Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden: 10 tips

  • Natasja van Wijk
  • 27 september 2022

Vaak volgt na een succesvol sollicitatiegesprek een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit is het moment om eens goed na te denken over jouw arbeidsvoorwaarden. Voordat je de baan accepteert op basis van het salaris dat je gaat verdienen, is het goed om je te verdiepen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hier kun je namelijk nog veel winst behalen. Verdiep jezelf in welke arbeidsvoorwaarden er allemaal zijn en ga na over welke voorwaarden je wilt onderhandelen. 

In ons blog geven wij je 10 tips die jou helpen met het onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. 

Over welke arbeidsvoorwaarden onderhandelen?

Naast je salaris zijn er vele secundaire arbeidsvoorwaarden waar je over kunt onderhandelen. Door deze voordelen haal je meer uit jouw loon. We geven een aantal voorbeelden:

  • Het aantal vakantiedagen
  • Een betere functietitel
  • Ontslagvergoeding
  • Reiskostenvergoeding
  • Flexibele werktijden
  • Werken op afstand
  • Opleidingsmogelijkheden
  • Vergoeding kinderopvang

Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!

Aanmelden

10 tips bij het onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

#1 Doe onderzoek

Voordat je gaat onderhandelen, is het goed om te kijken wat jij waard bent. Over welke vaardigheden beschik je en welke ervaring heb jij al opgedaan? Zoek op wat andere bedrijven bieden aan voorwaarden voor werknemers met dezelfde of een vergelijkbare functie in de sector. Zo krijg je een idee wat er te onderhandelen valt. Geef aan je (potentiële) werkgever aan wat andere bedrijven bieden. Wellicht is de werkgever meer bereid om aan deze voorwaarden te voldoen om aantrekkelijk te blijven voor werkzoekenden. 

#2 Wees niet bang om te vragen

Wellicht heb je al te horen gekregen dat het salaris niet te onderhandelen is. Dit betekent echter niet dat je niet kunt onderhandelen over andere arbeidsvoorwaarden. Wees niet angstig voor een afwijzing. Vragen kan nooit kwaad: nee heb je, ja kun je krijgen. 

#3 Stel vast wat wel en niet onderhandelbaar is

Bedenk voor het gesprek wat je wilt onderhandelen, maar vooral ook wat niet onderhandelbaar is. Zorg dat je doel duidelijk is, zodat jij jezelf niet naar beneden onderhandelt. Richt je op welke voorwaarden passen bij de sector waarin je werkt of de ervaring die je hebt. 

Ben je een aantal uren per dag onderweg, maar weigert je werkgever je een reiskostenvergoeding te bieden? Of eist je werkgever dat je ook in het weekend werkt, wat ten koste gaat van je privéleven? Als ze jou niet tegemoet komen in deze belangrijke voorwaarden, overweeg dan of deze baan wel geschikt is voor jou. Bepaal op voorhand wat voor jou de no-go’s zijn. 

#4 Kies het juiste moment

In je zoektocht naar een nieuwe baan is het niet de bedoeling dat je bij je eerste sollicitatiegesprek al gaat onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Wellicht geeft de werkgever of recruiter zelf al aan welke voordelen je krijgt als je de baan kiest. Wanneer er krapte op de arbeidsmarkt is, is de concurrentie tussen werkgevers groot. Werkgevers bieden dan zowel een hoger salaris als betere secundaire arbeidsvoorwaarden om personeel aan te trekken. 

Onderhandel altijd pas als het bedrijf je een baan heeft aangeboden. Heb je zekerheid dat ze je willen aannemen? Dan is de kans ook groter dat ze willen onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. 

#5 Begin positief 

Je wilt je werkgever overtuigen om betere arbeidsvoorwaarden te bieden. Bij het onderhandelingsgesprek is het echter niet handig om direct te vragen om verbetering. Neem bepaalde obstakels weg die het de werkgever makkelijker maken om ja te zeggen. 

Begin het gesprek positief. Benadruk dat je blij bent met het aanbod en dat je ernaar uitkijkt om waarde toe te voegen binnen het bedrijf. Begin daarna pas over de eventuele aanvullingen op jouw arbeidsvoorwaarden. Kijk ook naar de belangen van de werkgever. Luister goed naar wat de ander te zeggen heeft en antwoord op een niet-defensieve manier.  

#6 Geef specifieke redenen

Denk je dat extra vakantiedagen je werkprestaties je helpen een burn-out te voorkomen? Of vind je dat je productiever bent als je gedeeltelijk thuis werkt? Je versterkt je argument door specifieke redenen te geven waarom deze voorwaarden zo belangrijk voor je zijn. Wanneer je werkgever inziet dat het bedrijf er baat bij heeft als zij die extra’s voor jou bieden, is hij of zij eerder overtuigd. 

#7 Zet je emoties opzij

Als bepaalde arbeidsvoorwaarden veel invloed hebben op je gezondheid of privéleven, ben je sneller geneigd om uit emotie te reageren. Ondanks dat onderhandelingen over de arbeidsvoorwaarden frustrerend en stressvol kunnen zijn: blijf professioneel. Raak niet overstuur en blijf kalm als het gesprek niet op de manier gaat zoals jij wilt. Te emotioneel reageren kan negatief uitpakken en laat de werkgever twijfelen of jij wel de geschikte persoon voor de functie bent. 

#8 Begrijp dat niet alles kan worden onderhandeld

Je hebt onderzoek gedaan naar wat je waard bent en vastgesteld welke voorwaarden voor jou onderhandeld moeten worden. Onthoud echter wel dat niet alles onderhandelbaar is, zelfs al zou de werkgever dat wel willen. Sommige verzoeken kunnen negatieve gevolgen hebben voor het bedrijf.   

Weet je wat je werkgever wel en niet voor je kan doen? Dat maakt het voor jou gemakkelijker welke vragen je tijdens het onderhandelingsproces moet stellen. Soms worden de arbeidsvoorwaarden jaarlijks vastgesteld en is het onmogelijk om over bepaalde voorwaarden te onderhandelen. 

#9 Schrijf het definitieve aanbod op

Is het gesprek achter de rug en is het gelukt om betere voorwaarden te krijgen? Zorg ervoor dat je het aanbod schriftelijk ontvangt en neem de tijd om de overeenkomst door te lezen. Bewaar alle informatie die je hebt verkregen om mogelijke misstanden te voorkomen. Door bijvoorbeeld e-mails over het onderhandelingsproces te bewaren, zo heb je bewijsmateriaal als er misstanden ontstaan. 

#10 Wees flexibel

Ten slotte is het belangrijk om flexibiliteit te tonen tijdens de onderhandeling. Het is misschien niet altijd mogelijk dat de werkgever aan al jouw wensen voldoet, maar probeer compromissen te sluiten. Zo komen jullie tot de beste overeenkomst voor beide partijen. Stel de juiste vragen, luister actief naar de ander en toon begrip om je werkgever tevreden te houden. 

Onderhandel over je arbeidsvoorwaarden

Voordat je het gesprek met je (potentiële) werkgever aangaat, is het belangrijk om goed onderzoek te doen welke voordelen anderen in jouw functie of sector krijgen: weet wat je waard bent. Wees niet bang om te onderhandelen over je voordelen, maar kies wel het juiste moment om dit te doen. 

Bepaal voor jezelf welke voordelen je in ieder geval wilt en wat voor jou dus niet onderhandelbaar is. Begrijp ook dat niet alles onderhandelbaar is. Soms staan bepaalde voorwaarden al vast. Redeneer waarom jij deze voorwaarden belangrijk vindt, maar zet je emoties wel opzij. Door flexibel te zijn komen jullie gemakkelijker tot een compromis en kiezen jullie het beste voor beide partijen. 

Stelling: onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden op het eerste gesprek is een no-go.

Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!

Interessant blog? Blijf op de hoogte van alles omtrent solliciteren via onze social media kanalen. Volg ons op:

0 Reactie op "Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden: 10 tips"

Laat een reactie achter:

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd!

*Reactie
*Naam
*E-mailadres
Consent