Welke vragen kun je verwachten in een exitgesprek?
- Lars Tertoolen
- 20 september 2022
Inhoudsopgave
- Wat is een exitgesprek?
- 10 vragen die je kunt verwachten tijdens je exitgesprek
- #1 Wat heeft je doen besluiten dit bedrijf te verlaten?
- #2 Wat vond je het leukst aan je baan?
- #3 Wat vond je het minst leuk aan je baan?
- #4 Denk je dat je baan is veranderd sinds je hier bent begonnen?
- #5 Wat vond je van de arbeidsvoorwaarden?
- #6 Hoe was de sfeer binnen het team?
- #7 Hoe vond je de ondersteuning van je leidinggevende?
- #8 Heb je nog suggesties hoe wij ons kunnen verbeteren?
- #9 Hadden we er iets aan kunnen doen om dit vertrek te voorkomen?
- #10 Zijn er nog zaken die je wilt bespreken?
- Deze vragen kun je verwachten in een exitgesprek!
Wanneer je gaat stoppen met jouw baan, kan jouw werkgever je vragen of je wilt deelnemen aan een exitgesprek. Sommige mensen denken dat dit gesprek per definitie een negatieve lading met zich meebrengt, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn! Stoppen met een baan is iets wat we allemaal meemaken, al is het niet iets wat we dagelijks doen. Of het nu komt door ontslag, een vrijwillig vertrek of een andere reden, het verlaten van een organisatie hoort er nu eenmaal bij.
De manier waarop je een bedrijf verlaat is belangrijk. Het bepaalt onder andere hoe je binnen het bedrijf wordt herinnerd en het draagt bij aan het behoud van de reputatie die je hebt opgebouwd. In ons blog gaan we in op wat een exitgesprek inhoudt en welke vragen jij kunt verwachten!
Wat is een exitgesprek?
Een exitgesprek is een afrondingsgesprek tussen vertegenwoordigers van het bedrijf en iemand die vrijwillig of door middel van beëindiging van het contract een organisatie verlaat. Het doel van het gesprek is om nuttige feedback te verzamelen die helpt toekomstige praktijken te sturen en werving en retentie te verbeteren.
Het gesprek kan persoonlijk, telefonisch, via chat of e-mail of in een online enquête worden afgenomen. Over het algemeen krijgen face-to-face gesprekken de voorkeur, omdat er op die manier interactie plaats vindt en non-verbale communicatie gelezen wordt.
Wat belangrijk is, is dat een exitgesprek altijd vrijwillig is. Mocht je door wat voor reden dan ook geen interesse hebben in het gesprek, mag je het weigeren. Toch wordt het aangeraden om het te voeren, omdat dit dé manier is om feedback te geven en/of onopgeloste zaken te regelen.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
10 vragen die je kunt verwachten tijdens je exitgesprek
Een exitgesprek kan vele vormen aannemen, toch zijn er over het algemeen een aantal vragen die in een bepaalde vorm terug komen. Om je hier goed op voor te bereiden en een goede laatste indruk te maken geven we hieronder 10 vragen die je kunt verwachten tijdens je exitgesprek!
#1 Wat heeft je doen besluiten dit bedrijf te verlaten?
Dit is een vraag die zeker aan het bod komt tijdens een exitgesprek, als het jouw keuze was om te vertrekken. Wanneer je bent ontslagen zullen ze dit vanzelfsprekend niet vragen.
Een valkuil bij deze vraag is het benoemen van alles wat je dwarszat. Neem bijvoorbeeld een collega die teveel lawaai maakt of het gebrek aan genoeg parkeerplekken bij het kantoor. Ondanks dat dit vervelende dingen zijn, zijn het waarschijnlijk geen hoofdredenen om je baan te verlaten. Door kleine en relatief onbelangrijke dingen op te noemen, kom je snel over als een klager, onprofessioneel of kleinzerig.
Het is daarom verstandig om te focussen op de hoofdredenen van je vertrek. Denk hierbij aan gebrek aan uitdaging, stilstand in persoonlijke ontwikkeling, inflexibele werktijden of reisafstand. Verder is het goed mogelijk dat je een andere baan gevonden hebt die een aantal voordelen heeft ten opzichte van je huidige baan. Tot slot is er de optie dat er heftige dingen zijn voorgevallen. Denk hierbij aan pestgedrag, machtsmisbruik, of ongewenste intimidatie. Wat de reden ook is, wees hier gewoon eerlijk in. Je oude werkgever heeft daar simpelweg het meeste aan en kan er op die manier mogelijk iets aan doen.
#2 Wat vond je het leukst aan je baan?
Een vertrek bij een bedrijf hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je met een slecht gevoel terugkijkt op de baan die je gaat verlaten. Er zijn vast en zeker veel factoren aan de baan waarop je met plezier terugkijkt. Benoem deze. Deze kennis helpt je oude werkgever positieve punten te achterhalen, om deze vervolgens in stand te houden of verder uit te breiden. Ook zijn de dingen die jij benoemt uitstekende punten om naar voren te brengen in de vacaturetekst om jouw positie opnieuw te vervullen.
#3 Wat vond je het minst leuk aan je baan?
Voor sommige een lastige vraag, voor andere een moment om eindelijk hun verhaal kwijt te kunnen. Ondanks dat het niet altijd aan de baan of organisatie ligt dat je vertrekt, zijn er vaak wel dingen die je minder leuk vond aan het werk. Dit is het moment om die niet-zo-positieve aspecten van de baan te delen.
Dit is je kans om eerlijk te zijn en de irritaties te delen die je normaal gesproken voor je houdt. Misschien vond je de manier van vergaderen verschrikkelijk, was je werk saai en eentonig of is de sfeer binnen het team onprettig. Je kunt nu je hart luchten, maar pas op dat je hier niet in doorslaat of persoonlijk wordt. Benoem geen hele waslijst en betrek het niet specifiek op collega’s. Focus je op een paar zaken en probeer ook aan te geven wat het bedrijf er in jouw ogen aan moet doen om dit op te lossen.
#4 Denk je dat je baan is veranderd sinds je hier bent begonnen?
Dit is een interessante vraag die vaak een leuk gesprek oplevert. Veel banen veranderen na verloop van tijd. Functierollen veranderen vaak op basis van de wisselende behoeften van het team of het bedrijf.
Soms leiden deze veranderingen tot een ander takenpakket en heb je hier andere vaardigheden voor nodig dan voor de aanvankelijke functie. Hierdoor kun je minder of juist meer enthousiast worden over een baan. Dit is voor een werkgever goed om te horen, met oog op de toekomstige werknemer die de rol gaat vervullen.
#5 Wat vond je van de arbeidsvoorwaarden?
Het is mogelijk dat je bij het bedrijf vertrekt, omdat je ergens anders een beter salaris hebt aangeboden gekregen. Dit mag je best aangeven, al is het vaak niet de hoofdreden. Deze vraag omvat echter meer dan de tevredenheid over het salaris. Arbeidsvoorwaarden betrekken namelijk meer dan alleen jouw loon. Denk hierbij aan het aantal uren dat je gaat werken, ontwikkelingsmogelijkheden, communicatiemiddelen, vervoersmiddelen, extra inkomen, verlof- en extra vakantiedagen en bijzondere vergoedingen enz.
Mocht je minder tevreden zijn over de arbeidsvoorwaarden die je had, is dit een goed moment om dit aan te geven. Je oude werkgever leert hier veel van. Geef het ook aan als je enorm positief bent over bepaalde arbeidsvoorwaarden! Een laatste tip is om niet opschepperig te gaan doen over de arbeidsvoorwaarden van een eventuele nieuwe werkgever. Dit zal niet in goede aard vallen bij je oude werkgever.
#6 Hoe was de sfeer binnen het team?
De sfeer heeft een grote invloed op jouw werktevredenheid en werkplezier. Daarnaast ben je ook een stuk productiever wanneer je met plezier naar je werk gaat. Het is voor een werkgever enorm interessant om te achterhalen hoe de sfeer binnen het team is. Vaak is het management minder goed op de hoogte van bepaalde dingen die zich op de werkvloer afspelen. Tijdens jouw exitgesprek is dit een mooie manier om hier inzicht in te krijgen. Let op dat je niet persoonlijk wordt richting oud-collega’s, dit staat niet professioneel.
#7 Hoe vond je de ondersteuning van je leidinggevende?
Het is verstandig op voorhand al na te denken over hoe je op deze vraag gaat antwoorden. Wat deed je leidinggevende goed en wat minder goed? Wat vond je van zijn of haar managementstijl in het algemeen? Geef ook suggesties hoe hij of zij kan verbeteren. Zorg wel dat je het constructief houdt en niet doorslaat in een negatief verhaal.
Over het algemeen kun je in een exitgesprek vrijuit praten. Informatie mag alleen worden gedeeld om de organisatie te verbeteren, dus de kans is klein dat je leidinggevende erachter komt. Mocht je het exitgesprek hebben met je leidinggevende zelf, is het lastiger om eerlijk antwoord te geven op dit soort vragen. Toch vinden veel leidinggevenden het prettig als je hierin eerlijk bent. Ten slotte is het dé manier om zichzelf te verbeteren. Wees daarom eerlijk, al is het wel verstandig om genuanceerd en professioneel te antwoorden. Iemand in het gezicht beledigen zal niemand als prettig ervaren.
#8 Heb je nog suggesties hoe wij ons kunnen verbeteren?
Van suggesties over de managementstijl en bedrijfsdoelen, tot aan de kwaliteit van de koffie. Van klein tot groot, jouw feedback heeft zijn waarden! Probeer de punten niet te negatief te brengen, maar focus je op het toelichten op welke manier het beter kan. Doe je best om een probleemoplosser te zijn en waar nodig oplossingen voor te stellen. Op die manier klink je constructief en niet als een klager.
#9 Hadden we er iets aan kunnen doen om dit vertrek te voorkomen?
Deze vraag is direct en brengt je tot de kern waarom je ervoor hebt gekozen om te vertrekken. Wanneer er veranderingen waren geweest om te blijven, zijn dit vaak ook de oorzaken van het vertrek. Het is voor de organisatie de moeite waard om verder te onderzoeken. Als je bijvoorbeeld zegt dat je waarschijnlijk niet zou zijn gestopt als het bedrijf meer flexibiliteit had geboden, dan is het misschien tijd voor het bedrijf om een beleid voor werken op afstand, flexibele begin- en eindtijden, onbeperkte vakantie of andere flexibele werkopties te onderzoeken.
Mocht het bedrijf op geen enkele realistische manier iets aan jouw vertrek hebben kunnen doen, communiceer dat ook!
#10 Zijn er nog zaken die je wilt bespreken?
Dit gesprek heeft niet alleen voor een werkgever waarde. In veel gevallen zijn er ook dingen die vertrekkende werknemers graag willen communiceren. Mocht er iets zijn wat in de vorige vragen nog niet ten sprake is gekomen, kun je dat nu kwijt. Stel dat dit het geval is en je krijgt deze vraag niet, trek dan voor het einde van het gesprek aan de bel en neem zelf het initiatief! Veel mogelijkheden je hart te luchten zijn er na dit gesprek niet meer.
Deze vragen kun je verwachten in een exitgesprek!
De manier waarop je een bedrijf verlaat is belangrijk. Het bepaalt onder andere hoe je binnen het bedrijf wordt herinnerd en het draagt bij aan het behoud van de reputatie die je hebt opgebouwd. Maar wat is een exitgesprek en welke vragen kun jij verwachten? Verschillende vragen zullen gaan over hoe jij je baan hebt ervaren. Ook zullen er vragen gesteld worden over de omgang met je collega's en leidinggevende. Daarnaast komen vragen over hoe het bedrijf zich kan verbeter aan bod in het exitgesprek. Dit gesprek heeft niet alleen voor een werkgever waarde. In veel gevallen zijn er ook dingen die vertrekkende werknemers graag willen communiceren.
Stelling: Een exitgesprek heeft alleen meerwaarde voor de werkgever!
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "Welke vragen kun je verwachten in een exitgesprek?"