Solliciteren met ADHD: 9 tips
- Natasja van Wijk
- 17 januari 2023
Tijdens je sollicitatiegesprek wil je een goede indruk achterlaten op je gesprekspartner. Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij moedigen iedereen aan om zich goed voor te bereiden voordat je gaat solliciteren, maar als je ADHD hebt, moet je net dat stapje extra zetten om het gesprek goed te laten verlopen.
Ben je bang dat je ADHD-symptomen in de weg staan bij je volgende sollicitatiegesprek? In ons blog geven we 9 tips die jou helpen het beste uit je gesprek te halen!
Voor het solliciteren
#1 Doe onderzoek
Eén van de symptomen van ADHD is vergeetachtigheid, wat het onderzoek naar een bedrijf en de functie in de weg kan staan. Maar laat dit je niet demotiveren om goed onderzoek te doen! Lees de functieomschrijving meerdere keren door, bezoek de online kanalen van het bedrijf en ga na wat jou aanspreekt aan de functie. Schrijf voor jezelf belangrijke kernwoorden op die je aanspreken over het bedrijf en welke aspecten overeenkomen met wie jij bent en wat je wilt bereiken.
Verdiep je ook in veel voorkomende sollicitatievragen. Met ADHD is het moeilijker om je gedachten ter plekke te ordenen. Hoe meer onderzoek vooraf, hoe beter. Richt je ook op specifieke vragen voor de functie en branche in kwestie. Stel wel een bepaald tijdsbestek voor jezelf vast dat je onderzoek mag doen, zodat je niet doorslaat of te veel wordt afgeleid. Lees hier meer over veel voorkomende sollicitatievragen.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#2 Oefen het gesprek
Nadat je voldoende onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf, de functie en belangrijke sollicitatievragen, is het een goed idee om het gesprek te oefenen. Zo krijg jij meer vertrouwen in jezelf en kun je de vragen tijdens het echte gesprek beter beantwoorden.
Oefen eerst in de spiegel, maar voer ook een rollenspel uit met een vriend(in) of familielid waarna je om feedback vraagt. Ben je snel geneigd om oogcontact te vermijden, ben je tè veel aan het woord of heb je moeite met het beantwoorden van de vragen? Door genoeg te oefenen, weet jij waar jouw verbeterpunten liggen. Het maakt je comfortabeler en vermindert je angst voor het echte gesprek.
#3 Mindfulness
Een andere goede manier om angst en stress te verminderen voor je sollicitatie is door mindfulness te beoefenen. Voor het gesprek ben je mogelijk onrustig in je hoofd en ben je extra gevoelig voor allerlei prikkels. Mediteren helpt je ook om rustiger over te komen tijdens het gesprek. Natuurlijk kun je ook kiezen voor andere ontspannende activiteiten, zoals luisteren naar rustgevende muziek of een ontspannend bad nemen.
#4 Denk positief
Een positieve mindset helpt je bij het vergroten van jouw kansen op het krijgen van de baan. Misschien heb je niet de beste ochtend gehad, zat het verkeer tegen of heb je slecht geslapen. Dit kan je zenuwen beïnvloeden, waardoor negatieve gedachten ontstaan. Herken negatieve gedachten en zet ze om in positiviteit. Zo blijf je gefocust tijdens het gesprek en kom je zelfverzekerder over.
Tijdens het sollicitatiegesprek
#5 Wees eerlijk
Lieg nooit tegen je gesprekspartner. Vroeg of laat struikel je over je eigen leugens én de recruiter kan meteen doorhebben dat je liegt. Een baanaanbod kun je dan wel vergeten.
Krijg je een vraag waar je niet meteen een antwoord op kunt bedenken? Vraag of je later op de vraag mag terugkomen. De meeste recruiters hebben hier begrip voor en zo voorkom je dat je direct onrustig wordt of verkeerde antwoorden geeft.
#6 Transparantie over ADHD
Tijdens je sollicitatiegesprek hoef je niet te vertellen dat je ADHD hebt. Werkgevers mogen je niet discrimineren om een medische aandoening. Als je het wel vertelt voordat je een aanbod hebt gekregen en je wordt afgewezen, dan is er geen manier om te bewijzen dat je gediscrimineerd wordt. De meeste werkgevers zien je graag voor wie je bent en niet voor je ADHD. Het is dus geen must tell.
Het voordeel van je gesprekspartner te vertellen dat je ADHD hebt, is dat het je transparant over laat komen. Wellicht merkt je gesprekspartner dat je moeite hebt met het beantwoorden van vragen of vind je het lastig om stil te blijven zitten. Als je bang bent dat dit veel invloed heeft op het verloop van het gesprek, kun je ervoor kiezen om het te vertellen.
#7 Benadruk je sterke punten
Of je er nu voor kiest om het te vermelden of niet: zelfs zonder het woord "ADHD" te laten vallen, kun je de sterke punten ervan benadrukken. ADHD is niet alleen een last: het heeft ook veel positieve kanten die goed van pas komen bij het solliciteren! Hier zijn enkele voorbeelden:
- Hyperfocus: tijdens het uitvoeren van een taak ben je ongevoelig voor andere prikkels, waardoor jij je volledig kunt focussen.
- Creatief: je bekijkt dingen vanuit andere invalshoeken, durft meer risico te nemen en het “wegdromen” kan leiden tot creatieve ideeën.
- Energiek: vaak zitten mensen met ADHD vol energie, wat zowel tijdens je sollicitatiegesprek als in de baan zelf heel gunstig kan zijn!
Welke positieve eigenschappen bezit jij? Laat het zien in je sollicitatiegesprek!
#8 Wees niet tè veel aan het woord
Tijdens je gesprek moet jij je van jouw beste kant laten zien. Misschien heb je veel kennis en ervaring die van pas komen voor deze functie. Enthousiasme werkt aanstekelijk en vergroot jouw kansen om de baan te krijgen. Maar sla er niet in door. Het overmatig delen van informatie is echter een valkuil.
Houd je antwoorden kort en bondig. Bijvoorbeeld bij de vraag “Vertel eens iets over jezelf?” is het niet de bedoeling om je hele levensverhaal te vertellen. Beantwoord alleen de vraag die gesteld wordt en dwaal niet af naar een ander onderwerp. Het vooraf oefenen met sollicitatievragen helpt jou hier beter in te worden!
#9 Blijf gefocust
Een gebrek aan focus en concentratie is erg vervelend. Mensen met ADHD hebben moeite met het reguleren van hun aandacht. Je aandacht wordt gericht op dingen die je interesseren. Hyperfocus werd daarom ook eerder genoemd als een sterk punt: als jij interesse hebt in iets, ben je in staat een langere periode heel geconcentreerd te zijn. Dit maakt het belangrijk dat jij voor een functie solliciteert die je echt leuk vindt. Als je oprechte interesse hebt in de baan, is het makkelijker om je onverdeelde aandacht op het gesprek te richten.
Zet je mobiele telefoon op stil om afleiding te voorkomen en houd oogcontact met je gesprekspartner(s). Hierdoor kom je niet alleen geïnteresseerd over, maar ben je ook meer gericht op interactie met de ander.
Solliciteren met ADHD
Vrijwel iedereen vindt solliciteren wel spannend, maar voor mensen met ADHD kan het onmogelijk lijken. Dit is echt niet het geval: een goede voorbereiding helpt jou succesvol te solliciteren als je last hebt van de symptomen van ADHD. Doe voldoende onderzoek naar de functie en het bedrijf en bedenk goed welke vragen je gesprekspartner zal stellen. Wees altijd eerlijk tijdens je gesprek en benadruk je sterke punten. Blijf je aandacht richten op je gesprekspartner, wees enthousiast tijdens het gesprek, maar sla er niet in door.
Stelling: Tijdens je sollicitatiegesprek vertellen dat je ADHD hebt werkt in je voordeel.
Eens of oneens? Laat het weten in de reacties!
0 Reactie op "Solliciteren met ADHD: 9 tips"