De 10 best gelezen blogs van 2022

  • Iris Douwes
  • 27 december 2022

Het einde van 2022 is weer in zicht. Aan het einde van het jaar is het een mooie gelegenheid om terug te kijken op het afgelopen jaar. Dit jaar hebben we weer veel nieuwe blogs geschreven over solliciteren en jouw carrière. Het instellen van een out of office, het verbeteren van de samenwerking, de inhoud van een arbeidscontract en het switchen van baan waren populaire onderwerpen in 2022. In ons blog lees je de 10 best gelezen nieuwe blogs van 2022!

#1 De trends op de arbeidsmarkt van 2022

Aan het begin van het jaar keken we naar de trends die opkwamen in 2022 op de arbeidsmarkt. Dé trend waar niemand omheen kon en nog steeds niet, is de krapte op de arbeidsmarkt. Deze speelt zelfs nu nog steeds. In het tweede kwartaal van 2022 kwamen er zestienduizend openstaande vacatures bij en het aantal werklozen daalde met elfduizend.

Daarnaast is hybride werken en meer focus op vaardigheden ook een trend geworden in 2022. In het begin van het jaar 2023 kijken we verder naar de trends van het aankomende jaar. Lees meer

#2 Do’s en Don’ts van een out of office

Het op een na best gelezen blog van dit jaar is hoe je een out of office instelt. Dit gebeurt natuurlijk heel het jaar door. Iedereen neemt namelijk wel eens vakantiedagen op. Het is belangrijk om de zender een out of office te sturen als je er niet bent. Vertel welke dagen je weg bent, waar ze terecht kunnen voor vragen en of ze wel of geen antwoord krijgen. Zorg er voor dat jouw out of office zakelijk en informatief is. Lees meer

#3 Het verbeteren van de samenwerking

De sfeer op de werkvloer is erg belangrijk. Een goede samenwerking is één van de grootste factoren die daar aan bijdraagt. Als dit niet goed is, dan heeft dit gevolgen op de prestaties van het team. Voor een betere samenwerking kun je verschillende dingen doen. Start met goed luisteren naar elkaar en wees empathisch.

Stel je open voor collega’s en bouw een band met ze op. Probeer verschillende teambuildingsactiviteiten per jaar te doen en neem een positieve houding aan. Tenslotte is het goed om successen samen te vieren, dit zorgt voor meer plezier in het werk! Lees meer

#4 Valkuilen bij het nemen van ontslag

Indien je aankomend jaar een nieuwe baan vind, dan is het goed om na te denken over hoe je ontslag moet nemen. Tijdens het nemen van ontslag kun je een paar stappen volgen, maar let ook op de fouten tijdens het nemen van ontslag. Licht je huidige werkgever als eerste in, zodat hij of zij er niet via via achterkomt. Probeer daarnaast ook niet om je collega’s mee te nemen of alleen maar over je nieuwe baan te praten. Je moet te allen tijde professioneel blijven. Maak daarnaast een goede overdracht en geniet van wat rust tussen twee nieuwe banen in. Lees meer

#5 Redenen om een nieuwe baan te zoeken

Doordat het aanbod van vacatures zo groot is, is de keuze enorm. Echter is het goed om na te gaan waarom je een overstap wil maken. In dit blog gaven we verschillende redenen om een nieuwe uitdaging te overwegen.

Bekijk het pakket aan werkzaamheden of je hier nog steeds energie van krijgt. Het kan natuurlijk zijn dat je terecht bent gekomen in een bore-out. Eentonigheid in je werkzaamheden, uit je functie gegroeid zijn of een te hoge werkdruk zijn goede redenen om te switchen van baan. Daarnaast zijn er ook aspecten naast je werkzaamheden die kunnen zorgen voor een overstap. Denk hierbij aan een niet passende bedrijfscultuur, niet gewaardeerd worden door je collega’s of werkgever. Lees meer.

#6 De voor- en nadelen van hybride werken

Hybride werken was een trend in 2022. Het is dan ook niet raar dat deze terugkomt in het rijtje van de meest gelezen blogs dit jaar. Hybride werken is deels thuis werken of het werken op andere locaties. Deze vorm van werken brengt voor- en nadelen met zich mee. Door hybride te werken heb je minder reistijd en minder reiskosten. De meeste mensen die hybride werken, ervaren daarnaast ook een betere werk-privé balans. Hierdoor wordt ook de mentale gezondheid en de positiviteit gestimuleerd.

Maar het brengt niet alleen maar voordelen met zich mee. Zo zijn de werkplekken waar je werkt niet altijd ergonomisch ingericht. Daarnaast heb je niet altijd contact met collega’s wat de communicatie moeilijker maakt. Ook komt het voor dat er zo verschillende werkstijlen ontstaan binnen een organisatie. Lees meer.

#7 Weer terug naar een ouder werkgever

Door de vele vacatures die worden aangeboden op de arbeidsmarkt hebben werknemers afgelopen jaar een stap gemaakt. Echter, kan het voorkomen dat niet iedereen op de juiste plek terecht is gekomen. Het is dan gemakkelijk om de keuze te maken om weer terug te gaan naar je oude werkgever. Vraag jezelf eerst eens af of je jouw nieuwe job wel een echte kans hebt gegeven en ga ook jouw reden van vertrek na. Waarom ben je weggegaan en mis je dit nog steeds? Doe onderzoek en weeg je opties af. Zo kun je misschien wel gewoon teruggaan naar je oude werkgever. Lees meer.

#8 Wat staat er allemaal in een arbeidscontract

Als je goed op je plek zit weet je misschien niet eens meer wat er in jouw contract staat. Zodra je een overstap gaat maken naar een nieuwe baan is het goed om te weten wat er in staat en waar je op moet letten bij het tekenen van een eventueel nieuw contract.

Zo bestaat het contract vaak uit twee verschillende delen. Primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden. Over primaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak duidelijke afspraken gemaakt. Denk hierbij aan je salaris en vakantiedagen.

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn hier een aanvulling op. Reiskosten, een auto van de zaak, ontwikkelingsmogelijkheden, communicatiemiddelen, extra inkomen of bijzondere vergoedingen. Check vervolgens nog de optionele voorwaarden zoals een pensioensregeling, een concurrentie- en relatiebeding of geheimhoudingsplicht. Dit belangrijk als je iets gaat tekenen, maar ook als je iets opzegt. Lees meer.

#9 Vragen die je kunt verwachten in het tweede sollicitatiegesprek

Indien je de eerste gespreksronde goed bent doorgekomen, volgt er meestal nog een tweede ronde. Het doel is vaak om inhoudelijk te kijken of je een goede match bent met de functie, leidinggevende, collega’s en de bedrijfscultuur.

Vragen die je in dit gesprek kan verwachten zijn dan ook vaak gedragsgerichte vragen, die gaan over gebeurtenissen en hoe je dingen hebt aangepakt in het verleden. Deze kun je aan de hand van de STARR-methode uitleggen. Tevens kijken jouw gesprekspartners naar jouw vaardigheden en skills. Zo kijken ze ook nog naar jouw doelen, persoonlijke ontwikkeling en toekomstbeeld. Als dit allemaal past worden de arbeidsvoorwaarden besproken. Maar vergeet niet om zelf ook vragen te stellen! Lees meer.

#10 Hoe je omgaat met een afwijzing

Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er veel vacatures, maar dat betekent niet dat je gelijk wordt aangenomen. Het krijgen van een afwijzing komt misschien wel hard binnen. Door deze teleurstelling weet je misschien niet goed hoe je hier mee om moet gaan, realiseer daarom altijd dat je afgewezen kan worden. Na een afwijzing is het goed om even de tijd te nemen om de teleurstelling te laten zakken en neem het vooral niet persoonlijk op. Accepteer de beslissing en vraag om feedback. Zie het als een kans om zo jouw volgende sollicitatie te verbeteren. Reflecteer en ga op zoek naar een andere nieuwe uitdaging. Lees meer.

Bedankt voor het lezen van onze blogs!

We willen jullie graag bedanken voor het lezen van onze blogs. Onze blog schrijvers Natasja van Wijk, Lars Tertoolen, Iris Douwes en Marjolein Gubbens gaan volgens jaar weer met alle plezier verder. Mochten jullie nog onderwerpen, tips of vragen hebben op het gebied van solliciteren of jouw carrière, laat het ons weten! Alvast hele fijne feestdagen en een gelukkige jaarwisseling!

Stelling: welk onderwerp was voor jou van toepassing in 2022?

Laat het ons weten in de reacties!

0 Reactie op "De 10 best gelezen blogs van 2022"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent