeidsmarkt die in 2015 jouw banenjacht gaan beïnvloeden

  • Pascal Joore
  • 23 december 2014

Het is onvermijdelijk; met het einde van 2014 en het begin van 2015 in zicht, zie je overal weer de verplichte lijstjes met trends voor 2015 verschijnen.

Ook wij ontkomen hier niet aan! Je kunt er al een aantal vinden, bijvoorbeeld deze, deze en deze.

Eigenlijk is het jammer dat deze lijstjes allemaal gaan over trends die voor ons (dus WETALENT en andere recruiters) belangrijk zijn.

Het is goed om te weten dat recruiters kunnen gaan anticiperen op vergrijzing, maar hoe helpt dit jou en jouw jacht op een baan?

Daarom willen wij het net wat anders aanpakken!

Wij willen een aantal trends voor het komende jaar benoemen die JOUW zoektocht naar een baan kunnen gaan beïnvloeden.

Dus waar moet jij nou rekening mee gaan houden in 2015?

Apps

De belangrijkste trend van de afgelopen jaren, en waarschijnlijk ook wel het komende jaar, is dat steeds meer activiteiten in de recruitment branche online plaatsvinden.

Solliciteren via de email, via websites of via social media is tegenwoordig al vrij normaal.

De meeste mensen zullen hun CV waarschijnlijk al niet meer op papier hebben, maar in een .docx of een .pdf bestand. En video’s stuur je ook niet meer op een DVD’tje.

En als er één ontwikkeling is in de online wereld die voor iedereen van toepassing is, is dat er steeds meer mobiel gebeurt. Dus op de telefoon of tablet.

Dit is voor recruiters heel belangrijk, voornamelijk omdat ze dergelijke bezoekers moeten kunnen faciliteren.

Je zult dus steeds meer websites en systemen tegenkomen die mobiel-vriendelijk zijn.

Tot nu toe niet echt heel interessant voor jou als sollicitant.

Wat echter een bijkomstig effect van deze trend is, is dat je vaak ook een groei in mobiele apps tegen gaat komen die deze taak dan overnemen. Een voorbeeld hiervan is de enorme groei in apps voor jouw zorgverzekering.

Wat je dus kunt verwachten is dat je moet gaan solliciteren via apps van bedrijven, of dat vacaturewebsites met een app komen.

Mogelijk nog interessanter zijn compleet nieuwe partijen die exclusief met mobiele apps werken. Deze kunnen marktverstorend werken.

Een mogelijk interessante app hiervoor is Coffee. Deze app kun je vergelijken met Tinder, maar waar daar mensen op een romantische manier gekoppeld worden, is dat via Coffee op een professionele manier.

Het werkt als volgt: je krijgt als sollicitant een baan, stage of project aangeboden. Als je deze niet interessant vindt, swipe je hem weg, en krijg je de volgende. Als je dit aanbod echter wel interessant vindt, geef je aan dat je hier wel over wilt praten terwijl je met dat bedrijf een kop koffie drinkt.

Vice versa krijgen de aanbieders van deze banen e.d. jouw profiel voor hun neus. Als zij jou ook interessant vinden, dan is er een match en kom je met elkaar in contact te staan.

Coffee is op dit moment nog niet zo groot in Nederland, maar heeft wel de potentie (kijk maar eens naar het succes van Tinder in Nederland!). Een andere partij kan natuurlijk ook zelf met een alternatief komen dat hier op lijkt.

Het kan dus zomaar zijn dat jouw mobiele telefoon of tablet zomaar jouw belangrijkste wapen wordt in jouw  zoektocht naar een baan!

Ontwikkeling in eigen handen

Dit is er eentje die dicht bij ons hart ligt: de controle over jouw eigen ontwikkeling.

Wij roepen al sinds dat we begonnen zijn dat het vreemd is dat je jouw persoonlijke ontwikkeling vrijwel helemaal in de handen van de baas legt.

Die bepaalt wat jij doet en wat jij leert.

Dit is natuurlijk verre van optimaal voor jou, en men begint zich dat te realiseren.

Met WETALENT CONNECT proberen wij de regie over jouw talent weer terug in jouw handen te leggen.

Hierin staan wij echter niet alleen! Een aantal voorbeelden:

Springest probeert proactief opleidingen en cursussen aan te bieden op basis van jouw profiel, waardoor je meer inzicht krijgt in waar jij allemaal aan kunt werken.

Achieved is een platform waar men kan meten en bijhouden waar men staat in de persoonlijke ontwikkeling, en waar men anderen advies geven en vragen.

Sciomino is meer een netwerkplatform, waar je met anderen in contact komt. Echter, jouw vaardigheden staan hier in centraal, en daarom hechten ze veel waarde aan ontwikkeling en het delen van kennis.

Alledrie benadrukken ze het belang van persoonlijke ontwikkeling, en proberen het te stimuleren.

En het zijn niet alleen bedrijven die hier actief mee bezig zijn.

In de politiek begint het besef te komen dat dit mogelijk een zeer goede ontwikkeling is, en ze willen hier iets mee doen.

En ook onderwijsinstellingen, zoals Fontys, zijn actief bezig om persoonlijke ontwikkeling in het curriculum te brengen.

Jouw talent ontwikkelen is echt iets waar je nu al mee kunt beginnen! Wil je een voorsprong hebben t.o.v. anderen? Begin er dan nu mee!

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

Interactieve sollicitaties

Als je onze andere artikelen ook hebt gelezen, dan weet je dat wij van uitstekende sollicitaties houden.

Dat betekent dus een origineel CV en motivatiebrief, of zelfs helemaal out-of-the-box met persoonlijke websites en video’s.

Sinds een paar jaar wordt er steeds meer gevraagd van een sollicitatie om echt op te vallen.

Zelfs een design CV is niet altijd meer genoeg om goed op te vallen in die stapel van sollicitanten.

Deze trend gaat zich doorzetten, waardoor er nóg meer van jou geëist gaat worden.

Een goed voorbeeld hiervan is dit interactieve CV van Robby Leonardi, die zijn persoonlijke website volledig interactief heeft gemaakt.

Je zou het zelfs een ‘ervaring’ kunnen noemen. In 2015 zullen we dit steeds vaker gaan zien.

Wat betekent dit voor jou? Allereerst is het belangrijk dat je beseft dat concurrerende sollicitanten niet stil staan, en dat jij je dit dus ook niet kunt permitteren.

Daarnaast bewijst het maar weer dat je echt in jouw sollicitatie moet investeren. Niet alleen qua inhoud (wat nog steeds het belangrijkste is!), maar ook zeker wat betreft de bezorging!

Linked(K)In(g)

LinkedIn is (en blijft) King!

In september hebben we al een hoop aandacht besteed aan hoe jij LinkedIn kunt gebruiken om jouw kansen op een baan te vergroten.

Daarom is dit eigenlijk geen nieuwe trend, maar eentje die zich al een aantal jaren aan het manifesteren is.

Het gebruik van sociale media in de recruitment wereld blijft toenemen. En dan met name de groei in het gebruik van LinkedIn.

Wat betekent dit?

LinkedIn is een medium dat steeds vaker gebruikt gaat worden om goede kandidaten te vinden, te screenen en contact mee te onderhouden.

Je ziet nu al steeds vaker dat ipv een CV het LinkedIn profiel leidend is als het aankomt op de beoordeling van kandidaten.

Jouw aanwezigheid op dit medium is dus ook steeds belangrijker. En een goed profiel is dan belangrijk om er uit te springen!

Heb jij nog geen profiel? Of is jouw profiel niet compleet? Dan heb je bij deze jouw eerste to-do voor het jaar 2015!

Meer flexibilisering

Als je in 2015 op zoek gaat naar een baan, en hoopt op een vast contract, dan hebben we slecht nieuws voor je; hier kun je hoogstwaarschijnlijk naar fluiten!

Het is de afgelopen jaren al een gegeven dat vaste contracten steeds zeldzamer worden, en deze trend zet volgend jaar ook door.

Sowieso is er steeds minder sprake van contracten voor de langere termijn, of zelfs helemaal geen sprake van een arbeidsovereenkomst.

De markt voor arbeid zal steeds meer gaan flexibiliseren. Dat wil dus zeggen minder lange contracten, maar ook meer freelancers, ZZP’ers en werk op projectbasis.

Dit is belangrijk om te weten, omdat je hier op kunt/moet anticiperen.

Heb jij moeite met een baan vinden? Dan is werken als freelancer of op projectbasis misschien een goed (tijdelijk) alternatief.

Vind jij het lastig om überhaupt interessante vacatures te vinden, kijk dan eens of er wel plek is voor dit soort werk.

Wat vind jij van deze ontwikkeling? Is dit positief of negatief voor jou? Zie je zelf nog andere trends? Laat het ons weten via een reactie!

0 Reactie op "5 Trends op de arbeidsmarkt die in 2015 jouw banenjacht gaan beïnvloeden"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent