Hoe ga je om met pesten op het werk? 7 stappen
- Lars Tertoolen
- 9 augustus 2022
Hoe ga je om met pesten op het werk? Een vraag die helaas veel mensen zichzelf moeten stellen, afgaande op de cijfers van het CBS. Zo krijgt 1 op de 8 werknemers te maken met pestgedrag op de werkvloer. Pesten heeft een enorme impact en zorgt ervoor dat een werkplek verandert van een fijne werkomgeving in een plek waar iemand liever niet komt. Sterker nog, naar schatting zorgt pesten voor jaarlijks vier miljoen extra verzuimdagen.
#1 Kom tot rust
Mocht je het gevoel hebben dat je gepest wordt op het werk, is het goed mogelijk dat er verschillende emoties door je heengaan. Woede, angst of onbegrip zijn bijvoorbeeld emoties die op kunnen spelen. Neem daarom altijd eerst even een adempauze om tot rust te komen. Wanneer je rustig bent, ben je in staat de situatie op een objectieve manier beoordelen.
Mensen maken fouten, dat doen we allemaal. Het kan goed zijn dat iemand zijn of haar gedrag dat jij ervaart als pesten zelf ook afkeurt en er spijt van heeft. Grote kans dat het daarna ook niet meer voorkomt. Neem even de tijd om de situatie in kaart te brengen en te bepalen of het "pesten" gewoon een eenmalig incident was of iets dat zal evolueren tot iets blijvends. Vanuit daar ga je bepalen hoe je het beste met de situatie omgaat.
#2 Vat het niet persoonlijk op
Voordat je aan de slag gaat met het oplossen van het pestgedrag, is het goed om je te realiseren dat wanneer iemand je pest, het meer om hen gaat dan om jou. Vaak handelt een pestkop vanuit een onzekerheid, jaloezie of een behoefte aan controle. In feite zijn de doelwitten van pesters vaak mensen die het goed doen op het werk.
Hoewel dit makkelijker gezegd is dan gedaan, probeer het pesten niet persoonlijk op te vatten. Probeer de emotionele controle op te brengen om niet direct te reageren of je slecht te voelen over jezelf.
Wekelijks handige downloads en praktische sollicitatie- en carrièretips ontvangen? Meld je aan op onze nieuwsbrief!
#3 Documenteer de pestmomenten
Wanneer je gepest wordt op het werk is het uiterst belangrijk dat je de pestmomenten gaat documenteren. Dit creëert niet alleen een tijdlijn van gebeurtenissen, maar het helpt je ook om incidenten gemakkelijker te onthouden en terug te halen wanneer dat nodig is. Het is vervelend, maar het komt voor dat dit nodig is om het pestgedrag te laten stoppen of aan te tonen.
Begin daarom met het documenteren van de pestmomenten. Bewaar e-mails, maak screenshots van berichten op je telefoon en houd een logboek bij van de momenten wanneer het pesten plaatsvindt. Noteer de datums, tijden, locaties en de namen van alle mensen die getuige zijn geweest van het pesten. Een uiterste manier van documenteren is het opnemen van audio of beeld. Bewaar je logboek op een veilige plaats, zoals een thuiscomputer in plaats van een werkcomputer.
#4 Controleer uw pestbeleid op het werk
Veel bedrijven hebben een pestbeleid met richtlijnen voor wanneer de werknemers gepest worden of er getuige van zijn. Het geeft je een idee met wie je moet praten, welke processen je moet volgen en wat de gevolgen zijn voor de persoon die je pest.
Misschien dat je een kopie van dit beleid gekregen hebt toen je begon bij de organisatie. Is dit niet het geval? Vraag dit dan na. Mocht er geen pestbeleid bestaan in jouw organisatie, neem dan contact op met je leidinggevende, vertrouwenspersoon of HR-afdeling. Wellicht gaan ze een beleid opstellen of je verder vertellen wat de vervolgstappen zijn van pesten op de werkvloer.
#5 Praat met de pestkop
Dit is een stap die vaak erg lastig is. Het is een hele drempel om met degene die jou pest een één-op-één gesprek aan te gaan. Doe dit dan ook alleen wanneer jij je zelfverzekerd en fysiek veilig voelt. Als het niet goed voelt om met deze persoon te praten, neem dan iemand anders mee die je vertrouwt. Het is overigens niet verplicht om zelf het initiatief te nemen om met jouw pestkop het gesprek aan te gaan. Het is jouw keuze. Je mag deze stap ook overslaan!
Probeer in het gesprek je emoties goed in bedwang te houden. Wees positief en doe je best om beleefd te zijn. Leg rustig uit hoe jij zijn of haar gedrag ervaart en hoe jij je hierdoor voelt. Geef aan dat jij dit gedrag niet accepteert en vraag hem of haar te stoppen.
Wacht op een rustige manier op een reactie. Het is goed mogelijk dat de persoon zich niet bewust is dat wat hij of zij doet je van streek maakt en zich zal verontschuldigen. In dit geval heb je de opties het gesprek verder aan te gaan of het erbij laten en kijken of het gedrag stopt.
Een andere reactie is dat iemand het gedrag ontkent of beaamt maar geen spijt betuigd. Je kunt dan een nonchalante, boze of gemene reactie verwachten. Wanneer dit gebeurt is het slim om aan te geven dat jij het wel zo ervaart, het gedrag moet stoppen en je anders vervolgstappen gaat nemen. Hierna is het wijs het gesprek te verlaten, want verdere actie van jouw kant zal alleen maar voor escalatie zorgen.
#6 Praat met de juiste mensen
Wanneer je het niet prettig vindt het gesprek met de pester aan te gaan of je hebt dit al gedaan, maar het niet het gewenste effect heeft gehad, is het tijd om het hogerop te zoeken. Dan kun je het gesprek aangaan met HR of je leidinggevende. Wanneer jouw leidinggevende zelf de pester is, leg je jouw zorgen voor aan iemand die daar weer boven staat.
De werkgever is verplicht om pesten op het werk zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Vaak zal HR of jouw leidinggevende proberen om via mediation zaken op een rijtje te krijgen. Na een melding kan jouw leidinggevende of HR praten met de pester. Soms zullen in dit gesprek plannen gemaakt worden met maatregelen. Zo kan de persoon die je pest een schriftelijke waarschuwing krijgen of zelfs worden ontslagen.
Als praten met je leidinggevende of HR niet mogelijk is, of dit het pestgedrag niet tegenhoudt, is het misschien tijd om het probleem nog verder aan te pakken.
#7 Zoek formele hulp
Heb je alles geprobeerd, maar het pesten houdt nog steeds niet op? Dan is het waarschijnlijk tijd om jouw situatie te melden aan iemand buiten je werk. Als je op je werk geen oplossing vindt nadat je alle stappen hebt doorlopen, wil je wellicht met een advocaat praten om je opties te bespreken. Over het algemeen is dit een laatste redmiddel vanwege de kosten en tijd die nodig zijn om juridische stappen te volgen, maar het kan de moeite waard zijn, afhankelijk van jouw omstandigheden. Soms kun je de pester of werkgever aansprakelijk stellen. Doet de pester iets dat strafbaar is? Doe dan direct aangifte.
Ook als je jouw baan moet verlaten vanwege ernstige pesterijen waar jouw werkgever niets aan heeft gedaan, kun je mogelijk een claim indienen. Er zijn talloze instanties die je hierbij kunnen bijstaan. Afhankelijk van jouw verhaal, zetten jullie samen de vervolgstappen.
Zo ga je om met pesten op het werk!
Hoe ga je om met pesten op het werk? Neem altijd eerst even een adempauze om tot rust te komen. Wanneer je rustig bent, ben je in staat de situatie op een objectieve manier beoordelen. Wanneer je gepest wordt op het werk is het uiterst belangrijk dat je de pestmomenten gaat documenteren.
Veel bedrijven hebben een pestbeleid met richtlijnen voor wanneer de werknemers gepest worden of er getuige van zijn. Het is een hele drempel om met degene die jou pest een één-op-één gesprek aan te gaan. Doe dit dan ook alleen wanneer jij je zelfverzekerd en fysiek veilig voelt.
Wanneer je het niet prettig vindt het gesprek met de pester aan te gaan of je hebt dit al gedaan, maar het niet het gewenste effect heeft gehad, is het tijd om het hogerop te zoeken. Dan kun je het gesprek aangaan met HR of je leidinggevende.
Heb je alles geprobeerd, maar het pesten houdt nog steeds niet op? Dan is het waarschijnlijk tijd om jouw situatie te melden aan iemand buiten je werk. Als je op je werk geen oplossing vindt nadat je alle stappen hebt doorlopen, wil je wellicht met een advocaat praten om je opties te bespreken.
Stelling: een pestkop op het werk stopt als je hem of haar confronteert met het gedrag.
Eens of oneens? Laat het ons weten in de reacties!
0 Reactie op "Hoe ga je om met pesten op het werk? 7 stappen"